2013. június 28., péntek

Zöld Elefánt Étterem Győr

Még a Főiskolás években jártunk az étteremben egy rendezvény kapcsán, és úgy emlékeztünk, hogy nagyon jól főznek. KáeMnek egyébként is ilyen emlékei voltak a helyről. Így most péntekre erre esett a választásunk, bár ismét rákacsintottunk a Csülök Sarokra is - mint később kiderült jobb lett volna, ha nem csak kacsingatunk, de ne szaladjunk annyira előre.;)


Parkolóhely alig, de hát mit is várunk az 10 emeletes panelregeteg közepén pénteken este. Azért találtunk. Asztal is volt bőven, s a hűvős idő ellenére a félig zárt terasz mellett döntöttünk, mert így ráláttunk az akváriumra;) 

Rántott pannónia sajt krokettel és meggyszósszal
A pincérlányka lelkes, bár kissé tapasztalatlan volt. Limonádét kértünk inni, majd nekiláttunk az étlap böngészésnek. Bőséges, talán kicsit túlzó is a kínálat. Választottunk előételt, mivel a pincérlány állítása szerint mind a kettőnk választása bőven főételnek felel meg, így csak kis adagot, majd tovább böngésztünk. Szerencsétlen módon nem egy pincér foglalkozott velünk, hanem mindig aki arra járt, így háromszor kérdezték meg, hogy választottunk-e már. De végülis sikerült főételt is választani, mire az előétel megérkezett és a rendelést is leadtuk, már az első kérdésnél:P 

Rántott velőrózsa krokettel és tartármártással
Előételnek KáeM rántott velőrózsát választott krokettel és tartármártással, én pedig rántott pannónia sajtot meggymártással és krokettel. Szép tálalás, kifogástalan fogások. Még a fél adag is bőséges mennyiség. Még nem fejeztük be, mikor kihozták a főételt, ami szerintem nagyon nem volt szerencsés, de mindegy, elfért az asztalon, hát várt egy kicsit. Az én erdélyi fatányérosom kinézetre tökéletes volt, KáeM mediterrán (gyümölcsös) marhája már kevésbé…de hát eleve nem volt jó tanács a pincérlánykától, hogy bármilyen köret passzol hozzá, mert az a fogás egyértelműen rizsért kiabált, a sült krumpli ázott verébke lett alatta.

Az ominózus Erdélyi fatányéros
Szóval eljutottunk a kóstolásig. KáeM előbb, mint én. Mondá, hogy jó-jó csak olyan rágós a hús, hogy az döbbenet, ilyen vékony szeletnél, meg hihetetlen is. Sebaj, hátha szar a marhahús, nézzük az enyémet, azon van minden sertés, marha, csirke, no meg többféle krumpli. Hát kérem az egész tocsogott a zsírban, de durván, rosszabb volt, mint bármelyik Mc-ben 100 napos olaj után:( Aztán kiderült, hogy semmilyen húst nem tudnak sütni, mert mind rágós volt, íztelen, kemény…nem is tudom. Alig nyúltam hozzá. Kértem egy uborka salátát is, na azt azóta sem kaptam meg:P (Legalább a számlán nem volt rajta.)
Mediterrán marhaszelet
Mikor jött a pincér leszedni (harmadik verzió, ez egy idősebb srác), kérdezi, hogy nem ízlett (eleve rossz kérdés), válaszommal - miszerint, ha őszintén kérdezi, akkor nem, mert hát baromi zsíros volt... - nem tudott mit kezdeni és még félbe is szakított, nem hagyta, hogy befejezzem. Fizettünk, ehhez képest nem is keveset….8000 pénz volt a számla, elcsomagoltattuk, a maradékomat és távoztunk. Nem térünk vissza, ez tuti:(

(Anyósom is lemeózta a kajámat - csak ezért hoztuk el - ő is hasonló véleményen volt, mint mi.) Szombaton egyébként ismét meglátogattuk a Csülök Sarkot - mert megérdemeltük - és nem csalódtunk;) (Kiegészítettem a postot)

2013. június 25., kedd

Csokis kevert sütemény


A verdás kindertojás szerű képződményekkel kezdődött minden. Mert hogy ez most a sláger, a csoki rész senkit sem érdekel, ellenben a tojásban lévő kisautók:D A csokik meg vártak, egészen máig, amikor már olyan szintre jutott a hideg, hogy sütit óhajtottam, de iziben. Hát sütöttem:) Nekem bejött, Zsebi csak pár falatot evett belőle egyenlőre, talán majd holnap:) Legközelebb egyébként kevesebb cukorral fogom készíteni.


Csokis kevert sütemény
10 dkg vaj (CH 0,5g)
8 dkg kristálycukor (CH 80,0g)
2 tojás (CH 1,2g)
1 tasak vaníliás cukor (CH 10,0g)
15 dkg liszt (CH 108,0g)
2 tk sütőpor (CH 0,0g)
0,6 dl tej (CH 2,8g) (Szemfülesek rájöhetnek, hogy "Jéger Mátyás" adta a mérőpoharat:P)
10 dkg tejcsoki (CH 57,5g)

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Majd a vajat a cukorral felhabosítjuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a sütőporral elkevert lisztet, a tejet, a felvert tojásfehérjét és legvégül a durvára tördelt csokoládét. Vajazott lisztezett formába simítjuk és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük (erősen függ a sütőtől!!!)

CH összegző:
10 szelet összesen:260,0g
1 szelet:26,0g

2013. június 24., hétfő

Napi menük #34

Megint némi kimaradás, de június 15. óta Anyósomnál vendégeskedünk - nyaralunk, ha úgy tetszik-, főleg a fiúk meg én. Én a konyhában is, nem ott nem nyaralok, ott vendégszereplő vagyok;) Szóval egy időre innen, amikor nem felejtem el fotózni, megírni, megjegyezni, vagy úgy egyáltalán:) Most zanzásítva, amikről találtam fotót…dátum nélkül, csak úgy, ötletadónak azért remélem jók lesznek:)

Vacsorára: Zöldborsós paradicsomos csirke

Ebédre: Rántott sajt

Reggelire: Padlizsánkrém

Ebédre: Meggykrémleves, Krumplifőzelék

Uzsonna: Kókuszos csiga

Vacsora: Baconos-sajtos virsli

Reggeli: Bundás kenyér

Ebéd: Cukkinikrémleves

Ebédre: Túrógombóc - ricottából (nem lett rossz, de túróból jobb!)


Vacsorára: Vajas-sajtos kenyér, saját paradicsommal (Igazán megérte a két tő balkon paradicsom, mert ontják a termést:D)

Ebédre: Virslis zöldbableves
Ebédre: Maradék az étteremből, Rántott gombával és rántott cukkinivel, tartármártással kiegészítve

Reggelire: "Nyomott" melegszendvics - éhes kezekkel:D

Ebédre: Paradicsomleves

Ebédre: Vegyes grillezett húsok (magyaros karaj és miccs - a Spar pacolásában), petrezselymes krumplival, kovászos uborkával

2013. június 23., vasárnap

Mascarpone fagyi málnaöntettel….

...és túrófánkkal. A sorrend mondjuk szebben hangzana: túrófánk mascarpone fagyival és málnaöntettel összefüggésben, de a fánk nem újdonság, a másik kettő viszont igen. S remek volt így együtt a trió. A fagyi az én ötletem volt, az öntet valamiféle kényszer, lévén a Dédimama ontja a málnát nekünk, ami nem baj, mert szeretjük, csak ennyire nem tudjuk gyorsan enni:) A fánkot pedig KáeM találta ki. KáeM és Zsebi a fánkot a málnaöntetbe tunkolva fogyasztotta, mi anyóssal mindent együtt. Zsebike később a fagyiból szépen eszegetett:D Bogyka szegény egyenlőre csak nézhette, hogy mi mit eszünk, de korrekt anyuka voltam, felajánlottam neki, hogy ha kimondja bármelyik ételféleség nevét, esetleg annyira megközelíti a tányért, hogy a szája hozzáér, máris eheti…nem értékelte a humoromat:P


Egyébként a fagyit kicsit édesnek értékeltem, de a savanykás öntettel és az igazából semleges ízű fánkkal tökéletesen kiegészítették egymást. Egyébként alapnak sem rossz ez a krémsajtos történet, mert bármilyen gyümölcsből krémes fagyi varázsolható vele, szóval még biztos előkerül a nyáron, annál is inkább, mert időközben BB fagyi-feltétjét is magamhoz vonzottam:P (Tudtam, hogy egyszer ennek is eljön az ideje:))

Mascarpone fagyi
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone (CH 7,8g)
2 dl tejszín (CH 6,0g)
6 dkg vaníliás cukor (CH 60,0g)
A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a mascarpone-t is. Dobozban fagyasztóba tesszük és félóránként átkeverjük. (Vagy fagyigéppel kidolgoztatjuk. Vagy csak egyszer keverjük át, mint én és úgy is nagyon finom lesz, csak kicsit előbb kell kivenni, mert a szokásosnál keményebbre fagy.)

CH összegző:
A teljes adag összesen:73,8g
Nem adagoznék, kinek-kinek ízlése szerint;)



Málnaöntet
Hozzávalók:
0,5 kg málna (CH 27,0g)
4 dkg vaníliás cukor (CH 40,0g)
2 dkg vaníliás pudingpor (CH 18,2g)
A málnát botmixerrel összedolgozzuk, majd átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a kevés vízben simára kevert pudingport is, majd felfőzzük. Langyosra hűtve tálaljuk. (Vagy persze hidegen is lehet)

CH összegző:
6 adag összesen:85,2g
1 adag:14,2g


2013. június 22., szombat

Gyakornokok

Továbbra is a kihasználás jegyében:) Mozit irányoztunk elő estére…már tegnapra, de hát ez nem Bp, itt nincs annyi lehetőség. Szóval mára maradt. A fiúk meglehetősen együttműködőre vették a figurát, mert elég korán kidőlt mind a két legény. Így volt esély, hogy elérjük a 8 órási előadást. Becsúszó szereléssel sikerült (volt némi fennakadás a büfénél, de végülis még a reklámokat is láttuk:P). 


A plakát és a szereplő páros már önmagában is elég meggyöző volt. Nem olvastam előre mit is fogok látni: 
"Vannak emberek, akik bármit rá tudnak sózni embertársaikra. Nick (Owen Wilson) és Billy (Vince Vaughn) született kereskedők: bájosak, jó fejek, hazudósak: mindent eladnak ám a cég, amelynek dolgoznak, csődbe megy, és ők elvesztik az állásukat. Kénytelenek új életet kezdeni, csak fogalmuk sincs, merre induljanak. Míg végül néhány szerencsétlen véletlen és még szerencsétlenebb próbálkozás után a Google gyakornokai lesznek. Nem ismerik ki magukat a digitális világban, azt sem tudják, mi az a posztolás és mit jelent az, hogy LOL. Húszévesekkel kell megküzdeniük az új állásért - de ők bármire hajlandóak, és majdnem mindenre képesek: a régi gárda nem adja meg magát."

Tetszett a film, baromi jókat röhögtem. S persze jócskát el is gondolkodtam, hogy valóban a google -e a világ legjobb munkahelye (személy szerint a sajátomat is nagyon szeretem, és nem csak most, hogy gyesen vagyok:P), mert azért volt a filmben a sok marketingelés, meg önfényezés mellett, anti-reklám is bőven. Itt-ott kicsit vonatott volt a sztori, de aztán pont időben jött egy jó poén és visszazökkentünk a történetbe. Biztosan máskor is megfogjuk még nézni, persze nem moziban :D

2013. június 21., péntek

Csülök Sarok

Kihasználtuk, hogy Anyósomnál van ki vigyázza a fiúk álmát, s elkezdtük felderíteni a győri (később nyilván Győr környéki) éttermeket. Kapásból ezt néztük ki, mert annyira csábító volt a plakátjukon lévő csülök, hogy nem tudunk ellenállni. Kár is lett volna.


Másod osztályú az étterem, közepes árakkal, korrekt szerethető - visszatérésre csábító - étlappal. Ezúttal kétszemélyes kemencés "tálat" választottunk. Az idézőjel a találásnak szól, mert hogy nagyon tetszett a tepsiben tálalás ötlete (szívemnek extra kedvesen Bonyhádról származó zománcos tepsiben;)). 


Az italnak választott limonádéval teljesen elbűvöltek, mert hogy nem geil cukorsziruppal készült, hanem igazi facsart citromból, s a cukrot külön hozták ki hozzá, ízlésünkre bízva a mértékét. (Ízlésünk érintetlenül hagyta a cukor adagolót) 


Az ételünkre pont annyit kellett várni, hogy elhiggyük frissen készült, de ne túl sokat, ahhoz, hogy féljünk tőle a malacot is most vágták:P Teljesen rendben volt a tál, bőséges hús és köret adagok. A pirított krumplival nem voltam elégedett, valahogy nem passzolt az egyébként tökéletesen fűszerezett húsok mellé. A rizs rendben volt, a pluszban rendelt uborkasaláta is. Nem bántam volna, ha eleve a tálon is adott némi savanyúság…amolyan szép és ehető kategóriás:) A húsok közül az oldalas kiemelten finom volt, de a csülök, az mindent vitt, fűszeres-omlós szuper. 


Desszertet nem választottunk, mert további terveink voltak (Bergmann….nincs nyitva este, Patio….elköltözött, nem messze, de éppen annyira, hogy a helyére költözött Matisban együnk sütit…de a cukrászdai élményekről majd egyben később), meg amúgy is a szokásos - lássuk be unalmas - skálán mozgott a kínálat. (Palacsinta, somlói és társaik) 

A kiszolgálás korrekt, bár nem túl kedves volt. (A másik pincér barátságosabb lett volna, de végülis mindegy.) A csomagolást mondjuk megoldhatták volna elegánsabban, mert hogy lényegében minden maradékot egyetlen mozdulattal zuttyantottak bele egy elviteles dobozba, másnap aztán megcsodálhattuk az uborkasalátával kiegészített valódi vegyesköretet, alias összekeveredett rizs és krumpli, no meg játszattunk horgászosat, hogy a húsok hol is találhatóak a körettengerben:P Ennek ellenére alapjaiban teljesen elégedettek voltunk, s vissza is fogunk még térni várhatóan. 


Apró plusz megjegyzés, hogy kártyával nem lehet fizetni, ami minket mondjuk nem lepett meg, de a mellettünk étkezőket nagyon. Illetve, hogy kicsit sem figyeltek a dohányzásos dologra:(

Csak néhány kép és szó pluszban a második látogatásról (2013. június 29.):


Ezúttal bent foglaltunk helyet, nagyon igényes a benti rész, és nagyon kedves volt a pincér. A limonádé ismét tökéletes. Az előételnek választottunk ketten egy Tormás füstölt csülökkrém pizzakenyérrel elnevezésű fogást. Nem csalódtunk…ezt otthon is elő kéne adni, nyammogással fogyasztottuk. :) Főételnek KáeM Ropogós egész csülököt kért hagymás tört burgonyával, én egy diszkrét Vándor pecsenye (sült csülök, roston csirkemell, roston sült tarja, párolt káposzta, hagymás tört burgonya) mellett döntöttem. Bőségesen jóllaktunk….még hétfőn négyen a maradékból pluszban:P

Egy kollázs a 2014-es első látogatásról...a csülök ismét tökéletes, ahogy az előételnek választott sajtkrémleves is. A desszert..alias málnás tiramisu viszont nem győzött meg, valahogy gyümölcsösebbre számítottam, s ha már így tiramisu gyümölcsöntettel, akkor meg kicsit ragadós volt a krém, nem is fogyott el.



2013. június 12., szerda

Baconos sajtos virsli - Anyósom után szabadon

Anyósom látta valamilyen főzös műsorban, aztán elkészítette, elmesélte. Én meg utánoztam, vagy valami olyasmi. Nem számoltam, de igazából nem tartalmaz érdemi mennyiségű szénhidrátot, zsírt persze annál inkább:P Persze kenyér és mustár az kell hozzá, mert úgy finom, meg mert akkor legalább van masszívabb szénhidrátbevitel is:P 



Baconos sajtos virsli 
Hozzávalók: 
4 virsli 
8 vékony csík sajt 
4 szelet bacon 
A virslit középen bevágjuk és beleügyeskedjük a sajt-csíkokat, majd körbetekerjük a baconnel. Tepsibe fektetjük és a sütő grillező funkciójával megpirítjuk. Kenyérrel, mustárral, elvetemülteknek (kecske-lelkűeknek:P - sajnálom, de a saláta nekem még mindig a klasszik magyar verzió, nem tudok azonosulni ezekkel a főételként funkcionáló cuccokkal - pirul)) saláta-ágyon találjuk.

2013. június 11., kedd

Csajok - Sorozat

D. Tóth Kriszta "ajánlására" vetettem rá magam a sorozatra (meg egyébként az ott említett játékra is:P). Valamiféle Szex és New York utánpótlást vártam, hát ez sokkal-sokkal-sokkal jobb:) Azon mondjuk meglepődtem, hogy D.T.K. - persze nyilván oka a meglepetésnek, hogy a Lolás blogján keresztül ismertem meg közelebbről:P Na mindegy, a sorozat jó. Várom a folytatást:)


Két évadot találtam meg így elsőre hirtelen, mondjuk ékes magyarul keresgéltem, idegen nyelven nem érdekelt most.

Amit előre tudni lehetett a portról:
"Hannah huszonnégy éves, két éve fejezte be a főiskolát. A biztonságosnak hitt élete azonban egyik pillanatról a másikra a feje tetejére áll, miután a szülei bejelentik, hogy a továbbiakban már nem támogatják anyagilag. A barátnői életében ugyancsak nagy változások várhatók, melynek hatására rengeteg problémával kénytelenek szembenézni. A lányok be akarják bizonyítani, hogy képesek megállni a lábukon."


Egy dolog nem tetszett a jelmezek, persze gondolom Hannah alakjához választott rém szerencsétlen ruhadarabokkal is próbáltak ráerősíteni a karakter szerencsétlenségére, de ezt bevallom itt-ott már túlzónak éreztem. A szereplők amúgy eléggé eltaláltak, jól játszanak. Jó a történet is, nem csak a huszonéves korosztálynak, s ha akarom a szórakozás mellett találhatok benne mondanivalót is...azért nem kerestem nagyon, nem ez volt a cél:P

2013. június 9., vasárnap

Napi menü #33


Reggeli: Hagymás-szalonnás-sajtos tojásrántotta 

Ebéd: Rosé kacsamell krumplival és almával (Zsebinek tegnapi leves lett volna, de nem kívánt élni a lehetőséggel:() 

Uzsonna: Fahéjas csiga - mert megint piknikeztünk:D
Vacsora: Szendvics


Kókuszos csiga


Zsebi elég nagy rajongónak tűnt fahéjas fronton, gondoltam ez is tetszene és valóban:D Siker volt, mindenkinél:D


Kókuszos csiga
Hozzávalók:
20 dkg liszt (CH 152,6g)
negyed kocka friss élesztő (CH 0,0g)
5 g cukor (barna nád – CH 4,9g)
csipet só (CH 0,0g)
1,25 dl tej (CH 6,6g)
2 ek napraforgó olaj (CH 0,0g)

Töltelék: 
5 dkg vaj (CH 0,3g)
3 dkg cukor (CH 30,0g)
2 dkg kókuszreszelék (CH 1,3g)
fél tojás (CH 0,3g)

Az élesztőt a cukorral elkevert és meglangyosított tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összedagasztjuk. Duplájára kelesztjük. Majd lisztezett felületre borítjuk (viszonylag lágy lesz a tészta) kisodorjuk és megkenjük a krémmel, feltekerjük, felszeleteljük és sütőpapírral bélelet tepsire fektetjük, majd vízzel lespricceljük és 200 fokon légkeveréssel 25 perc alatt készre sütjük.


CH összegző:
10 db összesen: 196,0g
1 db: 19,6g

2013. június 8., szombat

Napi menü #32


Reggeli: Sajtos kifli, túró rudi - már akinek, mert Zsebike reggelizett csak:)

Ebéd: Tárkonyos raguleves, fagyi 
 
Uzsonna: Ricottás pogácsa…majdnem piknik a szomszédokkal, de aztán mégsem, mert elkezdett szakadni az eső. Így maradtunk a szobában. 

Vacsora: Padlizsánkrémes piritós

2013. június 7., péntek

Napi menü #31

Regebéd: avagy reggelinek későn, ebédnek korán kipróbáltuk a KFC leújabb ötletét a Qurritot. Nem is volt rossz:)
 

Vacsora: Pacsinta, vagyis Palacsinta :) (Evett palacsintát is, nem a nutella volt a főfogás:P)

2013. június 6., csütörtök

Napi menü #30


Reggeli: Nyomott melegszendvics

Ebéd: Rakott kel
Vacsora: Pizza - kövön sütve, nem lett rossz, de azért még fejlesztem a technikát ;)

Printfriendly