2015. szeptember 20., vasárnap

Csokis-banános keksz

Próbálkoztam már pár féle banános történettel, hogy a megbarnult banánokat megmentsem. Ez végre siker volt :) Kicsit változtattam MIlonka receptjén ;)(Persze nyilván a liszt mennyisége eleve függ a banánok és a tojás méretétől). Kellemesen banános, édesség, ami nem émelyítően édes, de pont ideális egy kávé mellé.


Csokis-banános keksz
2 banán
40 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
3 dkg vaníliás cukor
egy csipet só
6 dkg keserű csoki összetördelve
A hozzávalókat BB tésztává dagasztotta. A lisztet folyamatosan adagoltam. A cukor meg azért nem barna, mert rossz dobozt vettem elő. Mikor elkészült, akkor hengerré formáztam és szeletekre vágtam. Meleg sütőbe dugtam a sütőpapíros tepsire sorakoztatott sütikéket és jól megsütöttem őket. A fiúknak is tetszett, a kollegáimnak is.




2015. szeptember 17., csütörtök

Liebster Blog Award


Viv lepett meg a fenti díjjal, amit itt is, ismét köszönök neki :)

A tudnivalók:
Miről is van szó?
- bloggerek adják egymásnak az online világban
- a kezdeményezés Németországból indult, innen a neve is, jelentése: kellemes, értékes, legkedvesebb, legédesebb, szeretetreméltó
- a lánclevelekhez hasonló módon terjed: ha valaki megkapja, továbbadja 5-10 másik kezdő bloggernek, hadd örüljenek ők is, hadd sütkérezzenek ők is a dicsfényben
- senki sem kötelez arra, hogy továbadd a jelölést, de miért is szakítaná meg az ember a sort, hiszen díjat kapni mindenki szeret
marketing ötletnek sem utolsó

Mik a szabályai?
- Írd meg, hogy kitől kaptad a díjat, linkeld be a posztodba a blogját!
- Írj 10 olyan dolgot magadról, ami nem köztudott!
- Válaszolj a jelölő személy által feltett kérdésekre!
- Nevezd meg az új jelölteket és tegyél fel tíz kérdést nekik!


10 dolog rólam…ami nem biztos, hogy nem köztudott, de ezek jutottak eszembe :)

1. Gyerekkoromban (mikor az énekesnő/balerina leszek részen már túl voltam….megjegyzem ez meglepően hamar bekövetkezett) nagyon vonzott a vendéglátás…ami végülis az idegenforgalmi sulival be is jött. Aztán másfelé kanyarodott az életem, meg rájöttem, hogy nem túlságosan családbarát szakma.


2. Középiskolában egy évig laktam együtt balerinákkal….bár már előtte is tudtam, hogy jól választottam, akkor egyértelművé vált, hogy sosem lehetett volna az az én utam.

3. Sikító frászt kapok az egerektől…de komolyan. Pedig tisztában vagyok vele, hogy ők jobban félnek tőlem, mint én tőlük, de mégis.

4. Kevés barátom van…és bár nagyon közvetlen vagyok, igazán közel nehezen engedek bárkit is. Nincs nagy haveri társaság sem.


5. Nem szeretem az alkoholt, bár mostanában előfordult, hogy megkívántam egy pohár veszett édes fehér bort….hát ja az ember változik.

6. Nem érzem rosszul magam, ha smink nélkül megyek utcára, dolgozni. Nem is sminkelem magam minden nap.

7. Szeretem az életem :) Úgy ahogy van, a nehézségeivel együtt ;)

8. Nem sokára – legalábbis nagyon remélem – költözünk. Kinőttük a mostanit…avagy a Shrek 1.-ből idézve: „Kicsi ez a ketrec”

9. A nagy család ellenére maximum csak két lapot használok a tűzhelyemen. Az új konyhában csak két lapos lesz eleve…bár más nagycsaládos kollegáim szerint meg fogom bánni….sebaj, nagyobbra lehet váltani ;)

10. Még mindig nem tartom kizártnak, hogy lesz negyedik csemeténk egyszer ;) (Bár falra mászom a Mikor jön a negyedik? illetve a Hát akkor kell még egy kislány is! mondatoktól, főleg mikor ez egy-gyerekesek, hova tovább gyermektelenek szájából hangzik el – pirul)


Viveca kérdéseire a válaszaim:
Mi jut eszedbe elsőként arról a szóról, hogy blogolás?
Mostanában a teljesen behozhatatlannak tűnő lemaradás.

Mi motivál az életben?
Magam magamat ;) De azért ez nyilván változik és attól függ milyen témában.


Ha választanod kellene, milyen állat lennél?
A saját macskánk. (Még úgy is, hogy ma elfelejtettem reggelit adni neki…bocsi Jade)

Gyerek vs. karrier. Valóban így van, vagy össze lehet hangolni a kettőt?
Dolgozó háromgyerekes anyuka vagyok. De nem gondolnám magam karrieristának. Imádom a fiaimat, de az otthoni anyuka szerep kevés. ;)


Kedvenc ételed?
Rántott sajt hasábbal és tartármártással/Paradicsomos húsgombóc főtt krumplival friss kenyérrel…nem tudok dönteni tényleg ez a kettő, amit bármikor. Nyilván előbbi gyakrabban, mert könnyebb elkészíteni ;)

Kedvenc éttermed?
Ajaj…hát az az aktuális hangulatomtól függ. Magyarosban jelenleg az Ilka Csárda Gödön (lesz majd bejegyzés róla egyszer…ld. első válasz:P) Indiaiban a Delhi Darbár. Kínaiban az egyik nagy kedvenc átalakult, nem előnyére, a másik megszűnt. Pizzában a Burger House. Steakben a Prime (ez magától értetődően azért nem gyakran).

Ha benézel a gardróbodba (szekrényedbe), azt látod, amit szeretnél?
Ruha fronton többnyire igen, de most olyan kupleráj és szűkösség van benne, amit már nagyon nem szívesen nézek…de hát még picit várnom kell a nagyobb szekrényre (ismertebb nevén költözésre).


Van valami, amit másképp csinálnál, ha tehetnéd?
Igen, egyetlen ilyen dolog van: Ha a mostani eszemmel kezdeném jelentősen korábban állnék neki a gyerektémának, de mivel ezt nem tehetem, így azt mondom, hogy minden pont úgy volt jó, ahogy volt és mindennek így kellett lennie.

Hely, ahová egyszer muszáj eljutnod?
Seychelle-szigetek ;) Reálisabb: Santorini :)

Hely, ahová egyszer muszáj visszamenned?
Párizs kettesben romantikázni és családosan mókázni is ;)
Az én választottaim…nem újak, de szeretem őket :) És próbáltam nem a zárkózott világból válogatni – bocsi ;)
Mirelle
Piffeny
Molnár Ilonka
Timi – Kincsesfüzet
Rupáner- konyha

A kérdések pedig:
1. Mi pillanatnyilag a legnagyobb álmod?
2. Kedvenc könyved?
3. Van olyan személy (élő vagy emlék) akivel cserélnél? Miért?
4. Mi a véleményed a blogos díjakról?
5. Van háziállatod? Ha igen, mi?
6. Mitől szoktál meghatódni?
7. Mivel foglalkozol szabadidődben?
8. Kedvenc városod?
9. Mi jut eszedbe a gyerek(ek) szóról?
10. Mit válaszoltál gyermekkorodban a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre?

2015. szeptember 14., hétfő

Vegyes saláta

Nem nagy történet, de én néha nagyon tudom szeretni (változó ízlés, de csodás…régen nem értettem miként képesek az emberek ezt megenni:P). Most az apropó, hogy a csíkosban a kosaramba esett egy ideális saláta mix :) Pont jó méretű adagot sikerült vele alkotni.


Vegyes saláta
1 csomag Eisberg vitamin mix (180g – fehér és vöröskáposzta, sárgarépa)
1 kisebb uborka (vagy egy fél kígyó) csíkokra vágva (én a gyaluval szeletem, aztán késsel csíkozom)
1 kicsi lilahagyma szálakra vágva
1 kis kápia paprika szálakra vágva

1 ek nádcukor
2 ek ecet (10%)
víz (annyi, ami jól lenyomkodva éppen ellepi)
A zöldségeket összekverjük, majd sóval alaposan összegyúrjuk. Mikor kicsit állt, hozzáadjuk a cukrot, ecetet és a vizet. Jól összekeverjük és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

2015. szeptember 13., vasárnap

Szilvás pite

Az ősz egyértelműen pite idő. Így nem is volt kérdés, hogy idén sorra kerül MIlonka ezen receptje. Tisztán szilvával készítettem és nem sütöttem elő a pite tésztát (helyette került rá pici zsemlemorzsa) és jelentem tökéletes siker. Zsebivel odaáig vagyunk érte. A kollegáim szerint ez volt az utóbbi idők legjobban sikerült sütije. (Pedig állítják, hogy a többi sem volt rossz:P)

Szilvás pite
A tésztához:
25 dkg finomliszt
13 dkg vaj
1 db tojás
2 ek barnacukor
1 csipet só

A töltelékhez:
45 dkg szilva
3 dkg barna cukor
1 kk fahéj
kevés zsemle morzsa
A lisztből, 1 tojásból, felkockázott vajból, cukorból, sóból tésztát gyúrunk. Nagy részét belenyomkodjuk a pite formába, úgy hogy szépen legyen pereme is. Ekkor megszórjuk némi zsemlemorzsával. Elosztjuk rajta a megtisztított, feldarabolt cukorral és fahéjjal elkevert szilvát. A maradék tésztából dekorációt formázunk a tetejére. Ezután előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Első körben még porcukorral meghintve tálaltam…utána már ez elmaradt és csak úgy faltuk, ahogy kijött a sütőből. El tudom képzelni langyosan némi fahéjas fagyival tálalva;)








Sajtos graham kenyér

Igazából mostanában, ha kenyeret kell sütni, ehhez a recepthez szoktam nyúlni, mert gyors és nem kell előre gondolkodni vele (legalábbis nem annyira, mint egy kovászos kenyérnél). Készült már sima fehér változatban is, úgy is finom, de így is nagy sikere volt.


Sajtos graham kenyér
30 dkg liszt
20 dkg grahamliszt
1 ek olaj
5 dkg krémsajt (most éppen füstölt volt)
2,5 dl langyos víz
1 tk cukor
2 mk só
1 tasak szárított élesztő
A hozzávalókat BB szép rugalmas tésztává dagasztotta (a víz lehet, hogy nem kell mind, függ a liszttől!). Ezután letakarva hagytam kelni. Átgyúrattam BB-vel, aztán formáztam és zacskóba/formába tettem újrakelni. Bevágtam a tetejét, jól bespricceltem vízzel, majd 200 fokon nagyjából 30 perc alatt készre sütöttem. Rácson hagytam kihűlni.

2015. szeptember 12., szombat

Tejfölös-kolbászos bableves

KáeM kérésre került némi kolbász is a szokásos bablevesbe. Remekül feldobta :)


Tejfölös bableves kolbásszal
1 kisebb fej hagyma
1 nagyobb sárgarépa
1 darabka zeller
só, babérlevél
1 kisebb darabka füstölt kolbász
1 marék csipetke
1 doboz Bonduelle vörösbab konzerv
2 gerezd fokhagyma
15 dkg tejföl
kevés liszt
kevés pirospaprika
A hagymát, zellert, sárgarépát összevágjuk. A kolbászt felkarikázzuk. Majd némi sóval és babérlevéllel feltesszük főni. Mikor felforrt hozzáadjuk a csipetkét is. Miután minden megpuhult összeforraljuk a lecsepegtetett babbal. Közben pedig elkészítjük a fokhagymás, pirospaprikás, tejfölös rántást, majd besűrítjük vele a levest.



Printfriendly