2015. február 21., szombat

Szalagos fánk NOE módra




Idén a Nagycsaládos magazinban talált receptet próbáltam ki az olajban sütős verzióból. Illetve konkrétan KáeM próbálta ki, mert hogy ő volt részben az előadó, én inkább a formázásban és sütésben vettem részt. Finom volt és habos, bár a szalagok nem lettek tökéletesek, de hát ez van. Teljesen rákattantunk a szilvaszirupra…szinte minden édes dolgot ezzel eszünk mostanában, avagy ez az új nutella:P


Szalagos fánk
75 dkg liszt
6 db tojássárgája
10 dkg kristálycukor
10 dkg margarin (vajat tettünk)
4 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
5 ek rum
5 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja (ez kimaradt)
1 kk só
1,5 dl olaj
Elkészítés:
1 dl langyos tejet, az élesztővel és egy evőkanál cukorral villa segítségével összekeverjük és langyos helyen kelni hagyjuk. Közben kimérjük a többi felsorolt hozzávalót. A megmaradt tejhez hozzáadjuk a cukrokat, sót, rumot, margarint és langyosra melegítjük. Majd a megkelt élesztővel együtt a liszthez öntjük. Fakanállal összekeverjük a lágy tésztát. Enyhén lisztezett nyújtófelületre borítjuk és folytatjuk a gyúrást/dagasztást. Majd visszatesszük a kelesztő tálba és liszttel megszórjuk a tetejét. Letakart edényben kb. 1,5 órát kelesztjük. Amikor kétszeresére nőtt a tészta, akkor lisztezett lapon finoman átgyúrjuk, 2 cm-esre ellapogatjuk. 4-5cm átmérőjű lisztezett szaggatóval kiszaggatjuk. Egymástól távolabb tesszük egy lisztezett nejlonra és papírtörlővel letakarva 20 percet kelesztjük. Ezután a kelő fánkokat megfordítjuk és további 20 percig kelesztjük (nálunk ez kimaradt…és lehet, hogy emiatt a szalagok is:P). Fedővel rendelkező serpenyőbe (fontos a megfelelő magasság) olajat hevítünk, de csak közepes forróságig. Az újrakelt fánkok közepét ujjunkkal benyomjuk, majd a felső felével lefelé helyezzük az olajba és fedőt teszünk rá. Kb. 2 perc után a fánkokat megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük készre. Papírtörlőre szedjük ki, hogy lecsepegjen az olaj. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly