2010. március 15., hétfő

Fagyi szelet aka fagyi torta

Vendégeket várunk ma estére. A főétel vörösboros marhapörkölt lesz nokedlivel természetesen. De készült desszert is. A receptet unokaöcsi első ovis farsangján gyűjtöttem be a sütit áruló szülőtől…aki konkrétan unokaöcsi ovis szerelmének anyukája volt…ha jól emlékszem. Azóta unokaöcsi már jócskán iskolás, de most mégis eszembejutott a süti. Tortaként készítettem el. De a piskóta mennyisége annyira magas tortát adott a 17 cm-es formában, hogy kettő lett kapásból. Ha nem fogy el ma este, ami azért elég valószínű, akkor holnap nagyon boldogok lesznek a kollegáim:)



Fagyi szelet
A piskota alap: 3 tojás sárgáját 18 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 5 ek vizet, 6 dkg darált diót, 12 dkg lisztet, fél csomag sütőport, csipetnyi sót és a 3 tojás felvert habját. Zsírozott lisztezett formában 200 fokon addig sütjük, amíg szépen elválik a sütőedény falától.
A krém: 10 dkg vajat,  10 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral, és egy löttyintésnyi vanília aromával és két tojás sárgájával habosra keverünk. 2 púpozott ek lisztet 1,5 dl tejjel állandó keverés mellett felfőzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk az előző krémhez. A 2 tojás fehérjét 12 dkg porcukorral gőz felett kemény habbá verjük, majd a vaníliás krémre simítjuk. Végül reszelt csokoládét, vagy tortadarát szórunk rá.

4 megjegyzés:

  1. Köszi szépen, megyek én is!
    Ilyen elemózsiákért? Az ország másik végéből is. :)

    VálaszTörlés
  2. Na legközelebb szavadon foglak:D

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Fagyóban vagy rendes hűtőben tárolod a tortát? Meddig kell hűteni?
    Tetszik de ezeket még szeretném még tudni, hogy belevágjak!
    Köszi Szép napot Kati

    VálaszTörlés
  4. Szia Kató!
    Simán hűtőben tárolom, a fagyi csak a neve. Nekem bő 24 órát volt a hűtőben, de kevesebb is elég. Fontos, hogy a tojásfehérje hab tényleg jó kemény legyen. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly