2012. szeptember 30., vasárnap

Szőlős-mandulás pite


Nem csak Zsebi étkezésért voltam ma felelős, hanem a sajátunkért is. Dédimama látogatóba mentünk, de ezúttal nem hagytam rá a főzést, inkább itthonról vittük a finomságot…legalábbis szerintem egész jól sikerült a marhapörkölt (amihez a kenyeret Anyósom, a savanyúságot a Dédimama adta és amihez kisebb kálvária volt a hús beszerzése…nem értem miért akart ezen a hétvégén mindenki marhát enni:S), s az alábbi süteményről sem lett rossz, bár kicsit más volt, mint amire számítottam. Levendulalánytól származik a recept, kicsit persze módosítottam rajta, meg amit lehet piteformában sütni, azt én biztos abban sütöm és nem tepsiben, szóval így lett pite a sütiből:)




Szőlős-mandulás pite
Hozzávalók:
2 pohár natúr joghurt (az egyik nálam csokis görög)
3 tojás
3 joghurtospohárnyi liszt
1 joghurtospohárnyi cukor
1 joghurtospohárnyi étolaj
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
40 dkg mag nélküli szőlő (Sultana)
5 dkg mandula
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a szőlőt leszedjük a fürtről és alaposan megmossuk. 
A 2 pohár joghurtot összekeverjük a 3 tojással, majd a már üres joghurtospoharakkal kimérjük a többi hozzávalót, és fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral és a vaníliás cukorral együtt. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztát, majd a tetejét telerakjuk a szőlőszemekkel. Megszórjuk a mandulával, a sütőbe tesszük, és 35-40 percig sütjük.
Mielőtt bárkinek is adnánk, megvárjuk, amíg teljesen kihűl. A hűtőben tároljuk.

2012. szeptember 29., szombat

Töltött szélű pizza

Kis elmaradás pótlás....Ha valamire lehet a többnél is több sajtot tenni, akkor azt én tuti kipróbálom, mert a sok sajtnál, csak a mégtöbb sajt a jobb:) Szóval a híres/hírhedt pizzéria ezen ötlete, már évekkel korábban felkeltette a figyelmemet, már akkor, amikor még csak a német adókon láttam a reklámot igen zsenge koromban és elképzelni sem tudtam, hogy a) elmenjek egy ilyen pizzériába vagy b) otthon magam süssem a pizzát. Nos azóta megvolt mind a kettő, bár utóbbi okán, előbbit nem igazán kedveljük. KáeM szokott nagyon kedvesen úgy fogalmazni, hogy nem tud egyetlen pizzéria sem felnőni a KiWi pizzához:)



Töltött szélű pizza
Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg liszt
5 dkg búzadara
fél csomag szárított élesztő
1 kk só
125 ml langyos víz
2 ek olívaolaj
A szélébe: 10 dkg trappista sajt vékony csíkokra vágva…itt a mennyiség persze erősen függ attól, hogy mégis mekkorára nyújtjuk a pizzát. 
A tetejére: ízlés és kedv kérdése…de nálunk általában: zúzott fokhagymás olívaolaj, majd a paradicsomos alap (1 nagy evőkanál sűrített paradicsom - ha nagyon sűrű, akkor némi víz is, 1 pici Csípős Piros Arany, só, bors, oregano), hagyma szeletek, füstölt sonka csíkok, főtt kukorica, mozzarella sajt (1 golyót rá is szoktam szeletelni egy pizzára), néhány szelet vékonyra vágott kolbászkarika és némi pepperoni paprika, ha tényleg csípősen szeretnénk. 
A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni (ha nincs idő, akkor van, hogy negyed óra után, már nyújtom is és még nem panaszkodott soha a tészta sem, mi sem). Ezután kinyújtjuk, a szélébe beletekerjük a sajtcsíkokat, megkenjünk a fokhagymás olajjal, majd a paradicsomos alappal. Jöhetnek rá a feltétek. Majd mehet a 200 fokos sütőbe a sajt pirulásáig. (Az idő némileg függ attól, hogy előmelegítettem-e a sütőt, vagy sem, s hogy hagytam-e megkelni jól a tésztát, vagy sem - de nagy általánosságban 20 perc elég szokott lenni neki).

Fő a változatosság


Szó szerint és átvitt értelemben is persze.;) Holnap házon kívűl (l)eszünk, így ma kellett előre dolgozni Zsebi étkezései kapcsán. Frissen szoktam neki főzni általában, - kap bébiételt is persze - s igyekszem úgy megoldani, hogy a saját kajánkból tudjak neki is csenni, de a mai cigánypecsenyénél nem tudtam eldönteni, hogy a cigány vagy a pecsenye legyen neki a fogás.:P Szóval ma három féle is készült neki…szerintem egyszerre a négy lapot még sosem használtam a tűzhelyen (reggel meg már elkészült a gyümölcsös reggeli is holnapra, bár tény, hogy ehhez nem kellett a tűzhely), de mindenből kell egy első:D A tetszési indexekről még nem tudok nyilatkozni, mert még csak az egyik fogást tüntette el, ma vacsorára…az bejött neki:) Amúgy sem nagy receptek, csak éppen összeraktam pár ízt:)


Paradicsomos krumpli csirkehússal
Hozzávalók:
3 közepes méretű paradicsom
3 közepes burgonya
8 dkg csirkehús
A paradicsomot meghámozzuk (forró vízbe mártva mindegyik könnyen adja magát), majd a megtisztított krumplival együtt összekockázzuk. Hozzáadjuk a csirkehúst, és némi vizet, majd addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Ekkor krémesre dolgozzuk….vigyázat a krumpli és a botmixer kapcsolata nem annyira jó, ha túl sokáig mixeljük, akkor egy ragacsos förmedvény lesz csak az eredmény. Én villával összedolgoztam, amennyire lehetett és éppen csak átkevertem a mixerrel, így jónak tűnik az állaga. Összesen 290 gramm lett a végeredmény.


Kukoricás karfiolfőzelék
1 bögre mirelit kukorica
3 nagyobb rózsa karfiol
A kukoricát puhára főzzük, majd átpasszírozzuk, végül összedolgozzuk a puhára főtt karfiollal. 260 gramm lett a teljes adag. S ez ma vacsorára el is tűnt a dobozkából:D


Sárgarépa karfiol
3 nagyobb rózsa karfiol
2 kisebb sárgarépa
Puhára főzzük a hozzávalókat, majd botmixerrel összedolgozzuk. 265 grammra jött ki a kész adag.

2012. szeptember 28., péntek

Villám töki pompos

Vagy kenyérlángos, vagy valami olyasmi. Levendulalánynál találtam a receptet és azonnal rákattantam. Így a mai körteleves után remek kísérőnek találtatott. Fél adagot készítettem, nekünk ez is bőven sok volt, három lepény is készülhetett volna belőle - főleg, ha nem csenek el a nyers tésztából. ;) A tészta egyébként annyira jó, hogy ki fogom próbálni más hasznosítási módját is. 


Villám töki pompos
Hozzávalók:
A tésztához:
12,5 dkg túró
20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1/2 tojás
4 evőkanál tej
4 evőkanál olaj
1 lapos kávéskanál só

A tésztára:
kb. 2 dl tejföl
1 fej lilahagyma
3 szelet bacon
10 dkg mozzarella

Elkészítés:
A sütőt 200 fokra melegítjük. A tésztához írt hozzávalókat összegyúrjuk, majd két felé vesszük, és kb. 2 cm vastag lepénykéket sodrunk belőle. Sütőpapírral borított tepsibe tesszük, majd rákenjük a tejfölt, rátesszük a felszeletelt mozzarellát, megszórjuk a vékony csíkokra vágott szalonnával, lilahagyma-szeleteket rakunk rá, majd a légkeveréses sütőbe dugjuk és nagyjából 30 perc alatt készre sütjük.

2012. szeptember 26., szerda

Sonkás-sajtos tészta

Második fogás is kellett, nem akartam túl bonyolítani, bár voltak arra is tervek, mármint a bonyolult verzióra. Nem lett rossz, bár kiemelkedően lenyűgöző sem. Maradunk az egyéb kedves tésztaételeknél. 


Sonkás-sajtos tészta
Hozzávalók:
15 dkg spagetti tészta (Barilla tk)
15 dkg sonka 
1 közepes fej hagyma (8 dkg)
1 ek vaj
20 dkg tejföl
10 dkg ementáli sajt
só, bors, oregano
1 merőkanálnyi a tészta főzővizéből
A tésztát sós vízben megfőzzük. Az apróra vágott hagymát a vajon megpirítjuk, majd rádobjuk a szintén apróra vágott sonkát. Mikor kicsit megpirul ezt is, hozzáadjuk a sajtot (reszelve, vagy kockázva), a fűszereket és egy merőkanálnyit a tészta főzővizéből. Összeforgatjuk, majd a tejfölt is hozzáöntjük…kiforraljuk és a tésztával összeforgatva reszelt sajttal megkoronázva tálaljuk.

Cukkinikrémleves

Levesmánia…gondolom köszönhető az ősznek (ami néha van, néha nincs), meg a takonykornak, meg hogy így könnyű Zsebinek vacsorát alkotni:) Szóval frankó kis fokhagymás leveske készült. Nagyon jó lett. Az alábbi adagból lett két kis adag krémleves, meg egy adag főzelék (210 gramm - darált kiflivel dúsítva) Zsebinek. Mindenkinek tetszett:)


Cukkinikrémleves
Hozzávalók:
1 nagyobb cukkini (35 dkg)
1 liter húsleves alaplé (lehet kockából is)
2 gerezd fokhagyma
só, bors
10 dkg karaván tubusos sajt
A cukkinit megtisztítjuk és felkockázzuk. A fokhagymát összezúzzuk, majd egy evőkanálnyi vajon megpirongatjuk. Rádobjuk a cukkinit, fűszerezzük és tovább forgatjuk. Felöntjük a húslevessel és addig főzzük, amíg meg nem puhul, ekkor a krémsajtot hozzáadva botmixerrel krémesre dolgozzuk. /Én első körben lé nélkül dolgoztam és csak a mi részünket hígítottam vissza, Zsebié sűrűbb maradt/ Mi pirított fűszeres kenyérkockával ettük. (Ennek a megtalálása volt a végső áttörés a krémleves vs. Vica csatában:) - Lassan ráveszem magam és itthon is megpróbálom előállítani)

2012. szeptember 25., kedd

Túrófelfújt

Tegnap krumplileves volt túrógombóccal és majdnem ma is ugyanez lett a vacsora menüje, de aztán kezembe akadt egy Lidl recept és gondoltam tudok én más finomat is túróból. Kicsit kutakodtam a neten, hátha találok jobb - egyszerűbb receptet és végülis erre a Nosalty-n találtra esett a választásom. Nem lett rossz, de mondjuk KáeM lényegesen egyszerűbb verziója mellett kevés esélye van további babérokra törni.


Túrófelfújt
25 dkg tehéntúró
6 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
3 tojás
1 citrom
2 ek liszt
a tetejére: baracklekvár
A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral. habosra keverjük Hozzáadjuk a lisztet, majd a túrót, és egyenletes állagúra keverjük. Belecsurgatjuk a citromlevét is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásos-túrós keverékhez, és elkeverjük. A masszát hőálló formákba töltjük, és előmelegített sütőben (160 fok) megsütjük. Tű próbával ellenőrizzük, hogy belül is átsült-e. A tetejét megkenjük baracklekvárral.

2012. szeptember 24., hétfő

Heti egyperces 2012/39


" A múlt elrabolja tőled a jelent. A múlt feletti siránkozás tönkreteszi a jelen pillanat egyszerű szépségét. A múltat nem tudod megváltoztatni, mégis azon töprengsz, hogy hogyan lehetne. Mi lett volna "ha". Elvarratlan és befejezetlen szálakat keresel azért, hogy befejezd őket. Minek? A múltat egyszer már befejezted." 
/Idézet: Andrea Radványi-Dudás - Kép/

2012. szeptember 23., vasárnap

Fahéjas és kókuszos Doki csiga

Mert a jó dolgokat ismételni kell:) Ma fahéjas és kókuszos töltelékkel készültek a csigák. A tegnapi adagból egyetlen darab sem maradt:) Meglátjuk ezekből lesz-e, aki megéri a holnapot:)
A recept ugyanaz, csak kétfelé szedtem a tésztát és a töltelékeknél variáltam. Most 20 pici csigám lett 10-10 darab.


Fahéjas és kókuszos csigák
Hozzávalók:
5 g porélesztő
1,25 dl tej
225 g liszt
20 g cukor
35 g vaj

A töltelékhez - fahéjas:
15 g vaj
1 ek cukor
1 tk víz
1 tk fahéj

A töltelékhez - kókuszos:
15g vaj
1 ek cukor
1 tk víz
1 ek kókuszreszelék

1. A vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és simára gyúrjuk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük meleg helyen.
2. Közben elkészítjük a tölteléket: A vajat megolvasztjuk, hozzáadunk minden egyebet és jól elkeverjük.
3. Ha megkelt a tészta - kétfelé vesszük, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk egy-egy téglalappá, egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket és hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük a tésztát. Kb. 2 cm vastagságú szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire, vagy szilikon sütőlapra helyezzük. Hagyjuk még kelni kb fél órát, majd előmelegítjük a sütőt 200 fokra és betoljuk a sütőbe 15 percre a csigákat.

Mind a két verzió nagyon finom lett. Azt hiszem ez marad a csigatészta édes verzióban későbbre is. :) Köszönet Dokinak érte:D

Tejszínes csirkemellel rakott krumpli

Olyan ebédet szerettem volna amivel nem kell túl sokat foglalkozni. Leves még maradt tegnapról. Főételnek meg ráakadtam erre a receptre a mindmegettén…kicsit változtattam csak rajta (részben a hűtő tartalma alapján), de szerintem nagyon finom lett. Desszert is készült;)


Tejszínes csirkemellel rakott krumpli
Hozzávalók:
1 fél csirkemell (25 dkg - 5 kis szelet)
8 közepes krumpli
1 közepes fej hagyma
1,5 db fehér paprika
3 gerezd fokhagyma
só, bors
1 dl tejszín
1 ek tejföl
1 dl tej
12,5 dkg karaván krémsajt
5 dkg reszelt sajt

A csirkemell szeleteket sóztam, enyhén megklopfoltam. A krumplit, hagymát, fokhagymát megtisztítottam. A krumplit karikára vágtam, majd alapos mosás után sóval és borssal jól összeráztam. Ezután a felét leraktam a fűszeres olívaolajjal kikent tepsibe. Rádobtam a félkarikára vágott hagymát (fél fej), illetve a vékony szeletekre vágott paprika felét (előtte természetesen a csumáját és a magot eltávolítottam belőle), erre kerültek a hússzeletek, majd rá a zúzott fokhagyma, azután a második adag hagyma és paprika, végül takaróként a krumpli másik fele. Nyakonöntöttem a tejszínnel, tejföllel, tejjel kikevert sajttal és fóliával letakarva 200 fokon 40 percet sütöttem (érdemes a sajtkrémet első körben a tejföllel elkeverni és után apránként hozzáadni a folyékony alapanyagokat, mert akkor kisebb eséllyel lesz csomós). Ekkor levettem a fóliát megszórtam a reszelt sajttal és további 15 perc alatt rápirítottam a sajtot.

Némi lila hagymás paradicsomsalátával kínáltam a nem éppen fotogén, de annál finomabb fogást.


2012. szeptember 22., szombat

Kakaós csiga Doki módra

Zsebike tegnap éjjelre ismét betaknyosodott, így mára nem terveztem komoly főzést, gondoltam egy gyógyító jellegű húsleves remek lesz, hozzá meg talán rétes. Aztán a vásárlásnál beúszott a kakaós csiga, így az lett, Doki receptje alapján. Remek verzió (nekem 12 csiga jött ki), máskor is sorra kerül majd, meg majd kipróbálom fahéjasnak is. Most egyenlőre gyógyítom a fiúkat, mert délutánra már KáeMet is utolérte a kórság. Remélem Bogyópocak és én megússzuk. A Doki módra készült kakaós csiga minden esetre reméljük, hogy gyógyító:D


Kakaós csiga
Hozzávalók:
5 g porélesztő
1,25 dl tej
225 g liszt
20 g cukor
35 g vaj

A töltelékhez:
30 g vaj
2 ek cukor
1 ek víz
1 ek kakaópor

1. A vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és simára gyúrjuk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük meleg helyen.
2. Közben elkészítjük a tölteléket: A vajat megolvasztjuk, hozzáadunk minden egyebet és jól elkeverjük.
3. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk egy kb 30 x 40-es téglalappá, egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket és hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük a tésztát. Kb. 2 cm vastagságú szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire, vagy szilikon sütőlapra helyezzük. Hagyjuk még kelni kb fél órát, majd előmelegítjük a sütőt 250 fokra és betoljuk a sütőbe 7-8 percre a csigákat. (előtte lekenhetjük egy kis vízzel elkevert tojással a csigák tetejét - ezt én egy az egyben kihagytam).

2012. szeptember 21., péntek

Szilvalekvár üstben

Az úgy volt, hogy megkérdeztem anyut még nyár elején, hogy tud-e jóféle szilvát szerezni, mert akkor főzzünk már lekvárt. Tud - pipa. Hol főzzük, erre én feldobtam, hogy az attól függ mennyit akarunk:) Végülis sikerült a nagynénéim egy részét is bebolondítani, így korrektül összejött az üstbe való mennyiség, no meg a lelkesedés is. Csak éppen a szilva nem az ígért fajta volt, de azért elkészült a lekvárt és nem is lett rossz, még ha nem is tökéletesen az, amit elképzeltem. El fog fogyni;)

Rotyog a lekvár...már pár órája:P
Szakértő segéd nélkül nem jöhetett volna létre a lekvár:D
Készül a száraz dunszthoz a kemence
Szilvalekvár üstben
40 kg szilva
2 kg cukor
üst - hőforrással persze
kavaró cucc
és baromi sok türelem 
A szilvát kimagozzuk, majd ledaráljuk, ezután az üstben elkezdjük főzni és gyakori - majdnem folyamatos - kevergetés mellett addig főzzük, amíg már nem esik le a kanálról. Ekkor adjuk hozzá a cukrot, ami kicsit felhígítja, de utána már hamar visszasűrűsödik és szép fényes lesz. Ekkor tiszta üvegekbe merjük, majd száraz dunsztba tesszük…jelent esetben ez a korábban felmelegített kemence volt, ahogy azt anno a nagymamám csinálta. 

(Majdnem) Azbesztkezű nénik:D
A termék:)
Indul a dunsztolás
Én szívem szerint egy kiló cukorral elintéztem volna, de a nénik szerint akkor minden kóstolásnál újra szüzek lettünk volna. Egyenlőre a kidunsztolt verzióból nem hoztunk, mert azt már nem tudtuk kivárni, elvégre Zsebit lefárasztására is jutott idő bőven a lekvárfőzés mellett. Amit (és persze minden egyebet;)) itt is nagyon szépen köszönök Anyukámnak és a néniknek, mert nélkülük ez nem jöhetett volna létre, arról nem is beszélve, hogy Anyuval ketten azért megküzdöttünk volna a lekvárral és a gyerekkel egyszerre:P
Azt sajnos elmulasztottam megszámolni, hogy összesen hány üveg lekvár lett a fenti mennyiségből, de a képről nagyjából úgy saccolom, hogy ha mind egyforma nagy üvegbe került volna, akkor 35 üveg lehetett volna a kész lekvár.

2012. szeptember 19., szerda

Borjú bécsi szelet

A múlt hét utolsó napjainak nagy gasztronómiai csúcsa volt az IKEA-ban fogyasztott borjú bécsi szelet…de erről azt hiszem már megemlékeztem, ahogy arról is, hogy vasárnapra nem sikerült húst szerezni hozzá. Mára viszont igen. Nagyjából tankönyvi (Ételkészítési ismeretek) leírás szerint készítettem…nagyjából. :)


Borjú bécsi szelet
Hozzávalók:
2 szelet borjúhús (felsál - szeletenként kb. 14-18 dkg)
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj
citromszelet
A hús szeleteket kiveregetjük, ahol szükséges, a húshártyát a kés fokával bevágjuk, hogy sütés közben ne zsugorodjon össze. Sózzuk, majd lisztbe, felvert egész tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő zsiradékban pirosra, ropogósra sütjük. Csepegtető-rácsra emeljük, hogy a felesleges zsír lecsurogjon róla. Fémtálra tálpapírt, majd arra bő zsiradékban frissen sütött lecsepegtetett hasáb­burgonyát helyezünk. Erre rakjuk a bécsi szeletet. A bécsi szelet közepére hámozott citromkarikát, főtt tojásszeletet és ajókagyűrűt helyezünk. A bécsi szeletet salátalevéllel díszítjük, és azonnal, forrón felszolgáljuk.

Szóval vettem a baromi nagy szeleteket és félbevágtam:) Aztán egy éjszakára tejbe áztattam. Ezután klopfoltam, sóztam, majd paníroztam. Bő forró olajban sütöttem és lilahagymás-majonézes krumplisalátával és persze citromszelettel tálaltam. Nem maradtunk éhesek…sőt;)

2012. szeptember 18., kedd

Chilis babos pizza batyu

Nagyjából semmi új, csak két kedvenc összedolgozása. Remekbe szabott és laktató vacsora, amit mi mondjuk nem voltunk képesek elpusztítani. Sebaj, lesz holnapra ebéd:) (igen én simán megeszem melegítve az ilyesféléket is)


Chilis babos pizza batyu

1 kis adag chilis bab
10 dkg mozzarella sajt
20 dkg liszt
5 dkg búzadara
fél tasak szárított élesztő
1 tk só
1,25 dl langyos víz
Tetejére: olívaolaj, sajt

A sajt és a chilis bab kívételével összegyúrjuk a hozzávalókat. Hagyjuk jól megkelni, majd két cipot formázunk belőle. Körlappá nyújtjuk, felére halmozzuk a chilis bab felét, rátesszük a sajt felét, majd ráhajtjuk a másik fél körlapot és összedolgozzuk a szélét. Tetejét megkenjünk olívaolajjal, és megszórjuk sajttal (én most kreatív hangulatban voltam:D)

Részemről megkóstoltam Anyósom féle házi ketchuppal és tejföllel is. Mind a kettővel nagyon finom volt. Valójában egy-egy felet tudtunk elpusztítani belőle, szóval inkább 4, mint két személyes adag. 

2012. szeptember 17., hétfő

Heti egyperces 2012/38


"Mindenki, aki besétál az életedbe, megtanít valamire. Még akkor is tanítanak téged, ha az agyadra mennek, mert ilyenkor megmutatják határaidat.
/Idézet: Andrew Matthews - Képtelenül/

2012. szeptember 16., vasárnap

Akvárium - A technikáról 1. - A szűrés

Miután több tonnányi nyomtatott, és internetes szakirodalmat elolvastam (akik ismernek, és megijedtek, menyugtatok mindenkit, hogy nálam a "nyomtatott" szakirodalom a nyomtatott könyv e-book változatát jelenti:) ) rá kellett jönnöm 2 dologra. Az egyik, hogy ez az egész rohadt bonyolult, nem fogok egy lavort, öntök bele némi mosogatólét, meg pár fagyasztott halrudacskát, meg a húslevesből megmaradt zöldségzöldjét, és jé ott az akvárium. A másik, hogy itt rengeteg DIY (csináld magad) megoldást lehet csinálni, azaz lehet bütykölni rendesen. 

A plusz egy, hogy Magyarországon is van komoly közössége ennek, akik valósan is értelmes tanácsokat tudnak adni. A fő ilyen hely amit találtam az az akvakertesz.hu a második az akvarista.hu. (ez utóbbinál felhívnám a figyelmet, az ottani "öregek" által készített e-bookokra, nagyon hasznos kivonatai a nagy könyveknek). 

Ahogy olvasgattam, meg fantáziálgattam a DIY-es dologkat két részre osztottam. Az egyik az elektronika (nevezzük nagyzolásként akvárium vezérlésnek), a másik a szűrés. Az első még az én fejemben is formálódik, úgyhogy erről majd később. 

A szűrőknél azért elég széles a szórás árban ehhez a mérethez: 30etől a 400e-ig (igen, tényleg van ilyen, az ADA cég örvendeztet meg minket egy irodai fém szemeteskosárral egy szivattyúval a tetején ennyiért). A szűrőknél is rá kelllett jönnöm, hogy ez egy férfi hobby. Egyrészt a méret a lényeg, másrészt a töltete. Mint a férfiaknál :). 

Ja és még volt egy fontos koncepció a teljes akváriumra nézve, mégpedig, hogy a technikából csak minimális legyen benne. 

Így aztán a szűrésnél vegyes megoldást álmodtam meg. A jelenlegi széljárás szerint egy Tetra ex1200 fogja adni a gyári szűrést, természetesen a gyári töltetet lekukázva, a biológiai részt lecserélve siporaxra és matrixra. Az izgalmasabb rész, viszont hogy készíteni fogok egy szűrő akváriumot alulra. Ez jelenleg tervezés, és véleményezés alatt áll, de a jelenlegi helyzet szerint egy 60l-es akvárium lesz, 37,5l hasznos szűrőtérfogattal (ami valójában csak 25l, mert az ülepítő és a technikai rekesz nem valódi szűrőrész ugyebár. 

Egyenlőre még jópár technikai problémát meg kell oldjak, de az tény, hogy ekkora szűrő gyárilag nem kapható, ilyen mennyiséget 4-6 plusz szűrővel lehetne elérni. Ami még pozitív, hogy a vízszint szabályozás így meg is oldódik. Sőt, újabb DIY-ként a szűrő aksiba is építek majd valami automata vízpótló rendszert. 


A tervek szerint az aksi 60x25x40-es lesz, melyben a 6 rekesz egyenként 10x25x25-ös lesz. A maradékot meghagyom vészhelyzeti tárolónak, hogy áramszünetnél ne legyen se vízforgatószőnyeg szindróma, se vizi macska effekt. A tölteteknél a 6 rekeszbe sorban: ülepítőtartály-kerámiagyűrű-durva és sűrűbb szivacs-siporax-siporax-matrix-szivattyú kamra lesz. A gyári szűrő visszafolyóágába kerül a fűtés (erről majd később), illetve a szűraksi visszafolyóágába kerül egy CO2 rekator (erről is később). Még jelenleg két megoldandó problémát látok. Az egyik, hogy kell szerkesztenem egy túlfolyó rendszert, mert a gyáriak aránytalanul drágák. (mi kerül egy evőeszközszárító dobozon 40e ftba?) És mert nem akarom megfúrni az akváriumot. A másik, ami igazából két probléma, hogy nem tudom előre, hogy a rekeszek közötti vízáralmás elég nagy lesz-e ahhoz, hogy az utolsó rekeszben a szivattyú ne szívja üresre a rekeszt, illetve ezzel párhuzamosan ki kéne alakítani valami bypass megoldást.

Kókuszos torta

Korábban figyeltem fel egy képre, aztán a receptre. A tegnap esti agyalásnál, hogy mi is legyen a menü, s főként a desszert aztán ismét bevillant. Mert hogy valami krémesre vágytam:) Nem csalódtam, szerintem tökéletes. KáeM a jelentős cukor csökkentés ellenére is picit édesnek találta. El fog fogyni, ez biztos;)


Kókuszos torta
Az alap
Hozzávalók:
3 tojás fehérje
12 dkg porcukor
5 dkg liszt
7,5 dkg kókuszreszelék
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, majd óvatosan hozzáadjuk a lisztet és a kókuszreszeléket. Zsírozott-lisztezett formában 150 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
A krém
Hozzávalók:
3 tojás sárgája
2,5 dl tej
8 dkg porcukor
2 dkg főzős vaníliás pudingpor
10 dkg vaj
A pudingport és a porcukrot a tojással és kevés tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, majd lassú tűzön állandó kevergetés mellett besűrítjük. Ha kihűlt hozzáadjuk a vajat és a kihűlt tésztára simítjuk. Tetejét meghintjük kókuszreszelékkel és hűtőben tartjuk fogyasztásig. 


Ilyen segéd mellett kizárt volt, hogy ne sikerüljön jól:

 

Sajtos sertés szelet

Az elmúlt napok gasztronómiai csúcspontja az IKEA éttermében fogyasztott borjú bécsi szelet volt. Ennek örömére kitaláltam hogy legyen ma itthon is ez a menü. No de vasárnap nincs nyitva piac, így éppen hazainduló Anyósom javaslatára egy interspart céloztunk be…hiába, hús szempontból rosszabb volt a választék, mint a helyi kicsi sparban. Sertéscomb került a kosárba, mondván abból még bármi lehet.



Sajtos sertés szelet
Hozzávalók:
6 vékony szelet sertéscomb
só, bors, piros paprika
10 dkg reszelt sajt
3 dkg vaj
A sertés combot sózzuk, megklopfoljuk, majd kivajazott tepsibe fektetjük. Tekerünk rá borsot, megszórjuk reszelt sajttal, majd a tetejére daraboljuk a maradék vajat, s meghintjük piros paprikával. 200 fokon nagyjából 20 perc alatt készre sütjük…mire a sajt megpirul a tetején a hús is meg sül, ha tényleg sikerült vékonyra (egyenletesre) szeletelni/klopfolni. Én sima burgonyapürével tálaltam, de nyugodtan elfért volna mellette valamilyen saláta is.

Printfriendly