2014. május 27., kedd

Nadrág felhajtás - varrás nélkül

Tudok varrni (na jó, ilyen alap dolgokat, mint szegés, nadrág-felhajtás), de nem mindig van kedvem előszedni a varrógépet, néha még a tűt és cérnát sincs. Mikor beköltözött pár IKEA függöny a lakásunkba, megismerkedtem a vasalható szegéllyel. Hát gondoltam, ami a függönynél működik, az simán működhet a nadrágnál is. 





Kipróbáltam egy farmernél...és jelentem remekül bevált, egyszerű és gyors.

UPDATE:...bár a hosszú távú tapasztalat azt mutatja, hogy a farmer anyag kissé erős ehhez a szalaghoz, így időnként újra kell vasalni, vagy persze fel is lehet varrni, ha később van kedv elővenni a varrógépet/tűt és cérnát ;)

2014. május 23., péntek

Napsütötte Sütöde


A sparos matrica összehoz…ezt már több dologban tapasztaltam. Most éppen ezzel a csodás hellyel hozott össze:) Ha nincs a cserebere, akkor sosem találok rá, kisvárosunk legtutibb reggeliző helyére. Még a városban laktunk (most a koszos-szmogos nagyfalura célzok) kerestük a jó reggeliző helyeket…nem nagyon találtunk. Próbáltunk párat, de igazán egyik sem győzött meg, vagy nagyon drága volt, vagy gyér volt a kínálat, vagy igen későn nyitott.




Na de most, itt megtaláltuk, amit régen kerestünk. Korrekt árak, kiemelkedően figyelmes kiszolgálás, rengeteg reggelire való finomság:)



Még a kávé…najó Latte is jó volt, bár bölcs mondás volt mikor megvettük a kávégépet, hogy utána máshol igazán jó kávét már nem tudunk inni…hiába no, itthon pont tökéletesen olyan, amilyennek mi szeretjük, de itt tényleg finomat készítettek;) A kóstolt krémek és a frissen nekünk pirított bagett tökéletes volt. Akadt ami nekem ízlett jobban, akadt ami KáeMnek. Amit meghagytunk - mert sietnünk kellett - azt szépen elcsomagolták nekünk.


A nagyoknak uzsonnára vásárolt minimuffinok isteniek voltak, még két nappal később is…mit nem adnék a receptért;)


Száz szónak is egy a vége, aki teheti ne hagyja ki a helyet, mert tényleg érdemes betérni:) Mi biztosan visszajáró vendégek leszünk;)

2014. május 18., vasárnap

Kókusztejes eperkrémleves

Bogyka és Mazsi keresztapukája a mindent tiltós diétáját nyomatja éppen. Neki akartam kedveskedni, aztán leesett, hogy joghurt miatt nem tud enni belőle, meg amúgy is időközben már a kókusztej is tiltólistára került…azért nem halt ám éhen, mert a grillezett finomságok között talált kedvére és diétára valót;)


Kókusztejes eperkrémleves 
50 dkg eper 
25 dkg natúr joghurt 
5 dkg méz 
1 dkg keményítő 
4 dl kókusztej (CH 13,2g) 
őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg 
A hozzávalókat a mixerbe töltjük, majd alaposan megdolgozzuk. Ezután összeforraljuk. Majd kihűtve tálaljuk. Mondjuk pirított kókusz-szeletekkel, vagy mandula-forgáccsal egész elegáns lehetett volna, de az nem volt itthon…azért elfogyott, és biztosan a nyár slágere lesz.


Tejszelet torta

A fiúk szeretik a bolti verziót, én is szeretem. Instagrammon szembejött egy kép, aztán meg kellett valami desszert a vendégségre. Virágnál meg megtetszett a recept, szólva ez lett az. Igazán finom volt. 

Tejszelet - torta
3 tojás
3 dkg cukor 
6 dkg liszt
0,5 dkg kakaópor (holland - más szóba sem jön, 
Krém:
2 dl hulala
1 dkg zselatinfix
A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verem (najó BB veri), majd hozzáadom a tojássárgákat. Végül alacsonyabb fordulaton a kakaóporral elkevert lisztet. Zsírozott lisztezett tortaformába simítottam a masszát, majd előmelegített sütőben készre sütöttem. (Tűpróba volt a játék neve, mert még mindig nem tökély a sütő). Mikor kicsit kihűlt ketté vágtam. Majd elkészítettem a krémet: A hulalát a zselatinfixszel kemény habbá verte nekem BB. Ezután a két piskóta közé tettem, miközben konstatáltam, hogy a zselatinfix belekeveredési aránya nem volt éppen tökéletes. Segáz, azért rátettem a másik piskótalapot és betettem a hűtőbe, gondolván, maximum kanállal esszük másnap:P De nem így lett, tökéletes volt:)

2014. május 14., szerda

Csípős tejfölös tokány

Karajt kaptam elő a fagyasztóból, gondolván ebből még bármi lehet, akár egy ilyen is. De aztán eszembe jutott, hogy milyen régen ettünk rizst…és akkor már csak kicsit gondoltam újra a sajtmártásos történetet:P 



Csípős tejfölös tokány 
6 dkg hagyma 
28 dkg sertés karaj 
1,5 hegyes erős paprika 
1 ek sertészsír 
20 dkg tejföl 
2 dkg liszt 
só, bors 
A hagymát ledaráltam, majd kevés zsíron megforgattam, rádobtam a csíkokra vágott karajt és fehéredésig kevergettem. Hozzáadtam a hegyes erős papírkát (ami ezen a ponton még úgy csípett, mintha maga az ördög küldte volna), majd sóztam, borsoztam és némi vizet hozzáadva fedő alatt puhára pároltam. (Néha kellett neki kevés plusz víz). Végül a liszttel elkevert tejföllel behabartam. (A liszt mennyisége függ attól, hogy mennyire szeretnénk sűrűre, illetve mennyi szaftot hagytunk rajta). Párolt rizzsel tálaltam az immár erejét vesztett tokányt. Persze így is finom volt, csak éppen legközelebb teszek róla, hogy csípős is maradjon:D

2014. május 9., péntek

Segítsüti átadás


Idén kicsit másként sikerült, mint tavaly. Akkor villám-tempóban és igazából személyes találkozó nélkül. Idén többedik nekifutásra ment csak leszervezés (valamiért a levelező-rendszerem nem akarta fogadni a nyertes leveleit:S), s be kell valljam a sütemény sem sikerült annyira tökéletesen, mint szerettem volna (Murphy), azért remélem ízlett a nyertesnek;)

Tuti biztos szállítás:P
Az átadás ezúttal személyesen volt, bár Mazsi-babára (meg persze a munkaidőre) tekintettel nem volt túl hosszú:) 
Átadás után:)))
Ezúton is még egyszer köszönjük a kedves ajándékot…ahogy látható a nagy fiúk rögtön használatba is vették, homok híján a fürdőkádban:P 


Remélem azért elfogyott a sütemény és a bor is;)

2014. május 6., kedd

Babfőzelék konzverv babból

Alapvetően szeretem a főzelékeket...nem mindet ugye, de a babot például igen. Áztatni viszont nem szeretem. Konzervből meg sokáig nem találtam a tökéletest, már ami a fehérbabot illeti, de most éppen találtam egy félét...azóta meg már a vörös verzióból kedvelt márkából megtaláltam a fehéret is.;)


Babfőzelék konzverv babból
5 dkg hagyma
0,3 dkg fokhgyma (két gerezd)
1 ek olaj
50 dkg fehér bab (2 x400gos konzerv lecsepegetetve. Itt a ch a dobozon lévő, de ott szerint a lével is kalkulálnak és én azt nem használtam fel - CH 43,0g)
1 tk darált édes paprikakrém
5 dkg liszt
15 dkg teföl
némi víz
A felaprított hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát. Megszórjuk a liszttel, hozzáadjuk a paprikakrémmel elkevert tejfölt, majd felöntjük némi vízzel. Kicsit forraljuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett, kissé átmosott babot is, és ezzel is forralunk rajta egyet. Sült kolbásszal tálaljuk.

Printfriendly