2015. február 28., szombat

Hortobágyi húsgombóc

Igyekszem hétvégén gyorsan letudni a főzést, hogy minél több idő maradjon a törpékkel játszani. Amúgy meg imádják a nokedlit, így valami olyasmi kellett, amit nokedlivel lehet enni. Pénteken meg szembejött ez a recept. Nem követtem szó szerint, mert a gomba nem nagy sztár nálunk, és amúgy is, ha gombás akkor szerintem már bakonyi. Jól nézett ki, nem is volt rossz, de azért nem fogyott olyan lelkesen, mint számítottam rá. Amúgy szeretik a húsgombócot, de valahogy ez a tejfölös-paprikás szósz úgy látszik a csirkéhez passzol számunkra jobban :)



Hortobágyi húsgombócok
Húsgombóc
40 dkg darált sertéshús
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
6 dkg vöröshagyma
4 dkg zsemlemorzsa
Mártás
1 ek napraforgó olaj
6 dkg vöröshagyma
2 ek natúr lecsó
3 ek sűrített paradicsom
víz
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
15 dkg tejföl
2 dkg finomliszt
Húsgombóchoz a hagymákat krémesre daráljuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk és hűtőbe tesszük. A mártáshoz az olajon megfuttatjuk a hagymákat, a lecsót, szórunk rá némi piros paprikát, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, ízesítjük, felöntjük vízzel és beletesszük a megformázott gombócokat. Összeforraljuk. Mikor a gombócok megpuhultak, akkor behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Nokedlivel tálaljuk.

2015. február 21., szombat

Szalagos fánk NOE módra




Idén a Nagycsaládos magazinban talált receptet próbáltam ki az olajban sütős verzióból. Illetve konkrétan KáeM próbálta ki, mert hogy ő volt részben az előadó, én inkább a formázásban és sütésben vettem részt. Finom volt és habos, bár a szalagok nem lettek tökéletesek, de hát ez van. Teljesen rákattantunk a szilvaszirupra…szinte minden édes dolgot ezzel eszünk mostanában, avagy ez az új nutella:P


Szalagos fánk
75 dkg liszt
6 db tojássárgája
10 dkg kristálycukor
10 dkg margarin (vajat tettünk)
4 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
5 ek rum
5 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja (ez kimaradt)
1 kk só
1,5 dl olaj
Elkészítés:
1 dl langyos tejet, az élesztővel és egy evőkanál cukorral villa segítségével összekeverjük és langyos helyen kelni hagyjuk. Közben kimérjük a többi felsorolt hozzávalót. A megmaradt tejhez hozzáadjuk a cukrokat, sót, rumot, margarint és langyosra melegítjük. Majd a megkelt élesztővel együtt a liszthez öntjük. Fakanállal összekeverjük a lágy tésztát. Enyhén lisztezett nyújtófelületre borítjuk és folytatjuk a gyúrást/dagasztást. Majd visszatesszük a kelesztő tálba és liszttel megszórjuk a tetejét. Letakart edényben kb. 1,5 órát kelesztjük. Amikor kétszeresére nőtt a tészta, akkor lisztezett lapon finoman átgyúrjuk, 2 cm-esre ellapogatjuk. 4-5cm átmérőjű lisztezett szaggatóval kiszaggatjuk. Egymástól távolabb tesszük egy lisztezett nejlonra és papírtörlővel letakarva 20 percet kelesztjük. Ezután a kelő fánkokat megfordítjuk és további 20 percig kelesztjük (nálunk ez kimaradt…és lehet, hogy emiatt a szalagok is:P). Fedővel rendelkező serpenyőbe (fontos a megfelelő magasság) olajat hevítünk, de csak közepes forróságig. Az újrakelt fánkok közepét ujjunkkal benyomjuk, majd a felső felével lefelé helyezzük az olajba és fedőt teszünk rá. Kb. 2 perc után a fánkokat megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük készre. Papírtörlőre szedjük ki, hogy lecsepegjen az olaj. 


2015. február 14., szombat

Hamis túrós

Végre eljött a pillanat, hogy a keresztszülőkkel is meg tudtuk ünnepelni Mazsi születésnapját, s ha már így, akkor legyen torta. Pénteken a munkahelyemen éppen búcsúztattunk egy kismamát és hozott isteni sütiket. Receptet azt nem tudott, de nevet igen, google meg a barátom és a többféle recept közül kidolgoztam egy saját verziót, így torta-formában elkészült. Ha mondjuk türelmesebb vagyok és nem akarom még forrón kiszedni a formából, esélyesebb lett volna, hogy nem reped meg, de így is finom lett. Legközelebb azért marad a tepsiben sütés, mert laposabban könnyebb enni :)




Hamis túrós
25 dkg Rama margarin
15 dkg kristálycukor
5 tojássárgája
csipet só
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
a töltelékhez:
2 csomag vaníliaízű pudingpor
10 dkg kristálycukor
5 dl tej
40 dkg tejföl
5 tojásfehérje
Első körben a tölteléket készítjük el. A pudingporból a cukorral, tejjel pudingot főzünk. Még forrón hozzákeverjük a tejfölt. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is a tejfölös pudinghoz adjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztához gépi habverővel elkeverjük a margarint a kristálycukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojás sárgákat is. Végül hozzádolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet is. Az összeállt tésztát 2/3-1/3 arányban szétszedjük. A nagyobbik tésztacipót a sütőporral bélelt tepsire lapogatjuk. Rákanalazzuk a tölteléket, majd a másik tésztacipóból rudakat formázunk és rácsosan a töltelékre tesszük. Kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.

2015. február 7., szombat

Fehér csokis - vörösáfonyás keksz


Szeretjük ezt a fajta kekszet. Gondoltam megpróbálok valami hasonlót itthon is. Kerestem hozzá egy ropogós keksz receptet, aztán már álltam is neki. Nem lett rossz, mondjuk nem is lett tökéletes másolat. De elfogyott. 

Fehércsokis vörösáfonyás keksz
Hozzávalók: 
1 bögre puha vaj 
2 bögre cukor 
2 tojás 
1 tk vanília kivonat 
5 bögre liszt 
1,5 tk sütőpor 
1 tk szódabikarbóna 
fél tk só 
¼ bögre tej 
Továbbá: 10 dkg finomra reszelt fehér csoki, 10 dkg apróra darált aszalt vörös áfonya 
A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát és a tojást. A sütőporral, sóval, szódabikarbónával elkevert lisztet és a tejet is hozzá dolgozzuk a masszához. 20-30 percre hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk egyik felét megszórjuk 10 dkg finomra reszelt fehércsokoládéval illetve 10 dkg apróra darált aszalt vörös áfonyával, majd ráhajtjuk a másik felét és jól összekapogatjuk. Derelyevágóval téglalapokat vágunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 200 fokos sütőben arany színűre sütjük. 
/Lemértem a bögrés adagokat, de – ahogy az már a cetlikkel lenni szokott – elkeveredett a fecni (pedig már párszor megfogadtam és általában be is tartom, hogy az okos telefon elég okos ahhoz, hogy oda jegyzeteljek), ha előkerül javítom a receptet, mert emlékeim szerint jelentősen kevesebb cukrot tettem bele/


2015. február 2., hétfő

Amerikai fánk - Sütőben sült fánk

Virágnál láttam meg, aztán iziben szereztem is formát, de az elkészítésig azért eltelt pár nap. Én a végén a csoki mázat kihagytam, úgy nyilván mutatósabb lett volna, de így is jól fogyott :) Ki fogom próbálni egy túrófánk tésztával is a formát ;)



Amerikai fánk - Sütőben sült fánk
Hozzávalók:
35 dkg liszt
10 dkg cukor
fél zacskó sütőpor
2 tojás
2 evőkanál olaj
1 bögre tej (kb 2,5 dl)
vaj a forma kikenéséhez
A lisztet, cukrot, sütőport tálba tesszük, hozzáöntjük a tejet, a kissé felvert tojásokat, majd összedolgozzuk. A végén kerül bele a két evőkanál olaj. A vajjal kikent formát kétharmadáig töljük meg, majd 180 fokon pár perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Ezután jöhetett volna az olvasztott csokiba mártás, meg a dekorálás, de erre már nem volt alkalom.

Printfriendly