2012. november 30., péntek

Advent 2012

Szeretem ezt az időszakot, nyilván mert szeretem a karácsonyt is. Régen mindig azt mondtam, hogy nekem egy hét tél elég lenne december 24 - január 2 között, most már annyit változtatnék rajta, hogy üsse kavics módon jöhet december 1től is. 
2012. november 29. :P
Idén egyenlőre semmi jele…verőfényes napsütésben érik az eper a teraszon. Nagyon fura volt ilyen körülmények között az asztali díszt kreálni, Zsebinél és az ajtóra dekorációt pakolni. De az is érdekes, hogy ennek ellenére teljesen bennem van a karácsonyi hangulat. Ajándékok megvéve (kettő kivételével, de jövő hétre ezek is meglesznek…éljen a netes rendelés). Mivel nálunk lesz a vendégeskedés, így még menüt kell pontosítanom, a ki mikor érkezik dolgot, befejezni pár sk ajándékot és persze megvenni a fát:)


Itt belül vannak a fények:)
A gyerekszobai dekoráció évszakos jellegű, innen-onnan szereztem a darabokat, ahol találtam. Még lehet, hogy kerül fel sk hópehely, meglátjuk. 

A fények hétvégén kerülnek felhelyezésre…amikor a muskátlik (akik még vígan virágoznak) levételre). Ezekről is hozok majd fotót később, mármint a fényekről, nem a téliesített muskátlikról:P 


Klasszikus adventi koszorút nem készítettem, lévén nem nagyon szoktuk meggyújtani a gyertyákat. Egy asztali díszt viszont igen - gyertyával, minimalista stílusban. Nem gondolkodhattam élő növényekben, lévén a macska, meg a gyerek, így egy viszonylag alap verzió készült. De nekem tetszik. Még így is odáig van érte a cica…gyermek egyenlőre nem éri föl.


Az ajtóra a tavalyi (vagy még régebbi) dekor mellé, pontosabban fölé került egy újabb, mert megtetszett.

A képeken remekül látszik - még a instagramos játék ellenére is - hogy az időjárás (alias verőfényes napsütés) milyen remekül segítik a karácsonyi hangulatot. Mondjuk a nap süt decemberben is, csak hát a havon kéne csillogjon vagy mi és nem 17 fokot kellene mutasson a hőmérő. :P

2012. november 29., csütörtök

Krumplis póréhagymakrémleves

Kicsit más, mint a korábbi. S ici-picit más, mint a szokásos krémlevesek. Mert a krémlevesekre is rákattantunk;) Viszont nagyon finom. Zsebi is kapott belőle egy adagot, némi keksszel (Korpovit - amit nagyon szeret) sűrítve és eléggé ízlett neki. 


Krumplis póréhagymakrémleves
1 nagyobb póréhagyma (40 dkg - CH 25,2g)
2 nagyobb szem krumpli (15 dkg - CH 30,0g)
1 ek olívaolaj (CH 0,0g)
1 liter csirkealaplé (CH 0,0g - vagy több, ha kockából csináljuk;))
10 dkg krémsajt (Karaván - CH 3,0g)
1 dl tejszín (CH 3,9g)
2 dkg keményítő (CH 1,7g)
só, bors, szerecsendió (CH 0,0g)
A póréhagymát vékony karikára vágjuk, majd kevés olívaolajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk és az alaplével felöntve puhára főzzük. Ezután leszűrjük, kevés folyadékot rajta hagyva, a szerecsendiót, a keményítőt, a krémsajtot és a tejszínt hozzáadva botmixerrel krémesítjük. Annyit öntünk vissza hozzá a főzővízből, hogy a kívánt sűrűségű legyen, egyet forralunk rajta, majd sajtos fűszeres krutonnal (Leimer a személyes rajongásunk tárgya - tulajdonképpen emiatt szeretjük a krémleveseket:P) tálaljuk.

CH összegző:
4 nagy adag összesen 63,8, egy adag 16 gramm szénhidrátot tartalmaz a kruton nélkül. Ezutóbbi 58,1 grammot 10 dkg-ként, de mondjuk egy személyre 2 dkgnál (11,6 g CH) többel szerintem általában nem kell számolni. A számolás nálam meg most eleve csalás, hiszen bőven vettem ki a leves sűrűjéből Zsebinek.

2012. november 27., kedd

Mogyoróvajas keksz

Nos A keksz annyira jól sikerült, hogy gondoltam gyorsan csinálok másik fajtát is. Kiindulásnak Limara mogyoróvajas kekszét néztem, de kicsit dolgoztam rajta. Nem lett rossz, de nem tudta letaszítani A kekszet a trónról, legalábbis számunkra. Persze azért karácsonyra a szándékosan elfelejtett darab is előkerül majd…kicsit másként az is. Lassan alakulnak a karácsonyi tervek. Lassan:) Egyébként a begyúrt tészta a tervekkel ellentétben bő két napot állt a hűtőben, ami nem ártott neki. (Hiába no, a Honvéd kórház éjszakai/hajnali látogatása és a fájdalmas fetrengés nem volt beletervezve a vasárnapba:P)


Mogyoróvajas keksz
10 dkg puha vaj (CH 0,4g)
10 dkg barna cukor (CH 97,4g)
1 tojás (CH 0,6g)
1 tk vanília aroma (CH 0,0g)
25 dkg mogyoróvaj (CH 31,5g)
20 dkg liszt (CH 144,0g)
3/4 tk szódabikarbóna (CH 0,0g)
1/2 tk sötőpor (CH 0,0g)
5 dkg mogyoró krokant (CH 42,0g)
A hozzávalókat összegyúrjuk és dió nagyságú golyókat formázunk belőle, majd sütőpapíros tepsire tesszük, kicsit ellapítva (kell a nagyobb távolság közöttük!). 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Picit még a tepsin hagyjuk, majd rácsra tesszük a teljes lehülésig. 

CH összegző:
40 db összesen: 315,9 így egy darab 7,9 gramm szénhidrátot tartalmaz.

2012. november 22., csütörtök

Hangyás keksz

Babalátogatóba mentünk, ezúttal nem "sütöttem" pelenkatortát, viszont készültem egy kis házi keksszel, mert ez tűnt szállítási szempontból a legjobb választásnak. Nos remélem a megajándékozottnak is ízlett annyira, mint nekem, mert szerintem baromira jól sikerült. Arról nem is beszélve, hogy villám tempóban elkészült és magasan veri a bolti csokis kekszeket…legalábbis nekem:)


Hangyás keksz
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj (CH 0,6g)
10 dkg porcukor (CH 99,9g)
1 tojás (CH 0,6g)
30 dkg liszt (CH 228,9g)
6 g sütőpor (CH 0,0g)
1 tk vaníliaaroma (CH 0,0g)
10 dkg kakaós tortadara (CH 85,3g)
A hozzávalókat a tortadara kivételével összedolgozzuk, végül azt is hozzáadjuk. Fóliába csomagolva egy órát hűtőben pihentetjük (vagy nem). Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kézzel formázott ellapított golyókat, majd 180 fokra melegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.


CH összegző: 30 darab összesen 415,3 gramm , így egy darab 13,8 gramm szénhidrátot tartalmaz.

2012. november 18., vasárnap

Mascarponés epres torta

Vendégségbe készültünk, s hát ígértem desszertet. Nem ez volt a terv, de ehhez volt itthon minden. Ahhoz képest, hogy improvizáció, remekül sikerült. Éppen csak friss eperrel tökéletesebb lehetett volna. A képek már nem kicsit este készültek, ezért a sanyarú minőség. 


Klasszisokkal jobban sikerült kép, bár itt éppen málnával készült:D


Mascarponés epres torta
Hozzávalók:
Piskóta: 
20 dkg liszt (CH 152,6g)
7,5 dkg gyümölcs cukor (CH 79,6g)
1 csomag sütőpor (CH 0,0g)
fél dl olaj (CH 0,0g)
fél dl tej (CH 2,3g)
1 tojás (CH 0,6g)
2 pohár natúr joghurt (activia) (CH 13,6g)
1 dkg holland kakaópor (CH 1,0g)
A krém:
25 dkg mascarpone (CH 11,0g)
1 dl tejszín (CH 3,0g)
5 dkg gyümölcs cukor (CH 49,9)
30 dkg mirelit eper (CH 21,0g)
A tésztát kikeverjük, vajazott-lisztezett piteformába simítjuk. Majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. A krémhez a tejszínt habbá verjük a cukorral. Majd hozzáadjuk a mascarponét és az epret. A tésztát ketté vágjuk, a krém felét a két réteg közé kenjük. A másik felét pedig a tetejére.


CH összegző:
8 szelet összesen: 334,6 gramm, így egy szelet 41,8 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Töltelékkel rakott csirkemell

Szeretem a töltetéket, nem annyira a macerát, ami az elkészítése. Most viszont megcsináltam egyszerűbb verzióban. Nem lett rossz, bár a libamájas májkrém, amit használtam hozzá lehetett volna jobb minőségű is. Azért a recept maga még jó, és fel is veszem a repertoárba:)


Töltelékkel rakott csirkemell
Hozzávalók - 2 személyre:
20 dkg csirkemell filé (CH 0,8g)
1 kis fej vöröshagyma (3,5 dkg - CH 2,9g)
1 vastag szelet Graham kenyér belseje (7 dkg - kb. CH 20,0g)
12 dkg libamájas májkrém (CH 5,8g)
2 tojás (CH 1,2g)
só, bors (CH 0,0g)
5 dkg reszelt sajt (CH 0,8g)
A csirkemellet szeletekre vágjuk, enyhén megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Az egyik tojást keményre főzzük. A hagymát apró kockára vágjuk és kevés zsiradékon megpirítjuk. A kenyeret beáztatjuk. A májkrémet kikeverjük a pirított hagymával, a főtt és apróra vágott tojással, a nyers tojással, és kinyomott kenyérrel. Esetlegesen sózzuk, borsozzuk. Majd a kikent jénai jénaiba fektetett csirkemellekre simítjuk. Tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, majd 20 perc alatt 200 fokon készre sütjük…mire a sajt megpirul éppen el is készül. Krumplipürével savanyúsággal tálaljuk. 


Nálam kicsit sok lett a töltelék, így magában is került a tálba, úgy, hogy hús nem volt alatta, így is finom volt.

CH összegző:
Köret nélkül a két adag: 31,5 gramm, míg egy adag: 15,8 gramm szénhidrátot tartalmaz.

2012. november 14., szerda

Rakott hús

Megláttam egy képet, olvastam egy receptet, fogalmam sincs már hol és mikor (nem túl régen nyilván), de most alkottam valami hasonlót. Hát nem jött be, KáeM úgy fogalmazott nem az ő világa. Én annyira éhes voltam, hogy megettem, de nekem sem a világom, valahogy a rakott darált húsos sztorikból kevés, ami meg tud győzni. Azért az ötlet jó, hátha más kedveli az ilyesféle dolgokat, mert azért nem ehetetlen;)


Rakott hús
50 dkg krumpli (CH 100,0g)
25 dkg darált sertés hús (CH 1,0g)
10 dkg szalonna kocka (CH 0,0g)
1 közepes fej lila hagyma (7,5 dkg - CH 6,2g)
20 dkg Thai zöldségkeverék (CH 8,0g)
20 dkg tejföl (CH 7,6g)
0,5 dl tej (CH 2,3g)
8 dkg reszelt sajt (CH 1,3g)
4 dkg fokhagyma (1,5 dkg - CH 3,9g)
olaj, só, bors (CH 0,0g)
A krumplit héjában puhára főzzük, megtisztítjuk és kikent formába karikázzuk, picit megsózzuk. A szalonna kocka felét kiolvasztjuk, megpirítjuk vele az apróra vágott hagymát, egy gerezd fokhagymát és a darált húst. Ráhalmozzuk a krumplira a húsos masszát. A zöldségeket kevés olajon átforgatjuk, majd a húsos masszára öntjük. A tejfölt elkeverjük a zúzott fokhagymával és a tejjel, majd rásimítjuk a zöldségek tetejére. Megszórjuk a reszelt sajttal, majd kirakjuk a maradék szalonna kockával. 200 fokos sütőben (most épp légkeverés nélkül, mert az a funkció elromlott) a sajt és a szalonna pirulásáig sütjük. 

CH összegző: 4 bőséges adag a mi étvágyunkhoz összesen: 130,3 gramm egy adag így: 32,6 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Részemről még a sok zöldség ellenére simán ettem hozzá a nagymama féle csalamádéból is…ami már csak azért is vicces, mert régen nem szerettem a csalamádét, most meg képes lennék mindenhez enni…nos igen, tagadhatatlan, hogy várandós vagyok, meg bizonyára ehhez is felnőttem, mint a levesekhez:D

2012. november 13., kedd

Sárgaborsó főzelék

Pár nappal ezelőtt Sógornőm keresett, hogy mégis kettőjükre milyen anyaghányaddal számoljon sárgaborsó ügyben. Válaszoltam neki, de nem árultam el, hogy nem hogy még életemben nem főztem sárgaborsó főzeléket, de arra sem emlékszem, hogy ettem volna. Viszont beindította a fantáziámat a kérdés, így ma elkészült. Szerintem nagyon jól sikerült. KáeM is jónak minősítette - s nagyon csodálkozott, hogy 10 éve nem evett sárgaborsót, elvégre, ha én nem főztem, akkor ő tuti nem evett:P 

Zsebikének is készült…annyiban másként, hogy az övét még botmixerrel megsimogattam kicsit. A tetszési indexét most inkább hagyjuk, mert fényevő napjait éli a csemete, de majd meggyőzzük róla, hogy szereti;)


Sárgaborsó főzelék
25 dkg sárgaborsó (CH 150,5g)
1 kis fej vöröshagyma (3 dkg - CH 2,5g)
2 babérlevél (CH 0,0g)
2 gerezd fokhagyma (8 g - CH 2,1g)
1 darabka szalonna bőrke (CH 0,0g)
esetleg só (CH 0,0g)
5 dkg tejföl (CH 1,9g)
1 dkg keményítő (CH 4,3g)
A sárgaborsót egy éjszakára vízbe áztatjuk, annyiba, amennyi éppen ellepi. Másnap leöntjük a felesleges vizet és az apróra vágott hagymákat, a babérlevelet, illetve a szalonnabőrkét hozzáadva friss vízben feltesszük főni. Főzés közben pótoljuk az elpárolgott vizet. Majd mikor megpuhult a borsó, kiszedjük a babérlevelet és a szalonnát, és behabarjuk (tejföl+keményítő, némi lével megfelelő hőmérsékletre hozva). Friss kenyérrel, esetleg füstölt húsfélével kínáljuk. Én vastagabb házi parasztsonka szeletet sütöttem hozzá. 

CH összegző: A teljes adag 161,3 gramm szénhidrátot tartalmaz. Hármunknak bőségesen elég volt és mondjuk Zsebinek is ugyanannyit osztottam, mint magunknak (én meg nem tudtam megenni az adagomat), de a lényeg, hogy egy adag: 53,8 gramm.

2012. november 9., péntek

007 Skyfall



Kihasználtuk a lehetőséget és egy hirtelen ötlettől vezérelve (meg a sajtmártásos nachos iránti vágytól hajtva) elmentünk moziba. A műsorból adhoc James Bondra esett a választás, bár bevallom kifejezetten nem szeretem Daniel Craiget a szerepben, bár erről talán már írtam.


Az előzetestől mondjuk nem lettem sokkal okosabb: 
"Az ügynök szerepében ismét Daniel Craig brit színészt láthatjuk Sam Mendes (Amerikai szépség) rendezésében. A további szerepekben: Javier Bardem, Judi Dench, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ralph Fiennes, Albert Finney és Ben Whishaw. 
Az új filmben M ügynököt múltja kísérti, ami próbára teszi Bond hűségét is."

Szóval nekem tetszett a film, DE. Nagyon nem illett a szokásos James Bond sorba. Akciófilm kategória, tehát az ember nem igen várja, hogy rázkódni fog a mozi a röhögéstől, márpedig itt többször is előfordult…a meleg jelenet mindent vitt:P A történet maga nagyon kusza, tele életszerűtlen és kicsit sem valószínű , sokszor túlspilázott (túljátszott?) eseményekkel. Viszont ez volt az első rész, ami úgy-ahogy illett Craighez (tudtommal ez volt az utolsó Bond alakítása), egyebekben meg remek volt a szereplőválasztás, Adele főcímzenéje pedig teljesen elvarázsolt:) Látványelemekkel nem fukarkodtak, a szuper technikai kütyükkel viszont igen. No meg szegény varánusz, mint emberevő, embert elhurcoló jószág…húúúú, és még a grafikája (bábja???) is igen gyenge volt. De a lényeg, hogy alapjáraton tényleg tetszett és szívesen megnézem újra...hátha akkor a történeti kuszaságokból is kitisztul valami:P

2012. november 7., szerda

Diós-kávés szelet

Tegnap este láttam meg Mirellenél a facebookon. Azt írtam hozzá: "Na akkor most azért nem megyek sütni, mert így is elég nagy a hasam :P Hozzátok meg azért nem indulunk, mert már alszik a kölök :P" Azonnal biztossá vált, hogy ma ez lesz a második fogás. Az első is Mirelle-től, csak azt már készítettem korábban…bár most véletlenül a rozmaring helyett tárkony került bele (hiába a segédem még nem ismeri tökéletesen a fűszereket;)), nem lett rossz így sem.  A sütemény meg, húúú, meg haaa, meg egyáltalán, legalábbis nekünk Anyósommal, meg KáeM azt mondta, hogy nem az ő világa (nem nagy dió-rajongó). Sebaj, több marad nekünk;) Megyek is eszek egy szeletet, bár a hasam ma sem lett kisebb:P:)


Diós-kávés szelet
7.5 dkg darált dió
3,5 dkg egész dió
20 dkg finomliszt
4 tojás
15 dkg cukor
1 dl presszókávé
15 dkg vaj
1 csomag sütőpor
A tojásokat szétválasztom. A sárgájához hozzáadom a cukort és a vajat, majd habverővel halványsárga krémmé verem. Ezután hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, 7,5 dkg darált diót, rálocsolom a presszókávét és alaposan eldolgozom. Végül beleforgatom a lágyan felvert tojásfehérjéket is. Sütőpapíros tepsibe öntöm, a tetejét kirakom az egész diókkal és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.

2012. november 6., kedd

Tejfölös sertésszelet

KáeM szombaton a kosárba "csempészett" egy szép adag szeletet sertés combot. Ma jött el a felhasználás ideje. Remek kis vacsora kerekedett belőle. Isteni omlós lett a hús. Máskor is előkerült majd, feltéve, ha nem feledkezem meg róla. 


Tejfölös sertésszelet
4 szelet sertéscomb
némi liszt
só, bors
2 dkg vaj
1 kisebb fej hagyma
pirospaprika
10 dkg tejföl
A combszeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és lisztbe forgatjuk. A megolvasztott vajon mindkét oldalát hirtelen megsütjük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd felöntjük vízzel és visszatesszük bele a hússzeleteket. Fedő alatt puhára pároljuk őket, végül a tejföllel behabarjuk, kifőtt tésztával és savanyúsággal tálaljuk. (Ez utóbbit én elfelejtettem ugyan, de így is finom volt, meg majd legközelebb;))

Printfriendly