2014. augusztus 28., csütörtök

Dang Muoi - Vietnámi étterem


Ma újraindult a székes evolúciónk…avagy részt vettünk az első ovis szülői értekezleten. Hát nem mondom, hogy sokkal okosabbak lettünk. De ez nem is tartozik szorosan ide. Csak annyiban, hogy sokkal éhesebbek viszont igen ;) Nem vágytunk a szokásos és ismert helyekre. S ki is használtuk, hogy van gyerekfelügyelet, nem siettünk hazafelé. Vettük hát a kis listánkat a kipróbálásra váró éttermekkel és gyorsan döntöttünk, keleties ízvilágra vágyva ezúttal a Dang Muoi mellett tettük le voksunkat.


Nem csalódtunk. Igazán finomat ettünk. A leves nem is volt kérdéses, hogy tesztelni kell. Isteni volt, már önmagában is visszatérésre csábító. A főételünk mondjuk a futottak még kategória, nem volt rossz,de messze nem volt annyira kiemelkedően katarzisos, mint a leves. A desszertet a pincér srác ajánlotta, mondván, hogy ő képes lenne ezen élni, nos mi meg mondtuk neki, hogy akkor meg is hagyjuk neki ezt az élményt. Túl ragacsos és túl édes volt a mi ízlésünknek.



A kókuszitalok érdekesek voltak, de messze nem a Wangnál megismert verzió. Lényeg a lényeg, hogy jóllaktunk, elégedetten és a visszatérést tervezgetve (Anyósnak egy adag levessel felvértezve) távoztunk.


Update: Azóta már voltunk ismét…mit ad az ég, megint egy szülői után, és ismét nagyon jót ettünk. Másodszorra a főétel választás is sikeresebb volt. De nem találom a fotókat.








2014. augusztus 24., vasárnap

Bajor csülök


Régen keresem a házilagos jó verziót, ami hasonlít a kemencés verzióra, bár még talán annál is jobb a tunkolás okán;) Gabojszánál meg egyszer csak szembe jött..éppen egy nem keresős pillanatban. Elkészítettem, gyakorlatilag rögtön. Aztán még egyszer, meg még egyszer, és már most tudom, hogy ez lesz a méltó recept a disznóvágási friss csülökhöz ;)


Bajor csülök Gabojsza után szabadon
1 nagy csontos nyers csülök 
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 dl sör
só, frissen őrölt bors
nagyszemű só és olívaolaj
A fedeles öntött vas edény aljába szeleteljük a megtisztított hagymát. Ráhelyezzük a megmosott, papírtörlővel szárazra itatott és enyhén beirdalt bőrű, bőven sózott és borsozott csülköt. Rádobáltam a felszelelt fokhagymát, majd aláöntöttem a sört (vigyázat, rá nem, nehogy már lemossuk a finiséget idő előtt ;)) Az edényt lefedve 200 fokra előmelegített sütőbe toltam, majd 20 perc után, 110 fokra tekertem át…innen jön a neheze, kemény türelem játék, mert hogy 3-4 óra sütésre van szüksége. Ekkora olyan puha lesz a csülök, hogy szépen leomlik a csontról…én mondjuk nem csontoztam ki. De grillfokozatra állítottam a sütőt, leöntöttem alóla a szaftot, aztán olívaolajjal megkentem a bőrkét és jól megszórtam nagy szemű sóval, majd pár perce bedugtam a forróságba. Amíg tökéletesedik a szaftból krémes mártást simítottam, avagy turmixszal összedolgoztam a hagymákat és a levet (najó olyan is volt, hogy nagy ügyesen túl forrón engedtem rá a turmixot és szétrobbant a konyhában…meg rajtam…csak félig volt vicces:P), után picit összeforraljuk még, után fűszerezzük. A csülök alá visszatöltve tálaltam friss kenyérrel és bőséges mennyiségű lilahagymával :)

2014. augusztus 21., csütörtök

Joghurtos minilángos

Mert finom a kefires, de ellentétben a joghurttal az nincs mindig itthon. A méret pedig azért jött, mert a fiúk csipázzak az ilyen kicsiket:)


Joghurtos minilángos
15 dkg natúr joghurt
0,5 dl tej 
fél tojas 
25 dkg liszt 
3 g szárított élesztő
A hozzávalókat BB összedolgozta, majd hagytam jól megkelni. Ezután olajozott felületen 6 darabra osztottam és hagytam ismét megkelni. Ekkor forró olajban mind a két oldalát pirosra sütöttem. (A szív alakú rész véletlenül sikerült, de nagyon tetszett;))

2014. augusztus 20., szerda

Fonott tejfölös graham kenyér

Nincs augusztus 20. kenyér nélkül. S a lecsó sem szokatlan nálunk ilyenkor. Anyósom kertjéből voltak a lecsó hozzávalói. Nagyon jól sikerült. A kenyér is remek lett…ami mondjuk inkább kalács, mert hát ez az alap, csak kicsit egészségesítettem, egyebekben mondjuk nem változtattam rajta…és persze megint kimászott a formából:P De ez megint nem vont le semmit az ízéből. Az ebédhez is ezt ettük és a mindenféle hideg vacsorának is ez lett a kísérője.


Fonott tejfölös graham kenyér 
35 dkg liszt 
25 dkg graham liszt 
1 tojás
2 tk. só 
kb. 3,5 dl tej 
5 dkg olv. vaj 
1 tk. cukor 
2,5 dkg élesztő 
kb. 2 ek. tejföl 
A kenyértolvaj;)
A tejföl és a vaj kivételével mindent BB kegyeire bíztam. Ezúttal a vajat is időben tettem hozzá. Hagytam megkelni, majd kiszedtem, enyhén lisztezett felületen négy darabra vágtam. Mindet kinyújtottam, és vékonyan megkentem tejföllel. A megkent lapokat feltekerem, majd négyes fonással megfontam. ( Olajjal kikent formába tettem, s amíg a sütő melegedett hagytam kelni. Felvert tojással lekentem és a 200 fokos (alsó-felső sütés) sütőbe toltam…és nagyjából 40 perc alatt készre sütöttem. Ezután kivettem, rácson hagytam kihűlni.

2014. augusztus 16., szombat

Tejfölös fonott kalács

Akadt egy kis felhasználni való tejföl, és szükség volt valami uzsonnára. Remek párosításnak bizonyult ez a kereséshez, mert isteni kalácsot találtam Limaránál. Vajjal és mézzel került a kicsi és nagyobb pocakokba…a kiadós uzsonna után vacsorát már nem is kívánt senki. A recepten nem változtattam semmit, csak 4es fonással készítettem el…a formából mondjuk kimászott, így sülés után, már nem volt, olyan szép, mint előtte, de nem bántuk.


Tejfölös fonott kalács
60 dkg liszt
1 tojás
2 tk. só
kb. 3,5 dl tej
5 dkg olv. vaj
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő
kb. 2 ek. tejföl
A tejföl és a vaj kivételével mindent BB kegyeire bíztam. Majd jól elfeledkeztem a vajról, így csak az első kelés után dagasztattam hozzá. Ezután kiszedtem, enyhén lisztezett felületen négy darabra vágtam. Mindet kinyújtottam, és ecsettel vékonyan megkentem tejföllel. A megkent lapokat feltekerem, majd némi videós segítséggel négyes fonással megfontam (azért büszke voltam ám magamra, mert csak az első mozzanathoz kellett a videó, utána ment már, mint régen hajjal;)). Olajjal kikent formába tettem, s amíg a sütő melegedett hagytam kelni. Felvert tojással lekentem és a 200 fokos (alsó-felső sütés…még mindig nincs ugye légkeverésem:() sütőbe toltam…40 perce állítottam az időzítőt és elvonultam pihizni, ha már a fiúk egyszerre aludtak ;) Ezután kivettem, rácson hagytam kihűlni és már ettük is:)

Pizzaszósz - befőzés


Semmi extra, inkább csak ötlet. Nem is igazán recept. Anyósomnál nagyon jó befőznivaló paradicsom termett a kertben. Hoztam egy baromi nagy adagot és szépen összevágtam, annyira érett volt, hogy simán lejött a héja. Összefőztem némi fűszerrel (semmi nagy dolog: só, bors, oregano), átpasszíroztam, majd jégkockatartóban lefagyasztottam. Így pont jó adag…2-3 darab kell nekünk egy normál pizzához. 


Printfriendly