2013. február 28., csütörtök

Öntött túrós pite

Illéskrisznél találtam a receptre, ami biztosan gyakori vendég lesz nálunk, mert nagyon finom:) Kicsit változtattam rajta. 



Öntött túrós pite 
Hozzávalók: 
Hozzávalók a tésztához: 
3 tojás sárgája (CH 1,8g) 
8 dkg xilit (CH 80,0g) 
1 dl olaj (CH 0,0g) 
1 dl tej (CH 4,6g) 
12 dkg liszt (CH 86,4g) 
1/2 kávéskanál sütőpor (CH 0,0g) 
csipet só (CH 0,0g) 
A töltelékhez: 
25 dkg túró (CH 9,3g) 
3 tojás fehérje (CH ld. fent) 
2,5 dkg búzadara (CH 18,4g) 
2,5 dkg xilit (CH 25,0g) 
1 tasak vaníliás cukor (CH 10,0g) 
reszelt citromhéj (CH 0,0g) 
5 dkg mazsola (CH 32,5g)
A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral. Ezután hozzáadjuk az olajat a tejet, elkeverjük. Majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan simára keverjük a masszát. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy kb. 25X35 cm-es tepsit és a fele mennyiségű masszát belesimítjuk. 175 C-on, kb. 15 perc alatt elősütjük a tésztát. Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót kikeverjük a xilittel és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a citromhéjat és a búzadarát. A tojások fehérjét, csipet sóval kemény habbá verjük és lazán a túróhoz keverjük. Ezután a tölteléket rásimítjuk az elősütött tésztára, majd a túrós töltelékre ráöntjük a másik fele tésztát. Kanállal elkenegetjük a süti tetejét. visszatesszük a sütőbe és 150-160 fokon tovább sütjük addig, míg a teteje is szépen megpirul. ha nagyon sülne a süti teteje, akkor alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább. A végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e. 

CH összegző: 10 szelet összesen 268,0 gramm, egy szelet így 26,8 gramm szénhidrátot tartalmaz.

2013. február 18., hétfő

Karfiolpaprikás

Ismét Zsebinek akartam kedveskedni, mert kedveli az ilyen paprikás jellegű ételeket, s miért kell annak mindig húsból lennie:P 


Karfiolpaprikás 
30 dkg karfiol (CH 11,7g) 
5 dkg hagyma (CH 4,2g) 
kevés olaj (CH 0,0g) 
só, bors, pirospaprika, Piros Arany (CH 0,0g) 
8 dkg tejföl (CH 3,0g) 
1 dkg liszt (CH 7,2g) 
A karfiolt rózsáira szedjük. A hagymát apró kockára vágjuk és kevés olajon megfonnyasztjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, sót, borsot, hozzáadjuk a karfiolt és átforgatjuk. Vízzel felöntve fedő alatt puhára főzzük. Ezután a tejföllel elkevert liszttel besürítjük. Nokedlivel tálaljuk. 

CH összegző: 
2 nagyobb adag összesen 23,1 gramm szénhidrátot tartalmaz nokedli nélkül, egy adag tehát 11,6 gramm.

Csokis-mogyorós keksz

Szeretem a csokis-mogyorós perecet, valami hasonlót próbáltam itthon is előadni. Nem olyan lett, viszont nagyon finom. Isteni omlós a keksz:) Az alaprecept Ildinyó édesanyjától származik.



Földmogyorós keksz 
Hozzávalók:
30 dkg liszt (CH 216,0g)
1 tasak sütőpor (CH 0,0g)
5 púpozott evőkanál porcukor (10dkg - CH 100,0g)
1 tasak vaníliáscukor (CH 10,0g)
4 evőkanál víz (CH 0,0g)
15 dkg vaj (CH 0,6g)
10 dkg előpirított darált földimogyoró (lehet sózott is) (CH 8,9g)
A díszítéshez: 5 dkg étcsokoládé olvasztva (CH 25,7g)
A lisztet átszitáljuk a sütőporral és a porcukorral, hozzáadjuk a vaníliáscukrot, majd elmorzsoljuk benne a vajat és lazítjuk a vízzel. Belegyúrjuk a 10 dkg földimogyorót, majd hengert formázunk belőle. Becsomagoljuk, majd hűtőbe téve alaposan lehűtjük. A sütőt előmelegítjük légkeverésen legalább 170-180 fokra, a hengerből szeleteket vágunk, tepsire helyezzük, villával kicsit megnyomkodjuk a tetejét, hogy csíkos legyen, majd az előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Miután megsült és kihűlt az egyik felét olvasztott étcsokoládéba mártjuk.

CH összegző: 20 db keksz összesen 361,2 gramm, így egy darab 18,6 gramm szénhidrátot tartalmaz.

2013. február 14., csütörtök

Nutellás muffin

Kellett valami desszert is, ha már évforduló, meg ünnep. Nagyon-nagyon-nagyon finom lett. Kicsit több nutellával talán még finomabb lett volna.:) De majd legközelebb. 


Nutellás muffin 
8 dkg olvasztott vaj (CH 0,3g) 
12 dkg cukor (CH 120,0g) 
2 tojás (CH 1,2g) 
12,5 dkg natúr joghurt (CH 6,8g) 
0,5 dl tej (CH 2,3g) 
25 dkg liszt (CH 180,0g) 
1 tasak sütőpor (CH 0,0g) 
7 dkg nutella (CH 40,1g) 
A nutella kivételével összekeverjük a hozzávalókat. Majd minden formát félig töltünk, ráteszünk egy kiskanál nutellát, majd befedjük a maradék tésztával. 180 fokos (légkeveréses) sütőben sütjük készre. 

CH összegző: 8 db összesen 350,7 gramm, így egy darab 43,8 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Borsos - Mustáros aprópecsenye

Az évforduló sem maradhat újdonság nélkül. A főételhez némi pulyka apróhús olvadt ki, hát ezzel kellett valamit kezdeni. Nem lett rossz, de valahogy nem passzolt igazán a pulykahúshoz. S talán köretnek is jobb lett volna a rizs, de Zsebi kedvéért döntöttem a nokedli mellett, mert ez általában nagyon kedveli. 


Borsos-mustáros aprópecsenye 
40 dkg pulyka apróhús (CH 1,6g) 
8 dkg vöröshagyma (CH 6,6g) 
1 dkg fokhagyma (CH 2,6g) 
só, bors (CH 0,0g) 
2 dkg mustár (CH 1,8g) 
2 dkg liszt (CH 14,4g) 
2,5 dl tej (CH 11,5g) 
víz, olaj (CH 0,0g) 
A húst a zúzott fokhagymával, borssal, mustárral és némi olajjal bepácoljuk.. A vöröshagymát apró kockára vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig kevergetjük. Rászórjuk a lisztet, hozzáadjuk a tejet, némi vizet és fedő alatt puhára főzzük. 

CH összegző: 
4 adag összesen 38,5 gramm, így egy adag 9,6 gramm szénhidrátot tartalmaz köret nélkül.

2013. február 13., szerda

Almás sertés karaj

Az alapötlet Vikitől származik, de persze átvariáltam kicsit. Mindenesetre nagyon finom lett. Igazából holnap ünnepi vacsorának is beillett volna, elvégre 10 éve lesz, hogy összegabalyodtunk. 


Almás sertés karaj 
8 szelet sertés karaj (60 dkg - CH 2,4g) 
4 alma (25 dkg - CH 17,5g) 
3 dl sör (CH 13,8g) 
8 dkg hagyma (lila és vörös vegyesen - CH 6,6g) 
2 gerezd fokhagyma (1 dkg - CH 2,6) 
só, bors, étolaj (CH 0,0g) 
A húst kikloffoljuk, sózzuk, borsozzuk és kevés zsiradékon mindkét oldalát hirtelen megsütjük. Rádobjuk a félkarikára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és kicsit átpirongatjuk. Ezután felöntjük a sörrel és fedő alatt puhára pároljuk. A vége felé hozzáadjuk a negyedelt almát. S készre pároljuk. Krumplipürével tálaljuk. 


CH összegző: Tekintettel arra, hogy a sör nagy része elfő, meg hát a visszamaradt szaftot sem tunkoltuk ki teljesen a számok inkább csak tájékoztató jellegűek. A teljes adag 3 nagyobb, vagy 4 kisebb összesen 42,9 gramm szénhidrátot tartalmaz, így egy adag 14,3g/10,7g.

2013. február 8., péntek

Indiai citromos csirke

Indiai volt a terv, de valami újat szerettem volna. Stahl recept akadt a kezembe. Remekül sikerült, annak ellenére, hogy a leírás nem annyira pontos, persze változtattam rajta, mert miért ne:) A naan graham verzió lett. Ellenben nem számoltam, mert nem mértem meg semmit pontosan, vagy ha igen, akkor nem találom, hogy hová is írtam fel. hozzá. 



Indiai citromos csirke 
1 nagyobb vöröshagyma 
2 gerezd fokhagyma 
1 citrom 
1 kisebb csirkemellfilé 
só és frissen őrölt bors 
4 evőkanál semleges ízű olaj 
1 doboz 40 dkg-os hámozott paradicsom konzerv 
1 kávéskanál kurkuma 
2 kávéskanál garam masala 
1 kávéskanál őrölt gyömbér 
1/4 kávéskanál cayenne bors 
2 dl tejszín 
1 pohár natúr joghurt (125g) 
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd mindkét hagymafélét finomra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, jól leöblítjük, és miután szárazra töröltük, héjastul hajszálvékonyan felszeleteljük. A csirkemellet megmossuk, nagyobb kockára vágjuk, és megsózzuk, megborsozzuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy ovális tepsibe belefektetjük egymás mellé a vékony citromszeleteket, és rájuk tesszük a csirkemellkockákat.  A szószhoz egy közepes méretű lábosba beleöntjük az olajat, és mérsékelt lángon kevergetve megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, és amikor néhány pillanat múlva megérezzük a fokhagyma illatát, megsózzuk, majd belekeverjük a kurkumát, a garam masalát, az őrölt gyömbért és a cayenne borsot. A fűszereket jól elkeverjük a hagymával és a fokhagymával, aztán levével együtt beleöntjük a lábosba a hámozott paradicsomot. Ezt követi a joghurt és a tejszín, majd az egészet párperc alatt kevergetve összeforraljuk. Közben a fakanál élével megpróbáljuk apróra darabolni a mártásban a paradicsomszemeket, de nem fontos, hogy teljesen összepépesítsük őket. Kb. 15 perc alatt besűrűsödik a mártás. Ha elkészült a csirkemellre öntjük és a tepsit lefedjük alufóliával. Először 20 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és továbbsütjük 10 percig. Ekkor egy pillanatra kikapjuk a tepsit a sütőből, és a húst megfordítjuk, hogy az eddig lefelé néző oldaluk most felfelé nézzen. A tepsit visszatesszük a sütőbe, és 10 perc alatt készre sütjük az ételt.

2013. február 5., kedd

Pizza quesadilla

Nem is recept, csak egy ötlet. A pinteresten fedeztem fel egy nagyon csábító fotót. Így nem is volt igazán kérdés, hogy nálunk is elkészül. Az én fotóm messze nem lett annyira szép, de este készült és amúgy is nagyon éhesek voltunk már legyen ez a mentség. 



A két tortilla közé ezúttal pizzaszósz (sk természetesen), hagyma, szalámi és két féle sajt került.

Gombakrémleves

Volt egy kis maradék gomba. Zsebi meg nagy levesrajongó ugye, hát gondoltam miért ne lehetne egy krémleves belőle. Lett:) Zsebinek tetszett, én a magam részéről nem lettem rajongója. 


Gombakrémleves 
12 dkg gomba (CH 2,4g) 
2 dl tejszín (CH 6,0g) 
1 gerezd fokhagyma (0,5 dkg - CH 1,3g) 
1 kis fej vöröshagyma (2,5 dkg - CH 2,1g) 
só, bors (CH 0,0g) 
olaj (CH 0,0g) 
víz (CH 0,0g) 
A gombát vékony szeletekre vágjuk, a hagymákat apróra. Kevés olajon megpirítjuk a hagymákat, majd a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel és puhára főzzük. Ezután krémesre dolgozzuk a tejszínnel. Pirított kenyérkockával, levesgyönggyel tálaljuk. 

CH összegző: 4 kisebb adag összesen: 11,8 gramm szénhidrát, egy adag nagyjából 3,0 gramm kenyérkocka/levesgyöngy nélkül.

2013. február 4., hétfő

Gulyás - kiszámolva

Az elmúlt időszakban többször készült az alábbi verzióban és többnyire kiemelkedően jól sikerült….egyik alkalommal még az a szörnyűség is megesett velem, ami még sosem: kevésnek bizonyult a lefőzött adag. 



Gulyásleves 
Hozzávalók: 
50 dkg marhahús (CH 3,0g) 
5 dkg hagyma (CH 4,2g) 
1 dkg fokhagyma (CH 0,3g) 
5 dkg paradicsom (CH 2,0g) 
5 dkg paprika (CH 1,5g) 
só, bors, pirospaprika, Piros Arany (CH 0,0g) 
1 dl vörös bor (CH 2,6g) 
30 dkg krumpli (CH 60,0g) 
15 dkg sárgarépa (CH 12,2g) 
3 dkg zöldséggyökér (CH 1,8g) 
3 dkg zeller (CH 1,5g) 
3 dkg csipetke (CH 21,0g) 
A hagymákat kevés zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a piros paprikát, az apróra vágott paradicsomot, paprikát és a húst. Átforgatjuk, fűszerezzük, majd a borral felöntve elkezdjük főzni. Mikor félig megpuhult hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük kellő mennyiségű vízzel. Mikor minden megpuhult belefőzzük a csipetkét (ha szárított, akkor kicsit korábban kell hozzáadni). 

CH összegző: 6 adag összesen 110,1 gramm szinhidrátot tartalmaz, egy adag tehát kb. 18,4 gramm.

Burgonyás kifli

Az elmúlt időszak legjobban sikerült péksüteménye. Többször is terítékre került. S biztosan fog is még. Másnapra is teljesen puha és élvezhető az állaga, de természetesen langyosan a legfinomabb. 


Burgonyás kifli 
25 dkg főtt áttört burgonya (CH 50,0g) 
50 dkg liszt (CH 360,0g) 
1 tasak szárított élesztő (CH 0,0g) 
2 tojás (CH 1,2g) 
1 kk só (CH 0,0g) 
1 dl tej (CH 4,6g) 
20 dkg vaj (CH 0,8) 
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk. Majd hagyjuk duplájára kelni. Két cipóra szedjük, kisodorjuk és 8-8 kifli formázunk a kinyújtott cipókból. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, s hagyjuk picit kelni. Tejjel megkenjük és 200 fokos sütőben pirulásig sütjük. 

CH összegző: 16 kifli összesen 416,6 gramm, egy kifli tehát 26,0 gramm szénhidrátot tartalmaz.

2013. február 3., vasárnap

Cigánypecsenye újratöltve

Vagyis inkább csak olyasmi, de sok próbálkozás után, itthoni környezetben az alábbi verzióval sikerült - számunkra - tökéletes eredményt elérni: omlós, kellően fokhagymás hús.


Cigánypecsenye
Hozzávalók:
4 szelet sertéscomb (vagy tarja)
5 méretes gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
4 szelet húsos szalonna
A húst sózzuk, kiklopfoljuk, majd a zúzott fokhagymával elkever olajjal bekenjük és légmentesen lezárt dobozban egy éjszakát pihentetjük. Másnap száraz serpenyőben megsütjük a négy szelet szalonnából készített kakastaréjokat (kiszedjük őket a serpenyőből), majd a húsok mindkét oldalát hirtelen megsütjük, aztán kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk (ha szükséges a vizet pótoljuk). A végén zsírjára lesütjük. A szalonnákat is megmelegítjük a húsok mellett, majd sült krumplival, piros paprikával megszórva tálaljuk.

2013. február 1., péntek

Gesztenyés keksz

Meglepetésnek készült két helyre is egyszerre. Finom lett nagyon - szerintem. Nem igazán édes, akár elbírhat több cukrot is, de így mindenképpen egészségesebb:) Remélem mind a két meglepettnek sikerült örömet szerezni vele:)


Gesztenyés keksz
20 dkg vaj (CH 0,8g)
25 dkg liszt (CH 180,0g)
25 dkg gesztenye massza (CH 110,3g)
1 tojás (CH 1,6g)
1 tojásfehérje (CH 0,8g)
2 dkg vaníliás cukor (CH 20,0g)
fél csomag sütőpor (CH 0,0g)
A hozzávalókat összedolgozzuk. Diónyi gömbőket formázunk, amiket kicsit ellapítva teszünk a sütőpapírral bélelt tepsire. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

CH összegző: 32 db keksz összesen 313,5 gramm szénhidrátot, így egy darab 9,8 grammot tartalmaz.

Printfriendly