2010. június 7., hétfő

Az e-bookról általában



Mert éppen egy nem e-bookot fejeztem be, hát gondoltam itt az ideje megírni a bejegyzést. Annál is inkább, mert nagyon sok kereső kifejezés érkezett, íme akkor összefoglalóan, amit én tudok, és amit szívesen megteszek bárkinek;)

Az e-book, magyarosan e-könyv egy digitális könyv, vagyis egy papír alapú könyv digitális változata. Általában lelkes rajongók készítik az eredeti könyv scannelésével, szöveggé alakításával (a legritkább esetben begépeléssel), korrektúrájával. Ez utóbbira azért van szükség, mert a program, ami a scannelt képet szöveggé alakítja nem működik tökéletesen. Illetve elfordulnak fordítások is, amikor az eredeti nyelvről rajongók készítenek fordítást, még (jóval) a magyar megjelenés előtt.

A legelterjedtebb formátumok: txt, doc, pdf, html…ezeket olvashatjuk simán számítógépen, de akár egy okos telefonnal is (útálom ezt a kifejezést, mármint az okos telefont). Aztán vannak speciális e-könyv olvasó szerkezetek és programok, bevallom ezekről keveset tudok, de találkoztam már az alábbi formátumokkal: lit, prc…s még biztosan van jó néhány. Én leggyakrabban gépen olvasok, amit annyira nem szerettem eleinte, mostanra már jobban kedvelem, mint a papír alapú könyvet. S mivel, hogy rendelkezem okos telefonnal, így tulajdonképpen bárhol és bármikor tudok olvasni, s ehhez nem kell egy nehéz könyvet is magammal cipelni, az amúgy sem üres táskámban (női táska, mit várunk tőle:P – bár lehet érdemelne egy frissebb bejegyzést, mert már alakult a tartalma, na majd jön ez is egyszer). Okosságok a wikipedian is.

Magukat az e-book-okat több helyről is letölthetjük. Torrent oldalakról (elvileg ezekről általában KáeM készül egy bejegyzést írni valamikor), illetve van ennél egyszerűbb mód is, ami nem igényel külön programot. A legnagyobb e-book gyűjtemény jelenleg szerintem a Canadahun fórumán (Ebook keresésEbook II.) található. Itt is szükséges (min. 48 órás) regisztráció, illetve 20 értelmes hozzászólás, de ennyit simán megér ez az óriási gyűjtemény. A köszönöm gomb használata pedig igazán nem kerül semmibe;)

És akkor végül, de nem utolsó sorban a felajánlás…ha valaki szeretné valamelyik nálam látott e-könyvet, annak szívesen átküldöm e-mailben, ha hagy címet kommentben. (moderált a komment, így az ebben a formában küldött e-mailcímeket nem teszem ki!!!)

Van néhány olvasmányélmény, amit nem ilyen formában keletkeztek, tehát ezek nincsenek is meg így. Az alábbiakat NEM tudom elküldeni: Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése, D. Tóth Kriszta: Lolával az élet, Laura Esquivel: Szeress Mexikóban, Friderikusz: Eddig, Hurrá Ikrek, Marina Palmer: Tangó, Leslie L. Lawrence: Fekete özvegy…ha később is lesz ilyen, akkor jelezni fogom.

 

1 megjegyzés:

  1. Már olyan régen mondtad, de teljesen kiment a fejemből. Most jól regisztráltam.:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly