2011. szeptember 27., kedd

Csirkebontás

Sógornőm küldte a videót. Mivel témába vág és mivel tetszett gondoltam megosztom és ezzel magamnak is lementem:)


2011. szeptember 26., hétfő

Heti egyperces 2011/39.


Zsebi első igazi mosolyának emlékére /2011. szeptember 10./ 
"Tudod, amikor mosolyogsz, az egész világ sokkal jobb hely, mint egyébként."
/Idézet: Nicholas Sparks - Kép Zsebike:)/

2011. szeptember 25., vasárnap

Juhtúrós sztrapacska

Megdöbbentő, hogy még nem került fel a blogra, s az még inkább, hogy Anyósomnál sincs fent, pedig tőle tanultam. Sebaj, most végre itt van:) KáeMnek pénteken annyira tetszett, hogy a libamájhoz ez volt a köret, hogy kérte ma nálunk is hasonló legyen az ebéd, bár a libamájnál maradjunk a szokásos elkészítési módnál:) A sztrapacska egy nagyon finom fogás önmagában is, de köretként is remekül megállta a helyén, bár kétségtelen, hogy az elkészítésének van egy határozottan utálatos lépése...igen a krumpli pépesre reszelése:)


Juhtúrós sztrapacska
Hozzávalók:
40 dkg krumpli (CH 80,0g)
1 tojás (CH 0,6g)
só, frissen őrölt bors (CH 0,0g)
20 dkg liszt (CH 152,6g)
10 dkg juhtúró (CH 2,8g)
A krumplit megtisztítjuk, megmossuk és pépesre reszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a sót, borsot és annyi lisztet, amivel nokedli sűrűségű lesz. Nokedli szaggatóval forró vízben szaggatjuk. Mikor újra felforrt, akkor szűrővel kimerjük és azonnal hozzákeverjük a juhtúrót.
Ha főételként tálaljuk, akkor pirított szalonnakockát is adunk hozzá. Illetve, ha nem akarjuk, hogy ennyire masszívan juhtúrós legyen, akkor kevesebb juhtúrót adunk hozzá, helyette tehéntúrót és tejfölt is keverünk a forró tésztához.

CH összegző:
Az egész adag összesen: 236,0 gramm
Köretként 6 főre simán elég, így egy adag: 39,3 gramm

Amerikai gofri

Vagyis igazából amerikai palacsinta, a tökéletes változat, de a gofrisütőben egyszerűbbnek tűnt megsütni:) Hálás köszönet az eredeti receptért Mammának:) 


Amerikai gofri
155 g búzaliszt (CH 118,3g)
1 db tojás (CH 0,6g)
300 ml író (CH 13,8g)
40 g (barna nád)cukor (CH 39,0g)
½ tk vaníliakivonat (CH 0,0g)
1 tk szódabikarbóna (CH 0,0g)
1 tk sütőpor (CH 0,0g)
1 csipet só (CH 0,0g)
60 ml növényi olaj (CH 0,0g)
Egy keverőtálba tesszük a száraz hozzávalókat, összekeverjük és beleöntjük a folyadékokat is. Habverővel lazán összedolgozzuk, nem kell nagyon alaposan, nyugodtan maradhat csomós itt-ott. Sűrű palacsintatészta állagot kapunk. Ezután száraz forró serpenyőben, vagy forró gofri sütőben készre sütjük. Lekvárral, nutellával...stb.-vel fogyasztjuk:)

CH összegző:
8 db összesen: 171,7 gramm
1 darab: 21,5 gramm
/Nekünk ez az adag bőven sok lett reggelire (pedig Jade is fogyasztott rendesen:P), szerintem 4 főre ideális/

2011. szeptember 23., péntek

Imola Udvarház - Eger


Nem akartam lutrizni így kedves egri ex kollégámtól kértem ajánlást hogy mégis hol együnk. Egyértelműen az Imola Udvarházat ajánlotta azzal, hogy szerinte ez az egyetlen értelmes étterem Egerben, bár nem éppen olcsó. Rögtön rávetettem magam a hely honlapjára és megállapítottam, hogy vidéki viszonylatban valóban nem olcsó, de azért kiemelkedően drágának sem mondanám az első osztályú éttermet. Megnéztem természetesen az étlapot is, s rögtön láttam, hogy szezonális és hihetően rövid:) (Remélem másik szezon étlapját is lesz még alkalmunk tesztelni;))


A hely nagyon kellemes, a vár egyik lábánál helyezkedik el. A kinti rész családiasan könnyed, a benti súlyosan elegáns. Igazi első osztályú étterem. Ennek megfelelő kiszolgálással és étlappal. Nem kispályáztunk, főételnek kiválasztottuk a két legdrágább fogást;)


Italnak szokásunkhoz híven egy kancsó limonádét kértünk...különleges fajtát kaptunk, nem sikerült rájönnünk, hogy mitölt volt ilyen méz színű.


Ráhangolásnak kaptunk fűszervajat és friss bagett szeleteket. Nagyon finom volt:)


Előételnek ketten kértünk egy kis adag kecskesajt terrine-t kakukkfüves almapürével, almachipssel. Nagyon összehangolt fogás, a terrine-t megkóstolva egyöntető véleményünk volt, hogy az ember rögtön egy kecskékkel teli legelő mellett érzi magát.


KáeM főételnek báránylapockát kért juhtúrós puliszkával, marhanyelves zöldségraguval. Finomnak ítélte és mennyiségre is nagyon jónak, bár a köret talán picit sok volt, de nyilván ez az egyéni étvágy függvénye. Magam is belekóstoltam a fogásba, nagyon finom volt a köret és a ragu is, de kiemelném a húst, ami annyira omlós volt, hogy már-már hihetetlen:)


Én egy kis adag resztelt libamájat választottam juhtúrós sztrapacskával és természetesen nem csalódtam. Tökéletes mennyiség, isteni fűszerezés, meseszép tálalás.


A kisadagok után én még simán bevállaltam a desszertet: "Körtetorta mézes diófagylattal" Nagyon jól passzoltak egymáshoz az ízek, a körte és a dió, a hideg és a meleg.

A fenti dicséret áradat után, azért kritikai észrevétel is van, már csak azért is ne csak a szuperlativuszok legyenek: az egyik hogy nem kaptunk szalvétát, persze kérésünkre azonnal hoztak (textilt természetesen) és amúgy is annak tudtuk be ezt az apróságot hogy annyira gyorsan akartak nekünk a babakocsival megfelelő asztalt biztosítani, hogy nem vettek észre hogy nincs előkészítve. A másik hogy a kiszolgálás lehetne egy ici-picit olajozottabb, a rendelt fogásokat nagyon jó ütemben kaptuk meg, de előtte a rendelésfelvételre, illetve a végén a fizetésre kicsit többet kellett várni. Kiemelném viszont a családias hangulatot, ahogy mindenki aki elment az asztalunk mellett - igen a séf is - megkérdezte, hogy ízlik-e minden, elégedettek vagyunk-e. S biztos vagyok benne, hogy ha esetleg kritikai észrevételt tettünk volna azt is megfelelően tudták volna kezelni. Az emlegetett családias hangulatnak a részeként említeném meg, hogy a mosdóban - ami természetesen tökéletesen tiszta és rendezett volt - pelenkázó is állt rendelkezésre (használtuk is;)), illetve kérdezés, vagy ráutaló magatartás nélkül is felajánlották, hogy amennyiben szoptatni szeretnék, akkor biztosítanak nekem egy helyiséget ehhez. 

Árkategória látható a linkelt honlapon is. Mi magunk borravalóval fizettünk közel 18.000 forintot, de ebben az árban benne van az is, hogy hoztunk két üveg -  St. Andrea Szőlőbirtok nem éppen tablettás kínálatából - bort is:D (Napbor 2008Hangács Egri Bikavér 2007)

Az ajánlást ezúton is köszönjük EIGnek:) 

2011. szeptember 21., szerda

Naan

Annyira tetszik a Kohinoor verziója, hogy próbálom ugyanazt itthon is előállítani. Keresgéltem receptet, nem találtam konkrétat, kidolgoztam egy saját verziót, nem lett tökéletes, szóval marad a keresgélés.


Naan
Hozzávalók:
30 dkg liszt (CH 228,9g)
2 dl tej (CH 9,2g)
negyed kocka friss élesztő (CH 0,0g)
3 dkg vaj (CH 0,1g)
1 tk nádcukor (5g - CH 4,9g)
1 tk só (CH 0,0g)
A tejet addig melegítjük, amíg felolvad benne a vaj és a cukor. A lisztre rámorzsoljuk az élesztőt, majd a sóval és a vajas tejjel összedolgozzuk. Hagyjuk duplájára kelni. 8 darabra vágjuk, egyenként körré sodorjuk őket, tetejüket vízzel megkenjük és fekete szezámmaggal megszórjuk. Száraz serpenyőben foltosra sütjük, úgy, hogy a száraz oldal kerüljön először alulra.

CH összegző:
8 darab összesen: 243,1 gramm
1 darab: 30,4 gramm

Marha curry

Még hétfőn került a kosarunkba egy adag szép sovány marhahús. Akkor még úgy gondoltam pörkölt lesz belőle, aztán indiai mellett döntöttem, mert hogy a Kohinoor-ban szoktunk enni finom marha vindaloo-t. Ehhez találtam is Fűszeres Eszternél egy tuti kis receptet, csak éppen nem volt itthon minden hozzávaló, így ezt elnapoltam. Helyette készült ez a curry, finom lett és csak azért nem nagyon finom, mert a fűszerkeverék amit használtam a veszett csípős kategória:P Még jó, hogy nem tettem bele semmi plusz csípősítést;) Mindenesetre jól fogyott hozzá az új recept alapján készült naan, és természetesen a mangólé is:)


Marha curry
50 dkg sovány marhahús (CH 3,0g)
2 dkg vaj (CH 0,1g)
1 nagyobb fej hagyma (20 dkg - CH 16,6g)
2 gerezd fokhagyma (8g - CH 2,1g)
3 paradicsom (15 dkg - CH 6,0g)
1 ek curry fűszerkeverék (CH 0,0g)
40 dkg görög joghurt (CH 20,4g)
A vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a húst is és azt is átpirítjuk. Rádobjuk a kockára vágott paradicsomot, a fűszer keveréket, némi sót, majd a joghurtot és lassú tűzön a hús puhulásáig főzzük. Időnként megkeverve, esetleg kevés vizet hozzáadva. Naannal vagy rizzsel tálaljuk.

A fűszerkeverék az alábbiakat tartalmazza: koriander, chili, római kömény, kurkuma, lepkeszeg levél, só, fekete bors, gyömbér, mustármag, babérlevél, lencseliszt, szegfűszeg, szerecsendió, kömény, fahéj, kardamom, szerecsendió virág, asafoetida (aszatgyanta)

CH összegző:
6 adag összesen: 48,2 gramm
1 adag köret nélkül: 8,0 gramm

2011. szeptember 20., kedd

Kóstolás...



...a helyi tuti cukrászda kínálatában is megjelent az idei ország tortája (Kecskeméti barackos kölestorta), így hát vettem is két szeletet tegnap, ma pedig meg is kóstoltuk. Egybehangzó lett a véleményünk: finom-finom, de nem lesz kedvenc. Túl tömény szerintem. KáeM szerint konkrétan bukás lesz. Mindenesetre Zila bácsi nagy boltot csinált a tortaformájának. (Több ezzel a formával készült torta is megjelent a cuki kínálatában;))


Amúgy meg mindkettőnknek a Nincs kettő négy nélkül című klasszikus egyik jelenete ugrott be, amidőn Terence Hill olvassa a programot: "Mottó mi mindenre jó a köles?" Bud Spencer pedig eképpen válaszol: "Kalitkában tálalják, vagy az ablakpárkányról kell felcsipegetni?"

2011. szeptember 19., hétfő

Tejszínes zöldbableves

KáeMtől örökölt nagymamánknál kóstoltuk. Nagyon tetszett pedig nem vagyok egy nagy zöldbab rajongó. Anyósomék mindenesetre mostani látogatásukra hozták a hozzávalókat és a receptet is kérésemnek engedve:) Hétfőn meg is főztem. Nagyon jól sikerült tartalmas leves, máskor is fogom készíteni. A Mamánál egyébként más zöldség is volt benne mikor kóstoltuk. 


Tejszínes zöldbableves
Hozzávalók:
20 dkg zöldbab (CH 13,6g)
1 közepes sárgarépa (4 dkg - CH 3,2g)
1 kis fej vöröshagyma (3 dkg - CH 2,5g)
1 marék zöldség zöldje, pár levél lestyán (CH 0,0g)
só, bors, piros paprika (CH 0,0g)
1 dl tejszín (CH 3,0g)
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk az aprított zöldbabot és a karikára vágott sárgarépát is és tovább dinszteljük. Megszórjuk a fűszerekkel, majd kevés vizet öntünk rá és teatojásban hozzáadjuk a zöld fűszereket is. Mikor már kezdenek puhulni a zöldségek, akkor öntjük fel nagyobb mennyiségű vízzel. Mikor megpuhultak a zöldségek, akkor hozzáadjuk a tejszínt és kiforraljuk. 

CH összegző:
4 adag összesen: 22,3 gramm
1 adag: 5,6 gramm

Sajtos tortilla

Nem volt itthon semmi értelmes kenyérféle reggelire. Aztán megakadt a szemem egy csomag kész tortillán. S eszembe jutott, hogy már többeknél láttam, hogy sajttal szokták összesütni és ebbe-abba tunkolni. Nos hát remek reggeli kerekedett belőle, de biztosan gyors vacsoraként is elő fog kerülni a jövőben többször is.


Sajtos tortilla pikáns tejföllel
2 tortilla (CH 43,4 g)
5 dkg sajt (nálam trappista és füstölt vegyesen - CH 0,8g)
4 dkg tejföl (CH 1,5g)
só, bors, csípős Piros Arany (CH 0,0g)
Az egyik tortilla lapot száraz serpenyőben jól átmelegítjük,megpirítjuk, majd kiszedjük. Beletesszük a serpenyőben a másik lapot, rászórjuk a reszelt sajtot, majd rányomjuk a megmelegített lapot (az a fele legyen felül, ami előtte alul volt a serpenyőben). Mire a sajt megolvad tökéletesen átmelegszik a tortilla is. Négy felé vágva tálaljuk.
A mártogatóshoz a tejfölt elkeverjük a fűszerekkel és Piros Arannyal. 

CH összegző:
1 személyes reggeli: 45,7 gramm (Ez mondjuk egy reggelinek elég bőséges mennyiségű szénhidrát, de bevallom nehezen is tudtam megenni.)

2011. szeptember 18., vasárnap

Heti egyperces 2011/38.

     

Fényképezni annyit jelent, mint visszatartani a lélegzetet, amikor az illékony valóság pillanatában minden képességünk egyesül. Akkor a fej, a szem, a szív is ugyanazért működik. A fényképezés egyfajta kiáltás, de nem azért, hogy eredetiséget bizonyítsunk. A fényképezés az élet egyik formája.
/Idézet: Henri Cartier-Bresson, A képet KáeM készítette Zsebibabánkról/

Chilis-diós karaj

Stahl 30 perces receptjei közül való, persze némileg rajta hagytam a lenyomatomat. Nem lett rossz, megettük, de nem került fel a kedvencek listánkra. Eleve kevesebb mézet tettem, de még így is nagyon édesnek ítéltük. 


Chilis-diós karaj (Stahl 30 perces)
Hozzávalók:
4 szelet karaj (35 dkg - CH 1,4g)
2 ek olaj (CH 0,0g)
3 dkg vaj (CH 0,1g)
1 ek. konyak (Metaxa volt itthon - CH 0,0g)
1 hüvelykujjnyi gyömbérdarab (1 tk őrölt - CH 0,0g)
2 gerezd fokhagyma (3g - CH 0,8g)
1 kis chilipaprika (8 chili karika - CH 0,0g)
egy marék dió (2 dkg - CH 2,3g)
1 ek. méz (2 dkg - CH 16,2g)
1,5 dl tejszín (CH 4,5g)
bors, só (CH 0,0g)
A diót durvára vágjuk és száraz serpenyőben megpirítjuk, majd félre rakjuk. A karaj szeleteket sózzuk, borsozzuk, enyhén megkloffoljuk. Forró olajon mindkét oldalát megsütjük (2-2 perc). Rádobjuk a vajat és félig lefedve 10 perc alatt megpároljuk. Ezután kiszedjük és letakarva melegen tartjuk. A zúzott fokhagymát, a gyömbért és a chili paprikát, majd a konyakot beletesszük a serpenyőben, hozzáadjuk a mézet, a diót és tejszínt is. Felforraljuk, majd visszatesszük a hússzeleteket (levével együtt), és összeforraljuk. Esetleg sózzuk, ha szükségesnek érezzük. Krokettel tálaljuk. 

CH összegző:
4 szelet összesen köret nélkül: 25,3 gramm
1 szelet köret nélkül: 6,4 gramm

2011. szeptember 16., péntek

Szilvás lepény

Anyukám ősszel elég gyakran sütött. Akkor még nem voltam akkora sült gyümölcs rajongó, mint most vagyok, így főnként a fahéjas cukros tészta részre gerjedtem. Most már a gyümölcsös rész a kedveltebb:) Anyósomék látogatásának örömére sütöttem, de nem kóstoltuk akkor, mert hogy Sógornőm is készült egy nektarinos pitével. Másnap azért megkóstoltuk, de abban nem változott gyerekkori véleményem, hogy ez igazán frissen lehetőleg még langyosan jó:)


Szilvás lepény - Anyukám
30 dkg liszt (CH 228,9g)
2 tojás (CH 1,2g)
10 dkg vaj (CH 0,4g)
2 ek olaj (CH 0,0g)
negyed kocka friss élesztő (CH 0,0g)
3 dl tej (CH 13,8g)
5 dkg porcukor (CH 50,0g)
csipet só (CH 0,0g)
A tetejére:
30 dkg szilva (CH 30,6g)
2 dkg nádcukor (CH 19,5g)
1 kk fahéj (CH 0,0g)
Az élesztőt kevés cukorral elkevert tejben felfuttatjuk. Amíg készül csipet sóval kemény habbá verjük a tojások fehérjét. A lisztet, a tojások sárgáját, a lágy vajat, az olajat és az élesztős tejet kézi habverővel összedolgozzuk (egy nokedliszerű masszát kapunk), óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét, majd zsiradékkal kikent formába öntjük. Tetejét kirakjuk a szilvával, majd megszórjuk a cukros fahéjjal. 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt sül készre.

Alapvetően jelentősen több szilvát is elbírt volna. Ez az adag nekem a 29 cm átméröjű pitetálba pont ideális lett. 

CH összegző:
16 szelet összesen: 344,4 gramm
1 szelet: 21,5 gramm

Ajánló




Taste The Waste filmplakát (forrás: tastethewaste.com)
Elgondolkodtató cikk az élelmiszer pazarlásról...mindenkinek csak ajánlani tudom az elolvasását:) Részemről igyekezni fogok minél több tippet megvalósítani...van amit már eddig is megtettem:)))


2011. szeptember 11., vasárnap

Heti egyperces 2011/37

   

"Ami különösnek indul, átlagossá lesz. Ami lehetetlennek tűnt, valósággá válik."
/Idézet: Ismeretlen, Kép/

Gofri

KáeM a pénteki csapatépítőről egy recepttel tért haza (igazi gasztroblogger férj.)). Ma reggel pedig egy gofrisütővel, mert hogy eddig ilyennel nem rendelkeztünk. Reggelire már késő lett volna nekiállni, meg hát a vendégség ételeivel is voltam elfoglalva, így csak vacsoraként jött számításba. Tényleg nagyon jó a recept. Én az eredeti recepten kicsit módosítottam lévén nem egy egész cégnek sütöttem, meg kicsit el is néztem az eredeti receptet, így kimaradt a margarin, de igazából nem hiányzott;) Alább az eredeti receptet is megmutatom és itt is köszönet érte Editnek;)


Gofri
Hozzávalók:
13 dkg liszt (CH 99,2g)
1 tojássárgája (CH 0,6g)
2 tasak vaníliás cukor (CH 20,0g)
pici só (CH 0,0g)
1,6 dl tej (CH 7,4g)
1 tk sütőpor (CH 0,0g)
+ 1 tojásfehérje (fent számoltam vele)
1. A hozzávalókat kézí habverővel összedolgozzuk, majd óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a kemény habbá vert tojás fehérjét. 
2. Forró gofri sütőben megsütjük és azonnal tálaljuk.

CH összegző:
A teljes adag összesen (30 db a képen látható szívecske): 127,2 gramm
1 db <3: 4,2 gramm

Málnás citromos pite

Mikor megláttam Tücsök és Bogárnál annyira megtetszett, hogy kerestem az alkalmat, hogy megsüthessem. Aztán jött is a mai vendégség, mint lehetőség. Mikor végülis nekiálltam erősen elbizonytalanodtam, hogy nem kellene-e a tésztába tojás. Nem tettem, megsütöttem így. Nos messze nem lett olyan szép, mint az eredeti, s bevallom nem is nyűgözött le igazán:( 


Málnás citromos pite
A tésztához:
15 dkg vaj (CH 0,5g)
5 dkg porcukor (CH 50,0g)
10 dkg liszt (CH 76,3g)
1 citrom reszelt héja (CH 0,0g)
só (CH 0,0g)

A málnás réteghez:
15 dkg porcukor (CH 150,0g)
3 tojásfehérje (CH 0,9g)
1 tojás (CH 0,6g)
0,5 dl citromlé (CH 1,6g)
1 citrom reszelt héja (CH 0,0g)
6,5 dkg liszt (CH 49,6g)
15 dkg fagyasztott málna (CH 8,1g)
só (CH 0,0g)
1. A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sót is. Összedolgozzuk. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük. 
2. Egy 25 x 25 centis formát kibélelünk sütőpapírral (az oldalára is kerüljön belőle). Belenyomkodjuk a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárga színűre sütjük. 
3. Amíg kihűl elkészítjük a málnás részt, amihez a tojásfehérjét, a tojást, a citromlevet, és a szitán áttört málnát összekeverjük (nem kell kihabosítani). Hozzáadjuk a cukrot, a lisztet, a reszelt citromhéjat és egy csipetnyi sót. Jól összekeverjük. Ráöntjük a kihűlt tésztára és újabb 30-35 percre visszatesszük a sütőbe. 
4. Kihűtjük, felszeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.

CH összegző:
16 kocka összesen: 337,6 gramm
1 kocka: 21,1 gramm

Ropi

Előre elkészíthető sós rágcsálnivalót kerestem, mert nem akartam mindent ma reggel készíteni. Így ez szombaton este sült meg, de a tésztát már pénteken begyúrtam. Remek lett és elég gyorsan fogyott, főleg a gyerekek szerették nagyon. Mindenesetre köszönettel felvettem a repertoárba.


Ropi
Hozzávalók:
30 dkg liszt (CH 228,9g)
12,5 dkg margarin (CH 0,5g)
1 tk só (CH 0,0g)
1,5 ek ecet (CH 0,0g)
3 ek hideg víz (CH 0,0g)
5 dkg tejföl (CH 1,9g)
Tetejére tojás és magok (CH 0,6g)
1. A hozzávalókat tésztává gyúrjuk (a tejfölre nem biztos, hogy szükség van!). Ezután becsomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
2. Lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk, majd vékony csíkokra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
3. Tetejét felvert tojással megkenjük, magokkal megszórjuk, végül 180 fokon arany színűre sütjük.

CH összegző:
Teljes adag összesen (132 db): 231,9 gramm
1 db kb: 1,8 gramm

Hagymalekváros sertés karaj

Megláttam és megszerettem, rögtön tudtam, hogy ez lesz a vasárnapi vendégvárós finomság. Már csak a hagymalekvárnak kellett előre elkészülnie;) Nagyon jól sikerült és a vendégeknek is ízlett:)


Hagymalekváros sertés karaj
Hozzávalók:
8 szelet sertés karaj (65 dkg - CH 2,6g)
17 dkg reszelt füstölt sajt (CH 2,7g)
1 ek zsír (CH 0,0g)
só, frissen őrölt bors (CH 0,0g)
1 ek dijoni mustár (CH 0,0g - legalábbis érdemben nem sikerült lemérni)
hagymalekvár (CH 110,3g)
1. A húst sózzuk, borsozzuk és enyhén megkloffoljuk. 
2. Egy tepsit kikenünk zsírral, majd belefektetjük a hússzeleteket és megkenjük őket mustárral. Tetejére kanalazzuk a hagymalekvárt, majd megkoronázzuk a sajttal. A két sor hússzelet közé behalmozzuk a fűszerezett krumplikockákat.
3. Letakarva 200 fokon fél órát sütjük, majd a takarást levéve rápirítjuk a sajtot.

CH összegző:
A teljes adag (krumpli nélkül): 115,6 gramm
1 szelet hús: 14,5 gramm

2011. szeptember 10., szombat

Pikáns sertés tarja

Tartalmas reggeli után viszonylag lassan éheztünk meg. Bár azért szívesen ettünk volna korábban is, de az IKEA és az új étkező asztal beszerzése elhúzódott kicsit, így vacsora lett az ebédből. Konkrétan cigánypecsenyét terveztem, de nem kaptunk hozzá értelmes szalonnát, így jött a kreatívkodás és ennek eredménye lett az alábbi finomság, ami tetszett annyira, hogy máskor is előszedjük majd...ha eszünkbe jut:)


Pikáns sertés tarja
Hozzávalók:
4 szelet sertés tarja (45 dkg - CH 1,4g)
4 gerezd fokhagyma (1 dkg - CH 2,6g)
1 ek Erős Pista (CH 0,0g)
1 ek csemege Piros Arany (CH 0,0g)
2 dkg liszt (CH 15,3g)
3 dkg sertészsír (CH 0,0g)
víz (CH 0,0g)
só, bors (CH 0,0g)
1. A tarja szeleteket sózzuk, borsozzuk, majd enyhén megkloffoljuk.
2. A zúzott fokhagymát, az Erős Pistát és a Piros Aranyat összekeverjük, majd egy ecset segítségével bekenjük a hússzeletek mindkét oldalát.
3. A lisztbe mártott szeleteket a felforrósított zsiradékon hirtelen megsütjük, majd kevés vizet aláöntve, letakarva puhára pároljuk. Figyelem a liszt miatt könnyen odakap, így időnként meg kell keverni és esetlegesen a vizet is pótolni kell.

CH összegző:
Az egész adag összesen: 19,3 gramm
1 szelet köret nélkül: 4,8 gramm

2011. szeptember 9., péntek

Füstölt sajtos túrós pogácsa

Volt egy kis maradék túró, meg kis maradék füstölt sajt...pogácsává lényegült. KáeM viszont nem érkezett haza vacsorára, így - szokásomhoz híven - a szomszédokat boldogítottam vele:) Egyenlőre nem dobáltak meg a megszáradt darabokkal, de lehet, hogy még szárítják:P


Füstölt sajtos túrós pogácsa
Hozzávalók:
15 dkg vaj (CH 0,6g)
10 dkg tejföl (CH 3,8g)
30 dkg liszt (CH 228,9g)
1 tojás fele (CH 0,6g)
15 dkg túró (CH 5,6g)
negyed kocka friss élesztő (CH 0,0g)
15 dkg reszelt füstöl sajt (CH 2,4g)
Tetejére: a másik fél tojás
A hozzávalókat összedolgozzuk a sajt kivételével. 
2. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és megszórjuk a sajt felével. Összehajtogatjuk. Majd ezt megismételjük még egyszer.
3. Letakarva duplájára kelesztjük. 
4. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, felvert tojással megkenjük.
5. 200 fokon pirulásig sütjük.

CH összegző:
32 db összesen: 241,9 gramm
1 db: 7,6 gramm




Lilahagymalekvár

A vasárnapi ebéd elengedhetetlen része, így feltétlenül el kellett készülnie. Szerencsére Zsebike mai napja tökéletes volt erre, hiszen ellentétben a tegnapival, amikor evett és sírt vigasztalhatatlanul, ma szerencsére evett és aludt:) Így anya alias én a konyhában élhette ki kreatív hajlamait:) Ugyan a vasárnapra tervezett recepthez sima hagymából készült eredetileg a lekvár, de abból nem volt itthon értelmes mennyiség (méret), így inkább készült lila hagymából:) Nagyon finom lett.



Lilahagymalekvár
Hozzávalók:
3 fej lila hagyma (35 dkg - CH 29,1g)
5 dkg vaj (CH 0,2g)
10 dkg méz (CH 81,0g)
3 ek ecet (CH 0,0g)
só, bors (CH 0,0g)
1. A megtisztított, összeaprított hagymát a vajon elkezdjük párolni, majd hozzáadjuk a mézet és karamellizáljuk. Fűszerezzük és hozzáadjuk az ecetet is. Lassú tüzön addig főzzük, amíg a hagyma teljesen meg nem puhul. (Időnként azért meg kell keverni)

CH összegző:
Az egész adag összesen: 110,3 gramm

Csőben sült tészta

Általában nem okoz gondot, hogy eltaláljam a szükséges mennyiséget adott fogásból (ha meg mégsem, akkor a szomszédok jól járnak;) - persze lehet, hogy ők ezt nem így értékelik:P), nos a pörköltnél ez nem igazán szokott sikerülni. S nem mindig van kedvem a szokásos hasznosítási módokhoz, mint gulyások, húsos pite. Így most tésztaöntet lett belőle, bár meg kellett állapítsam, hogy a sült tésztákat kevésbé kedvelem.


Csőben sült tészta
Hozzávalók:
20 dkg tészta (CH 144,0g)
2 adag sertés pörkölt (CH 6,8g)
8 dkg paradicsompüré (CH 16,0g)
10 dkg tejföl (CH 3,8g)
5 dkg reszelt sajt (CH 0,8g)
1 tojás (CH 0,6g)
1 dkg liszt (CH 7,6g)
1. A tésztát forró sós vízben kifőzzük.
2. A pörköltet összeforraljuk a paradicsompürével (ízlés szerint fűszerekkel), majd a késes robotgéppel összeaprítjuk. Végül a kifőtt tésztával összeforgatjuk.
3. Egy kikent formába simítjuk a szószos tésztát. 
4. A tojást, a tejfölt és a reszelt sajtot kikeverjük és a tészta tetejére simítjuk.
5. 200 fokon a sajtos mártás pirulásáig sütjük.

CH összegző:
4 kis adag összesen: 179,6 gramm
1 adag: 44,9 gramm

Printfriendly