2011. szeptember 16., péntek

Szilvás lepény

Anyukám ősszel elég gyakran sütött. Akkor még nem voltam akkora sült gyümölcs rajongó, mint most vagyok, így főnként a fahéjas cukros tészta részre gerjedtem. Most már a gyümölcsös rész a kedveltebb:) Anyósomék látogatásának örömére sütöttem, de nem kóstoltuk akkor, mert hogy Sógornőm is készült egy nektarinos pitével. Másnap azért megkóstoltuk, de abban nem változott gyerekkori véleményem, hogy ez igazán frissen lehetőleg még langyosan jó:)


Szilvás lepény - Anyukám
30 dkg liszt (CH 228,9g)
2 tojás (CH 1,2g)
10 dkg vaj (CH 0,4g)
2 ek olaj (CH 0,0g)
negyed kocka friss élesztő (CH 0,0g)
3 dl tej (CH 13,8g)
5 dkg porcukor (CH 50,0g)
csipet só (CH 0,0g)
A tetejére:
30 dkg szilva (CH 30,6g)
2 dkg nádcukor (CH 19,5g)
1 kk fahéj (CH 0,0g)
Az élesztőt kevés cukorral elkevert tejben felfuttatjuk. Amíg készül csipet sóval kemény habbá verjük a tojások fehérjét. A lisztet, a tojások sárgáját, a lágy vajat, az olajat és az élesztős tejet kézi habverővel összedolgozzuk (egy nokedliszerű masszát kapunk), óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét, majd zsiradékkal kikent formába öntjük. Tetejét kirakjuk a szilvával, majd megszórjuk a cukros fahéjjal. 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt sül készre.

Alapvetően jelentősen több szilvát is elbírt volna. Ez az adag nekem a 29 cm átméröjű pitetálba pont ideális lett. 

CH összegző:
16 szelet összesen: 344,4 gramm
1 szelet: 21,5 gramm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly