2010. szeptember 12., vasárnap

Sacher torta

Vásárlás közben nézegettük a kész süteményeket is. Szemeztünk egy Sacher tortával, de túl nagynak találtuk. Viszont eldöntöttem, hogy végre megsütöm itthon:) Nem kicsit van magasan a léc, ugyanis volt szerencsém a bécsi Sacherben kóstolni az eredetit. Csak majdnem sikerült reprodukálni, bár a recept az eredeti volt. Elsőre nem lett rossz, csak a csokimáz nem lett annyira szép és egységes, mint az eredetin, na de majd legközelebb.




Sacher torta
Az alap (17 cm-es formára)
Hozzávalók: 7 dkg vaj, 1 ek porcukor, 3 tojás, 7 dkg puha étcsokoládé, 3 ek porcukor, csipet só, 6 dkg liszt, 1 ek kakaópor
A vajat 1 ek porcukorral habosra keverjük. A csokoládét gőz felett megpuhítjuk (nem szabad folyósnak lennie). A 3 tojás fehéjét ey csipet sóval és 3 ek porcukorral habosra keverjük. A lisztet elvekerjük a kakaóporral. A habos vajhoz hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább habosítjuk, ezután jön a liszttel elkevert kakaó, majd a puha csokoládé, legvégül pedig a kemény tojásfehérje hab. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 160 fokra előmelegített sütőben (alsó felső sütés, nem kell légkeverés) kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Ezután kivesszük a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd félbe vágjuk és megkenjük savanykás sárgabaracklekvárral. Végül az alábbi mázzal vonjuk be.
A máz
Hozzávalók: 13 dkg étcsokoládé, 1 tk kakaópor, 3 ek kristálycukor, 3 ek hideg víz (lehet hogy kevesebb vagy több kell!)
A hozzávalókat összefőzzük, vagyis addig melegítjük, forraljuk, amíg a cukor elolvad, majd bevonjuk vele a tortát. Szépen simítani hidegvízbe mártogatott késsel lehet.
Vagyis esetemben csak lehetett volna, mert nem volt elég sima a masszám. Legközelebb a cukorból és a vízből előbb megfőzöm a szirupot és csak utána olvasztom fel ebben a csokoládét és adom hozzá a kakaóport. Valójában a Sacherben kóstolt változaton a máz vastagsága hasonló, csak éppen ott puhább kicsit, nálam ez - annak ellenére, hogy nem volt hűtőben - eléggé megkeményedett. Mondjuk ez nem akadályozott meg benne, hogy eszegessük:)


A recept Carla Sacher eredeti receptjének a méretre igazításával jött létre:)

3 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly