2015. április 14., kedd

Szirnyiki

Többeknél láttam már, végülis Piszke receptjét mentettem le és most – végre – sorra is került. Nyilván ezek után fogalmam sincs, hogy miért várattam ennyit és nem adtam elő korábban, mert igazán finom és gyorsan megvan. De azért azt is be kell vallanom, hogy nem taszította le a másik két túrós (gombóc és fánk) kedvencet a trónról ;)


Szirnyiki
Hozzávalók:
25 dkg túró
1 tojás
2 dkg porcukor 
2,5 dkg liszt plusz 1 ek. a formázáshoz
1 citrom reszelt héja
1 kk. vaníliakivonat/vaníliáscukor
3 dkg vaj
egy kis pohár tejföl, némi porcukorral kikeverve
A túrót a porcukorral, a vaníliakivonattal és a két tojás sárgájával simára és krémszerűre kevertem a botmixerrel. Belereszeltem a citromok héját, belekevertem a lisztet. A tojások habját keményre vertem, majd két részletben óvatosan de egyenletesen belekevertem a túrós masszába. Állni hagytam fél órát. Ekkor a "tészta" inkább krémszerű, és nem látszik olyannak, amiből valaha is csini korongokat lehetne készíteni, de nem baj. Vastagon megliszteztem a munkalapot, kikanalaztam a közepére a masszát, és lisztes kézzel ujjnyi vastagra ellapogattam, ügyelve, hogy alul is lisztes maradjon, hogy majd ki lehessen szaggatni a korongokat. Egy nagy teflonserpenyőben felolvasztottam 2 dkg vajat, és 7 centis, belisztezett fánkszaggatóval korongokat szaggattam a masszából és közepes lángon, oldalanként kb. 3-4 perc alatt aranybarnára sütöttem. A kimaradt masszát lisztezett felületen újból kilapogattam, és kiszaggattam stb. Tradicionálisan cukrozott tejföllel tálalják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly