Alig egy évvel ezelőtt ismerkedtünk meg az indiai konyhával. A Pándzsáb Tandoori étteremben ettünk először indiait...ezzel végünk is volt, végzetes szerelem kezdődött. Mivel azonban az ember nem megy minden héten étterembe (gumimaciék legalábbis nem), így elkezdtem kutatni a neten a receptek után. Magyar oldalon sajnos nem találtam semmi jót (a gastroblogokra csak később találtam rá), így angol oldalakon kutattam, és onnan szedtem az első recepteket. Leggyakrabban az alábbi receptet esszük, de azóta már számtalan verziót kipróbáltunk, és törzsvásárlók lettünk az indiai boltban is.
Tikka Masala csirke
Hozzávalók: 4 gerezd zúzott fokhagyma, 2 tk. őrölt (vagy 3cm friss reszelt) gyömbér, 2 tk. chilli, Olívaolaj, 1 tk. mustármag, 1 ek. csemege pirospaprika, 1 kk. őrölt koriandermag, 1 ek. garam masala, 1 pohár natúr joghurt, 0,5 kg kockára vágott csirkemell, 1 közepes fej vékonyra szeletelt hagyma, 2 ek. paradicsompüré, Tengeri só, 1 dl tejszín
Elkészítés: A fokhagymát és a gyömbért, a chillit egy tálban összekeverjük. Majd egy serpenyőben kb. 1dl olajat forrósítunk és addig sütjük benne a mustármagot, amíg pattogni nem kezd, ekkor a többi fűszerhez a tálba tesszük, majd hozzáadjuk a paprikát, a koriandert és a garam masalát. Ennek a fűszeres olajos keveréknek a feléhez hozzáadjuk a joghurtot, majd a csirkedarabokat és pácolódni küldjük őket. A maradék fűszeres keveréket némi olaj és a szeletelt hagyma hozzáadásával kicsit megpirítjuk, majd hozzá adjuk a bepácolt húst és lassú tűzön addig pároljuk, amíg a hús teljesen puha nem lesz (közben adagolhatjuk hozzá a vizet). Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét és annyi vizet, hogy megfelelő mennyiségű mártásunk legyen, kicsit forraljuk, majd a tejszínnel besűrítjük és naanal tálaljuk.
Elkészítés: A fokhagymát és a gyömbért, a chillit egy tálban összekeverjük. Majd egy serpenyőben kb. 1dl olajat forrósítunk és addig sütjük benne a mustármagot, amíg pattogni nem kezd, ekkor a többi fűszerhez a tálba tesszük, majd hozzáadjuk a paprikát, a koriandert és a garam masalát. Ennek a fűszeres olajos keveréknek a feléhez hozzáadjuk a joghurtot, majd a csirkedarabokat és pácolódni küldjük őket. A maradék fűszeres keveréket némi olaj és a szeletelt hagyma hozzáadásával kicsit megpirítjuk, majd hozzá adjuk a bepácolt húst és lassú tűzön addig pároljuk, amíg a hús teljesen puha nem lesz (közben adagolhatjuk hozzá a vizet). Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét és annyi vizet, hogy megfelelő mennyiségű mártásunk legyen, kicsit forraljuk, majd a tejszínnel besűrítjük és naanal tálaljuk.
Sajtos naan
Hozzávalók: 2,5 dkg friss élesztő, 20 dkg finomliszt, 5 dkg rétesliszt, fél pohár natúr joghurt, 1 ek. tejföl, só, 2 dl víz, reszelt sajt
Elkészítés: a sajt kivételével a hozzávalókból enyhén ragadós tésztát gyúrunk, majd duplájára kelesztjük. Ekkor bőven lisztezett deszkára tesszük és jól átgyúrjuk, majd 4 db-ra vágjuk. A darabokat egyenként kisodorjuk és megszórjuk reszelt sajttal, majd felhajtogatjuk. Ami a serpenyő felforrósodik pihenni hagyjuk őket. Végül a serpenyő méretére sodorjuk és mind a két oldalát foltosra sütjük.
Szia!Ez a recept inkább hasonlít a butter chicken receptre de a tikka masalához biztosan semmi köze!
VálaszTörlésSzia! Köszönöm a "kedves" szavakat. Szívesen vettem volna a kritika mellé, a valódi tikka masala csirke receptjét.
VálaszTörlésSZia!
VálaszTörlésItt egy tuti finom recept by morrison's
Preparation time: less than 30 minutes Cooking time: 10 to 30 minutes
Ingredients
4 chicken breasts, skinned, boned and cubed
2.5cm/1in piece of fresh root ginger, finely chopped
2 garlic cloves, finely chopped
1 tsp chilli powder
sea salt and freshly ground black pepper
2 tbsp fresh coriander
1 lime, juice only
2 tbsp vegetable oil
1 onion, finely chopped
1 red chilli, de-seeded and finely chopped
1 tsp ground turmeric
300ml/10½fl oz double cream
½ lemon
fresh coriander, to garnish
To serve
basmati rice/naan bread
Method
1. Place the chicken breasts in a large bowl and mix with the ginger, garlic, chilli, salt, pepper, coriander, lime juice and one tablespoon of the oil.
2. Cover and place in the refrigerator to marinade.
3. Heat a heavy-bottomed shallow pan and, when hot, add the chicken.
4. Cook for 8-10 minutes until the chicken is browned on all sides.
5. Meanwhile, heat the remaining oil in a large pan and cook the onion and red chilli for 5-6 minutes until golden brown.
6. Add the turmeric and cook for one minute.
7. Stir in the cream and cook gently for a couple of minutes.
8. Add the chicken to the creamy sauce and simmer for five minutes until the chicken is cooked through.
9. Check for seasoning, and add lemon juice to taste.
10. Garnish with fresh coriander and serve immediately with the rice and/or naan bread.
Goes well with...