2012. augusztus 31., péntek

E.L. James - A szürke ötven árnyalata


Komoly sajtó után, már alig vártam a könyv megjelenését. Amint sikerült beszerezni rá is vetettem magam, mégis csak "botránytémát" dolgoz fel, vagy fogalmazzunk úgy, hogy a társadalom által nem elfogadottat. 

Hát ahogy elkezdtem olvasni rögtön az volt a véleményem, hogy a szerző remek lenne romantikus regényekben, de a témát igazából csak érintőlegesen sikerült megemlítenie. Igazán értékelem a kutatómunkát, amit végzett, de nem gondolnám, hogy ebben a világban (mármint az erotikának ezen részén) tényleg így zajlanak a dolgok. Hogy miért gondoltam romantikus regényírónak: szűz lányka - hipergazdag pasas aki persze még sosem volt szerelmes, hát lássuk be ez eddig egy Harlequin regény alapja (nem ítélem el ezeket a könyveket, időnként magam is szívesen olvasom kikapcsolódásként, amikor éppen nem akarok agyalni az olvasnivalón). 

Az kifejezetten ellenszenves volt a könyvben, hogy baromi lassan jutottunk el a bevezető résztől a tárgyalásig, avagy mire érdemben történt is valami. Aztán - érzésem szerint - később is tele van a könyv felesleges körökkel, leírásokkal. S ez még csak az első kötet…megint tipikusan az a fajta regény, amit egyetlen könyvben jól meg lehetett volna írni, de hát így mégis több bőrt le lehet húzni róla. (Szeptember 20.-ra várható a második kötet és Október 15-re a harmadik)

Összességében nem tudom hová sorolni, mert nem volt komolyan "ismeretterjesztő", de romantikus regénynek sem volt az igazi. Mindenesetre a nagy beharangozás után többet vártam. (Sejthetően lesz majd filmváltozat is, az ilyen jellegű könyveknek mindig van…kíváncsian várom, hogy igazam lesz-e.) 

Az utolsó 40 oldalon már nem igazán gondoltam, hogy kiemelkedőt/váratlant fogok olvasni, inkább már csak azért pörgettem a lapokat, hogy megértsem mivel is tud befejeződni a könyv, ami miatt várja az ember a folytatást. S bevallom meglepődtem, mert sikerült felcsigázóan befejezni, pontosabban megszakítani a történetet. Meglátjuk milyen lesz a folytatás, még az is lehet, hogy további kötetek alapján a kiemelt kedvencek közé kerül;) 

Paradicsomos zöldbabpüré

Főzelék persze, csak babának, legyen inkább püré, hogy ne tévesszek meg senkit. Zsebi nagy paradicsom rajongó, bár azért volt már olyan fogás, ami a paradicsom ellenére sem volt fogyasztható számára, ez nem ilyen:)


Paradicsomos zöldbabpüré
Hozzávalók:
2 bőséges merőkanál a levesből (csak a zöldségek, lé minimálisan)
5 dkg sürített paradicsom
2 dkg csirkemell
A hozzávalókat botmixerrel krémesre dolgozzuk. Ebből nekem egy 250es adag jött ki most, persze ez nagyban függ a merőkanál méretétől:P

2012. augusztus 30., csütörtök

Virslis zöldbableves

Anyósom lelkesen hozza nekünk a zöldbabot. Mi nem vagyunk túl nagy rajongók, de azért messze nem tartozik az utálat tárgyába. Ezúttal kevés hússal tuningolt leves lett belőle (meg Zsebinek némi főzelék), ami tökéletes előzményt adott a gofrihoz


Virslis zöldbableves
30 dkg zöldbab
1 közepes sárgarépa 
1 kis fej vöröshagyma
1 marék zöldség zöldje, pár levél lestyán
só, bors, piros paprika 
2,5 dl tejszín 
1 pár virsli
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk az aprított zöldbabot és a karikára vágott sárgarépát is és tovább dinszteljük. Megszórjuk a fűszerekkel, majd felöntjük a tejszínnel, illetve kevés vízzel, teatojásban hozzáadjuk a zöld fűszereket is. Mikor már kezdenek puhulni a zöldségek, akkor további vízzel hígítjuk a kívánt sűrűségre. Mikor megpuhultak a zöldségek, akkor belefőzzük a karikára vágott virslit.

2012. augusztus 29., szerda

Fatálas étterem - Medveotthon Veresegyháza

A cél nyilván Zsebi szórakoztatás volt a medvékkel, de ha már ott jártunk, gondoltuk ott is eszünk, annál is inkább, mert előzetesen jókat olvastunk az étteremről.

Hát a mi véleményünk nem éppen hízelgő. Nem voltunk sokat, a kiszolgálás ennek megfelelő volt, bár lehetett volna kreatívabb és kedvesebb is a pincérlány. 

Az étlapot kicsit szegényesnek találtam, s a kreativitás itt is csak nyomokban merült fel. Előételnek az étlapon nem található Málnakrémlevest kértünk vanília fagyival. Mellesleg nem ajánlotta a pincérlány, csak hát befelé menet olvastuk, hogy ilyen is van. Elfelejtettem fotózni, de kifejezetten szépen volt tálalva, tejszín labdákkal és kifejezetten finom is volt. Második fogásnak medvetalpat kértünk mind a ketten, ami a mátrai borzaska helyi elnevezése (némi kreativitás azért volt:)). Kaptunk két kicsiny szelet rágós hús, és egy nagy halom köretet:S Ha azt mondom, hogy ez a borzaska inkább borzalmaska volt, akkor enyhén fogalmaztam. Azért megettünk, lévén nagyon éhesek. 


Inni limonádét szerettünk volna, de ezzel nem szolgálhattak, ahogy semmilyen 100%-os üdítővel sem:S 

A medvék ízlését sikerült eltalálni:D
A hely elvileg a gyerekeknek, gyerekekről szól. S az étlap tanulsága szerint is van jó néhány gyerek fogás, etetőszéket azonban nem láttam, s a többi baba (kisgyerek) is a babakocsiból szemlélte, hogy a szüleik hogyan próbálnak jóllakni. 

A számla kicsit leverte a lécet, mert ugyan nem érte a förtelmeset förtelmesen drágán listán csúcsát (ezt sok-sok éve a Hungaroring étterme vezeti), de azért a 6500 forint (borravalóval) kicsit húzósnak tűnt a fentiekért. (Wangnál alig szoktunk többet fizetni, de abból még két napig eszünk és amúgy is isteni, amit adnak;))

Az étterembe biztos nem térünk vissza, ennyire nincs bennünk sok kísérletező kedv, de a medveotthon még lesz látogatási célpont. További képek és egyéb jellegű összefoglaló is van:)

2012. augusztus 27., hétfő

Heti egyperces 2012/35


"Amibe görcsösen belekapaszkodunk, azt elveszítjük. Csak az a miénk, amit oda tudunk adni."
/Idézet: Szepes Mária - Kép a facebookról/

2012. augusztus 26., vasárnap

Tejfölös kalács

A libamájhoz az utóbbi időben leggyakrabban kalácsot szoktam sütni, általában az édesítőszeres verziót, de most valami mást gondoltam ki. Nagyon jól sikerült kellemesen foszlós darab lett, bár messze nem fogyott el, mert hát a libamájból sikerült egy minire összesülő darabot kiválasztani:P Beszéltük is ebéd után, hogy jó-jó most megvolt az előétel, de akkor kéne enni is valamit:S


Tejfölös kalács
Hozzávalók:
2 dl langyos tej
1 ek. Cukor
1 tk. Só
3 ek olaj
1 tojás
10 dkg tejföl
60 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő
+ némi tej a kenéshez
A hozzávalókat a géppel alaposan összedolgoztatjuk (természetesen kézzel is lehet). Ezután meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. Lisztezett felületen 3 egy forma darabra vágjuk, majd a darabokat rudakká sodorjuk és összefonjuk. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük és hagyjuk ismét megkelni. Ezután tejjel lekenjük és 200 fokon légkeveréssel bő 30 perc alatt készre sütjük. Rácson hagytam - nagyjából – kihűlni.

2012. augusztus 24., péntek

Lecsós sertéstarja

A fagyasztó ürítési projekt utolsó állomásaként egy adag tarja és némi tavalyi natúr lecsó maradt rám. Anyósomat vártuk vendégségbe, pont remek ebéd lett. Máskor is fogom készíteni, mert gyakorlatilag nulla munkával készült egy nagyon finom fogás.


Lecsós sertéstarja - 3 személyre
3 szelet sertés tarja
kb. 20 dkg natúr lecsó
1 kisebb fej hagyma
1 ek sertészsír
só, bors
A tarját kicsit megklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk és a kizsírozott tepsi aljába fektetjük. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a felszeletelt hagymát, illetve a lecsót, majd 200 fokon légkeveréssel kb. 40 perc alatt készre sütjük. Sült krumplival tálaljuk.

2012. augusztus 23., csütörtök

Országtorták 2012.


Idén sem hagytuk ki a próbát. Mikor megláttam, hogy mi lett az idei torta: Szabolcsi almás máktorta. Azt hittem, hogy csakis nekem készült, mert ami mákos, az már csak jó lehet. Hogy mekkorát tévedtem. A cukormentes verzióra (Cukormentes almatorta egressel) igazából ügyet sem vetettem (IR-esként ez mekkora hiba:S), mert hogy az egres és én nem vagyunk barátok. Itt is nagyon tévedtem.


Elképzelni nem tudom, hogy egy mákos-almás valami hogyan tud ennyire édes lenni, legalábbis az én ízlésemnek erősen az. Nem szoktam süteményt a tányéron hagyni, képes vagyok egy szelet tortát megenni, de ez kifogott rajtam. Ellenben a KáeM által kóstolt cukormentes változat nagyon bejött, legalábbis pár falatnyi dózisban. Meg fogom majd kóstolni egész szeletnek is:)

Jó, jó országtorta, meg minden, de azért ő inkább a fagyijára esküdött:P
Annyit azért el kell mondanom a mákos védelmében, hogy még így is magasan verte a tavalyi köleses dolgot.

2012. augusztus 22., szerda

Májgombóc

Afféle komatálként készült egy adag jóféle sertéscsont leves, meg egy ilyen sütemény, mert pár nappal ezelőtt is nagyon ízélett a kismamának, csak akkor még pocakosan. A levesbe viszont a szokásos cérnametélt helyett, valami masszívabb betétet akartam. Ahhoz képest, hogy életemben első alkalommal csináltam remek lett. A tankönyvi verzióból indultam ki, nekem Pető Gyula Ételkészítési ismeretek tankönyve jelenti ezt;) Alább már úgy, ahogyan én készítettem, de ha valaki igényli, szívesen bemásolom az eredeti receptet is.


Májgombóc
25 dkg sertésmáj
2 db zsemle
1 ek sertés zsír
2 tojás
1 kis fej vöröshagyma (3 dkg)
só, bors, majoranna
5 dkg liszt (mennyisége nyilván függ a tojás méretétől!)
A hagymát apró kockára vágjuk és a zsíron üvegesre pároljuk. A zsemlét beáztatjuk, majd kinyomkodjuk és a késes robotgép segítségével összedolgozzuk a májjal (nyugodtan mehet hozzá a pirított hagyma is, így homogénebb lesz a végeredmény). Fűszerezzük, hozzáadjuk a tojásokat, végül a lisztet. Forró, de nem lobogó sós vízbe szaggatjuk vízbe mártott kanál segítségével (vagy vizes kézzel gombócokat formázunk) és puhára főzzük. Óvatosan szabad csak keverni, végül szűrőkanállal szedjük ki. Ha a levesben tartjuk tálalásig, akkor kicsit felpuhulnak!

Alex babának egyébként készült pelenkatorta és persze takaró is:) 

2012. augusztus 20., hétfő

Szezámmagos fonott kenyérke

Ugyan egészen mással voltam ma elfoglalva, kicsit sem az új kenyér ünnepével (erről majd később), de azért bevillant, hogy mégis csak kéne sütni valami kenyeret a jeles nap alkalmából. Gyorsan tepertem is Limarához, ahol ezen a Scali kenyéren akadt meg a szemem. Kis átdolgozás és már készült is. Remek lett. Ismét hálával és köszönettel tartozom Marcsinak, de végülis ezt már megszoktuk:D


Szezámmagos fonott kenyérke
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
12 dkg rétes liszt
240 ml víz
1 tk só
2 ek tej
5 g szárított élesztő
2 ek olaj
csipet aszkorbinsav
Tetejére: tojásfehérje +szezámmag
A hozzávalókat alaposan összedagasztottam. Majd hagytam duplájára kelni. (Tekintettel a teraszon uralkodó hőmérsékletre, ez lényegében 25 perc volt összesen) Ezután három cipót formáztam és 10 percig pihentettem. Megsodortam a rudakat, megkentem a felvert tojásfehérjével, majd megszórtam szezámmaggal, ezután összefontam őket. Ismét hagytam megkelni, végül a 200 fokos gőzös sütőben 40 perc alatt készre sütöttem. 

Heti egyperces 2012/34


"A csodák akkor kezdenek felbukkanni az életedben, mikor legalább annyi energiát szentelsz az álmaidnak, mint amennyit a félelmeidnek szoktál.
/Idézet: Richard Wilkins - Kép a facebookról/

2012. augusztus 16., csütörtök

Villám szilvás sütemény

Facebookon egy kedves ismerős osztotta meg, egy kép formájában (ha hozzájárul szívesen kiírom a nevét, mert tudtommal blogja - még mindig - nincs;)) Én meg már napok óta ácsingózom valami szilvásra…pedig nyomom a szilvakrémlevest, meg fini lekvárt is, de süti kellett ma, süti a frankfurti leves kísérőjeként. Remek, hogy úgy mondjam isteni választás volt ez. Kevés munka, garantált siker. Kell is az ilyen, az örökmozgó és félelemérzettel nem rendelkező 1 éves mellett:) És akkor a pocakban mocorgó öcsikéről még egy szót sem szóltam;):D Na de jöjjön a recept, mert már eleve hosszabban írok, mint amennyi ideig a süti elkészítése tartott.


Villám szilvás sütemény
Hozzávalók:
1 dl tejföl
1 dl joghurt
3 tojás
5 ek olaj
15 dkg cukor 
( 2 csomag vaníliás cukor - én ezt kihagytam a cukrom eleve vaníliás)
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 csipet só
A nedves és száraz hozzávalókat külön-külön összekeverjük, majd szépen összedolgozzuk őket. Ezután a bélelt tepsibe (esetben a kikent: zsírozott-lisztezett piteformába) öntjük. A tetejét kirakjuk fahéjas barna cukorban megforgatott szilvával, és a maradék fahéjas barna cukorral megkoronázzuk. Légkeveréses 180 fokos sütőbe toljuk és nagyjából 35 perc múlva kivesszük.

2012. augusztus 13., hétfő

Heti egyperces 2012/33


"Nem könnyű látni annak az értékét ,ami állandóan a szemünk előtt van.A távolság és a vágy kellenek hozzá…"
/Nem találtam forrást az idézethez - Kép/

2012. augusztus 9., csütörtök

Kókusz-csoki pudingtorta

Szepykénél láttam meg és rögtön tudtam, hogy ez lesz a Zazis szülinapos buli (utolsó felvonás:P) trancsírozható "tortája". Kombináltam a két pudingot, tényleg isteni és tényleg bűnbesés. Viszont nem sikerült igazán jó fotót készíteni, de ez kicsit sem rontott az élvezeti értéken.


Kókusz-csoki pudingtorta
Kókuszpuding
Hozzávalók:
4 dl kókusztej (17-19%)
4 dkg étkezési keményítő
3 dkg kókuszreszelék
4 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd felforraljuk. Ezután vízzel öblített formába töltjük.

Csokipuding
4 dl tej
4 dkg étkezési keményítő
2 dkg holland kakaópor
4 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük. Ezután a már megdermedt kókuszos rétegre öntjük és hűtőben pihentetjük.

Ezután kiborítjuk a formából és tortaként szeletelve tálaljuk.

2012. augusztus 6., hétfő

Heti egyperces 2012/32


"Gondolataid és érzéseid, akár jók, akár rosszak, olyan automatikusan és pontosan térnek vissza hozzád, mint a visszhang. Azok az emberek, akiknek nagyszerű az életük, többet gondolnak arra, amit szeretnek, és gyakrabban is beszélnek róla, mint arról, amit nem szeretnek!
/Idézet: Rhonda Byrne - Kép a facebookól/

2012. augusztus 3., péntek

Ördögi batyu

A borzalmas éttermi élményből, azért maradandó volt a bolognai-s batyu, így tegnap már úgy készült a tésztaszósz, hogy biztosan maradjon mára is. Remek lett, nekem bőven elég volt vacsorára egy fél batyu, teljesen esélytelen volt, hogy a pluszban készült pizzából még egyek. KáeM azért jobb fogyasztó volt:)


Ördögi batyu 
Hozzávalók: 
20 dkg liszt 
5 dkg búzadara 
2 ek olívaolaj 
fél tasak szárított élesztő 
1 kk só 
1,25 dl víz 

A töltelékhez: 1 adag spagettiszósz, 3-4 vastagabb szelet mozzarella 
A tetejére: kevés olívaolaj, némi reszelt sajt 

A pizza hozzávalóit alaposan összedolgozzuk és hagyjuk alaposan megkelni. Ekkor elfelezzük (ebből a mennyiségből két batyu jönne ki, de nekem csak egyhez volt töltelékem, így készült még egy kisebb pizza is.) kisodorjuk, felére rásimítjuk a tölteléket, rátesszük a sajt szeleteket, majd ráhajtjuk a másik felét, és összedolgozzuk a széleket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, olívaolajjal megkenjük, majd reszelt sajttal megszórjuk. A sajt pirulásáig sütjük 200 fokos légkeveréses sütőben.


2012. augusztus 1., szerda

Borsos tokány

Igazi klasszikus, én az iskolában tanult verzióban készítem, ami nem jelenti azt, hogy ez az eredeti verzió. Nekünk azért bejött. Ezúttal főtt krumplival és uborka salátával tálaltam, de általában tésztával jobban kedvelem. 


Borsos tokány
Hozzávalók:
40 dkg marha fehérpecsenye
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk paradicsompüré
1 tk paprikakrém
só, őrölt fekete bors
1 ek sertészsír
A hagymát apró kockára vágjuk, majd kevés zsíron üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd a ceruzára vágott marhahúst. Fehéredésig kevergetjük, ekkor fűszerezzük és hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát. Majd fedő alatt szakaszos párolással puhára pároljuk. A végére sűrű, de kevés szósz kell maradjon rajta.

Printfriendly