2012. október 29., hétfő

Hamis Sacher szelet

A tegnapi sikertelenség után, ma biztosabbra mentem. Olyan alapot választottam, amiről tudtam, hogy kb. az lesz, amit később várok is. Szóval csak egy sima gyors kakaós kevert tészta, amit ketté vágtam, megtöltöttem házi baracklekvárral és tejszínhabbal kínáltam. Részemről most simán verte a Sachert…na jó, nem az eredeti bécsit, mert annak hangulata, szíve és lelke van, de a sajátomat igen:P


Hamis Sacher szelet
Hozzávalók:
20 dkg liszt
7,5 dkg gyümölcs cukor
1 csomag sütőpor
fél dl olaj
fél dl tej
1 tojás
2 pohár natúr joghurt (activia)
1 dkg holland kakaópor
Közepébe: 4 evőkanál házi baracklekvár
Tetejére tálaláskor ízlés szerint tejszínhab
A tésztát kikeverjük, vajazott-lisztezett piteformába simítjuk. Majd 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Mikor kihűlt kettévágjuk, megkenjük a lekvárral, majd tejszínhabbal tálaljuk a szeleteket.

2012. október 28., vasárnap

Coca-cola torta

Annyira megtetszett a képen, hogy nem is volt kérdés, előadom a hétvégén. Az eredeti receptre a pinteresten akadtam első körben, én azért kicsit változtattam rajta - kevesebb cukor, nyilván. Az átszámoláshoz segítség lehet az alábbi táblázat, de én most a bögrés mérőmmel dolgoztam (IKEA, az egyik oldal dl a másik bögre:)) és azt mértem le, hogy legközelebb könnyebb legyen. Alapvetően jól sikerült a torticsek, de az öntetnél valamit nagyon félreértettem, mert kicsit sem maradt a tetején, simán beszívta, meg lefolyt mellette. Ezért második nekifutásnak csináltam rá egy sima csokimázat…anyukám receptje, csak kicsit kólásítottam….hát nem lett szép, de legalább rajta maradt. A vélemények: Anyósom szerint jó, olyan sportszeletes, csak még kéne bele pirított dió, meg rumaroma…erre én azt mondtam, hogy akkor az alap sportszelet recept sokkal egyszerűbb. Nekem igazából nem jött be, de a) nem szeretem a sportszeletet sem, b) nagyon-nagyon mást vártam. 


Coca-cola torta
Hozzávalók:
2 bögre liszt (30 dkg)
1 bögre cukor (17 dkg)
fél tk só
1 tk szódabikarbóna
1 bögre vaj (20 dkg)
negyed bögre kakaópor (2 dkg)
1 bögre Coca-cola
fél bögre író (ennek híján: fél bögre tej 1 ek ecettel felforralva és kis időt pihentetve)
2 tojás
1 tk vaníliakivonat
Máz 1. (eredeti):
fél bögre vaj (10 dkg)
negyed bögre kakaópor (2 dkg)
fél bögre Coca-cola
Máz II.:
5 dkg puha vaj
3 dkg porcukor
1 dkg kakaópor
némi Coca-cola (anyu langyos vizet használ eredetileg)
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy megfelelő méretű tepsit kikenünk vajjal. A száraz hozzávalókat összekeverjük. Majd a tojás és a vanília kivételével a nedveseket összemelegítjük. Hozzáadjuk a szárazakat, majd a tojást és a vaníliát is. A kikent formába simítjuk és fél óra alatt készre sütjük (tűpróba). Mielőtt elkészül elkészítjük a mázat (Máz I. esetemben). A hozzávalókat összemelegítjük, majd azonnal a forró tortára öntjük. 
Mivel nekem felszívta…ledobta a Máz I.-et, ezért a Máz II. hozzávalóit összekevertem és a tortára simítottam. Ezután hűtőben várta a másnapot és sorsa jobbrafordulását:P

2012. október 27., szombat

Fetás sárgarépás krumplikrém

Ez annyira jól sikerült, hogy simán el tudom képzelni - kicsit több fűszerrel - felnőtt köretként is. 300 gramm lett a kész adag és Zsebi simán betolta vacsorának:P /Pedig nem volt ma éppen jó napja:S/


Fetás sárgarépás krumplikrém
1 kisebb répa (8 dkg)
4 kisebb héjában főtt krumpli (13 dkg)
5 dkg feta sajt
némi víz
A répát puhára főzzük, majd krémesre dolgozzuk a fetával. Hozzáadjuk a lereszelt krumplit, illetve némi vizet, hogy kellően krémes állagú legyen.

2012. október 25., csütörtök

Ruhásszekrény újratöltve

Éppen jókor akadtam rá Viánál erre a bejegyzésre, s már nem is volt kérdés, hogy kipróbálom, mert miért ne….szuper kis rendszer, reméljük nem csak látszólag könnyíti meg az életet és hogy nehezebben alakul ki újabb káosz. A babaszoba újrarendezésnél is ezt fogom már alkalmaztam, bár itt kell kicsit vadászni, hogy a szekrénybe megfelelő méretű kosarakat/dobozkat találjak….lévén az a szekrény nem fiókos.
Előtte...
...utána 
De ma csak a sajátunkat csináltam meg. KáeM cuccaival nem volt gond, egyértelmű volt a helyzet. Legalább az ő pólóinál nem felejtettem el fotózni az előtte állapotot sem. Két kosárból lett egy:)

Enyémek utána:)
Nadrágos utána:)
A saját ruháim rendszerezése mondjuk nem egyszerű, lévén lassan két éve vagyok itthon, így nyilván vannak olyan ruhák, amiket nem hordok már több, mint egy éve (ez ugye elég szigorú szabály - nálam is - hogy amit egy éve nem hordtam/használtam arra már nincs is szükségem), de azért mégsem dobhatom ki az összes kosztümömet, elvégre azért jó esetben bele fogok férni mindbe (jobb esetben nagyok lesznek, ahogy az most éppen kinéz:P) amikor vissza megyek dolgozni. Szóval az akasztós részre még próbálom rávenni magam, de ott amúgy is csak átpakolom, átsimogattam a dolgokat és praktikussági alapon a jelenleg is használatban lévő pár darab kerül előrébb, a többi hátul várja a jövőt:P A fiókos részen viszont szépen rendeztem magamnál is mindent. Még a nadrágoknál is megalkottam ezt a verziós rendszer…bár most meglehetősen kevés nadrágom van használatban, no de majd visszaköltöznek ám a többiek is. Minimális selejtezéssel nálam is lett egy plusz fiók:D 


A Segéd:D
Az egész pakolás nem tartott tovább két óránál, persze ennyi sem lett volna, ha nem ekkora a kupi és nem akad ilyen hathatós segédem:P
Nálam sem gyűrve:P
Jaaa azért a videóban látott tanga hajtogatásnál erősen kellett mosolyognom, hogy baszki kinek van erre ideje….mondjuk magamtól sem gyűrni szoktam a bugyikat:P

Tárkonyos zöldbableves

Igazából nem újdonság, csak a zöldborsót zöldbabra cseréltem. De nagyon jól sikerült. Zsebikének is készült belőle pépes verzió vacsorára…hogy mennyire tetszett neki, azt remekül mutatja, hogy a délután szundikálás után szokásos joghurtja helyett inkább ezt fogyasztotta el:P


Tárkonyos zöldbableves
Hozzávalók:
2 dkg hagyma 
1 ek olaj
30 dkg zöldbab
6 dkg sárgarépa
2 dkg petrezselyemgyökér
5 dl tyúkhúsleves alaplé
tárkony, só, bors
1 dl tejszín
1 tk keményítő
esetleg víz

Csurgatott tészta:
10 dkg liszt
egy tojás
kevés víz
A hagymát - tisztítás után - apró kockára vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a darabolt zöldbabot is. Fűszerezzük és kicsit átpirítjuk. Ezután felöntjök a tyúkhúsleves alaplével, majd addig főzzük, amíg minden zöldség meg nem puhul. Ekkor belecsurgatjuk a tésztát, amíg egyet forr, elkeverjük a keményítőt a tejszínnel, és ezzel enyhén besűrítjük. Még egyet forralunk rajta, azután tálaljuk.

Zsebinek három nagy merőkanálból csináltam vacsorát, főleg sűrűje, kevés lé, ebből lett egy 270 grammos adag. 

2012. október 24., szerda

Konyhai tippek

Régen volt életünk jellegű bejegyzés tőlem, hát itt az ideje. Konyhai tippek, első körben, mert az utóbbi időben többen is rácsodálkoztak nálam az alábbiakra, pedig semmi extra, semmi spanyol viasz, csak néhány praktika:)


Minikuka
Nincs szemetesünk….najó van a fürdőben és a mosdóban, de úgy nagy általánosságban olyan, amit tényleg használunk is nincs. Macska van, gyerek van, amúgy is koszos és nem szeretjük, így van kukazsák, ami szépen minden nap lesétál a nagy kukába, persze azért kölcsönzi valaki neki a lábát, de ha feltalálják az magától lesétáló zsákot, tuti nagy siker lenne. Na de vissza a mini kukához, ami igazából nem is kuka. Sokáig zacskókat használtam, aztán ez környezetbarátabb megoldásnak tűnt. Szóval főzés közben ebbe a kis kukába dobálok minden szemetet (valójában egy kicsit megfestett telfölös doboz), így nem kell állandóan a zsákhoz rohangálni. A főzés végén kiürítem (vagy persze, ha megtelt), aztán elöblítem a mosogatóban. Megvan persze a teteje is, de nem szoktam használni. Volt egyébként egy kicsi ún. kozmetikai kukám a konyhában, de az nem vált be igazán. 


Zacskótartó
Na ez aztán még az előbbinél is egyszerűbb. Azon ritka esetekben mikor valahol reklámszatyrot kapok, ebben a kiürült pzs tartóba dugom bele. Aztán ha kell valamihez, csak kihúzom. (Vagy ha Zsebi éppen bosszantani akar, akkor ő húzkodja ki és teríti végig a lakást az összessel:P)


Adagolókanalak
Sokára lett mérleg a háztartásunkban és azóta is ritkán használom. Jó a szemmértékem, meg volt is egy kis mérőkanalam, amivel mindig is lehetett pontosan mérni. Azóta is megvan, a lisztben még mindig azt használom. De most lett egy csomó tápszeres kanalunk, aminek gondoltam remek újrahasznosítás lesz ez a mód. Mindegyikben külön kimértem a tartalmat, hogy mennyit is nyom csapott verzióban, s ezt rá is írtam. Alkoholos filccel…egyenlőre tart, meglátjuk meddig:)

Sajtos zelleres krumplikrém

Valami kis változatosság a szokásosak mellé. Nyilván lehetett volna nekünk is egy krémleves, de most csak Zsebinek készült. Az, hogy benyomta vacsorára a hardcore méretű adagot, remekül mutatja, hogy tetszett neki:P (Amúgy 220-230at szokott vacsorázni és ma amúgy is elég jól evett)


Sajtos zelleres krumplikrém
Hozzávalók:
1 szárzeller szár (5 dkg)
1 negyed zeller (4 dkg)
4 kicsi krumpli (12 dkg)
2 db medve sajt
A sajt kivételével a hozzávalókat vízben puhára főzzük. Mire minden megpuhul, lényegében csak annyi lé maradt rajta, ami maradhat is. Hozzáadjuk a sajtot és botmixerrel krémesre simítjuk. Én előtte villával összetörtem, hátha így nem lesz annyira ragacsos a krumpli és végülis bejött:) 280 gramm lett a teljes adag.

2012. október 23., kedd

Graham minikuglóf

Semmi extra, egy egyszerű kenyér tészta, csak éppen beleadagoltam a mini kuglófformába. Kicsit talán sok is lett az alábbi mennyiség a 8 formához. De nem annyira bántuk, hogy púposak lettek:)


Graham minikuglóf
Hozzávalók:
20 dkg kenyérliszt (CH 152,6g)
15 dkg graham liszt (CH 96,6g)
fél tasak szárított élesztő (CH 0,0g)
1 tk só (CH 0,0g)
csipet aszkorbin sav (CH 0,0g)
1 ek burgonyapehely (0,5 dkg - CH 3,5g)
15 ml olaj (1 ek – CH 0,0g)
2,3 dl víz (CH 0,0g)
A hozzávalókat BB összedagasztotta. Majd hagytam 1 órát kelni. Ezután beletekergettem a 8 darabra vágott tésztát a formába, majd hagytam ismét megkelni. 200 fokos gőzös sütőben 20 percet sütöttem. Rácson hagytam langyosra hűlni.

CH összegző:
Összesen 8 darab lett, így egy darab 31,7 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Majonézes répás szárzellersaláta

Kicsit vasárnapiasan tipikusra sikeredett a mai ebéd, de gondoltam feldobom egy kicsit sem tipikus salátával. KáeMnek nem nyerte el a tetszését, de nekem nagyon bejött. 


Majonézes répás szárzellersaláta
Hozzávalók:
3 szárzeller szár
1 kicsi darabka répa
2 ek majonéz
3 ek tejföl
1 citromlé
só, bors
A zellert és a répát vékonyra szeleteltjük, majd besózzuk. Közben elkészítjük az öntet, végül összekeverjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

2012. október 22., hétfő

Kakaós körtés pite

Zsebi keresztszüleit vártuk látogatóba. Miután ők vidámparkoztak délelőtt, gondoltam azért jól esne nekik valami sütiféle. Nagyon jól sikerült, minimális időráfordítással. (Készültem egyébként főétellel is, de arra nem vágytak;))


Kakaós körtés pite
Hozzávalók:
20 dkg liszt (CH 152,6g)
7,5 dkg gyümölcs cukor (CH 79,6g)
1 csomag sütőpor (CH 0,0g)
fél dl olaj (CH 0,0g)
fél dl tej (CH 2,3g)
1 tojás (CH 0,6g)
2 pohár natúr joghurt (activia) (CH 13,6g)
1 dkg holland kakaópor (CH 1,0g)
Tetejére: 30 dkg körte vékony szeletekre vágva (CH 36,0g)
A tésztát kikeverjük, vajazott-lisztezett piteformába simítjuk. Kirakjuk a körteszeletekkel. Majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. 

CH összegző:
8 szelet lett összesen, így egy szelet kb. 35,7 gramm szénhidrátot tartalmaz.

2012. október 21., vasárnap

Házi neocitrán

Vagy valami olyasmi. Éppen kifelé tepertem a kórságból, amikor megláttam a Zöldház oldalán. Sebaj, azért alkottam egy adagot, lévén sosem lehet tudni. S milyen jól jött most:) Anyósomon tesztelve aki nemhogy túlélte jó ízűnek minősítette, de határozottan hatásosnak érezte.



Házi neocitrán
Hozzávalók:
Kis befőttes üveg fedéllel
1 citrom, szeletelve (lehetőleg bio)
Méz
Szeletelt gyömbér (a citommal megegyező mennyiségben)
(Forró víz a teához)
Rakjuk az üvegbe a szeletelt citromot és a gyömbért, öntsük fel a mézzel. Rakjuk hűtőbe. Néhány nap múlva összeérik és fogyasztható. 
A teához 1 kávéskanállal adjunk egy csésze iható hőmérsékletűre hűtött forralt vízhez (vagy forrásban lévő vízhez, kinek hogyan tetszik jobban). A gyógyméz 2-3 hónapig eláll a hűtőben. 


Legközelebb azért ennél nagyobb üvegben készítem, meg olyanban, amiből könnyebb kiszedni fogyasztáshoz.


Fogyasztás közben Anyósom egyebkent az alábbi viccel szórakoztatott:
"Egy nő lóg lefele az erkélyről, már csak az ujjai hegye tartja. Fölötte áll egy pasi, és nézi. Az utcán egyre gyűlik a tömeg, és egyre izgatottabban figyeli a fejleményeket.
A tag az erkélyen egyszer csak odalép a kapaszkodó nőhöz, és mintha csikket taposna el , rálép a kezére és elmorzsolgatja az ujjait.
A nő lezuhan.
A tömegben kitör a lincshangulat.
Erre a férfi nyugodtan odalép az ekélykorláthoz és így szól:
- Uraim, nyugalom!
- Az anyósom volt!
A tömeg hirtelen elcsendesül, és eloldalog.
A feloszló tömegben egyszer csak felháborodottan felhorkan valaki:
- És még volt pofája kapaszkodni!!!!!!!!"

2012. október 18., csütörtök

Boldog születésnapot Teca! - Csokoládés pite

Rendhagyó bejegyzés, mert hogy köszöntés ez, egy ismeretlen ismerősé:)

"Torták, rózsák, égő gyertyák,
s néhány szívből jövő kívánság -
Ha elmúltál már ennyi meg ennyi,
nem kell azt úgy a szívedre venni."
/LGT/


Kedves Teca!
50. születésnapod alkalmából szeretettel köszöntünk, jó egészséget, sok boldogságot kívánunk.

A sütireceptet Alíztól csentem köszönettel, mert ritka pillanatként, valami masszívan csokisra vágytam. Kicsi adag készült, barackos-kekszes csokival. Igazán finom lett, bár a tészta nekem nem kicsit volt lágy. Zsebinek is nagyon tetszett, s igazán édes volt, hogy ennyire együttműködő délelőttjét élte, hogy minden tervemet meg tudtam (tudtuk, elvégre még segített is) valósítani:)


Csokis pite
A tésztához:
10 dkg liszt
7,5 dkg Ráma margarin
5 dkg tejföl
1 tojássárgája
5 dkg cukor
pici só

A krémhez:
1,5 dl tej
5 dkg csokoládé
5 dkg cukor
1 tojássárgája
1,5 dkg liszt
2 tojásfehérje

A margarint a liszttel összemorzsolom, hozzáadom a tejfölt és a tojássárgáját, a cukrot és a csipetnyi sót. Gyorsan összedolgozom és beteszem a hűtőbe pihenni, míg elkészítem a tölteléket. 
A tejet felforrósítom a csokoládéval együtt. Egy kis lábasban a cukrot összekeverem a liszttel, a tojássárgájával, hozzáöntöm a csokis tejet és sűrűre főzöm. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd belekeverem a csokis masszát. (Nem kell megvárni míg kihűl.) 
Két kicsi piteformába dolgoztam a tésztának kicsit több, mint a felét (én nem kentem ki semmivel). Erre került a csokis krém, majd a tetejükre a maradék tésztából a dekoráció. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsültek. Utána pedig simán ki tudtam fordítani őket a formából.

2012. október 16., kedd

Fokhagymás lepénykenyér

WBD (World Bread Day - vagyis a kenyér világnapja) alkalmából gondoltam kéne azért valami kenyérfélét alkotni. Ezt találtam megfelelőnek a brokkolikrémleveshez:) Finom lett, jó masszívan fokhagymás. A maradékot szerintem holnap reggel egy kis sajtos tejföllel megkenve fogom meglangyosítani és majd próbálom nem elfelejteni, hogy ne menjek emberek közelébe:P (Kicsit sötét volt már, mikor fotóztam, de mindegy is, mert az illatot nem tudja semmi visszaadni:))


Fokhagymás lepénykenyér
50 dkg liszt
7 gramm szárított élesztő
3,5 dl víz
1 tk méz
2 tk só
Tetejére: 8 gerezd zúzott fokhagyma, olívaolaj
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni. Ekkor átgyúrjuk és hagyjuk ismét megkelni. Lisztezett felületen 4 lepényt formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük a zúzott fokhagymával elkevert olívaolajjal és megszurkáljuk egy villával. 250 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

2012. október 14., vasárnap

Heti egyperces 2012/42

Ismét rendhagyó módon, a tavalyi Steve Jobs nap emlékére:



Az időd véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled! Ne engedd, hogy mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat! De ami a legfontosabb, legyen elég bátorságod a szívedre és a megérzéseidre hallgatni! Ők valahogy már most is tudják, mivé akarsz válni valójában.” 
/Idézet: Steve Jobs, Képen Zsenge Zsebi almaimádatban...a helyzet azóta csak fokozódott;)/

2012. október 13., szombat

Rosé kacsamell

Az úgy volt, hogy reggel a boltban szembejött a szép és fiatalnak hirdetett kacsamell. Nosza el is dőlt az ebéd. Volt azért bennem némi félelem, mert amennyire egyszerű (és persze nagyszerű) ez a fogás, szerintem azért annyira nehéz igazán jól elkészíteni. De végülis istennővé avattam magam, mert hát tényleg annyira jól sikerült, hogy húúú, meg haaa, meg elaléltam magamtól (jelezném, hogy a további két fogyasztónak is bejött a fogás). A hús tökéletesen elégnek bizonyult hármunkra, de köretet simán ettünk volna még. 


Rosé kacsamell - 3 főre
42 dkg kacsamell - bőrével, két szelet
só, frissen őrölt tarka bors
12 szem krumpli
2 nagyobb alma
1 ek libazsír

A kacsamellen a bőrt apró kockákra beirdaljuk (vigyázzunk, hogy a húst ne érje el a késünk). Ezután sózzuk, borsozzuk a kacsamellet és hütőben pihentetjük egy fél órát. Közben egy jénai tálat kikenünk kacsazsírral. Megtisztítjuk a krumplit, hasábokra vágjuk és megsózzuk. Beleöntjük a jénaiba. Az almákat is megtisztítjuk és hasábokra vágjuk, rádobjuk a krumplira. Kevés vizet löttyintünk rá, majd a jénai fedelét ráborítva. 200 fokos (légkeveréses) sütőben bő fél órát sütjük. A kacsamellet egy serpenyőben elősütjük. A beirdalt felével kezdjük (nem kell zsiradék, bőven, elég ami kisül belőle) 3 perc alatt szép pirosra sütjük, jó magas fokozaton, ezután megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük 3 percig sütjük, majd az irdalt felével felfelé ráborítjuk a krumplira és lefedés nélkül 12 percig sütjük. Ekkor kiszedjük, szeleteljük, tálaljuk és jól megesszük:)

2012. október 11., csütörtök

Heti egyperces 2012/41

Ismét rendhagyó napon. Templomi 4. évfordulónk emlékére:


- Ady Endre -

Őrizem a szemed

Már vénülő kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülő szememmel
Őrizem a szemedet.

Világok pusztulásán
Ősi vad, kit rettenet
Űz, érkeztem meg hozzád
S várok riadtan veled.

Már vénülő kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülő szememmel
Őrizem a szemedet.

Nem tudom, miért, meddig
Maradok meg még neked,
De a kezedet fogom
S őrizem a szemedet.

2012. október 10., szerda

Rakott csirkemell

Barbi konyhájában találtam és annyira megtetszett, hogy gyorsan el is készítettem. Tényleg gyorsan. Nagyon finom lett, és csak picit variáltam rajta. Barbinál fázisfotók is találhatóak;)


Rakott csirkemell
Hozzávalók - 2 személyre:
1 fél csirkemell
kukoricaliszt
piros paprika
10 dkg tejföl
1 gerezd fokhagyma
8 dkg reszelt sajt
3 szelet bacon
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, majd a paprikával elkevert kukoricalisztbe forgatjuk. Egy vajjal kikent jénai formába sorakoztatjuk a szeleteket, megkenjük tejföllel, ráreszeljük a fokhagymát, majd a sajtot, végül megkoronázzuk a baconnel. 200 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük - a sajt és a bacon pirulásáig. Mi hasábbal és Dédimama féle vegyes savanyúsággal ettük.

2012. október 7., vasárnap

Mákos tekercs

Hát már megint egy megláttam és elvesztem dolog. Azt hittem ma nem lesz sütemény, de ezt ki kellett próbálni, mert tetszett, hogy mindenhez jó alaptészta, meg hát mák és a beigli helyetti dolog is nagyon jól hangzott. Ezennel karácsonyra előtesztelve, bár addig szerintem még kipróbálom pár féle töltelékkel, meg persze azt is betesztelem, hogy mennyire áll el…ha lesz esélye:D Tésztából egész adagot gyúrtam, de csak két tekercset készítettem, a másik feléből lesz valami sós verzió, kíváncsi vagyok arra is:)


Mákos tekercs
50 dkg liszt
25 dkg puha margarin
17,5 dkg tejföl (20%-os volt itthon)

Töltelék:
12,5 dkg darált mák
2 evőkanál lekvár (most barack)
2,5 dkg méz (most virág)
5 dkg porcukor
egy löttyintésnyi tej - hogy sűrű kenhető masszát kapjunk, fontos hogy ne folyjon!

Felvert tojás a kenéshez

A tészta hozzávalóit a dagasztógépbe tettem és rábíztam a gép kegyeire. Elég gyorsan sikerült neki homogén tésztát gyúrnia. Ekkor átdolgoztam kézzel és bő fél órára hűtőbe tettem. A felét két cipóvá formáztam, majd egyenként kinyújtottam őket, megkentem a mákos töltelékkel és felcsavartam. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem és felvert tojással megkentem. 200 fokos sütőben 30 percet sültek és mivel utána sem kaptam ki azonnal picit kiszáradtak…legközelebb gyorsabb leszek:)

Zsebes karaj

Ezer éve az nlc-n olvastam róla első ízben, aztán a feledés homályába merült. Tegnap viszont nagyon szép egybe karaj mosolygott ránk, így kitaláltam, hogy elkészítem. Sok helyen sokféle recept található, az én verzióm az alábbi lett. Igazán jól sikerült, talán a karácsonyi repertoárba is felveszem. 


Zsebes karaj
Hozzávalók: 
1 kg csont nélküli sertéskaraj - egyben
10 dkg szeletelt bacon
20 dkg karaván sajt
1 vöröshagyma
pácoláshoz: olaj + só nélküli sertéssült fűszerkeverék + bors + pirospaprika

A húst bő centis szeletekre bevagdossuk, de úgy, hogy alja egyben maradjon. Ezután a páccal alaposan bekenjük, majd légmentesen lezárva egy éjszakára hűtőben pihentetjük. Töltés előtt megsózzuk, majd a szeletek közé sajtot, bacon-t, hagymakarikát teszünk. A maradék páclevet aláöntve lefedhető hőálló tálba fektetjük és kevés vizet aláöntve 200 fokon 1,5 órát sütjük. Ekkor levesszük a fedőt, a pecsenyelével jól meglocsoljuk, majd megpirongatjuk. Ferdén szeletelve tálaljuk. Nálunk most krumplipüré és dédimama féle vegyes savanyúság kísérte.

2012. október 5., péntek

Császárzsemle - Limara

Valami friss langyos péksüteményt képzeltem vacsorára. Természetes volt, hogy Limaránál nézek körül. Jó döntés volt, isteni lett a zsemle, bár a formázást még gyakorolni kell. 


Császárzsemle - Limara
35 dkg liszt
1 tk. só
csipet aszkorbinsav
125 ml víz
110 ml tej
2,5 dkg vaj
1 csipet cukor
fél tasak szárított élesztő
A hozzávalókat alaposan összedagasztjuk. Majd hagyjuk duplájára kelni. 
Ezután négy felé vágtam. Minden darabot gömbölyítettem, majd 10 percig pihentettem. Egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodortam belőlük. Majd megformáztam a zsemléket. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és amíg a sütőt 200 fokra melegítettem (az aljában egy kis lábosban némi vízzel), addig hagytam tovább kelni. Vízzel lespriccelve toltam a sütőbe, ahol nagyjából 30 perc alatt sültek megfelelő színűre.

Kókuszos-fehércsokis keksz

Na most az úgy van, hogy elolvastam, elolvadtam és függő lettem. Pedig még változtattam is a recepten. Ennek ellenére a teljes kihűlést nem tudtuk kivárni. Most jól megírom, megesszük (felfaljuk) ezt az adagot, aztán szépen jól elfelejtem a receptet, úgy karácsonyig…remélhetőleg, mert ha nem, akkor a ruhaméret-csökkenést felejthetem el:P (Kismamánál ez a mondat mondjuk amúgy is vicces, de tényleg már megint egy számmal kisebb gatyó kell, mert kifogytam belőle:S)


Kókuszos-fehércsokis keksz
Hozzávalók:
10 dkg fehér csokoládé
8 dkg kókuszreszelék
18 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
15 dkg margarin
8 dkg cukor
1 tojás
Elkészítés: A csokit durvára tördeljük. Majd a többi hozzávalóból tésztát gyúrunk. A végén a csokit is hozzáadjuk. Ezután fóliába tekerve ment egy éjszakára a hűtőbe (ez persze ki is maradhatott volna). Kisebb félgömböket formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 200 fokon negyed óra alatt készre sütjük (erősen sütőfüggő…nem szabad barnára sütni!)

Printfriendly