2008. augusztus 29., péntek

Felszerelés 2. Ruha&Csizma és az egyebek

Bár nem mindenki küzd ilyen problémákkal, de nekem úgy hozta a sors, hogy a kötelező felszerelés (bukó) nem hozott megfelelő többlet súlyt a széria felszereltségemhez, így úgy gondoltam, hogy további cuccok magamra aggatásával leszek kénytelen kellő nehezékkel ellátni magam, hogy ne vigyen le a menetszél. Biztos ami biztos. És a hangsúly a biztos (biztonságoson van).
Itt ugye azért elég vegyes képpel találkozik az ember (bocs ha ismétlem magam). Az öngyilkos/kamikaze/donorokról majd külön bejegyzésben.
A felszereléseknél általánosságban elmondható, hogy az anyagi oldal a döntő, még jobban, mint a bukónál.Ami jó is valamire, abban két fajta öltözet lehet: bőr vagy cordura. De ez is ahány gyártó, annyi féle.A verseny sportban az egyrészes bőr ruhák vannak használatban, ennek egyszerű oka, hogy ott a biztonság után a légellenálláson van a hangsúly, tehát nagyon passzentos, méretre szabott ruhák vannak. Ez ugyebár házilag elérhetetlen.Bármilyen ruhát is veszünk, annak elsődleges funkciója, hogy megvédjen, ha kell. Ezt csak úgy teheti meg, ha megfelelő (CE) protektor szettel van felszerelve, megfelelő méretet választunk (hogy amikor épp a vasat elhagyva Newton törvényei szerint a gravitáció, és a hatás-ellenhatás törvényét kísérletezzük magunkon, akkor ne mozduljanak el.) És fontos, hogy hiába nagyon jó egy anyag, vastag egy bőr ruha, ha a cipzárok, és a varrások nem bírják ki a rájuk mért terhelést, és egyszerűen szétesik rajtunk a ruha a kritikus pillanatban.Az egyrészes-kétrészes ruhában nem tudok állást foglalni. Nekem és a páromnak is kétrészes van, mert azt tanácsolták, hogy kényelmesebb. Szerintem egyébként nincs ennek akkora jelentőssége. A cordura-bőr vitákról külön könyvtárakat lehetne kiadni. Általánosan viszont igaz, hogy megfelelő minőség esetén mindkettő ellátja a feladatát. Mindkettőnek vannak előnyei-hátrányai.A bőr ruha passzentosabb, idomul a viselőjéhez, jobban a helyén maradnak benne a dolgok, viszont nem kimondottan vízálló, jelentősen melegebb, nehezebb, sokkal több ápolást igényel.A cordura lazább, kényelmesebb, légáteresztő, megfelelően lekezelve magában is vízálló korlátozottan, és mosni is lehet. Viszont cserébe nem idomul hozzánk, és nagyon figyelni kell a méretezésnél. Jah, és jelentősen olcsóbb...Komoly esési tapasztalat szerencsére egyikkel sincs. Én a bőrre szavaztam, páromé cordura, ő is elégedett vele.
A kétrészes mellett szól(hatna), hogy ugye nagy melegben csak a felsőt felvéve lehet hordani.. hát egészségére mindenkinek..Jelentem kipróbáltuk, úgyhogy hogy csak a nadrágot kihagyva a felszerelésből, helyette ilyen térdvédő (vásároltunk egy elég komoly motoros térd-lábszár védőt), de nem éreztem azt, hogy ha itt valami nagy gáz lenne, ez így biztonságos. Én hanyagolom.
A csizma ismét csak egy érdekes kérdés. Amikor a motorosok elkezdenek motorozni, általában az szokott lenni a sorrend, hogy motor-bukó esetleg dzseki, a többi meg az idiótáknak való.. (bár kétség kívül vannak vállalkozások, melyeknek kell a piac, és jól élnek az ilyen emberekből, engem kicsit lehangol a fekete szín :) )Ebből persze közvetlenül adódik az is, hogy rendes motoros csizmát még arányába mindig ritkán látni a motorosokon. Pedig az emberek általában meglepődve néznek, amikor tájékoztatás jelleggel (jelentem, én sem magamtól vagyok ilyen okos, felhívták rá a figyelmem.. dehát elvégre tudást (is) adunk tovább itt..) szoktam mondani, hogy az emberi láb - főleg bokától lefele - csontozatilag az egyik legbonyolultabb testrészünk, és ha komolyan összetörjük, soha nem fogják tudni normálisan rendbehozni.. mi meg nem fogunk normálisan járni.
Erről persze rögtön eszembe jut az a vicc, hogy a természet igazságos, aki vak, az jobban hall, aki süket, az jobban lát. Akinek az egyik lába hosszabb, annak a másik rövidebb :).Visszatérve a lábbelihez, a megfelelő kemény protektorokkal, boka-lábszár ütközőkkel kimerevített csizma elengedhetetlen. Típusba felhasználás szerint sok mindenből lehet vállogatni a szupersporttól kezdve a túrán át a bakancsig. A divát másodlagos, és egyéni választás kérdése.Tapasztalatból mondom, hogy praktikus valami szellőző-izzadásgátló- egyéb varázslatokkal ellátott belsőrészű csizmát választani, mert nagyon sokat segít.
Talán a ruha részhez passzol, de nagyon fontos, hogy a ruhák többségében (tisztelet a kivételnek) a gyárilag benne levő gerincvédőnek csúfolt - hát nem is tudom minek nevezzem - akármi, az kb arra való, hogy a kukába levigyük a csomagolással együtt. Normális és jólrögzíthető gerincprotektor használata kötelező jellegű.
És akkor vannak még ilyen egyéb nyalánkságok, mint kesztyű.Ez megint egy óriási terület, annyi fajtát látni belőle. Szerintem ami ér is valamit, az a jóminőségű bőrkesztyű kemény kevlár protektorokkal az új perceken, a bütykökön, és lehetőleg a tenyéreni is. Hogy miért? Mert ha nem bírnak magukkal az autósok, a bunyónál elgondolkodnak 35x legalább, mielőtt visszaütsz. De mivel a motoros ember ugyebár kultúráltabb, mint egy sima autós, ezért nem tesz ilyet. Viszont amikor Dr. Szöszi hirtelen rádnyitja az ajtót, mert a tükröt csak a sminkelésből ismeri.. akkor pl nem vágja ketté a kezed (el eltörik, de az belefér) az ajtó éle.. de még fontosabb, hogy az ember elég idegesítő reflexe, (főleg azt idegesítheti, aki kesztyű nélkül motorozik :) ), hogy bármi bajt észlel, megpróbálja a kezeivel hárítani azt.. illetve eséskor azt elsőként letenni.
Azt azért nem kell gondolom ecsetelni, hogy egy 40-es esésnél is csupasz tenyérrel fékezni az aszfalton.. az igazi élmény lehet (ezért kell a tenyérre is protektor).
Aztán persze lehet bonyolítani az életünket ilyen csilli villi extrákkal, mint téli-nyári-eső kesztyű, alsóruházat, esőruházat, egyéb védő és kommunikációs eszközök. De ezek mindegyike megér egy külön bejegyzést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly