2008. június 29., vasárnap

SUCSAMOTA-beszámoló


Ahogy tegnapi bejegyzésemben említettem, mi idén is kilátogattunk az említett rendezvényre. A szervezés a tavalyihoz képest sokat fejlődött. Motorosként a bejutáskor kaptunk karszalagot, amire felírták a motor rendszámát - amit kifele szigorúan ellenőriztek. A bejáratnál rögtön kellemesen hűs ásványvizet osztogattak, a programmal együtt. A korábbi tapasztalatból okulva, váltóruhával felkészülve mentünk ki, így rögtön becéloztuk a ruhatárat, ahol az előkelő hármas sorszámot sikerült elcsípni- minden motoros felszereléstől megszabadítottak, a karszalagra újabb matrica került, ezúttal a ruhatári sorszámmal:)


Nem sokkal kilenc után már a lehetőségeket nézegettük, és hát az első utunk a Pink pontba vezetett, okulva abból, hogy tavaly milyen tumultus volt odabent. Gyorsan megnéztük, hogy mi a nőcis programkínálat. Igazából csak az aurafotózás érdekelt, na ez sem túl komolyan, de kíváncsi voltam már ilyesmire régóta, így arra gyorsan fel is iratkoztam - hangsúlyozom, hogy még nem volt fél 10, de már csak 12-re kaptam időpontot. Ezután körbesétáltunk, hogy mit lehet még nézegetni, kipróbálni. Megállapítottuk, hogy iszonyatosan süt a nap és mi persze elfelejtettünk napszemüveget hozni, illetve bekrémezni magunkat. Sebaj, mindkét problémára volt megoldás, megleptük magunkat két motoros magazinnal, amihez járt napszemüveg is:) Nem került fergeteges összegbe - ahhoz képes pedig nagyon jó minőségűnek bizonyult a szemüveg. A napkrém problémát pedig a pink pont oldotta meg, ahol is napozási tanácsadás is volt, ott jól kértem tanácsot, így jól be is kentek napégés elleni krémmel:) (amiről megjegyzem, hogy remeknek bizonyult, szóval fogok is ilyet beszerezni, tehát a marketing is jól működött:D)

További felderítés következett: A gyerekeknek többféle program volt, érezhető volt, hogy a rendezvényen nagyon próbálnak a legkisebbek igényeinek megfelelni:) Azért a pörgő-forgó gömbbe mi is beültünk, csakhogy érezzük milyen lehet űrhajósnak lenni....nem egyszerű:P A párom falra is mászott, én ezt kihagytam inkább. Közben megnéztünk egy streetfighter bemutatót és hallgattuk a színpadon zajló műsort:) Lehetőség volt több motort kínáló Suzuki szalonnál tesztelésre vagyis némi pályamotorozásra, amire szintén fel kellett iratkozni, ezt mi kihagytuk. (Természetesen a pályán való tesztelésnek szigorú feltételei voltak, mint a bőrruha, illetve az ilyenkor szokásos teljes felelősséget átvállaló nyilatkozat aláírása) Ahogy kihagytuk a Splash eláztatását is:) Ezért helyes strandlabdát lehetett kapni, ha a célba dobással sikerült a kocsi fölött elhelyezett vízzel teli lufit kidurrantani. A Suzuki falu elnevezésű részre sem sétáltunk le, ahol autót lehetett volna tesztelni.

Ellenben megtekintettük a gasztronómiai választékot. Volt egy lángosos, egy fagyis, és egy áltagos kínálatú pecsenyés. Utóbbinál költöttük el szolid és korai ebédünket, egy sertés pörkölt elfogyasztásával. Nem volt éppen drága, viszont számunkra annál rosszabb:( Később a fagyis kínálatát is teszteltük, ami szerintem elég finom volt.

Az aurafotózás után mi úgy döntöttünk, hogy elég lesz mára, így haza jöttünk. Viszont a tavalyi képekből is készítettem egy montázst, amikor is szintén volt Besenyei Péter bemutató, illetve GSX-R kupa:)


2008. június 27., péntek

Rendezvény ajánló

Vérbeli motorosként szeretném a most vasárnapi rendezvényre felhívni a figyelmet, hátha valaki pont innen értesül róla. Idén is megrendezésre kerül a SUCSAMOTA, amelyről tapasztalatból mondhatom, hogy remek kis rendezvény. Bővebben az alábbi linkeken olvashattok róla. Mi természetesen megyünk, így jövök majd a beszámolóval is:)

Linzer

A blogon mostanában uralkodó csendért lényegében az a felelős, hogy munkahelyet váltok éppen és hát az utolsó napok kicsit hosszabbak és fárasztóbbak lettek, mint gondoltam, így a főzésre már nem annyira maradt idő. Viszont a mai búcsú "bulimra" készültem némi süteménnyel. Sajnos csak egyre volt időm, de a kedves kolleganők kisegítettek, mert még ketten készítettek sütit, egy isteni csokis muffin és egy kókuszgolyó is kísérte az én családi recept alapján sütött linzeremet, aminek plusz szépséghibája volt, hogy a linzer formát, csak a megsütés után vettem meg, így hát némi karácsonyi hangulatú csillagok és snassz karikák készülhettek csak....tekintettel arra, hogy pillanatok alatt elfogyott úgy gondolom, hogy az élvezeti értéken ez nem rontott.


Gumimamszli: a fenti adag hatalmas, amikor ki kell sütni és össze kell ragasztgatni, fogyasztásnál viszont gyakran nem is tűnik olyan nagynak:)) Most bourbon vaníliám volt itthon, ettől lett kicsit pöttyös.


És, hogy a fogyasztásáról is essen még pár szó, nagyon köszönöm ezúton is a kollégáknak a búcsúztatót és a meseszép ajándékokat, amikre tényleg egyáltalán nem számítottam és amelyikek mindegyike egy-egy régi vágyamat teljesítette.:D

Málnás gumitorta

Lényegében talán mondhatom, hogy ez a kedvenc nyári desszertünk, természetesen a tetején lévő gyümölcs a szezontól függően folyamatosan változik. Semmi extra dologra nem kell számítani és tettem is már fel ide hasonlót, de ezt konkrétan még nem.





Gumitorta


Hozzávalók: 1 nagy pohár 20 %-os tejföl, 1 kis zacskó étkezési zselatin kb. 1 dl vízben feloldva, ízlés szerint porcukor, 1 tasak alsa gyümölcskocsonya (a gyümölcsnek megfelelő ízben), fél kg gyümölcs


Elsőként az alsa kocsonyát készítjük el a tasakon leírtaknak megfelelően. Ezután a püspökkenyérformát kibéleljük folpackkal, majd szépen belerendezzük a gyümölcsöket. Miután a kocsonya kellően lehűlt óvatosan a gyümölcsre öntjük, és teljes dermedésig hűtőbe tesszük. Közben a tejfölt és a porcukrot kézi habverővel habosra keverjük, hozzáadjuk a zselatint, majd a megdermedt kocsonyára öntjük és ismét a hűtőbe tesszük. Teljes dermedés után kiborítjuk és szeletelve tálaljuk.

2008. június 18., szerda

Pulykamell gratin

A mai vacsora - ami nem éppen fotogén, de annál finomabb - alapötleteként a Latsiánál talált Csirkemell gratin-t használtam fel. De ezúttal eszközöltem módosításokat, az elsőt mindjárt azért, mert a fagyasztóból csirkemellnek kivett husi pulykamellnek olvadt ki. :)


Pulykamell gratin

Hozzávalók: kb. 40 dkg pulykamell, 6 kisebb krumpli megtisztítva, karikára vágva, 2 tojás, 15 dkg sajt, 4 dl tejföl, margarin, só, liszt, zsemlemorzsa
A pulykamellet helyes kis medalionokra vágjuk, sózzuk, enyhén klopfoljuk. Majd liszttel elkevert zsemlemorzsában, tojásban, végül ismét a lisztes morzsában megforgatjuk. Egy tepsi alját kikenjük margarinnal, beletesszük a krumpli karikákat, sózzuk, majd ráfektetjük a hússzeleteket. A megmaradt tojást összekeverjük a tejföllel és a húsra öntjük. Letakarjuk alufóliával, és 200 fokon 50 percig sütjük, majd az alufólia levétele után megszórjuk reszelt sajttal és rágrillezzünk.

2008. június 16., hétfő

Tejfölös paprikás

Minek is nevezzelek ételről van szó, mert a készítését annak idején azért kezdtem el, mert ezeket a hozzávalókat találtam a hűtőnkben. Később felfedeztem, hogy szinte azonos a bakonyi sertésbordával, csak gomba és sertésborda nélkül, vagyis nem is hasonlít rá:P Aztán nem olyan régen meg találtam a neten szinte ugyanezt a receptet, de már nem emlékszem, hogy ott mi volt a neve, mi mindenesetre így hívjuk.


Tejfölös paprikás
Csirke- vagy pulykamell kockákból készítek egy sima pörköltet, amit a hús megpuhulása után tejfölös habarással sűrítek. Nokedlivel és csemege (jobb időkben kovászos) uborkával tálalom. Majd próbálom rábeszélni magam, hogy ne fulladjak bele;)

Padlizsánkrém

Újabb fogás, amit a páromtól, pontosabban anyósomtól tanultam. Nyáron nagy kedvenc. Most azonban - néhány céges ebéd hatására, ahol kóstolhattam majonézesen is - kipróbáltam majonézes változatban is. Gumipapszli marad a natúrnál és átnyargalok a majonézesre.







Padlizsánkrém
Hozzávalók: 2 szép fényes hosszú padlizsán, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, só, olívaolaj kb. 0,5 dl
Elkészítés: a padlizsánt sütőlemezre tesszük és alacsony hőfokon "löttyedtre" sütjük. Jó sokáig szokott tartani. Közben a hagymát aprókockára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a borsot megőröljük. Mikor megsült - akkor van kész, ha a héját könnyedén (szolid égési sérülésekkel:P) le tudjuk húzni és a belseje barna színben pompázik - kifordítjuk a héjából, majd favillával (!a fém árt neki!) összetörjük és alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval. Ezután jön a neheze, mert hogy azonnal nem finom, várni kell míg az ízek kicsit összeérnek. 2-3 óra múlva pirítóssal fogyasztjuk. De a legfinomabb másnap, mikorra a hűtőben jól összeérték az ízei.
A majonézes változat nálam csak annyiban különbözött, hogy majonézt kevertem hozzá.

2008. június 8., vasárnap

Epres pite

Mint azt az előző bejegyzés is remekül példázza nem annyira szoktam eperből sütemény csinálni, esetleg gyümölcstorta jellegűeket. Nekem az eper a magában, esetleg enyhén megporcukrozva az igazi. De mégis ki akartam próbálni ma valami különlegeset. Az esküvői ebédünkön a desszert meggyes pite volt vanília fagyival. Nagyon tetszett a langyos pite a jeges fagyival, ezt azóta többször előadtam itthon is. Most viszont kitaláltam, hogy eperből valósítom meg a fagyis álmot. A pite tészta igazi családi recept az egyik nagynénémtől származik (van pár nagynéném;))


Pite tészta
Hozzávalók: 20 dkg liszt, fél Ráma kocka, 5 dkg cukor, 1 tojás sárgája, 1 bő késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, ha igényel kis tejet adunk hozzá. Akkor jó, ha nem túl puha tésztát kapunk. A tésztát két felé vesszük és tepsi méretűre nyújtjuk. Zsírozott tepsibe fektetjük, majd szétterítjük rajta a reszelt és kicsavart almát, megszórjuk bőségesen fahéjjal (esetleg fahéjas cukorral), majd ráfektetjük a másik tepsi méretűre nyújtott lapot. Villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjünk, majd készre sütjük.
Gumimamszli:
- az eredeti adag a fenti duplája, akkor 2 kg almát kell reszelnünk hozzá, és a nagy gáz tepsiben kell sütnünk.
- Én nem nyújtom, hanem reszelem egy ideje, ezért a begyúrás után megy a fagyasztóba
- A töltelék ezúttal pedig nem alma volt, hanem eper az alábbiak szerint: epret megmostam, és apró kockákra vágtam. Két dl eperléből egy fél csomag vaníliás pudingporból és két evőkanál cukorból mártás főztem. Mikor langyosra hűlt hozzákevertem az epret, majd ezt terítettem szét a pitetésztán.- nem tudom megmondani, hogy mennyit sült, 200 fokon kb. 40 percet, de figyelni kell rá

A hallgatás oka


Hanyagoltam a blogot az elmúlt héten. Ennek igazándiból két oka van, az egyik, hogy nem főztem, mert általában a fenti képen látható, vagy ahhoz hasonló gyümölcs "salátát" vacsoráztunk. Azért idézőjeles a saláta, mert nekem ez annyit jelent, hogy megmosom és helyes kis falatokra vágom a gyümölcsöket, tálra halmozom, majd jól megesszük (a képen ananász, eper és sárgabarack látható). A másik ok pedig az, hogy ma még is főztem, hát olyat, ami már látható volt a blogon, készült lecsó, illetve ma például Merlin kosara (azért egy képet mutatok, mert most csirkéből készült és talán látványosabb is lett) :DD

2008. június 1., vasárnap

Sajtos-tejfölös grillpulyka

Ahogy az látható a Terrorháza és a Nemzeti Vágta utánra kellett táplálékot kitalálni. Tegnap, illetve ma reggel a korzón ettünk, ma viszont délben nem voltunk még éhesek, így hát maradt az itthoni készítés. Reggel mikor indultunk ki a "Liget"-be, nagyon kellemes fokhagyma illat terjengett a levegőben, ebből indult ki a mai késői ebédünk.


Sajtos-tejfölös grillpulyka
Pulykamellet medalionokra vágtam, sóztam és enyhén kiklopfoltam. Készítettem egy "pácot" egy kis doboz tejfölből, 15 dkg reszelt sajtból, 2 gerezd zúzott fokhagymából, sóból, borsból, oreganóból és egy löttyintésnyi tejből. Ebbe fektettem a szeleteket és pihentettem addig, amíg a káposzta salátát elkészítettem. Majd olívaolajjal kikent tepsire fektettem, előmelegített sütőben letakarva sütöttem 25 percet (légkeverés 200 fok) majd 10 perc alatt a fedőt levéve pirosra grilleztem. A már említett káposzta salátával és hasáb krumplival tálaltam.

Káposzta saláta
Egy kis fej új káposztát vékonyra gyalultam, majd sóval jól összenyomkodtam. Ezután szórtam rá fekete borsot, cukrot, adtam hozzá két evőkanál ecetet és kb. 1 dl vizet. Jól összekevertem, majd a hűtőben érlelődött a tálalásig.

Terrorháza



Először a főiskolás évek alatt készültünk meglátogatni a Terrorházát. Akkor elmaradt. Tegnap a sógornőm és párja megnézték, mi nem tudtunk csatlakozni hozzájuk (fotózni nem lehet odabent, nagyobb táskát le kell adni...a fotóstáskát nem akartuk leadni). Ma viszont mi is megnéztük.

Bevallom voltak félelmeim, hogy lelkileg milyen érzés lesz megnézni, hogy mennyire fog megviselni. Hamvas lelkemhez képest jól bírtam, de azért nagyon elgondolkodtató a tárlat. Olyat tudhat meg az emberlánya/fia a történelméről, amit a történelem könyvbe sosem fognak belevenni. Kiemelkedően jók a tájékoztató lapok, amelyek minden szobában megtalálhatóak magyar és angol nyelven.

Miután megnéztük már értettük, hogy miért nem lehet fotózni, nincs igazán fotótéma, nem is arról szól ez a ház.

Nem az a "múzeum" lesz, amit gyakran fogunk látogatni, de mindenképpen látni kellett. Meglepőnek tartottuk, hogy iskolás kor alatti gyermeknek ingyenes a belépés...bevallom, hogy nem is engednék be oda gyerekeket, legkorábban akkor, amikor történelemből eljutnak ehhez a részhez.
(A kép a múzeum honlapjáról származik)

Nemzeti Vágta


Gumipapszli nővérének és párjának engedve tegnap ellátogattunk a rendezvényre. (ma már önként és dalolva néztünk újra körbe) A kezdetekhez hozzátartozik, hogy egyáltalán nem terveztünk kimenni, nem találtuk megnézésre érdemesnek, és nem is igazán értettük, hogy mit lehet nézni egy lóversenyen, aminek az előkészületeit egész héten láthattuk, tapasztalhattuk.


Részben kellemes csalódás volt a rendezvény, mert igazából mi nem tudtuk, hogy kirakodó vásár/bemutatkozás is lesz. Vagyis reggelig tartott ez az információhiány, amikor is átböngésztük a rendezvény honlapját. Szóval mindenképpen sajnálatosnak találom, hogy nem hívták fel igazán a figyelmet arra, hogy itt nem csak lovaglás lesz, hanem számos népi hagyomány őrzését is meg lehet csodálni.



Hiányosságnak éreztem azt, hogy felnőttek számára viszonylag kevés volt a program, tehát végigsétáltuk a vágtakorzón, ahol az induló községek mutatkoztak be (jelzem soknál még csak szóróanyag sem volt, amiből az esetleges érdeklődő infót kaphatott volna a településről, rosszabb esetben az egész sátor üres volt:() Hiányoltam némi interaktivitást, foglalkoztató szórakozást a felnőttebbeknek is. Gyerekeknek a főszponzor sátrában volt többféle kreatívjáték lehetőség is. De bevallom, hogy a bennünk élő gyermek is kipróbált volna ezt-azt, szívesen beöltöztünk volna huszáros ruhába, felültünk volna esetleg egy lóra (erre a honlap szerint volt lehetőség, csak a valóságban nem találtuk meg - ami persze lehet a saját hibánk volt). Ha már hagyományt őrzünk, én hiányoltam a nagy színpadról a műsort napközben. Mozogtam táncos körben régebben, így tudom, hogy van annyi tánccsoport ebben az országban, hogy két napra komoly és tartalmas műsort tudtak volna szolgáltatni. El tudtam volna képzelni egy gasztro jellegű versenyt a futamok mellett, akár úgy is, hogy az induló települések főzik meg a jellegzetes ételüket, amit a közönség díjazhat.:)

A lovaglás nézőteréről sem tudok sajnos jót mondani, a tribünre halandó nem juthatott fel, a Hősök terére egy enyhén szólva nem biztató fém felüljárón lehetett átjutni, amire ki volt írva, hogy csak saját felelősségre használják...gyerekkel-babakocsival szinte esélytelen. Bent egyetlen vendéglátó egység sem volt, tehát aki szomjas volt, újra túrázhatott át a felüljárón.

Egyebekben az ellátás szerintem remek volt, amit a magyar konyhában érdemes kóstolni, azt mind meg lehetett találni a kínálatban. Árban is hoztuk a formánkat, mint általában nyári kirakodó rendezvényeken. (ketten szolid étvággyal 3.200 forintot hagytunk ott egy ebédért) Vasárnap reggel is kinéztünk még egyszer ekkor frissen sült kürtös kalácsot ettünk, ami nagyon finom volt, pont megfelelő méretű. (600 forint volt darabja).






Összességében a kezdeményezést - a kezdeti ellenkezésünk, ellenérzésünk ellenére - jónak tartottuk, a jövőre nézve több, interaktívabb programmal kiegészülve remek nyári rendezvény lehetne.
(Az első fotó a rendzevény látványterve, a többi saját készítés. Sajnos a látványterven látható érdeklődő tömeg elmaradt)

Printfriendly