2013. augusztus 8., csütörtök

Jókai bableves…


vagy olyasmi. Ha nem egy sárgarépa mániás gyereknek főztem volna, akkor mondjuk répából csak a felét tettem volna bele. Meg anno az ételkészítési ismeretek (alias főzés) órán nem így daraboltuk a zöldségeket, meg messze nem került bele ennyi fűszer, de hát ahány ház, annyi konyha:P


Jókai bableves
2 dkg füstölt sonka (CH 0,0g)
3 dkg hagyma (CH 2,5g)
1,5 dkg zeller (CH 0,8g)
13 dkg sárgarépa (CH 10,5g)
2,5 dkg zöldséggyökér (CH 1,5g)
1,5 dkg paradicsompüré (mert csak koktélparadicsom volt itthon - CH 3,0g)
Fűszertojásba: babérlevél 3 kicsi, 1 ág csombor alias borsikafű, 1 tk majoranna, 1 kis marék zellerzöld (CH 0,0g)
3 dkg csipetke (szárított - CH 21,0g)
25 dkg vörösbab (400g-os konzerv, még mindig Bonduelle rajongó vagyok - CH 33,0g)
Rántáshoz:
1 tk sertészsír (CH 0,0g)
1,5 dkg liszt (CH 10,8g)
1 tk pirospaprika (CH 0,0g)
0,5 dkg fokhagyma (CH 1,3g)
15 dkg tejföl (CH 5,7g)
A tálaláshoz: pár szelet száraz serpenyőben megpirított füstölt kolbász
Az apróra vágott hagymát, a kockára vágott sonkát, a karikázott sárgarépát, zöldséggyökeret és a kockára vágott zellert feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszertojásba bújtatott fűszereket, majd a paradicsompürét is. Addig főzzük, amíg minden puha nem lesz. Hozzáadjuk a csipetkét, majd a lecsepegtetett babot is. Amíg összeforr elkészítjük a rántást, majd besűrítjük vele a levest. Kóstolás után esetlegesen sózzuk, végül pirított kolbásszal tálaljuk. 

CH összegző:
6 adag összesen:90,1g
1 adag:15,0g



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly