2010. november 24., szerda

Inzulinrezisztencia – diéta


Amikor megtudtam, hogy ez a problémám (még csak a terheléses cukorvizsgálat eredményével a kezemben - amihez természetesen inzulinértékek is tartoztak, lévén anélkül nehéz lett volna az IR - alias inzulinrezisztencia - diagnosztizálása), akkor rögtön nekiugrottam a netnek, hogy megtaláljam, milyen diétát is kell követni....hát-hát csak kb. lettem okos. Meg hát nyilván minden eset valamilyen szinten egyedi és akkor még azt gondoltam, hogy a diéta is valamilyen szinten egyedi. Ahogy már említettem, a Mensmentisben, ahol végülis az endrokrinológussal, majd később a dietetikussal találkoztam elég sokára sikerült időpontot kapni, így első körben maradt a neten talált diéta leírás (és a korábbi nődoki által felírt gyógyszer). Aztán megtapasztaltam, hogy a diétás oktatás aranyos, de ha az ember ésszel tudja használni az internetet, akkor nem sok újat tudnak mondani. Na de a lényeg, a diéta miben léte...mert nyugodtan elférnek itt is az okosságok.

A szénhidrátok csoportosítása a kiinduló pont, lényegében az egész diéta erre épül.


Ami még fontos és hasznos lehet GI (glikémiás index...és most nem a divatnak megfelelő diéta szempontjából), bár erről a diétás oktatáson kevesebb szó esett….mondjuk azt gondolom, hogy viszonylagos felkészültségünkkel, eléggé megzavartuk a dietetikus lányt. Szóval GI jelentése és jelentősége (az okosságok egy cukorbetegségről szóló papír alapú füzetecskéből):


A vércukor szintjét legjobban a szőlőcukor (glükóz) emeli ezt követi a malátacukor (maltóz), a répa-, vagy nádcukor (szacharóz), a tejcukor (laktóz), és a sor végén áll a gyümölcscukor (fruktóz). A cukrok nagyobb hányada a szőlőcukornál lényegesen kisebb mértékben emeli a vércukrot, másrészt viszont a korábban diétás célra leginkább ajánlott, keményítőt tartalmazó élelmiszerek többsége jobban emeli a vércukor szintjét, mint maga a répacukor. Egy új fogalom került be a köztudatba: ez a glikémiás index, amely egy viszonyszám, és a szénhidrát tartalmú élelmiszerek a szőlőcukorhoz illetve a fehér kenyérhez (zsemléhez) viszonyított vércukorszint-emelő képességét értjük. A glikémiás index szempontjából nemcsak a táplálékfajta, hanem elkészítésének módja is jelentőséggel bír. Például a sült krumpli és a burgonyapüré glikémiás indexe nem egyforma. Mivel a sült burgonya elkészítése során olajat vesz fel, ami a szénhidrát felszívódását lassítja, ezért ennek a glikémiás indexe alacsonyabb, mint a burgonyapüré glikémiás indexe. A magas glikémiás indexű tápanyagok lehetőleg kerülendők pl. a méz, burgonyapüré, főtt burgonya, rizspehely és kukoricapehely vagy a cukrozott üdítő italok. Igen alacsony glikémiás idexűek, ezért fogyasztásuk kifejezetten ajánlott pl. lencse, bab, borsó, saláták, cékla, paprika, retek, dió, görögdinnye, meggy, eper, málna, stb.


Maga a diéta az én esetemben simán az ételek szénhídrát (CH) tartalmára, illetve felszívódási tempójára épül, s erősen hasonlatos a neten megtalálhatóhoz, ami 5x160gCH, vagyis napi ötszöri étkezés, összesen 160g szénhidrát bevitel, lehet esetlegesen része egy 6. étkezés is, akkor a vacsora 10 g lassúval kevesebb kell legyen. Az elosztást tekintve:
Reggeli (7-8 óra körül): 30 g lassan felszívódó szénhidrát
Tízórai (10 óra körül): 20 g szénhidrát: 10g lassú + 10g gyors
Ebéd (12-14 óra körül): 50 g lassú
Uzsonna (15 óra körül): 20 g gyors
Vacsora (19-20 óra körül): 40 g szénhidrát: 30 g lassú + 10 g gyors
Utóvacsora (22 óra körül…lefekvésig még legyen min. fél óra!): 10 g lassú
Az időpontok nem kőbevésettek, kb. három óránkénti étkezés a javasolt. Nyilván ennek megfelelően kell rugalmasan kezelni mindegyik étkezés időpontját.

/A dietetikustól kapott anyagok, illetve az azóta begyűjtött ez+az megtekinthető (volt a google driveban, de leszedtem, mert az évek során azért sok minden változott) - Ha a későbbiekben még kapok/találok ilyen okosságokat, akkor azokat is fel fogom tölteni./


S nem csak a diétáról beszéltünk, hanem a mozgásról is, hogy elengedhetetlen, mert anélkül nem megy. Heti háromszori 45 perces pulzus emeléssel járó (aka kardió) mozgást javasolt a dietetikus. Mozgás után pedig azonnali fogyasztásra 10 g gyors szénhindrátot, amit nem kell a napiba beleszámolni (ő konkrétan azt mondta, hogy 2 dl 100% -os gyümölcslé pl ideális erre a célra, bár, ha hihetünk a doboznak, akkor az azért több /hohes C mild juice 100% naracsnléből pl 18 g Ch a 2 dl/).

Nos a diétánál a táblázatok átolvasása után nekem, nincs túl nehéz dolgom, egyrészt elég jó a szemmértékem, másrészt amúgy sem ettem nagy adagokat, bár kénytelen leszek a mérleget is előszedni egy időre, mert a dietetikusnak megígértem, hogy ezentól feltüntetem a receptek mellett a szénhidrát tartalmat is...így hát igyekezni fogok ezzel is. Mozgásnak azonnal felöltött bennünk a fallabda, de aztán elvetettük a heti háromszori ötletet, mert viszonylag ritka az olyan hét, amikor tényleg el tudunk jutni háromszor, illetve, amikor jártunk ilyen gyakorisággal megállapítottuk, hogy nagyon sok időkiesés, így inkább valami otthon űzhető sportot kerestünk, ami mind a kettőnknek megfelel. Próbáltuk már a szobabiciglit…nem vált be, szobainas lett belőle első körben nálunk, most már anyósomnál:P Aztán jártunk futni, szabadba is, meg edzőterembe is…ismét megállapítottam, hogy ez nem az én sportom. A Decathlonban azonban egy nagyon kedves és segítőkész eladóval futottunk össze és ő elmondta, hogy amit mi keresünk az az elliptikus tréner…magunkra hagyott a teljes kínálattal és azzal, hogy próbáljuk végig mindegyiket, aztán visszajön és beszélgetünk ismét. Nem kellett sokat győzködni, néhány mozdulat után tényleg éreztük, hogy ez lesz a nyerő. Így immár egy hete boldogan tekerünk minden este mind a ketten a gépegységen. 15 perccel kezdtünk, most már 20nál tartunk egy piramis formájú programon, ami azért figyeli a szívverést, s erősen csipogva jelzi, ha túl magas, vagy éppen túl alacsony. Tökéletes mozgásformának látszik, leizzadunk, de nem untakozunk, mert közben remekül lehet tv-t nézni, zenét hallgatni:) Jövő héttől ismét emeljük a szintidőt. Én a magam részéről a napi 30 percig szeretnék eljutni (nyilván, ha már kevésnek érzem, akkor a nehézség fokozásával spékelve), KáeM még nem mondta, hogy naponta maximum meddig szeretne eljutni

40 megjegyzés:

  1. Nos, nem az észt akarom osztani, csak felhívni a figyelmedet valamire, amire aztán vagy fogékony vagy vagy sem, de az infó birtokában Te döntöd el, merre mész.
    A leírásoddal nem vitatkozom, mert valószínűleg ez a dietétika hivatalos álláspontja.
    Mégis, érdemes elolvasni Pocak Panna oldalát, milyen jó eredményeket ért el eddig:
    http://szendigabor.freeblog.hu

    Érdemes körülnézni a környezetedben, hogy aki ugyanilyen problémával küzd, hányan tudnak beszámolni arról, hogy tünetmentesekké váltak és nincs szükségük inzulinra?
    Mert gondolom, nálad is ez a cél...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Alexandra!Én magam is négy évig paleosztam.Szívvel,lélekkel csinálta,és betartatom mindent,mint egy szent írást.Emésztési zavarok miatt kezdtem el,amin picit javítót,de a közérzetem semmivel sem lett jóbb,sót ha hogy múlt az idő egyre rosszabbul éreztem magam,elkezdet megállitatlanul hullani a hajam,a menzesz elmaradt,depresszió,pici hasi hízás,50kg mellett,nagyon magas koleszterin színt. IR-ám volt(van),amit a paleo sokkal rosszabba tett.A ir-nak minden tüneteit éreztem,csak akkor még nem tudtam hogy ez a problémáim fő oka.A paleoban sajnos akarva akaratlanul elég sok zsír jut be a szervezetben,ami egy ir-nek,nagyon nem jó(lásd az én esetemet).A miértét nem akarom leírni,mert hosszú lenne,de a neten minden információ megtalállató sok híres orvos és tudományos kutatással együtt.Én onnantól kezdtem el jóbban érezni magam hogy elkeztem követni a 160g-os diétát,tej és gluténmentesen(zabot használok és néha sajtot).Mintha megváltózat volna minden körülöttem,vidámabb,kiegyensúlyozottobb,és 36évesen két pici gyerekkel le futam a maratont különösebb erőfeszités nélkül,és súly felesleg egyáltalán nincs.Van viszont feszes test,szép izomzat és kocka has.Mielőtt valaki azt írna hogy lehet a paleot nem csináltam jól,elmondom hogy a főzést kis újamból rázom ki,és a paleo alapanyagokat tökéletesen ismerem,ezért én azt mondom hogy a paleo jó lehet valakinek,de nem mindenkinek.Nem mindenki Pocok Panna,akiről sajnos soha nem láttam egyetlen képet sem.,hanem különbözőek vagyunk,különböző anyagcserével és egészségügyi problémánkkal,és ez alapján kell választani étrendet.Furcsa hogy a paleoban engedélyezett az aszalt gyümölcs,banán,méz tápioka,és a guinoa,hajdina,barna rizs,nem.Melyiknek is nagyobb a ch-át tartalma?Döntsétek el.Szép napot mindenkinek.☺

      Törlés
  2. Szia! Köszönöm a tippet, meg fogom nézni. Nem használok egyébként inzulint, nem kell szúrnom magam.

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Én is hasonló cipőben járok, és én is nemrég kezdtem el igazán komolyan venni a diétát. Nekem a mensmentisben az endokrinológus azt mondta, hogy mellőzzem az étrendemből a fehér lisztet, a burgonyát, a rizst.. A legnagyobb gondom, hogy mégis ezek mellőzésével honnan a ...-ből egyem meg ebédre az 50 gramm szénhidrátot? Brokkoliból meg karfiolból irdatlan mennyiséget kell ennem, hogy kijöjjön... Nem ehetek minden nap barna rizst :-(

    Így most 48 kiló vagyok és baromi jó lenne, ha nem fogynék tovább, de ötletem sincs hogy mégis mit kéne ennem ehhez... Te ezt hogy oldod meg? Írj pár ebédötletet légyszi :-)

    Köszi,
    Luca

    VálaszTörlés
  4. Szia Luca! Engem nem tiltott el teljesen a dietetikus lány (Zentai Andrea- mensmentis) a fehér dolgoktól, csak jelezte, hogy a barna/tk jobb, de a krumplit határozottan ajánlotta, mint hogy azzal könnyű összeszedni a szükséges szénhidrátot, illetve fehérrizsből a basmati riszt javasolta. Mondjuk nekem erősen fogynom kell, ami rád azért nem igaz. Recepteket, teljes menüötleteket tényleg nem igazán lehet a neten találni, vagy rosszul keresem. Néhányat egyébként itt a receptek címszó alatt találhatsz,de ezentúl kerülnek majd fel ide folyamatosan, pontos szénhidráttartalommal ellátott receptek.

    VálaszTörlés
  5. @Alexandra

    Szia! Megnéztem tegnap az oldalakat. Illetve egyeztettem a dietetikussal a paleoról. Abban maradtunk, hogy maradok a fent említett diétánál, mert számomra ez a megfelelő:)

    VálaszTörlés
  6. Szia,
    dietetikusként dolgozom, szeretném egy kicsit "védeni" a szakmámat. A legtöbb betegem idős, a cukorbetegség mellé esetleg más betegségeik is kialakultak, kevés táplálkozási ismerettel rendelkeznek, évtizedeken át azt ették, ami jól esett, nehéz rávenni őket a mérleg használatára is. Ha van esetleg a családnak számítógépe és internete, a nagy információhalmazban, a rengetegféle csodát ígérő diéták, teák és a cukorbetegséget elmulasztó termékek között "eltévednek". Jó volt olvasni, hogy tanácsért hozzánk fordulnak már az emberek, sokkal jobban köztudatban van, hogy "létezünk" Gratulálok a bloghoz!
    Panni

    VálaszTörlés
  7. @Panni Köszönöm szépen:) Távol állt tőlem, hogy a szakmát kritizáljam, tisztában vagyok vele, hogy szükség van rátok, viszont azzal is, hogy valójában nem mindenkinek tudtok újat mondani:) De természetesen ehhez tudni kell "ésszel" használni az internetet.

    VálaszTörlés
  8. :-) Azért ne vegye át az internet az iskolát, a négy éves főiskolai diplomát adó képzést kiválthatjuk egy kis rutinnal a google-hoz, nem szeretném azt hinni, hogy eltűnhetnek a szakmák emiatt...

    VálaszTörlés
  9. @Panni Nem gondolnám, hogy eltűnnek a szakmák:D De nem is a google rutin a kérdés, hanem a találatok értelmes használata...ahhoz meg azért kell valamiféle képzettség még ha nem is dietetikusi;)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Vica!
    Én is az MM-be járok Major doktornőhöz, de nagyon nem tetszik a 14.000 Ft-os diétás tanácsadás. Szerinted van értelme elmennem? Vagy elegendő az általad felrakott dolgokat átnéznem és az alapján étkeznem?
    Ági

    VálaszTörlés
  11. @Névtelen Kedves Ági! Én kevés újdonságot tudtam meg a diétás tanácsadáson, de úgy voltam vele, hogy ez is egy kötelező elem, amiért fizetni kell...avagy a csomag része, nem választás. Nálam Major doktornő visszakérdezett a következő konzultáción, hogy megvolt-e a diétás tanácsadás. Alapvetően nem rossz dolog a dietetikus, csak úgy vagyok vele, hogy ha az ember értelmesen és érdemben tudja használni az internetet, akkor nem sok újat tud mondani, de biztos vannak olyanok, akiknek tényleg szüksége van rá, hogy átbeszéljék/pontosítsák az étrendet. (A diétás étrend, ami nálam fel van töltve, az elvileg ugyanaz, mint amit ők is adnak mintaétrendnek.)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm:) engem azért elszomorít, hogy miért nem ingyenes ez a 2 alkalom, vagy legalábbis olcsóbb. Idén lesz az esküvőnk és hát van helye ennek az összegnek, de Major doktornő szerint, ezen múlik, hogy mikor hullik ki a hajam a helytelen étkezéstől:S

    VálaszTörlés
  13. @Névtelen Azt hiszem Major doktornő kicsit túloz:( Bár sajnos ilyen a stílusa. Kitartás hozzá és minden jót az esküvőhöz:)

    VálaszTörlés
  14. örülök a Fazéknak a facebookon, rajtuk keresztül Rád találtam. hasonló cipőben járok, bár csak a nőgyógyásznál voltam, tovább nem indultam még el, magán úton próbálgatok eszegetni.
    De jó, hogy Te is és Emőke is (balhétterem) részletezve írjátok a recepteket!
    Nemsokára szülinapom lesz, tudom már mit kérek, egy ilyen spéci mérleget! :)

    VálaszTörlés
  15. @Turák Kinga Örülök, ha segítségedre vagyok:) Mérleg..az OMV benzinkútnál van matrica gyűjtő akció, ott lehet most megfelelő mennyiségű matricával elég kedvező áron jó minőségű mérleghez jutni. (Ha érdekel, tudok esetleg segíteni matrica ügyben;)) Ha pedig diétával kapcsolatosan van kérdésed nyugodtan keress:)

    VálaszTörlés
  16. köszi, még utánanézek, h milyen is, igazándiból olyat szeretnék, ami kiírja a szénhidrát mennyiségét is :) azok, ahogy néztem 10 körül vannak...
    este majd jobban szemügyre veszem a blogod :)

    VálaszTörlés
  17. @Névtelen

    Én úgy tudom ez egy magánrendelő, tehát ezért kell fizetni a diétás oktatásért. Fogorvoshoz is elmehetsz magánba és SZTK-ba is, csak nem biztos, hogy ugyanabban a színvonalban részesülsz…
    A diétás oktatásnak nem az a lényege, hogy kapsz egy információ halmazt, amit eddig nem tudtál, hanem hogy azt be is kell tartani. Különben bele is halhatsz a nagy tudományba…
    (A netről egyébként azért tudjuk letölteni az anyagot, mert előttünk már valaki feltöltötte. És az a valaki részt vett egy ilyen oktatáson.)

    VálaszTörlés
  18. Sziasztok!
    Mostanában derült ki, hogy nagy valószínűséggel ebben a cipőben járok. Én is voltam a MM-ben, Major doktornőnél és dietetikusnál is. Kiköhögtem a 14 ezer forintot, de én úgy éreztem, hogy nem lettem sokkal okosabb. Elláttak egy csomó táblázattal, de én nem tudok és nem is vagyok hajlandó minden egyes szelet bizbaszt grammra megmérni. Remélem, itt, Nálad jobb ötleteket kapok:)
    Sok sikert!
    Pumicica

    VálaszTörlés
  19. Kedves Pumicica! Ha tudok esetleg segíteni nyugodtan keress. Remélem hamar megoldódnak a problémáid. Mérni egyébként az elején kell csak, utána (elég hamar) kialakul a rutin, meg a jó szemmérték, hogy tudd miből mennyi az annyi:D Mindenesetre sok kitartást kívánok.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Vica!
    Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a blogra. :)
    Sajnos azonban nem sikerült letöltenem az általad feltöltött anyagokat. :(
    Nekem is inzulinrezisztenciám van, és mielőtt ez kiderült volna 2 babát is elveszítettem.
    Ezt követően elkezdtem diétázni, és 1,5 hónap alatt sikerült állapotos lenni a kislányommal, aki azóta 15 hónapos. :)
    Most kistesót szeretnénk, így ismét kutakodni kezdtem a téma kapcsán.

    Tudsz nekem segíteni, hogy honnan tudnám megszerezni az általad feltöltött dolgokat?

    Köszi. Emi

    VálaszTörlés
  21. Kedves Emi! Ha küldesz egy e-mailcímet - kommentben nyugodtan jöhet, nem fogom kipublikálni - akkor szívesen megküldöm a feltöltött anyagokat.

    Üdv: Vica

    VálaszTörlés
  22. Kedves MINDENKI!
    Nálam a mai napon derült ki, hogy én is hasonló cipőben járok, mint ti. :(
    Eléggé el vagyok keseredve, mert ez a betegség már más problémát is okozott a szervezetemben..
    A doktornő írt ki gyógyszereket, vitaminokat, de nem nagyon szeretném még elkezdeni szedni őket, mert inkább a diétával próbálkoznék gyógyulni elsősorban.
    Lehetséges ez? Vagy teljesen rosszul gondolom?
    Köszi a válaszokat előre is!

    VálaszTörlés
  23. Sziasztok!

    Én is hasonló problémával küzdök..
    Számomra a mai (vagyis már a tegnapi) napon derült ki, hogy inzulinrezisztenciám van.
    A doktornő írt ki gyógyszereket (azért írom többesszámban) mert a betegség sajnos, egyéb szervi problémát is okozott, amit kezelni kell.
    De nem szeretném azonnal gyógyszerekkel tömni magam, ezért megpróbálnám a diétát, csak önmagában, vagy szerintetek ez nem elég??
    Köszi a válaszokat előre is.

    VálaszTörlés
  24. @Vic Szia! Alapvetően a diéta szükséges és jó, de ha az orvosod előírta a gyógyszereket, akkor azt nyilván a leleteid, vérképed alapján tette és azért, meg úgy gondolta a diéta magában nem lesz elég. Rémisztő dolog naponta gyógyszert szedni tudom, de inkább most a gyógyszer és a diéta, mint később nagyobb problémák. Persze nyilván lehet próbálkozni természetgyógyászattal, egyebekkel, de azért ehhez is kell szakértő felügyelet, nehogy nagyobb kárt okozz.

    VálaszTörlés
  25. Sziasztok!
    Most írok először... Nekem is ez a problémám. Nekem hála az égnek nem írtak fel még gyógyszert. Azt mondta az endokrinológus, hogy először próbáljam meg a 160 g szénhidrátos diétát, azután ismét megnézzük az értékeket ismét, mert azok változnak. Amit én is tapasztaltam, hiszen már több teszten átmentem.
    Dietetikus ismerősömmel összeállítottunk egy diétát. Ez volt az alap, de már én is csinálok napi menüket magamnak.
    Viszont hallottam egy teáról, mely esetleg segíthet.
    Úgy hívják Diabess. Nem olcsó, de édesanyám, aki cukorbeteg, és más hasonló cipőben járó emberek elmondásából tudom, hogy javított az állapotukon. Anyukámnak is kevesebb gyógyszert kell szednie. Esetleg a gyógyszerek mellett ki lehet ezt is próbálni, hátha a segítségével lehet csökkenteni a gyógyszerek mennyiségét.
    A görögdinnyéről azt olvastam, hogy magas a GI-je, viszont azért nem káros, mert nem tudunk olyan sokat megenni belőle. Ez visszafelé is igaz, hiába alacsony egy élelmiszer GI-je, ha nagy mennyiséget fogyasztunk belőle.

    VálaszTörlés
  26. Szia!

    Én is Major doktornőhöz járok, és én sem fizettem be az oktatásra. Szerintem csak a pénzt akarják kicsalni. Minden anyagom megvan, amit ott adnak, és rengeteget olvastam már az inzulindiétáról, félek nekem sem tudnak sok újat mondani. Rákérdezett a második konzultáción, meg is mondtam neki, hogy nem voltam. Lehet a lelkiismeretem megnyugtatása végett majd bejelentkezek egy tb által támogatott dietetikushoz. De a 14 ezer a nekem is sok...

    mse

    VálaszTörlés
  27. Sziasztok!Nem tudom működik-e ez az oldal,elég régiek a hozzászólások.nekem egyenlőre csak a gyanúm van meg az IR-re,terheléses cukrom a következő lett: 0 4.9,60 4.5, 120 3.5.( szerintetek ez IR?)
    2 éve kezdődött a hajhullásom,akkor diane 35 gyógyszert kaptam,ami a hajhullásra jó volt,de másra nem.Abbahagytam,mert éreztem nem ez a jó megoldás.Jelen pillanatban rendszertelen mesi,súlyfelesleg,gyakori hüvelygyulladás,gyakori vizelet a társaim.Tőlük szeretnék megszabadulni,de nagyon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ez alapvetően egy családi blog, s mint ilyen továbbra is aktív;) Éppen tegnapi a legfrissebb bejegyzés. Nem vagyunk orvosok. A cukor értékekből pedig nehéz IR-t diagnosztizálni, elvégre, ahogy a neve is mutatja ez a betegség az inzulinnal függ össze (Laikus tapasztaltként azt tudom neked mondani, hogy a cukorértékeid alapjáraton teljesen jónak tűnnek, nem utalnak cukorbetegségre, de látni kéne ugyan ezen időpontok inzulinértékét is). Alapvetően szerintem célszerű felkeresned az orvost, aki elrendelte a vizsgálatot, hogy értelmezze a leletedet, vagy ha őt nem, akkor egy endokrinológus szakembert. Diagnosztizált IR esetén táplálkozási tanácsban szívesen segítek, e-mailben is meg tudsz keresni (Baloldalon a Palackposta címszó alatt ;)), bár dietetikus sem vagyok, de ebben azért már elég sok tapasztalatra tettem szert az elmúlt időszak során.

      Törlés
  28. Szia,köszi a gyors választ!Januárba jutok el endokrinológushoz,addig is diétába kezdtem,és mozgok is.Többször csináltam a vérvétel óta próbát,nagyobb adag cukortól,vagy cukor tartalmú ételtől rosszul vagyok.Szédülök,gyenge vagyok,rosszul látok,nem tudok koncentrálni.És nagyon álmos és hisztis leszek.A gyanú végülis a nőgyógyászomba merült fel,mert nem tud velem már mit kezdeni.El is küldött laborba,de az inzulint lefelejtette.
    De már régebb óta olvasgatok én is erről,mert eddig csak naponta kétszer ettem,sose vacsoráztam,és édes szájú se vagyok,de a kilók mégse mozdultak rólam.Ja,és a diane elhagyása óta a hajam is hullik újra.Két éve néztek hormont,de nem volt emelkedett tesztom.Szóval tanácstalan vagyok.
    Segítségedet abban kérném,hogy tudnál-e nekem konkrét étkezést leírni.Pl.reggeli:1 zsemle,meg sajt,vagy ilyesmi.Mert ez a lassú,meg gyors felszívódás nem teljesen tiszta.Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A fenti bejegyzésben található linkről elvileg le tudsz tölteni diétás menütervet is...nem én csináltam, az enyémre még várni kell kicsit;) Ha nem sikerül, akkor dobj e-mailt és küldöm az anyagot zipben.

      Törlés
  29. Kedves Vica,
    Nagyon szépen köszönöm a blogod, főleg ezt a bejegyzésed (meg az összes "cukros" dolgot :)
    Ez most nagyon nagy segítség, bár még az elején vagyok, és még az sem biztos, hogy IR-em van...
    Nagy ölelés és puszi!
    Mina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mina! Örülök, ha segítség a blog, bár mindenkit sajnálok, akinél probléma merül fel. Ha bármiben tudok segíteni, keress nyugodtan. Lesznek további bejegyzések is, csak most kicsit kevésbé rendelkezem szabadidővel;) Puszi

      Törlés
  30. Kedves Vica!
    Én is szeretném megköszönni az összeszedett anyagokat, nagy segítség.
    Linda

    VálaszTörlés
  31. Sziasztok!
    Én évek óta küzdök rosszullétekkel, fáradékonysággal, illetve a súly... Nem vagyok túlsúlyos, 22 éves vagyok 162 cm és 55-56kg, de évek óta nem mozdul a súlyom, hiába sportolok. A háziorvosom kb. 10x nézett cukorvizsgálatokat, de félek, semmi mást nem nézett mint a vércukorszintem, magyarul: " nem vagy cukorbeteg, normális a vércukorszinted, viszlát..." 12 éves koromban derült ki, hogy pajzsmirigy alulműködésem van, most olvastam nálatok, hogy ezek is összejátszhatnak. Anyukám talált rá, hogy ilyen " betegség" létezik, melynek az összes tünete illik rám. Mit tegyek?! Olyan fura hogy a háziorvosom évek alatt nem tudott diagnosztizálni, de èn érzem amit érzek. Milyen vizsgálatot érdemes ilyenkor kérni? Valamint a gyógyszer segít?
    Köszi a blogot, szuper tudni, hogy nem vagyok egyedül ezekkel a furcsa, azonosíthatatlan
    érzésekkel, rosszullétekkel!
    Anna

    VálaszTörlés
  32. Kedves Anna!

    Az IR-t vérvételből állapítják meg.
    Nem tudom körzeti orvos írhat-e beutalót, nekem menstruációs panaszokat okozott, a nőgyógyászomnál derült ki, hogy PCOS-em van.
    Mivel ezek összejátszanak, kért egy inzulinrezisztenciás vérvizsgálatot. Ha rákeresel neten, rengeteg helyen csinálnak fizetős alapon, ha neked is olyan genyó a körzeti orvosod, mint nekem, érdemes elmenned akár a tudta nélkül is.
    Én itt voltam:
    http://genium-med.hu
    Úgy tudom, hogy gyógyszeres kezelése nincs, alapvetően diéta és mozgás kell (tulajdonképpen teljes életmód váltás), de ezekkel hosszútávon teljes mértékben kikezelhető. Mivel te sportolsz, vszínű az étrendeddel van gond.

    Zsú

    VálaszTörlés
  33. Kedves Vica! A mellékletben lévő CH számolós excelben (diétás napló) a bevitt konkrét élelmiszerek neveit nem tudom előhozni (második munkalap, A oszlop), tudnál ebben esetleg segíteni? Köszi: Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Megnéztem, nálam látszik minden fül minden oszlopa, nem tudom mi lehet a gond, így látatlanban nehéz tovább segíteni (pirul). (Elrejtés-felfedés funkció esetleg?)

      Törlés
  34. Kedves Vica! Köszönöm szépen az extra gyors választ, így már látszik is! Egyúttal köszönöm a sok hasznos infót is az IR-rel kapcsolatban! :)

    VálaszTörlés
  35. Kedves Vica! Köszönöm az extra gyors választ, így már látszik is minden! Egyúttal köszönöm a sok hasznos infót IR témában! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly