2012. április 30., hétfő

Kolbászos csónakok

Limarához mentem, hogy valami kirándulós péksütit találjak. Este gyúrtam, formáztam, másnap reggel sütöttem. Ez most így ebben a hűtőben kelesztős formában nem lett nyerő. Túl kemény lett a tészta. Zsebinek mondjuk bejött:P


Kolbászos csónakok
14 dkg natúr joghurt
2 dl tej
1 tojás
0,5 dl olaj
2 tk só
40 dkg liszt
10 dkg graham liszt
2 ek burgonyapehely
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
Bele: apróra vágott kolbász
Reszelt sajt a tetejére

A kirándulás lényegeként azonnal rárabolt a kajára:D
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd duplájára kelesztjük. 8 darabra vágjuk, hússzú csíkká nyújtjuk, megszórjuk apróra vágott kolbásszal és feltekerjük. Sütőpapíros tepsire tesszük és pengével (nálam az éles kés jobban bejött) hosszan bevágjuk. Hagyjuk ismét megkelni, majd bőven megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

Csokidarabos minikuglóf

Avagy beszippantott a muffin őrület;) Mert én eddig nagyon nem voltam muffin rajongó. Hát ezennel az lettem, mert ez isteni, és marha gyorsan megvolt.


Csokidarabos minikuglóf
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
12,5 dkg natúr joghurt (1 pohár activa)
3 ek tej
15 dkg liszt
2 tk sütőpor
7,5 dkg csoki (jelen esetben egy mikulás apródarabokra tördelve)
A vajat megolvasztjuk, majd egy kézi habverő segítségével összedolgozzuk a hozzávalókat. A formába kanalazzuk és 200 fokon készre sütjük (nálam kb. 30 perc volt). 8 db mini kuglófhoz lett elég a fenti adag. 

Heti egyperces 2012/18.


KorunK paradoxona
(George Carlin - The Paradox of Our Time)

Nagyok a házaink, de kicsi a toleranciánk.
Szélesek az útjaink, de szűkek a nézeteink.
Többet fogyasztunk, de kevesebbünk van. Többet vásárolunk, és kevesebb az örömünk.
Nagyobbak a házaink, és kisebbek a családok. Több a kényelmünk, de kevesebb az időnk.
Több az oktatás, de kevesebb az értelem. Több azismeret, és kevesebb a megértés. Tele
vagyunk szakértőkkel, de tele vagyunk problémákkal is.Több az orvosság, de kevesebb az
egészség. Túlsokat dohányzunk, túl sokat iszunk, felelőtlenülköltekezünk. Hamar felidegesítjük
magunkat, későn fekszünk le, és reggel fáradtan ébredünk. Túl keveset olvasunk, ritkán tekintünk
a távolba, és ritkán imádkozunk.
Megsokszoroztuk az anyagi javainkat, de közbenelfogytak az értékeink. Túl sokat fecsegünk, de
túlkeveset szeretünk, és túl sokszor gyűlölködünk.
Tudjuk azt, hogy hogyan teremtsük elő az élethez szükséges dolgokat, de nem tudjuk, hogy
hogyan is élünk valójában.
Könnyebben jutunk el a Holdba, mint a szomszéd ajtajáig.
Meghódítottuk a világűrt, és nem látjuk a bennünk rejlő űrt. Egyre nagyobb, de nem jobb dolgokat
viszünk végbe.
Tisztítjuk a levegőt, és szennyezzük a lelkünket.
Az atomokat szét tudjuk rombolni, de előítéleteinket nem.
Többet írunk, és kevesebbet tudunk. Többet tervezünk, és kevesebbet érünk el. Megtanultunk
gyorsnak lenni, de nem tudunk várni.
Egyre újabb számítógépeket készítünk, amelyek egyre több információt tárolnak és számtalan
másolatot küldenek szét a világba, de egyre kevesebbet beszélgetünk egymással.
A gyors étkezés és a rossz emésztés, a nagyra nőtt emberek, és a kisszerű lelkek, a könnyű
profitszerzés és a nehéz emberi kapcsolatok korszakát éljük.
Nagyobb a családi jövedelem, de több a válás.
Egyre szebbek a házaink, és egyre több a szétrombolt otthon.
Eljött a gyors utazások, a „használd és dobd el” árucikkek, az egy éjszakás kapcsolatok és a
túlsúlyos emberek korszaka.
Eljött a mindentudó tabletták korszaka: stimulálnak, megnyugtatnak, megölnek bennünket.
Olyan korban élünk, amikor fontosabb, hogy valamit a kirakatba tegyünk, mintsem hogy
használjuk, amikor a modern technika egy ilyen üzenetet szét tud vinni az egész világba, és csak
rajtunk áll: megváltoztatjuk az életünket, vagy töröljük az üzenetet.
Emlékezzetek arra, hogy adjatok több időt a szeretteiteknek, mert ők nem lesznek mindig veletek.
Szóljatok egy jó szót azokhoz, akik most őszinte rajongással néznek fel rátok, mert ezek a
csöppségek hamar felnőnek, és nem lesznek többé veletek.
Öleljétek meg a körülöttetek lévő embereket, mert ez az egyetlen olyan kincs, ami a szívből jön,
és nem kerül semmibe.
Mondjátok el szeretteiteknek, hogy mennyire szeretitek őket.
Egy puszi, egy szívből jövő ölelés minden rosszat elfeledtet.
Fogjátok meg egymás kezét, és élvezzétek ki azokat a pillanatokat, amikor együtt vagytok, mert
eljön az a nap, amikor ezek az emberek már nem lesznek mellettetek.
Találjatok időt arra, hogy szeressétek egymást,
hogy beszélgessetek egymással, hogy elmondhassátok mindazt, amit el szeretnétek mondani.

Az életet nem a lélegzetvételek számával, hanem a lélegzetelállító pillanatok számával mérjük.


Ezeket a gondolatokat egy amerikai színész,
George Carlin fogalmazta meg, felesége halálakor.
/Egyenlőre nem találtam érdemben illeszkedő képet...talán majd egyszer/

2012. április 27., péntek

Medvehagymás kocka

Sokáig ellenálltam a medvehagyma kísértésének, hát most bepróbáltam. Nem lettünk barátok, pedig a fokhagymát nagyon szeretem, és állítólag ennek is fokhagyma íze van, hát nekem nem tetszik ez a verziója. Sebaj, egy próbát megért, a csokorból maradtnak mondjuk a helyi kecskék nagyon örültek:P


Medvehagymás kocka
25 dkg liszt
12,5 dkg margarin (vaj)
1 dkg élesztő (fél tasak száraz…miután harmadszor sikerült rohadtat venni - aminek még messze volt a lejárata - úgy döntöttem jó lesz a száraz is)
1 tk só
1 tojássárgája
5 dkg reszelt sajt
0,5 dl tej
10 dkg tejföl
5 levél medvehagyma
A tetejére: a tojás fehérje, reszelt sajt
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, az apróra vágott medvehagymát utoljára adjuk hozzá. Lisztezett felületen meghajtogatjuk. Majd mikor megkelt, akkor kockákra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Kenjük, megszórjuk sajttal. És 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

2012. április 26., csütörtök

Tudományos rakott krumpli

Ma rakott krumplit készítettem (nagyjából ezt a tejszínes változatot) és a tojás pucoláshoz felhasználtam az alábbi videóban látott ötletet:) Anyósom küldte pár nappal ezelőtt...és tényleg működik, persze jó keményre voltak főzve a tojások:D


Az alábbi krumplis dolgot már régóta ismertem, de ezt nem vettem be, mert bőven volt ideje kihűlni, na meg a jeget is mindig elfelejtem:P


2012. április 24., kedd

Túrótorta alja nélkül

Réges-rég egy messzi-messzi galaxisban, amikor még az NLC volt a tuti, nem a blogok korát éltük. Akkor kaptam (mit kaptam: kaptuk) a receptet Erikától és kedvenc lett. Aztán elfelejtettem, meg annyi más kipróbálni valóm is volt. De most jött Sógornőm és Anyósom és nekem valami szuper gyors és finom kellett…eszembe jutott és milyen jó, hogy eszembe jutott, mert nagyon finom. Előtte volt kínai csípős-savanyú leves, amit mostanában lényegében heti egyszer tuti megfőzök:P Meg némi tatár is:)


Túrótorta alja nélkül
Hozzávalók:
50 dkg túró
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
3 tojás
5 dkg liszt
1 kk sütöpor
Mivel én nem krémes túróval dolgoztam, ezért a hozzávalókat botmixerrel krémesítettem össze. Így simítottam bele a kivehető aljú előzetesen kikent és zsemlemorzsával meghintett piteformámba. 180 fokon sült kerek egy órát. Vörösboros meggyöntettel tálaltam (semmi extra, mint itt, csak meggylekvárral…de ez nem sikerült valami jól, túl édes lett:S)

2012. április 23., hétfő

Chilis sajtos sertéscomb

Majdnem ugyanaz. De mégsem, tényleg nem sokban tér el, de azért érdemel még egy bejegyzést mégis, mert azóta is nagy kedvenc és nem csak az én konyhámban;) A köret a szokásos recepttel készült krokett volt.


Chilis sajtos sertéscomb
Hozzávalók:
2 ek olaj
25 dkg sertéscomb
1 kisebb fej hagyma
1 dkg liszt
1 tk chilipehely
12,5 dkg füstölt sajtkrém
5 dkg reszelt ementáli sajt
1 dl tej
só, bors, oregano, szerecsendió, kurkuma
A húst felszeleteljük (szálára merőlegesen!) sózzuk és enyhén megkloffoljuk. Ezután az olajon mindkét oldalát fehéredésig sütjük. Kiszedjük és a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, átforgatjuk, majd megy a liszt, a sajtok és a tej. Mikor már összeolvadt minden, akkor visszakerülnek a hússzeletek és fedő alatt alacsony fokozaton addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Lehet, hogy kell kevés vizet hozzáadni. Naná, hogy krokettel tálaljuk.

Krumplifőzelék

Hát ez még az eddigi babásoknál is banálisabb recept. De ötletet adhat, ha nem akarunk külön főzni a csemetének. Adott egy alap krumplileves, amiből a tészta beledobása előtt szedünk ki a gyereknek…mert a csipetke tojásos, azt meg ilyen direktben még nem eszi…általában, mert a gombócban is volt tojás, és ott esélyünk sem volt lebeszélni a fogyasztásról. 

Krumplifőzelék
Hozzávalók:
2 merőkanálnyi a krumplileves sűrűjéből
fél merőkanálnyi a levéből (nyilván a sűrűn is van valamennyi lé)
A csipetke hozzáadása előtt mericskéltem! Botmixerrel összedolgoztam és hagytam kihűlni. 


Elég gyors ütemben betolta a 190 grammos adagot, bár az utolsó falatoknál már érezhető volt, hogy eltelt…hiába azért csak megeszegetett egy fél túrógombócot is:D

Túrógombóc

Én eddig a búzadarás verzió elkötelezett híve voltam. Eddig, mert a maival ez gyökeresen megváltozott. Fokhagymás krumplileves előzte meg (a gyereknek főzelék belőle…de erről majd mindjárt). Viszont a kicsi kölök, aki eddig eléggé idegenkedett minden darabos kajától (és akkor finoman fogalmaztam) úgy falta, hogy az ujjunkat is majd leharapta. 


Túrógombóc (lisztes búzadara mentes verzió)
Hozzávalók:
25 dkg túró
1 tojás
5 dkg liszt
2 dkg vaníliás cukor
csipet só
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, amíg a víz felforrt. Ekkor nedves kézzel megformázzuk a gombócokat, és a lobogó vízbe dobjuk. Mikor mind benne van óvatosan keverünk rajta egyet, hogy ne ragadjanak az aljára. Közben kevés vajon zsemlemorzsát pirítunk és abban forgatjuk meg a kész gombócokat.


Esetemben csak a felét forgattam, mert KáeM még mindig kopaszon szereti kakaóporral:) Nekem 12 gombóc jött ki, ami kettőnknek a leves után pont elég volt, még úgy is, hogy elég sokat elkunyerált a kisember:D

Heti egyperces 2012/17


"A lehetetlen csupán egy nagy szó amivel a kisemberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra.
A lehetetlen nem tény, hanem vélemény.
A lehetetlen nem kinyilvánítás, hanem kihívás. A lehetetelen lehetőség.
A lehetetlen múló pillanat.
A lehetetlen nem létezik!
/Idézet: Muhammad Ali, Kép Facebookról/

2012. április 22., vasárnap

Pizza…sokadik verzió

Sokszor, sokféle képpen csináltam már. Most éppen a márciusi Good Food ihletett meg, szerintem egy nagyon klassz kis vékony, ropogós pizza lett az eredmény, de KáeMnek annyira nem jött be (pénteken vacsorára anyunak is ezt csináltam, neki határozottan bejött), bár a feltétekkel volt a legfőbb problémája. Szerintem majd másik feltéttel még kipróbáljuk, aztán ha úgysem, akkor lekerül terítékről…van másik recept. 


Pizza GF
15 dkg liszt
1 kk száraz élesztő
1 kk só
1 ek olívaolaj
1,25 ml langyos víz
A hozzávalókat összeforgatjuk….nem kell nagyon kidolgozni. Ezután hagyjuk megkelni, egy fél nap a legjobb, de pár óra is elég neki. Ezután lisztezett felületen formázzuk és búzadarával megszórt sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Innen már a szokásos módon jönnek a feltétek: nálam most a zúzott fokhagymával elkevert olívaolaj, erre a fűszeres tejföl, rá a hagyma és kolbász karikák, végül a karikára vágott mozzarella, na meg egy kevés reszelt trappista is. 200 fokon a sajt pirulásáig sütjük.

2012. április 21., szombat

Frankfurti főzelék

Mondjuk nem az, mert persze virsli nincs benne és a rántás is kimaradt a Zsebiéből, viszont az alapja egy sima frankfurti leves a fentiek belekerülése előtt. Ez volt az első találkozás a kelkáposztával és végülis tetszett neki. Mondjuk az első alkalommal mikor kapta éppen fényevő napjait élte, de utána már csúszott gyorsan:) Elvileg már ehetne enyhén darabos kaját, de még nem próbálkozom nagyon vele, mert ha valamiből nagyobb falat kerül a szájába azonnal öklendezik, így még mindig krémesen-pépesen kapja a táplálékot:)


Frankfurti főzelék
3 merőkanál a frankfurti levesből (még berántás és a virsli hozzáadása előtt, amúgy minden legyen benne: kelkáposzta, krumpli, répa, gyökér)
2 ek tejföl
A hozzávalókat botmixerrel krémesre simítjuk. Ha sűrűnek találjuk, akkor mehet még hozzá lé esetleg.

Ebből most 370 gramm lett összesen, így jobb napjain két étkezésre lett volna elég. Most három adagban csúszott le, két kicsiben, meg egy nagyban:)

2012. április 19., csütörtök

Babpüré

Annyira tetszett az Iguanaban, hogy gondoltam itthon is megpróbálom előadni. Nem lett rossz, bár nem az, amit ott kóstoltunk. Majd legközelebb. Nem aggódtam, hiszen ebédnél már tudtam, hogy Wangnál  (újabban a Gizella utcát preferáljuk) lesz a vacsora…ahol csupa (számunkra) újdonságot kóstoltunk, s ahol ismét bekönyörögtem magam (na jó KáeM intézte;)) a konyhába. Csak nekünk megmutatták a zellerszeletelést, pedig ehhez még a vacsorájukat is meg kellett szakítani. Innen is hálás köszönet nekik. 谢谢


Babpüré
1 db 400 grammos babkonzerv
4 gerezd fokhagyma
só, bors
2 ek olívaolaj
2 szál újhagyma
A késes robottal krémesre dolgozzuk és behűtve tálaljuk.

Guacomole

Anyósom kérése volt, hogy legyen quesadilla, hát rajtam nem múlott. Csináltam frissen tortillát, most simán sajttal ragasztottam össze őket, így lett hozzá kétféle mártogatós. Mivel tudom, hogy Anyósom nagy avokádó rajongó, nem is volt kérdés, hogy ez lesz az egyik verzió, kicsit másként mint ő, kicsit másként, mint korábban. Én ismét adtam egy esélyt…továbbra sem lettem rajongó (Az Iguanaban kínált verzió egyébként tetszett). Sebaj ma reggel begyúrtam egy újabb adag tésztát, és felcsomagoltam neki a mártogatós maradékokat, így Sógornőmnél sem kellett agyalni a főzésen.


Guacomole
1 avokádó
1 kis fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
kevés chili pehely
1 ek citromlé
5 dkg tejföl
só, bors
A hozzávalókat a késes robottal krémesre simítjuk és behűtjük.

2012. április 16., hétfő

Kávéfüggők

Nem kávéztunk...eddig legalábbis nem komolyan. De talán ez is csak olyan dolog, mint a leves...fel kellett nőni hozzá. Na az igazi kávéfanatikusok szerint most sem lettünk igazi kávézók, mert hogy cukorral isszuk, sőt hová tovább, én általában capuccinonak (vagy capuccinoszerűségnek). De a lényeg, hogy múlt péntek óta boldog tulajdonosai és használói vagyunk egy De'Longhi Nespresso EN-95.S (A Nespresso oldalán szuper forgós színes-szagos videót is lehet nézni a jobb oldali gépre kattintva) kapszulás kávégépnek. 



Befutottak a kapszulák is...250db...elkóstolgatjuk szerintem egy darabig:D
Szóval most kávézunk:) Még nem tudjuk, hogy melyik fajta kapszula lesz az abszolút kedvenc, erősen tesztelünk még. Ha megtaláljuk - és persze nem felejtem el - ide fogom biggyeszteni:) Van vélemény az eddig teszteltekről, de ez nagyon szubjektív természetesen, meg amúgy sem látom értelmét leírni, amíg nem értünk végig az összes fajtán. 
Volt egy ennél jobbnak ítélt képem, de nem találom, ha meglelem felteszem:)
S itt is még egyszer köszönöm szépen a facebookos segítséget a gasztrocsapatnak:) 

Heti egyperces 2012/16.


"A múlt egy csodálatos kifestőkönyv, és mi nagyon tehetséges színezők vagyunk. A kudarc élménye, vagy inkább emléke lassan vidám árnyalatba öltözik. És mi nap nap után egyre bátrabban vezetjük a kettős könyvelést, hogy aztán váratlan szembesülések hozományaként depresszióba amortizáljuk lelkünket. Miért? Miért vagyunk ilyen elképesztően idióták? Képtelenek vagyunk bármit is kezdeni az idővel, a mások és magunk döntéseivel. Mindent újracsinálnánk, állandóan elszalasztott ziccerekről, rossz húzásokról kesergünk, így rövidítve meg mindenkit. Nagy árat fizetünk, ha nem fogadjuk el a történéseket olyannak, amilyenek. A szeretet nagy bravúrja az elengedés. Így szép és teljes a lecke, amire tanít."
/Idézet: Novák Péter, Kép/

2012. április 15., vasárnap

Újhagymás raguleves

Vicces, mert amikor nincs kedvem főzni, akkor valahogy mindig az lesz a vége, hogy a konyhában kötök ki és többfogásos ebédet alkotok:) Na semmi szofisztikált, de nukufőzéshez képest komoly teljesítmény. És még finom is lett. Egy túrófánk kísérte, nem éppen vasárnaphoz méltóan, de nekünk nagyon bejött ez a duó. A levest egyébként a Good Food márciusi számának egy fotója ihlette, a végeredmény mondjuk kevéssé hasonlít a képre, de nem is ezt vártuk tőle.


Újhagymás raguleves
Hozzávalók:
1 ek olaj
2 szál újhagyma
20 dkg csirkemell
15 dkg krumpli kockára vágva
3 dkg kukorica
6 dkg zöldborsó
só, bors, tárkony
1 dl tejszín
1 tk keményítő
A hagymát karikára vágjuk és az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockázott húst és fehéredésig kavargatjuk, majd hozzáadjuk a többi zöldséget, fűszerezzük és felöntjük vízzel. Puhulásig főzzük, majd behabarjuk a keményítővel elkevert tejszínnel.

2012. április 13., péntek

Fogyi sali

Az első olyan gasztrokérés, amivel megküzdöttem…na ja nem vagyok jó fogyokúrás salátákban, ami nem meglepő, mert igazából nem is vagyok rajongójuk. 

Fogyi sali
Hozzávalók egy személyre:
negyed jégsaláta
1 szál újhagyma
negyed piros kaliforniai paprika
1 főtt tojás
2 dkg sárgarépa
1 szár szárzeller
10 dkg natúr sült csirkemellcsík
Az öntethez:
1 doboz natúr joghurt
kevés szezámolaj
bors
citromlé
A tojás kivételével a hozzávalókat csíkokra vágjuk és összeforgatjuk. A tojást negyedeljük. Az öntet hozzávalóit alaposan összekeverjük és a tál közepére tesszük. Köré halmozzuk az összeforgatott salátát, majd rátesszük a negyedelt tojást.

2012. április 12., csütörtök

Zelleres csirkesaláta

Könnyed vacsora volt a terv, így svédasztallal álltam elő, na semmi komoly. Frissen sült bagett, körözött, tojáskrém, felvágottak, sajtok, na meg az alábbi saláta, hogy azért mégis csak legyen valami komolyabb. Egyébként ennek a mintájára készült, csak kicsit felturbóztam. 


Zelleres csirkesaláta
Hozzávalók:
4 zellerszár (Angolzeller, Halványítózeller, Szárzeller)
1 alma
1 dkg dió
10 dkg natúr sült csirkemellcsík
2 dkg piros kaliforniai paprika
1 tojás sárgája
1 dl olaj
1 tk mustár
1 ek citromlé
10 dkg tejföl
só, bors
A tojássárgájából és az olajból majonézt készítünk. Majd a mustárt, fűszereket,citromlét és tejfölt hozzáadva tartármártássá keverjük. A zellert, paprikát és az almát vékony csíkokra vágjuk. És a hússal együtt belekeverjük a tartármártásba. A durvára vágott diót a tetejére szórjuk.

2012. április 11., szerda

Padlizsános rizses hús joghurttal

Nekünk Yu-Xiang készült, meg ha már kínai, akkor KáeM kérésre leves is, meg az immár tökéletesített saláta is (egyszer eljutok oda is, hogy írjak a tökély arányokról:P). Na a lényeg, hogy Zsebinek is készítettem a sült padlizsánból egy fogást. Tetszett neki a jelek szerint.


Padlizsános rizses hús joghurttal
10 dkg sült padlizsán
2 kicsi főtt csirkehús - 2 dkg
3 ek főtt rizs
125 g natúr joghurt
A hozzávalókat botmixerrel teljesen krémesre dolgozzuk, majd megetetjük a csementénkkel. 240 gramm lett összesen, de simán betolta…mondjuk eleve két részletben ebédelt, alvás előtt és után:P Ja kérem, aki korán kel;)

2012. április 9., hétfő

Zöldborsós tokány

Kezembe akadt a fagyasztóban egy kevés sertés felsál. Már tegnap is szemeztünk, de ma végülis komolyabb kapcsolatot is létesítettem a csomaggal…kivettem ugyanis, hogy olvadozzon személyiségem, na meg a lakásban uralkodó hőmérséklet varázsától. S amíg ő olvadozott én recept után néztem, találtam is Ritánál egy ihlető változatot, persze nem volt itthon minden, így kicsit módosítottam itt-ott, de nagyon jó kis ebéd kerekedett belőle. Annál is inkább, mert maradt holnapra is:) (Végüllis három méretes adag lett az alábbi….számunkra, mert más házak, más étvágyak, éppen a minap tárgyaltuk át ezt a témát is Kata szomszédasszonyommal, mondván náluk nem lehet túl sok kaját főzni;))


Zöldborsós tokány
Hozzávalók: 
25 dkg sertés felsál
1 ek olaj
1 kis fej vöröshagyma
Natúr zöldség mix 
frissen őrölt tarka bors
1 evőkanál chilipaszta
1 kk chilipehely
víz
10 dkg zöldborsó
15 dkg tejföl
2 dk liszt
Köretként: kifőzött tészta…most orsó, mert nekem jobban passzolt, mint a spagetti;)
Az olajon megdinszteljük az apró kockára vágott hagymát. A csíkokra vágott felsálat rádobjuk a hagymára, fűszerezzük és erős tűzön addig dinszteljük, amíg ki nem fehéredik az összes húscsík. Felöntjük a vízzel és fedő alatt puhára pároljuk. A végén hozzáadjuk a zöldborsót, majd esetleg még vizet. A liszttel elkevert tejföllel behabarjuk és a kifőtt tésztával tálaljuk.

Heti egyperces 2012/15.



"Mindenkinek három élete van - a publikus élete, a magánélete... és a titkos élete."
/Idézet: Facebook, Kép /

2012. április 8., vasárnap

Csípős csirkemell csík

Azért nem lehetetlen a KFC általunk imádott klasszikusát itthon előadni. A fűszerezés még nem lett tökéletes, mert lehetett volna csípősebb (úgy látszik a méreg erős chili, mégsem erős, eddig úgy tűnik nem is méreg:P) és ha kicsit több időt állhatott volna a joghurtban biztosan omlósabb is lett volna, de még így gyorsan-hamar is remek lett. Köszönet és hála a receptért Mazsának.


Csípős csirkemell csík
Hozzávalók:
1 csirkemell filé (8 hosszúkás, vékony csíkra vágva)
2 kicsi Danone activa (250g)
kb. 10 dkg nem cukrozott kukorica pehely (Corn Flakes - nálam Tescoból)
só, bors, extra erős chili por
0,5 dl olaj
A joghurtot sózzuk, borsozzuk és a chilit is bele keverjük. A csirkemellet felcsíkozzuk, majd beleforgatjuk a joghurtba és letakarva állni hagyjuk. (Ha van idő, akkor egy egész éjszakát, nála m most mindössze fél órát kaptak) A kukorica pelyhet mozsárban durvára törjük (éppen csak át kell kicsit dolgozni, különben nagyon morzsás lesz). Majd egyesével beleforgatjuk a joghurtos csirke csíkokat. A sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé fektetjük a csíkokat, majd egy ecset segítségével kicsit megkenjük a tetejét olajjal. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 25 perc alatt készre sütjük. (Az idő és a fok nyilván sütő és egyéni ízlés kérdése is, én kicsit ropogósabbra sütöttem). Tálalhatjuk salátával, de mi ma fűszeres sült krumplival, ketchuppal és majonézzel ettük…na ezért mondtam tavaly, hogy a húsvéti menüben nálunk csak a sonka a biztos pont:)

2012. április 7., szombat

Húsvét 2012

Nincs új a nap alatt. Készült a szokásos módon főtt sonka, céklás torma, kalács, tojás. Édességnek a vaníliás nyulak. Nincs festett tojás, mert nem láttam értelmét még. Nincs nagy ajándékozás, mert sosem szoktunk (Zsebinek van azért természetesen). Van tojásfa...macska- és bababiztos magasságban pluszban is rögzítve;) Van asztali dekoráció és némi nyulas édesség:)


Más mégis az idei húsvét, mert itt van Zsebike. Bár ő még keveset érzékel a dolgokból, de azért mégis más.  Nem utaztunk sehová, s a várható időjárás miatt a kirándulás is elmarad valószínűleg, de sebaj legalább halad(t)unk a balkon kertészettel. Ajándékozás..vagyis a nyuszi hozzánk holnap reggelre érkezik, hiszen a fiatalúr korán fekvő, már húzza a lóbőrt. 


Minden kedves erre látogatónak nagyon boldog ünnepet kívánunk:)

2012. április 6., péntek

Graham burgonyás kenyér

Álmomban nem hittem volna, hogy lesz valaha olyan, hogy azért gyártok krumplipürét, hogy reprodukáljak egy maradékhasznosítós receptet. Hát a múltkori kenyérke annyira talált, hogy most elkészült ismét. Graham változatban, s ha lehet ez még jobb lett, mint a korábbi. A receptben nem sok változás van, de azért álljon itt ezen verzióban is, mert igazán megérdemli. Időben egyébként egy határozottan gyors kenyér, mert kettő körül álltam neki (akkor még a krumplipürének) és mostanra már lassan már el is felejtettük a vacsorát…persze nem vártuk meg míg kihűlt:)


Graham burgonyás kenyér
Hozzávalók:
50 dkg burgonyapüré
25 dkg kenyérliszt
25 dkg graham liszt
10 dkg puha vaj
1 tk só
fél kocka friss élesztő
1,5 tojás
1 dl tej
A tetejére fél tojás vízzel elkeverve.
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk és hagyjuk duplájára kelni. Bőven lisztezett deszkán formázzuk (a burgonyapüré milyenségétől függően még vehet fel lisztet!), sütőzacskóba tesszük és a formában hagyjuk ismét megkelni. A vízzel elkevert tojással megkenjük, tetejét bevágjuk és 250 fokos sütőbe toljuk kb. 30 percre. Kiszedjük a zacskóból (óvatosan!!!!), rácson hagyjuk kihűlni.

Printfriendly