2012. június 25., hétfő

Sós kifli

Ma már az időjárás is teljesen jóváhagyó volt a sütőbekapcsolást illetően, ezért a tegnapról ismétlést követelő csiga mellett készült az alábbi sós kifli is. Részemről félő, hogy nem fogom tudni abbahagyni az evését:P Illéskrisz volt a felbujtó, bár azért itt-ott változott az eredeti recept. A végeredmény mindenesetre tökéletes, kívül roppan, belül foszlik, igazán sajnálom, hogy Zsebi csak holnap kaphat belőle, ma ugyanis elaludt mire a kifli kisült:P

Sós kifli
35 dkg liszt
1,5 dl tej
fél tasak szárított élesztő
1 tk porcukor
1 tk só
2 dkg puha vaj
1 tojás (kisebb fajta)
1 ek olívaolaj
A hozzávalókat alaposan összedolgoztattam a géppel, majd letakarva hagytam duplájára kelni. Ezután kör alakúra nyújtottam és 8 cikkre vágtam, feltekertem, majd a tepsiben hagytam 30 percet pihenni. Ekkor megkentem tejjel, megszórtam nagy szemű sóval, végül megspicceltem némi vízzel. 200 fokos sütőben légkeveréssel 25 perc alatt sültek pirosra.

Heti egyperces 2012/26.


Facebookon találtam és annyira megtetszett:D 
Avagy nem vagyok kövér, csak nagyobb felületen szép:DDDDD

2012. június 24., vasárnap

Aszalt szilvás -fahéjas csiga

A probléma maradt reggelről…nincs kenyérféle, vacsorázni azért kell. Gondoltam egy merészet és ez lett belőle, nagyon finom. Máskor is porondra kerül, annál is inkább, mert elég gyorsan eltűnt a kosárból a többsége a csigáknak;)


Aszalt szilvás -fahéjas csiga
25 dkg liszt
csipet só
7 g szárított élesztő
3 dkg puha vaj
1 tojás
1,2 dl langyos tej
A hozzávalókat a dagasztóval összedolgozzuk (kézzel is lehet természetesen). Ezután meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: az aszalt szilvát apró kockára vágjuk. A többi hozzávalót alaposan összekeverjük. A megkelt tésztát kisodorjuk és megkenjük a krémmel, megszórjuk az aszalt szilvával, majd feltekerjük és felvágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 200 fokra kapcsolt, de még hideg sütőbe toljuk. Légkeveréssel fél óra alatt készre sül. 10 db csiga lett a fenti mennyiségből.

Gofri

Nem volt itthon pékárú, de azért reggelizni kellett. Aztán eszembe jutott, hogy van nekünk Gofrisütőnk, na nem magamtól, megláttam Tücsök és Bogárnál ezt a szupi kis receptet. Gyorsan optimalizáltam….villámmódra, két személyre, s mire KáeM kettőt fordult a lakásban, már el is készült a reggeli. Házi baracklekvárral pont jól laktunk vele. 


Gofri
6 dkg liszt
5 dkg cukor
1 dl tejföl (mivel azpontosanmennyi kérdés parázs vita*, hát lemértem: 12 dkg)
2 tojás
3 dkg olvasztott vaj
A nedves hozzávalókat összekevertem, majd hozzáadtam a szárazakat is. S már mertem is az első adagot a közben felforrósított gofrisütőbe. 4 darab lett belőle összesen.

*Azért a linken válaszadók többsége nyugodtan visszatérhet az általános iskolás tanulmányokhoz és nem a melyik nehezebb egy kiló toll vagy egy kiló vas kérdéskörhöz:P

2012. június 21., csütörtök

Sajtos karfiolpüré

Korábban már készült egyszer Zsebinek, csak akkor elmulasztottam fotózni. Most nem:) Remekül sikerült ismét, nagyon jó ízűen ette, bár igazi gasztrogyerek nem szereti két nap egymás után megenni ugyanazt:P


Sajtos karfiolpüré
35 dkg karfiol
0,5 l csontleves
5 dkg krémsajt
A karfiolt a levesalaplében puhára főzzük, majd a sajttal krémesre dolgozzuk. Ha esetleg igényli kevés főzőlével lazíthatunk rajta.
Ez így összesen 2x200 grammos adag lett belőle. Nyilván ezzel egyidőben készülhet a szülőknek egy krémleves is;)

2012. június 20., szerda

Naan - Könnyű indiai konyha (Anjum Anand)

Nem is tudom hányadik verzió. Anyósom látta pár héttel ezelőtt a TV Paprikán a receptet, nem emlékezett pontosan, de google a barátom, így angol verzióban megtaláltam a műsort is, meg természetesen a receptet is. Lefordítottam és jól megsütöttem, kis csalással, mert ma még a klíma sem tudott rávenni a sütő bekapcsolására, így simán serpenyőben készült…nem rontott rajta, remek lett.:) Készült majd sajttal töltve is, ha az is ilyen tökéletes lesz, akkor maradunk is ennél a verziónál…de azért ki fogom próbálni grillen, nem a sütőben, az igazin:D /Ha nem felejtem el, hozok majd képet./

Naan - Könnyű indiai konyha (Anjum Anand)
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 tk cukor
1/2 tk só
1/2 tk sütőpor
110-130 ml tej (nekem 150 ml-t simán felvett)
2 ek olaj (plusz a pihentetéshez)
olvasztott vaj a kenéshez, illetve tetszőleges "feltétek" (koriander zöld, szezámmag…stb.)
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a nedveseket és alaposan összedolgozzuk. A receptnél 8 perc, a videóban 10 perc dagasztást ajánl…nálam a gép dolgozott, úgy 5 percig. Utána bekenjük olajjal a tésztát és meleg helyen pihenni hagyjuk. Ezután négy részre szedjük és csepp alakúra nyútjuk (nálam maradt a kör)…itt kerül rá az esetleges feltét, majd megy a forró grillel dolgozó sütőbe egy tepsire. (Nálam a forró száraz serpenyőbe).


Egyébként a videó nyelvtudás nélkül is remekül hasznosítható az elkészítéshez.

2012. június 19., kedd

Málnás csoda

Ezer millió éve az NLC-ről Kismankától, Csoda, hogy még nem került fel, mert volt már párszor porondon. Gyorsabb és egyszerűbb, mint bármelyik tiramisu, s még azt is megkockáztatom, hogy finomabb is. Tény, hogy esélytelen, hogy szépen lehessen tálalni, vagy legalábbis szeletelésről senki ne álmodozzon. 


Málnás csoda
Hozzávalók (4 adag)
30 dkg friss málna (két dobozka)
10 db babapiskóta
2 dl habtejszín
20 dkg tejföl
1 tasak vaníliás cukor
A tejszínt, a tejfölt és a cukrot egy tálban összekeverjük (kézi habverővel, nem kell kemény habbá) Aztán a későbbi tálalós tál aljába teszük egy keveset a masszából, majd rá jön a babapiskóta, arra egy adag málna, majd ismét a krém. Addig rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók, a tetejére mindenképpen krém kerüljön. Érdemes meghagyni pár szem málnát díszítésnek is. Ezután legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük, mielőtt tálalnánk.

2012. június 18., hétfő

Graham buci

Hamburger buci egészégesítve…vagy mi. Nem lett rossz, de azért nem olyan, szóval legközelebb, ha hamburger, akkor marad az eredeti. Most meg amúgy is elmaradt a burger….kinek van kedve közel 40 fokban grillezni:P (Tudom-tudom bezzeg a sütőt simán bekapcsoltam, na de hát, idebent van a sütő és a klíma, odakint meg a grill és a 40 fok:P)


Graham buci
Hozzávalók:
2 dl langyos tej (CH 9,2g)
2 ek. Cukor (3 dkg – CH 29,2g)
1 tk. Só (CH 0,0g)
3 ek olaj (CH 0,0g)
1 tojás (CH 0,6g)
125 g joghurt (1 pohár danone activia - CH 6,8g)
30 dkg liszt (CH 228,9g)
30 dkg graham liszt (CH 193,2g)
2 dkg élesztő (CH 0,0g)
+ 1 tojás a kenéshez (CH 0,6 g – de nem számoltam vele, mert nagyon keveset használtam el belőle!)
A hozzávalókat a géppel alaposan összedolgoztatjuk (természetesen kézzel is lehet). Ezután meleg helyen hagyjuk duplájára kelni (ebben az időjárásban, még a klíma mellett sem tartott ez hosszú ideig). Lisztezett felületen 8 egy forma darabra vágtam, majd igyekeztem helyes zsömléket formázni. Sütőpapíros tepsin ismét hagytam megkelni őket. Majd felvert tojással megkentem, és 200 fokos légkeveréses sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. Rácson hagytam kihűlni.

CH összegző:
8 bucit készítettem a fenti adagból. Így egy darabban 58,5 gramm szénhidrát található.

Heti egyperces 2012/25.


"A világ tele van jó apákkal, hogy miről ismerni fel őket? A jó apák azok, akik távollétükben olyan rettenetesen hiányoznak, hogy minden összeomlik. A jó apák azok, akik szeretnek már jóval azelőtt, mielőtt megérkeznénk. A jó apák azok, akik keresésünkre indulnak, amikor nem leljük a haza vezető utat. Igen, a világ tele van jó apákkal. És a legjobbak azok, akik mellett életük párja jó anyának érezheti magát."
/A tegnapi apák napja tiszteletére. Sajnos nem találtam az idézethez forrást. Képen egy jó apuka a kicsi fiával./

2012. június 12., kedd

Lucskos karalábé

A gasztros facebook csapatnál olvastam a receptet, elnézést kérek, de nem emlékszem, hogy kitől származik. Szívesen linkelek, csak szóljon a forrás;) Szóval a lényeg, hogy nagyon finom lett, Zsebi is szívesen fogyasztotta a pürésített változatot, s édesanyámnak is nagyon ízlett.


Lucskos karalábé
Hozzávalók:
1 ek sertészsír
30 dkg sertéstarja
1 közepes fej hagyma
só, bors, pirospaprika, tárkony
2 nagyobb karalábé
Az apróra vágott hagymát kevés sertészsíron megdinszteljük, rászórjuk a piros paprikát, majd a húst és fehéredésig kevergetjük. Sózzuk, borsozzuk, kevés vizet ráöntve addig főzzük, amíg félig megpuhul, ekkor hozzáadjuk a durvára reszelt karalábét (én a robot géppel dolgoztattam, így gyorsabb volt:P) és puhára főzzük. Mikor minden teljesen megpuhult, akkor tejfölös habarással sűrítjük, friss kenyérrel tálaljuk. Nálunk ez frissen sült graham bagett volt és remekül passzolt hozzá.

2012. június 11., hétfő

Heti egyperces 2012/24.


"Az emberi test a leggyönyörűbb dolog a világon. Egyetlen virág sem kelhet versenyre vele, hiszen az emberi test a természet legösszetettebb virága."
/Idézet: Osho, Kép: Facebook/

2012. június 9., szombat

Kossuth kifli

Szomszédasszonyom jóvoltából és vendégszerepléseként szerepelt már a blogban Margit kifli néven. Ez egy másik recept, ami több a neten talált verzióból dolgozódott ki;) A parkolószépítés örömére rendezett spontán bulira készült egy kosár sajtos szalaggal együtt (tulajdonképpen beláthatom, hogy az, hogy az építési vállalkozó félbehagyta a házat remek csapatépítésnek bizonyul...bár biztos vagyok benne, hogy senki nem bánta volna, ha befejezett házban épülhet a csapatunk;)). Elfogyott…ezek szerint nem lett ehetetlen. Viccet félretéve szerintem nagyon finom volt, legközelebb nagyobb tepsibe simítom, hogy ne legyenek ilyen magasak, meg nem felejtek ki belőle némi citromlét és héjat. 


Kossuth kifli
Hozzávalók:
10 dkg vaj
18 dkg vaníliás porcukor
3 tojás
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
5 dkg tejföl
Tetejére: 10 dkg durvára vágott dió
A forma kikenéséhez: vaj és kevés liszt
A tojásokat a puha vajjal és a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a tejfölt. Rászórjuk a durvára vágott diót, majd 180 fokon készre sütjük (tűpróba!). A formából kiszedve rácson hagyjuk kihűlni, végül félholdakra szaggatjuk. Elvetemültek megszórhatják porcukorral a tálalásnál;)

A megszépített parkolórészlet...legalábbis az egyik oldal:)

2012. június 7., csütörtök

MIB: Sötét zsaruk 3.


Nagyon szeretjük az első és a második részt is. Sokszor nézzük őket, lényegében tudjuk kívülről. A második részhez nagyon kellemes emlékek is csatlakoznak még pluszban;) Szóval nem is volt kérdés, hogy megnézzük a harmadik részt, hiszen sokszor emlegettük, hogy nem is értjük miért nem születtek további részek, elvégre a történet korlátlan ideig folytatható. A kérdés inkább az volt, hogy mikorra tudunk egy kimenős estét varázsolni magunknak, mert ugyan étterembe és vendégségbe már simán lehet járni Zsebivel, hiszen elég együttműködő, de egy számára nem annyira izgalmas filmművészeti alkotás közel két órás megtekintése leverné nála a lécet. Évica természetesen a segítségünkre volt, így egy Wangos vacsit is megejthettünk kettesben:) 


Sima verzióra ültünk be. Nem volt tömve a terem, persze ma volt a Prometheus premierje, mindenki arra ment (régen láttam ekkora kígyózó sort az Aréna mozijánál). Nem bántuk azért ezt nagyon. Szóval az előzetes alapján az alábbiakat tudhattuk (volna) előre…mert szokáshoz híven nem olvastuk, bár legalább láttuk a trailert:P

"J ügynök (Will Smith) és K ügynök (Tommy Lee Jones) diadallal visszatér a múltba. J 15 éve védi bolygónkat az univerzum mocskától, és látott már néhány furcsa dolgot, de egy csápos, kocsonyás, nyolckarú lényt sem tart olyan érthetetlennek, mint szűkszavú kollégáját, K-t. Amikor utóbbi eltűnik, sőt, egy időhuroknak köszönhetően úgy tűnik, hogy talán sosem létezett, hű társa mégis jelentős kalandra vállalkozik, hogy megmentse. Visszatér a múltba, hogy az eredeténél leplezze le azt a földön kívülről irányított konspirációt, amely megpróbálja újraírni az emberi történelmet. A szolgálati időgép 1969-be, New York-ba repíti, ahol összefog az ifjú, de máris pókerarcú K-val (Josh Brolin). Csupán 24 óra áll a rendelkezésükre, hogy helyrezökkentsék az időt: a tét K élete, az ügynökség sorsa és az emberiség jövője."


Szolgálati időgép???? Máris pókerarcú K???? Miről beszélnek ezek…na mindegy. Jó a film, nekünk legalábbis tetszett, de egyöntetően az volt a véleményünk, hogy nem illik a sorba. Az elöző kettő egyértelműen az akció vígjáték kategóriát erősíti, míg ez inkább csak akció, kevéssé vígjáték, sőt a vége a keményen elgondolkodtató, meghatós fajtára sikerült. A szereplők egyébként nagyon eltaláltak…mármint az újak, jó karaktert sikerült találni az ifjú K. szerepére, klasszul dolgozták ki Griffin szerepét. Biztos, hogy bekerül a gyűjteménybe, ahogy az is, hogy messze nem fog olyan gyakran a lejátszóban kikötni, mint a két elöző rész.

2012. június 5., kedd

Epres pite

Tegnap Babaúszásról hazafelé jövet betértem az útbaeső zöldségeshez, ahol igen olcsón mérték az epret. Az aprószemű mézédes fajtát. Vettem is egy kilót. Nem bírtuk azonnal megenni, mára meg már elkezdett szottyadni, így valami mást akartam belőle, nem csak simán megenni. Ez a gyors pite remek választás volt. Muffinnak is simán meg lehet sütni. 


Epres pite
5 dkg vaj (CH 0,2g)
10 dkg vaníliás cukor (CH 99,9g)
1 tojás (CH 0,6g)
12,5 dkg natúr joghurt (1 pohár activa - CH 6,8g)
3 ek tej (CH 2,3g)
15 dkg liszt (CH 108,0g)
2 tk sütőpor (CH 0,0g)
15 dkg eper (CH 10,5g)
A vajat megolvasztjuk, majd egy kézi habverő segítségével összedolgozzuk a hozzávalókat. Vajjal kikent liszttel kiszórt formába simítjuk. És a tetejére rakjuk az eperszemeket. 200 fokon készre sütjük (nálam kb. 30 perc). 

CH összegző: 8 szelet összesen 228,3 gramm szénhidrát, egy szelet tehát: 28,5 gramm. Mondjuk elmehet egy uzsonnának. (Persze lehet, hogy eperből több ment rá, mert nem mértem meg pontosan sajnos)

2012. június 4., hétfő

Heti egyperces 2012/23.


"Minden, amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden, amit látunk, nézőpont, nem a valóság.
/Idézet: Marcus Aurelius, Képtelen vagyok felidézni, hogy honnan van a kép:P/

Printfriendly