2012. március 30., péntek

Mici néni két élete


KáeM munkahelyének szervezésében juthattunk el a József Attila színház előadására. Évica barátnőm - aki párjával a babysittelést is vállalta, amit itt is köszönünk nekik- figyelmeztetett, hogy a színház nagyon retro, így szerinte mellőzzem az estélyi ruhát;)


Telt ház volt egyébként, ami nyílván a darabban feltűnő számos illusztris színésznek (Esztergályos Cecília, Galambos Erzsi, Vándor Éva, Bodrogi Gyula, Háda János...stb. hogy csak a legismertebbeket említsem) is köszönhető volt. Az erkélyen kaptunk helyet, egészen jó kilátással avagy az előttem ülő bácsira azért ráfért volna egy fodrász. 


Előzetesen (A színház oldaláról...a képek többségét is innen csentem)
"„Nem várok holnapig...” – dübörög a jól ismert sláger a szomszédban, és Mici néni, barátnői sopánkodásától kísérten, immáron sokadszor veri partvissal a plafont. Hiszen ő fáradt, beteg, nyűgös, és még a lakás is beázik. Rehák doktor tanácsára elhatározza, hogy eltartási szerződést köt egy fiatal, gyermektelen házaspárral. Bokorék beköltöznek, élettel töltik meg a régóta lakatlan kisszobát. De az igazi fordulat akkor következik be, amikor megjelenik a színen Gál Alfréd, az egykori fiákeres, jelenleg Főtaxis régi hódoló. Mici néni kivirul: SZTK helyett motorozni jár; piruláit félredobva, konyakmeggyel kúrálja magát; és a bulizó fiatalok ostorozásáról lemondva, maga is a Budavár presszóban ropja. De ez a vicces, kalandos „kettős élet” nem űzhető sokáig. A megoldáshoz elég egy váratlan motordefekt és egy vízbe pottyant kalap..."


Az előadás egyébként jó volt, bár nálunk fiatalabbaknak nem igen mondana semmit. Rendezésileg volna mit javítani rajta érzésünk szerint. S akadt benne néhány fölösleges szinpadkép, de a színészek remekül játszottak. S olykor őket is magával ragadta a darab vidám hangulata, hiszen volt olyan pillanat hogy nem csak a nézőtér remegett a nevetéstől, hanem a szinpad is. A leglátványosabb ilyen Bodrogi Gyula és Galambos Erzsi egyik párbeszédénél volt (Összetetszik téveszteni a semmelweis ignáccal), amikor is az előadás pár pillanatra szünetelt a vinnyogva röhögő színészek miatt. Ezt mondjuk cseppetsem bántuk, hiszen kell egy kis idő a nevetéstől elhomalyosult szemek megtörlésére:D 

Sajtos zöldborsópüré

Készült egy zöldborsó krémleves, kicsit másként, mint eddig, de elmaradt a fotózás, mert elfogyott, mire észbe kaptam. A lényegi változás, hogy került bele egy kevés hagyma is. Zsebinek is húsmentes verzió készült belőle és nagyon jó szívvel fogyasztotta.


Sajtos zöldborsópüré
Hozzávalók:
2 merőkanálnyi a levesből (mindenestől, szóval hagymából is)
3 dkg sajt
3 dkg joghurt
Botmixerrel krémesre simítjuk.

Ez most csak 160 grammot tett ki. Így a tegnapról maradt zellerpüré is elfogyott ebédre:)

2012. március 29., csütörtök

Zellerpüré csirkehússal

Ha már főtt a leves, magától érthetődő volt, hogy Zsebinek is csinálok egy adag zellerkrémet ebédre. Egész lelkesen fogyasztotta:)


Zellerpüré csirkehússal
Hozzávalók:
2 merőkanálnyi a levesből (mindenesetől!)
1 kicsi főtt krumpli (héjában főtt)
2 csirke "kocka" (előzetesen főzve, pürésítve, fagyasztva)
A hozzávalókat a botmixerrel krémesre dolgozom. Én a húst még fagyottan teszem bele, simán felolvad a forró cuccoktól:)

Nagyjából 220 gramm lesz a kész adag.

2012. március 28., szerda

Zellerkrémleves

Új verzió, mert húsmentes vacsorára vágytunk, több nap töménytelen húsevés után. Így lett az alábbi leves - holnapra Zsebinek egy adag püré is természetesen - némi krumplis tekercs, na meg citromos pite az imádott cukrászdából (nem ők sütik, Olaszországból rendelik).


Zellerkrémleves
Hozzávalók:
2 zellerszár (Angol-/halványító zeller)
32 dkg zellergumó
1 bio tyúkhúsleves kocka
10 dkg füstölt sajtkrém
só, bors, szerecsendió
A tálaláshoz: pirított kenyérkocka
A zellereket apróra vágjuk és a leveskockával együtt feltesszük főni. Mikor puhára főtt, akkor a krémsajtot hozzáadva botmixerrel simára dolgozzuk. Fűszerezzük és összeforraljuk. Vigyázat, nem biztos, hogy az összes főzővízre szükségünk lesz!

A fenti mennyiségből én csentem el Zsebi holnapi ebédjéhez, de erről majd holnap;)

Fokhagymás tejszínes tészta

Gyors, tésztás és inkább húsmentes volt a terv ma. Került bele egy pici hús, de tényleg csak, hogy ízesítse egy cseppet. Remekül sikerült. Még Zsebi is nyalogatta a mártást a kanálról, amíg én ettem, hiába na, már a pocakban is fokhagyma-rajongó volt.:)


Fokhagymás tejszínes tészta
Hozzávalók:
10 dkg széles metélt tészta
1,5 dl tejszín
1 pici fej hagyma (3 dkg)
2 nagyobb gerezd fokhagyma
2 dkg vékony csíkokra vágott házi füstölt szalonna
só, bors
A szalonnát megpirongattam, kevés olajat hozzáadva megfonnyasztottam a hagymákat is mellette. Felöntöttem tejszínnel fűszereztem, majd összekevertem a kifőzött tésztával. 
Leírni lényegében tovább tartott, mint elkészíteni, viszont annál finomabb volt:)

2012. március 27., kedd

Sajtos-tejszínes bárány

Fúziós és kooprodukció. A báránysült maga a Gyradikoból érkezett…bár szombaton megfogadtuk, hogy nem megyünk többet oda, akármilyen jól is főznek, mert hogy hétfőn ebédidőben nem voltak nyitva (ezt elég sokan vettük csalódva tudomásul), aztán meg szombaton délután éppen nem volt kiszolgálás, amikor befutottunk. Hát kétszer nem költöttünk náluk pénzt. Bosszankodtunk, mondtunk nem szépeket, de aztán hétfőn délután hívott KáeM, hogy mit szólnék egy vacsorához a nem kívánatosnak minősített étteremből:P Hát örömmel igent mondtam:) Szóval hozott gyrost, amit azonnal el is pusztítottunk, s hozott egy csomó báránysültet. Ez viszont már nem fogyott el, másnap simán megmelegíteni kicsit száraznak tűnt, így tunnigoltam rajta egy kicsit, finom lett, bár nem olyan, amilyennek megálmodtam. 


Sajtos-tejszínes bárány
Hozzávalók:
6 kisebb szelet fűszeres bárány (Gyradiko)
1 marék vékonyra szelt lilahagyma (Gyradiko)
1 dl tejszín
5 dkg Pannónia sajt
kevés olívaolaj


Egy tűzálló tálat kikentem az olívaolajjal. A húsokról leszedtem a csontot és a tál aljába fektettem őket. Rá halmoztam a hagymát, meglocsoltam a tejszínnel és rádobáltam az apróbb darabokra vágott sajtot. A sajt pirulásáig sütöttem, előmelegített forró sütőben kb. 20 perc volt ez. Krumplipürével és céklával tálaltam.

2012. március 26., hétfő

Tavaszodik

Idén is csalogattuk a tavaszt…ezúttal az alábbi lila jácintokkal. A jelek szerint annyira jól sikerült a csalogatás, hogy már kint pompáznak a virágok, mire újabb adagot vettünk volna…persze azért húsvétra még befigyelhet egy-egy darab, most egyenlőre egy cserepes gerbera az asztali dísz.

Jácintok a lakásból:)
A narancs színvilágot erősítő asztali cserepes gerbera
Eljutottunk Győrbe is megnézni az ébredező kertet (2009, 2010, voltunk tavaly is, csak akkor nem a fotózással, hanem a bejelentéssel voltunk elfoglalva):) 

Sárga krókusz
Az első tulipánok egyike
Jácint
Ibolya tenger
Zsebi a Mama válláról csodálja az ébredő természetes

S hoztunk is egy csokor nárciszt.

A hazahozott tavasz:)

És a fürdőszobában lévő orchideák is érzik a tavaszt, mert hogy három a négyből virágba borult (szárnövesztés is volt, a korábban emlegetett Royal blue a festék nélkül már csak sima fehér, de így is nagyon szép).

Exroyal blue
A kis lila egyik ága
A sárga az ablakban;)
S ami még nagy szó, hogy úgy néz ki, hogy a teraszon lévő csüngő eprek simán átvészelték a telet:)

Heti egyperces 2012/13.


"Vannak emberek, akiket egy időre ajándékba kapunk, hogy elkísérjük élete egy szakaszán. Nem igazán azért, hogy birtokoljuk vagy uralkodjunk felette. Meg azért sem, hogy tanácsainkkal megfojtsuk. Néha csak azért, hogy menjünk mellette. Átláthatóan. Elég ha tudjuk, hogy Ő a világra jött, gondolhatunk rá. Az igazi találkozások pillanatában belopakodunk egymás életébe, és a lelkünk jót ücsörög egymásnál. Ugyanarra a dalra rezdülünk. Érezzük egymást. Az emberek azt mondják, hogy nem szeretnek szenvedni. Én mégis szeretek. Szeretem, ha valaki eszeveszetten hiányzik. Ha ott lappang az a torokszorító érzés minden porcikámban, hogy mindent odaadnék abban a pillanatban, hogy újra találkozzak vele. Érezzem újra ugyanazt a dallamot a lelkemben. Az ő dallamát és az ő rezdülését. Van ezekben a találkozásokban is valami nagyszerű és megdöbbentően furcsa. Az élet összehoz két embert itt vagy amott, mintha a Véletlen játéka volna csupán, aztán összeköti őket a szeretet láthatatlan szövedékével. Hogy aztán sohase felejtsük el azt a dallamot, azt az illatot, azt a hangulatot, amit elénk terelt, és azokat az érzéseket, amiket a lelkünkbe csempészett."
/Idézet és fotó: Facebook/

2012. március 23., péntek

Túrós mini kuglóf

Megígértem Sógornőmnek, hogy a Dédimama születésnapjára viszek egy adag mini kuglófot. Egy túrós receptet kaptam elő, ami normál méretű kuglófnak elég kedvelt a családban. Én még nem készítettem, de úgy emlékeztem rá, hogy kakaóhoz, teához való verzió, vagyis inkább szárazabb. Ma csak sütöttem/fotóztam kóstolni nem engedtem;)


Túrós mini kuglóf (8 db)
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
12,5 dkg túró
12,5 dkg liszt
7,5 dkg cukor
1 tojás
némi reszelt citromhéj
5g sütőpor
3 dkg mazsola
csipet só
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a sót, majd kanalanként a sütőporral elkevert lisztet, legvégül a mazsolát. A formába kanalazzuk (3/4ig töltsük csak meg!), majd 200 fokon (légkeveréssel) kb. 20 perc alatt készre sütjük.

UPDATE: A kóstolás után végülis megerősödött a fenti vélemény, hogy inkább délután teához, reggeli kakaóhoz passzol, nem annyira napközben elrágcsáljuk sütemény. Sebaj, majd következőnek. Sógorom kóstolta egyébként elsőnek, ő ehetőnek minősítette…erre Sógornőm azt mondta, hogy nála ez már igazán jónak számít:P

Graham kenyér

Vásárlás közben kérdeztem KáeM-et, hogy vegyünk-e kenyeret, vagy inkább süssem. Naná, hogy a sütés mellett döntött. Így amikor hazaértünk be is gyúrtam egyet. Az alapreceptet a Szakácsok könyvéből vettem. Igazán jól sikerült, s még másnap is finom volt. Igazi tavaszi vacsora kerekedett belőle, friss zöldekkel, kőrözöttel, sajtotokkal és némi felvágottakkal:)


Graham kenyér
Hozzávalók:
10g szárított élesztő
350g langyos víz
250g kenyérliszt
250g grahamliszt
10g só
2 ek napraforgóolaj
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd hagyjuk duplájára kelni. Lisztezett felületen formázzuk, majd sütőzacskóba és a formába téve hagyjuk ismét megkelni. Pengével bevágjuk a tetejét, vízzel jó bőven meglocsoljuk, majd 200 fokos sütőben (alsó-felső sütés, nem kell légkeverés) pirosra sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

2012. március 22., csütörtök

Zöldborsós krumpli csirkével

Ismét egy babakonyhás történés, bár ezt legalább viszonylag jó ízüen meg is ette a kis herceg. 


Zöldborsós krumpli csirkével
Hozzávalók:
1 nagyobb krumpli
1 merőkanálnyi zsenge zöldborsó
2 kicsi adag csirkehús
A krumplit apró kockára vágva vízben puhára főztem. A zöldborsó is vízben puhult. A botmixer edényébe került minden, némi krumplifőzőlével és két kicsi adag csirkehússal kiegészítve. Gyorsan krémesre simítottam. Majd hagytam ehetőre hűlni. Én nem passzíroztam a borsót, nem okozott puffadást Zsebinél. 

A csirkehús Dédimama féle házi csirkéből készült: simán vízben főtt puhára (igen, jelentősen több idő alatt, mint a bolti felfújt változat), jégkockatartóba adagoltam és így fagyasztottam meg. Aztán kipattintottam a formából és egy zacsiban tárolom. Általában még fagyosan dobom a frissen főtt ételhez. 


Azzal kapcsolatosan, hogy melyik publikált ételféleséget mikor eheti a baba nem bocsátkoznék fejtegetésekbe. Tekintettel arra, hogy ahány babamagazin, netes oldal mindegyiken másféle táblázat van ezzel kapcsolatosan, így úgy gondolom mindenki akkor adja, amikor jónak látja. ;)

2012. március 21., szerda

Kínai I. Sor…

avagy főzőkurzus Lucullus módra, Wangéknál. Régóta tervben volt, hogy jelentkezünk és kipróbáljuk magunkat a kínai konyha világában. Annyira régóta, hogy inkább nekiálltam itthon kísérletezni (végülis nem is volt annyira rossz;)). Na de a lényeg, hogy most (konkréten tegnap) végre eljutottunk. A&Cs párossal karöltve. 


Kicsit korábban érkeztünk a Gizella utcába, így leültettek az étterem részen. Gábor hamar bemutatkozott és tájékoztatott, hogy tervezett 10es létszámunk 5-6-ra csökkent. Bevallom ezt annyira nem bántuk, főleg miután megláttam a helyiséget, ahol főzőcskéztünk. Egy kolléga késett, de érkezése után valóban 6-an lettünk. Kézmosás után levonultunk a "tankonyhába", ami mondjuk egy kisebb helység két kör asztallal (mellette Wang mester és barátai különbejáratú pókerterme…éppen játszottak;)). Mesterünk Kong volt, Gábor csak a magyar hangot szolgáltatta, ami mondjuk vicces volt, mert ő nem beszél kínaiul, Kong pedig magyarul nem igazán. Az asztalokon egyébként már elő volt minden készítve az estéhez, így miután kicsit bemelegedtünk, némi licsiborral és zöld teás süteménnyel, már hallgathattuk is a felvezető szöveget. Bevallom ez egy kicsit unalmasra sikeredett, kevéssé informatívra, persze ehhez nyilván hozzájárul, hogy nem laikus háziasszonyokként voltunk jelen. (Cs. hazafelé indulván jól fogalmazta meg: "Végülis megtudhattuk, hogy Kínában kínaiak laknak") Azt beszéltük, hogy kimondottan praktikus lett volna, ha a jelenlevők 2-3 mondatban bemutatkoznak, s elmondják, hogy miért is vannak ott, hiszen ezzel sok felesleges körtől megkímélhette volna magát Gábor. 

A hosszas felvezetés után jött az érdemi rész. Ez minden fogásnál abból állt, hogy Kong elkészítette a fogást, Gábor közben mondta, hogy mit csinál és mit tesz éppen a wokba, majd kóstoltunk, ezután valaki összefoglalta, hogy mit is láttunk, végül pedig párosan elkészítettük a látott fogást. Három fogás és a konyhalátogatás volt a program, ami mondjuk jól elhúzódott, mert 18:30-tól lényegében este 10ig nyomtuk az ipart. 

A fogások: Fokhagymás uborka szezámolajban - Csípős savanyú leves - Halaromájú sertés

Nagyon finom volt minden. A saját verziók is jól sikerültek. A Sertésünket Kong külön megdicsérte, hogy finom lett:D A maradékhoz kaptunk dobozokat, amiben el tudtuk hozni. Egyébként a leves és a hús volt kiemelkedően finom, az uborka kevésbé volt különleges. (Anyósomnak is ízlett, nála a leves nyert)

Wang mester konyhája;)
A végén bejutottunk egy rövid körre a konyhába is, amit kimondottan különleges élmény volt. 


A fogásokat szerintem itthon is reprodukálni fogom, így természetesen jönnek majd a receptek:) S tippek-trükkök szempontból mindenképpen kiemelt hasznossággal bírt az este:)

2012. március 19., hétfő

Graham bagett

Vagy mondjuk olyasmi…formára legalábbis. Mert idő az nem kellett rá olyan sok.  A mai vacsora abszolút siker terméke, legalábbis Anyósom számára. Na jó nekem is nagyon tetszik. Az eredeti ötletet Ritánál találtam. 

Graham bagett
Hozzávalók:
20 dkg graham liszt
20 dkg kenyérliszt
2,5 dkg élesztő
2 ek olívaolaj
1 kk só
csipet cukor
1,5 dl langyos víz
0,5 dl tejszín
A hozzávalókat a dagasztókarral összedolgozzuk, majd letakarva duplájára kelesztjük. Ezután háromfelé szedjük a tésztát, s megformázzuk a bagettet. A bagett sütőben hagyjuk ismét duplájára kelni, közben a sütőt előmelegítjük és némileg begőzöljük (az aljában teszünk egy lábosban vizet). Tojással lekenjük a bagetteket, mielőtt betoljuk a sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Kívül ropogós, belül foszlósféle;)

Csirkemájtokány

Megláttam Gabojszánál és tudtam, hogy hamar sorra kell kerüljön. De csak magamnak nem akartam elkészíteni - KáeM nem eheti - s Anyósom látogatása kapóra jött. Csak a vacsora elfogyasztása után árulta el, hogy rosszul emlékeztem és ő sincs annyira oda a májért…hát így járt. Azért nem éhezett, mert előételnek elfogyasztotta a maradék két Mini kuglófot;)

Csirkemájtokány
Hozzávalók:
10 db csirkemáj
1 közepes fej vöröshagyma (aprítva)
2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
1 tk darált paprikakrém
1 tk fűszerpaprika
só, frissen őrölt bors és morzsolt majoránna
1 ek libazsír
A májat megmossuk, eltávolítjuk róla a hártyákat, és 3-4 darabra vágjuk. A libazsíron üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a csirkemájat. Kevergetjük kifehéredésig, megszórjuk a fűszerpaprikával, belekeverjük a darált paprikakrémet, fűszerezzük sóval, borssal és majorannával, felöntjük egy kevés vízzel és lassú tűzön, fedő alatt, időnként megkevergetve addig főzzük, míg kicsit besűrűsödik a szaftja. Nekem friss kenyérféle kellett hozzá, s persze némi saláta is:)

Heti egyperces 2012/12


"Azt kérded, ki az igazi, ki a valódi barát? Az, akinek megérted minden kimondott és hang nélküli szavát. Kinek szemébe nézve meglátod minden apró baját, kit csendesen megvigasztalsz, ha könny borítja arcát, ha ok nélkül bezárkózik, te átmászod hallgatása falát, kinek nem hagyod, hogy egyedül vívja kilátástalan harcát. Kinek villanásnyi mosolya, apró kis öröme elűzi minden bánatod, s köztetek nincs olyan, hogy alulmúlod őt, vagy túlszárnyalod. Kinek látványa szívedet és lelkedet melengeti, kivel jó a csend szavát hallgatni, s együtt merengeni. Kinek nem számít, mit vétesz, kis-e, vagy nagy hibát, kivel ha beszélhetsz, könnyebbé válik ez a nehéz világ. Az az igazi barát, kit szeretsz, tisztelsz, csodálsz, s ha választásra kerül sor, te szó nélkül melléállsz. Az a barát, kinek egy kedves szava többet ér a világ összes, minden kincsénél. Az a barát, kinek öröme az örömöd, bánata a bánatod, kinek barátságát minden körülmény közt vállalod.
/Az idézetet a képpel együtt e-mailben kaptam...réges-régen:)/

2012. március 18., vasárnap

Kétcsokis mini kuglóf

Annyira, de annyira jól nézett ki Adelitánál…aki Gabojsza nagylánya, hogy kétség sem fért hozzá megcsinálom:) Húúúúú, pedig én nem is vagyok annyira csoki rajongó:) A mini kuglóf formák a Cora leárazásban jöttek szembe, hát kellett valami muffinféle, így hát nem is volt kérdés, hogy elkészül:) Nagyon finom lett, Anyósomnál is nagy sikert aratott;)


Kétcsokis mini kuglóf
Hozzávalók:
12,5 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 ek kakaópor
5 dkg étcsoki
5 dkg fehér csoki
5 dkg cukor
1 dl tej
0,5 dl tejföl
5 dkg olvasztott vaj
1 kisebb tojás
A száraz hozzávalókat össze keverjük, beleértve az apróra vágott csokit is. Egy másik tálban a nedves hozzávalókat dolgozzuk össze. Majd úgy tessék lássék módon összedolgozzuk a két tál tartalmát. Belekanalazzuk a formába és 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük. Nekem két 4 db-os formám van, ebben éppen elég lett, bár picit több massza is belefért volna:) Értelemszerűen 8 mini kuglóf lett…kívül fényes és roppanós, belül krémes…hmmmmmmmm;)

Brokkoli-krumpli főzelék

Nem ez az első étel, amit főztem neki, de az első, amit nem felejtettem el fotózni. S az első, amit meglehetősen fintorogva fogadott…pedig evett már brokkolit, s tetszett is neki. De ennek az állaga, vagy az íze nem jött be neki. Azért még próbálkozom egyet;)


Brokkoli-krumpli főzelék
Hozzávalók:
3 rózsa brokkoli
1 kisebb krumpli
víz
egy marék buláta
A brokkolit a kockára vágott krumplival a vízben puhára főzzük (én simán a levesből szedtem most ki egy adagot), hozzáadjuk a bulátát és botmixerrel krémesre dolgozzuk. Nekem a jó két merőkanálnyi levesből (főleg brokkoli és krumpli, kevés lé) és a marék bulátából éppen 200 gramm lett.

Az hiszem ezt még gyakorolnom kell;)

Printfriendly