2012. február 29., szerda

Mazsolás zsemle

A helyi Ludwig pékségben szoktunk venni néha. KáeM nagyon szereti. hát gondoltam miért ne próbálnám meg itthon. Szerintem simán verte a Ludwigot…önbizalomban nincs hiány:P Szóval tényleg finom lett. De legközelebb azért több mazsolát teszek bele.

Mazsolás zsemle
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2,5 dkg porcukor
2 tojás
1 csapott tk só
15 dkg vaj
negyed kocka friss élesztő
5 dkg mazsola
A hozzávalókat a dagasztókarral alaposan összedolgozzuk, majd 2-3 órát pihentetjük. Ekkor összegyúrjuk a tésztát. 8 darabra vágjuk és megformázzuk a zsömléket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és letakarva hagyjuk duplájára kelni. Felvert tojással lekenjük és 200 fokon pirosra sütjük. Fogyasztás előtt - a türelmesebbek - rácson hagyják kihűlni.

2012. február 28., kedd

Márványkalács

Már egy ideje nekem is megvan a Szakácsok könyve. Most pedig kipróbáltam belőle az első receptet. Nem tudom sütöttem-e már éltemben ilyen bonyolult süteményt…már most a bonyolulton azt értem, hogy ennyi edényt kell bepiszkítani hozzá. Finom lett egyébként, de azért annyira nem ájulat, amennyi munka van vele, simán tudja ezt a nagynénémtől tanult verzió is;) 


Márványkalács
Hozzávalók:
1 dkg kakaópor
2 tk tej
11 dkg liszt
4 dkg burgonyakeményítő
0,5 tk sütőpor
8 dkg tisztított vaj (simát használtam)
80 ml növényi olaj
14 dkg átszitált porcukor
2 tk átszitált vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
3 nagy tojás
1. Kenjük ki olvasztott vajjal és lisztezzük be egy 1 kg-os sütőforma alján és oldalát 2/3-os magasságig. A felső részét azért nem vajazzuk ki, mert így a tészta nem nő túl magasra, és tetszetősebb formája lesz.
2. Keverjük simára a kakaóport a tejben, majd tegyük félre. Szitáljuk össze kétszer a lisztet, a keményítőt, csipet sót és a sütőport, majd zsírpapíron tegyük félre. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 
3. A vajat és az olajat óvatosan melegítsük fel egy lábasban. Egy van keverjük össze a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Adjuk hozzá a vaj-olaj keveréket, és elektromos habverővel dolgozzuk össze.
4. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, jól dolgozzuk össze, majd részletekben adjuk hozzá a lisztet, miközben erőteljesen keverjük. Miután az összes lisztet hozzáadtuk, a legnagyobb fokozaton még 5 percig keverjük.
5. A massza egyharmadét tegyük át egy másik tála, adjuk hozzá a kakaót, és kézi habverővel keverjük simára.
6. A márványos hatás eléréshez öntsünk egy réteg világos masszát a formába, majd kanalaként váltakozva rakjuk vele a világos és a kakaós masszát. A tetejére egy réteg világos massza kerüljön.Villával cikkcakkosan kevergessük meg a tésztát.
7. Tegyük a sütőbe, és csökkentsük a hőfokot 200 fokra. 15-20 perc elteltével olajba mártott késsel nem túl mélyen vágjuk be a sütemény tetejét. Csökkentsük a sütő hőfokát 175 fokra, és süssük tovább 35 percig.
8. Szúrjunk hústűt a kalácsba: ha nem ragad rá a tészta, a kalács megsült. Vegyük ki a sütőből, késsel lazítsuk meg a formában, majd borítsuk rácsra, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Pita - Limara verzió

Én személy szerint a vastag szétnyílós pitának vagyok rajongója. KáeM egyébként a vékonyabbnak, de már régen szerettem volna Limara receptjét kipróbálni. Szerintem nagyon finom lett. Bár ismételten meg kellett állapítanom, hogy a kerámiabevonatos serpenyőben nem jó lepénykenyeret sütni. A sütő éppen foglalt volt;)
Pita
Hozzávalók:
3 dl langyos víz
2 tk. só
2 ek. olívaolaj
50 dkg liszt
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztunk, majd hagyjuk duplájára kelni. Kb. 45-60 perc kell neki. Ezután 8 egyforma darabba vágjuk, gömbölyítjük őket, hagyjuk 5-10 percig pihenni. Kerek formákat készítünk belőlük, olyan 2-3 mm vastagokat. Ruhával letakarva hagyjuk őket 30 percig pihenni. Én ezután száraz serpenyőben sütöttem őket foltosra. De nyilván a sütőben is sülhetnek.

Rakott padlizsán

Szomszédasszonyé az eredeti ötlet, én csak kicsit változtattam rajta itt-ott. Meg sütöttem hozzá pitát kísérőnek:)

Rakott padlizsán/Zebranyúl
Hozzávalók
1 közepes padlizsán (29 dkg)
35 dkg darált hús
1 kisebb fej vöröshagyma (5 dkg)
1 fakanálnyi sertészsír
2 dl főzőtejszin
1 kk pirospaprika
1 kicsi sürített paradicsom (5 dkg)
1 feta (20 dkg)
1 tk Erős paprikakrém
só, bors, oregano



Elkészítés:
A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, kicsit megsózzuk és félre tesszük. A hagymát megdinszteljük a zsíron. Tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát. Beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a sürített paradicsomot, a paprikakrémet, az oreganot. Lepirítjuk a húst, majd felöntjük a tejszínnel és összefőzzük.
Egy jénai aljába lerakunk egy réteg padlizsánt. Ráöntjük a tejszínes hús felét, majd megszórjuk a feta felével. Jön még egy réteg padlizsán. Ennek tetejébe a maradék hús és a feta. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 percig sütjük. Én frissen sült pitával tálaltam.

2012. február 27., hétfő

Csőben sült ananászos csirkemell

Hawaii volt az ötlet KáeMtől, aztán gyorsan kutattam itt-ott és aztán ráakadtam erre a receptre. Az alábbiak szerint készült nálam. Nagyon finom lett, hálás köszönet az ötletért. 

Csőben sült ananászos csirkemell
Hozzávalók:
25 dkg csirkemell (CH 1,0g)
2 dkg liszt (CH 14,4g)
olivaolaj (CH 0,0g)
13 dkg konzerv ananász (CH 26,3g)
4 dkg vaj (CH 0,2g)
3 dkg liszt (CH 21,6g)
3,5 dl tej (CH 16,1g)
só, fehér bors, szerecsendió (CH 0,0g)
6 dkg reszelt sajt (CH 1,0g)
A csirkemellet szeletekre vágjuk, klopfoljuk, majd lisztbe mártjuk és kevés olajon pirosra sütjük. Tepsibe fektetjük, majd a tetejére halmozzuk az ananászt. A vajon megpirítjuk a lisztet, kézi habverővel kevergetve a tej hozzáadásával besamellt főzünk, sózzuk, borsozzuk szercsendiót adunk hozzá, majd rásimítjuk a húsra, reszelt sajttal megszórjuk. 200 fokon a sajt pirulásáig sütjük. Rizzsel tálaljuk.

CH összegző köret nélkül:
2 adag összesen: 80,6 gramm
1 adag: 40,3 gramm

Heti egyperces 2012/9.



"Amikor Te megváltozol, körülötted minden megváltozik: az emberek, a körülmények, a lehetőségek... az egész világ.
/Idézet: Randy Gage, Képen én volnék egy dögös pillanatomban;)/

2012. február 26., vasárnap

Sajtmártásos csirkemell

KáeM volt az ötletgazda, egyből kétféle ötlettel is dobálózott, így két napig nem kellett gondolkodni. Mert hogy a másikat is megvalósítottam, csak egy nappal később:)


Sajtmártásos csirkemell
Hozzávalók:
25 dkg csirkemell (CH 1,0g)
olívaolaj (CH 0,0g)
12,5 dkg füstölt sajtkrém (CH 1,9g)
5 dkg trappista sajt (CH 0,8g)
0,5 dl tejszín (CH 1,5g)
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, majd kevés olívaolajon mindkét oldalát fehérre sütjük. Kevés vizet aláöntve puhára pároljunk. A sajtmártáshoz a sajtokat krémesre főzzük a tejszínben. Krokettel tálaljuk a sajtmártással leöntött hússzeleteket.

CH összegző köret nélkül:
2 adag összesen: 5,2 gramm
1 adag: 2,6 gramm

2012. február 25., szombat

Iguana

A. és Cs. párossal szerveztünk újabb kulináris kalandozást. Mexikói ízekre vágyott A. így bátorkodtam ajánlani neki az éttermet, amit elméletileg ismertem. Hogy miért elméletileg, mert volt ott egy karácsonyi vacsoránk, amin én csak elméletileg tudtam részt venni, gyakorlatilag ugyanis az irodában dolgoztam, mert akadt valami halaszthatatlan:S Azért elhozták becsomagolva a kajámat, így kóstoltam már egy részét a menünek. De most volt alkalmam végre az éttermet is megnézni és az étlapot is átböngészni:)

Az asztalfoglalásnak mindenképpen volt értelme, mert a hely 8 óra magasságára zsúfolásig tele volt. Nagyon kedves és segítőkész volt a kiszolgálás, sőt elég hatékony is. Az asztal mondjuk a fogások (tányérok) méretéhez képest igencsak kicsike, de azért megoldottuk.

Már a neten átböngésztem az étlapot és tudtam, hogy nehezen fogok választani, ugyanakkor későbbi választásom, már itthon felkeltette a figyelmemet. Biztos voltam benne, hogy vagy nagyon fog tetszeni, vagy éhes maradok:P


Végülis az alábbi fogásokat kóstoltuk, mindenki evett majdnem mindenből - nem meglepő ez kulináris kvartettünknél - elvégre leggyakrabban kínai étterembe járunk együtt;)

Előételnek:
Chips és salsa - mindannyian nagyon ízletesnek találtuk és nagyon bőségesnek.
Jalapeno Poppers - ez is sikeres volt mindenkinél. Nálam az este nagy sztárfogása lett.

Levesnek:
Jalapeno krémsajtleves - Ezt hárman is próbáltuk és el voltunk ájulva tőle. (A. mondjuk kicsit megtorpant, amikor valami oda nem illő darabkát talált a levesében)
Puebla leves - Cs. választása, amiről pozitívan nyilatkozott



Főételnek:
Tűzveszélyes vörös chili - A. választása, nem meglepő módon. Veszett csípősen kérte. És valóban az volt, szerintem ez már kicsit túlzás, mert hogy a csípős íz minden mást elnyomott…a kóstolás után már végülis mindegy volt mit ettem, csak a lángolást éreztem. (Mondtam is KáeMnek, hogy ha ezután kóstoltam volna a saját választásomat, még az is lehet, hogy meg tudtam volna enni.)
Whoop-Ass Chili - KáeM választása és elméletileg kevésbé lett volna csípős, mint a fenti, de azért ez is lángolt. Viszont állagra és fűszerezettségre nagyon kellemes volt, csak itt is kicsit elnyomta a többi ízt a lángolás.
Csirke fajita - Cs. választása, s milyen jó választás. Mikor megláttam már éreztem, hogy mégis emellett kellett volna döntenem nekem is. Nagyon sikeres fogás volt.
Mole Enchiládá - Ez volt az én félresikerült csokoládés választásom. A hozzá kínált mexikói rizs és babpüré nagyon ízlett. De a szósz és a tortillákban lévő hús nem nyerte el a tetszésemet.

Az adagok egyébként nagyon bőségesek voltak, bőven csomagoltattunk is. Az első három főételhez kínált tortilla mennyei finom volt. 

Árkategóriára mondjuk felsőközépnek sorolnám az éttermet, mert italokkal és borravalóval együtt 20.000 pénz volt a fogyasztásunk. Itt is köszönjük szépen A. és Cs. az estét és szép és hasznos ajándékot is;)

2012. február 23., csütörtök

Gesztenyegolyó

Az úgy volt, hogy búcsúztatóra megyek be a munkahelyemre. Nem érkezhettem édesség nélkül, mert az nem én lennék, így a gyerek alvásidejében összedobtam az alábbi golyókat. Aztán mire a sétából hazaértünk szóltak, hogy a búcsúztató elmarad, de szívesen látnak, ha arra járok;) Hát ezúttal (is - mint általában ilyen helyzetekben) a Szomszédasszonyom látott szívesen, na meg Zazi, aki lelkesen fogyasztotta a golyóbisokat:)


Gesztenyegolyó
Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza (CH 123,8g)
25 dkg darált keksz (CH 183,0g)
10 dkg vaj (CH 0,4g)
1 dl tejszín (CH 3,0g)
8 dkg csokireszelék (CH 49,6g)
A vajat megolvasztjuk, majd alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Nedves kézzel folyókat formázunk belőle és csokireszelékben meghempergetjük. 

Had egyek még egyet:) - By Zazi

CH összegző:
30 golyó összesen: 359,8 gramm
1 golyó: 12,0 gramm
(Nyilván függ a darabszám és a felhasznált csokireszelék mennyisége attól, hogy mekkorákat csinálunk.)

2012. február 20., hétfő

Heti egyperces 2012/8.


"Azzá válunk, amire a legtöbbet gondolunk, és azt vonzzuk magunkhoz, amire a legtöbbet gondolunk. Ha a fejedben látod, akkor a kezedben kapod meg. És ezt az alapelvet három egyszerű szóban lehet összegezni: A gondolatok dolgokká lesznek."
/Idézet szerzője ismeretlen, A képen az eddigi legszebb gondolatom:D/

2012. február 19., vasárnap

Graham hot-dog kifli

Limaránál néztem egy alapreceptet, aztán azt alakítottam kicsit, tényleg kicsit. Finom lett nagyon. S a későbbi tapasztalat azt mutatta, hogy több naposan is nyugodtan fogyasztható.


Graham hot-dog kifli
Hozzávalók:
1 pohár joghurt (125g - CH 6,8g)
2 dl tej (CH 9,2g)
1 tojás (CH 0,6g)
0,5 dl olaj (CH 0,0g)
1,5 tk só (CH 0,0g)
2 ek burgonyapehely (1 dkg - CH 7,1g)
25 dkg kenyérliszt (CH 180,0g)
25 dkg graham liszt (CH 161,0g)
1 kk cukor (5g - CH 5,0g)
2,5 dkg friss élesztő (CH 0,0g)
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és duplájára kelesztjük. Ezután 4 felé szedjük téglalap alakúra nyújtjuk, az egyik sarkától feltekerjük, majd középen félbevágjuk. Így tesszük a sütőpapírral bélelt tepsire. 30 percet kelesztjük letakarva. Majd felvert tojással lekenjük és 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.

CH összegző:
8 kifli összesen: 369,7 gramm
1 darab: 46,2 gramm

Tejfölös-hagymás sertésszűz

Biztos pont volt a hús, ehhez kerestem receptet. Isteni lett, nagyon ízlett mind a kettőnek. Szerintem máskor is előkerül majd, persze lehet, hogy fogok rajta kicsit változtatni, bár így volt tökéletes ahogy volt…az adagon csökkentettem. És a nokedli is reformos volt természetesen.


Tejfölös-hagymás sertésszűz
Hozzávalók:
1 szűzpecsenye (20 dkg - CH 0,8g)
1 ek sertészsír (CH 0,0g)
1 fej vöröshagyma (7 dkg - CH 5,8g)
3 gerezd fokhagyma (1 dkg - CH 2,6g)
1 ek liszt (2 dkg - CH 14,4g)
2 dl tejföl (20 dkg - CH 7,6g)
só, bors, grill fűszerkeverék (CH 0,0g)
2 dl húsleves (CH 0,0g)
A húst felszeleteljük sózzuk, fűszerezzük és zsíron elősütjük. Majd kiszedjük. A visszamaradt zsíron megpirítjuk a szálasra vágott hagymát, illetve a fokhagymát, beletesszük a húst, felöntjük a levessel és fedő alatt rotyogtatjuk, amíg a hús omlósan puha nem lesz. Ekkor a liszttel kikevert tejföllel behabarjuk, végül nokedlivel és savanyúsággal tálaljuk.

CH összegző - köret nélkül értendő:
2 adag összesen: 31,2 gramm
1 adag: 15,6 gramm

2012. február 18., szombat

Graham paneer naan

Anyósom kérésére indiai menü volt a terv. Ehhez annyira lelkesek voltunk, hogy még az indiai boltba is elvándoroltunk, némi fűszerutánpótlásért. S ha már ott jártunk, vettünk egy adag paneert is. A graham naant pedig még a boltozás előtt begyúrtam. Remekül sikerült, bár az alábbi adag még hármunknak is hatalmasnak bizonyult.

Graham paneer naan
Hozzávalók:
30 dkg kenyérliszt (CH 216,0g)
20 dkg graham liszt (CH 128,8g)
2 ek olívaolaj (CH 0,0g)
2 tk só (CH 0,0g)
3 dl langyos víz (CH 0,0g)
3 dkg élesztő (CH 0,0g)
10 dkg paneer (CH 1,6g)
1 tk kurkuma (CH 0,0g)
A paneer és a kurkuma kivételével a hozzávalókat összedagasztjuk és hagyjuk duplájára kelni. Ezután 8 felé szedjük, majd mindegyiket kisodorjuk és megtöltjük a reszelt és kurkumával elkevert sajt nyolcad részével. Ezután újra kisodorjuk és letakarva 30 percet pihentetjük. Majd forró száraz serpenyőben foltosra sütjük. 

CH összegző:
8 db összesen: 346,4 gramm
1 darab: 43,3 gramm

2012. február 15., szerda

Zellersaláta

A kínai féle salátához nem kell túl sok zeller, már pedig azt sem lehet folyamatosan enni - bár azért néha simán képesnek érzem magam rá, főleg hogy már tökéletesítettem a receptet is azóta - így ki kellett találni valami más használható fogást. Anyósommal közösen agyaltuk ki. S végülis az elkészítés is közös munka volt, főleg a majonézen dolgoztunk mind a ketten sokat:P (Harmadikra azért sikerült:))


Zellersaláta
Hozzávalók:
4 zellerszár (Angolzeller, Halványítózeller, Szárzeller - 11 dkg - CH 5,5g)
1 alma (10 dkg - CH 7,0g)
1 dkg dió (CH 1,2g)
1 tojás sárgája (CH 0,3g)
1 dl olaj (CH 0,0g)
1 tk mustár (CH 0,0g)
1 ek ecet (CH 0,0g)
10 dkg tejföl (CH 3,8g)
só, bors (CH 0,0g)
A tojássárgájából és az olajból majonézt készítünk. Majd a mustárt, fűszereket, ecetet és tejfölt hozzáadva tartármártássá keverjük. A zellert és az almát vékony csíkokra vágjuk. És belekeverjük a tartármártásba. A durvára vágott diót a tetejére szórjuk. Aztán jól megesszük. Nálunk éppen egy sörtésztás hús kísérője volt.

CH összegző:
3 adag összesen: 17,8 gramm
1 adag: 5,9 gramm

2012. február 13., hétfő

Gyradiko görög étterem

Minden azzal kezdődött, hogy az ingatlanos csajszi, akitől anno a lakásunkat vettük, bombázott pár levéllel a fent nevezett étteremmel kapcsolatosan. Aztán megkértem Fedrát, hogy mellőzzük a bombázást, ő pedig válaszolt, hogy oké, de mindenképpen érdemes kipróbálni a családi éttermet. Aztán megláttam gasztro vonalon is többeknél, hogy frankó a gyros náluk. Évfordulónk is van, meg szeretjük is a görög konyhát, hát gondoltuk miért ne. 

Előételek: pita, padlizsánkrém, kecskesajt-krém
Fel is hívtam őket, hogy asztalt foglaljak, kaptam is természetesen. Kicsit előbb érkeztünk, mert hogy nem gondoltuk, hogy ez ennyire közel van, de ez nem okozott gondot…mondjuk minket azért sokkolt, hogy az étterem, az mondjuk büfé:D Ami rendelkezik pár zárt térben lévő asztallal, ahová le lehet ülni (csekély fűtés, sok takaró;)). Sebaj, nem tántorodtunk el, s milyen jól tettük. Egy srác vette fel a rendelést, ha jól emlékszem Diminek szólították. Pillanatok alatt vizsgázott le vendéglátásból jelesre. Első körben ajánlotta a két személyes tálat, amit azon nyomban el is kezdtek készíteni. Aztán mivel majd' éhen haltunk, hát arra jutottunk, hogy kell valami előétel, és itt kezdtem leájulni, mert hogy az összes létező kencéből kaptunk kis lapátkával kóstolót (azért azt hiszem nekem is sikerült kicsit lenyűgözni, mivel nem mondta, hogy melyik mi, én viszont elég jó találati aránnyal tippeltem meg, hogy éppen mit nyalogatok). Le is csaptunk a kecskesajt-krémre és a padlizsánkrémre. Előbbi sült darált paprikával, utóbbi feta sajttal készül. Egy-egy pitával remek ráhangolásnak bizonyult. 

Ital ügyben is kértünk ajánlást, ha már görög…de spéci görögben csak bort tudtak ajánlani, ebből mondjuk én - mint aki nem vezet - rögtön kaptam is kóstolót, három félét is, nem is éppen gyűszűnyi adagban. Lett is jó kedvem;) Mivel ott nem igazán akartam egyedül inni, hát kértünk egy üveggel elvitelre, ha már lúd legyen kövér alapon, mindjárt egy két literest:D

Mivel az előétellel végeztünk, készen is lett a főételünk, ez már kicsit sem büfé feelingben tálalva. Kaptunk is hozzá porcelán tányért, rendes evőeszközt. Nagyon jót ettünk, és persze messze nem tudtunk mindent megenni, de csomagolásból is ötöst kapnak:) Minden nagyon finom volt egyébként a tálon, kiemelten a birkasült a tetején…ebből még csúszott volna egy kevés. Aztán a fetasajt a görög salátán is verhetetlen volt.

Főétel: kétszemélyes gyradiko tál
Kicsit furcsa volt az étkezésünk, mert mi eléggé kiöltöztünk az alkalomnak, amiért már eleve érdekes pillantásokat sikerült bezsebelni, de aztán a rendelésünk sem az átlagos volt, így a többi vendég a gyros mögül nagyokat pislogott az asztalunk felé;)

Amíg csomagolták a maradékokat, érdeklődtem a kecskesajt-krém recept felől -kaptam is tippet, pontosat nem. Meg a beszerzési hely felől, erre is kaptam tippet. S ha már, hát hoztunk reggelire is egy adag krémet. 

A borral és a borravalóval együtt 12 ezer forintot fizettünk…kártyával, és ebből majdnem a bor volt a nagyobbik tétel (5500 forint volt). 

Az induláshoz képest nem volt egészen másfél óra, hogy hazaérünk, Anyósom, aki zsebit felügyelte nem értette, hogy mi van…mondtuk neki, hogy nem akartuk, hogy éhezzen, ezért siettünk haza a kajával:D Nem hitte el, de azért jól lakott. S a bort is megkóstoltuk mind a hárman és finomnak minősítettük:) /A kajából egyébként még egy komplett három fős étkezés kijön/

Itthoni "díszlettel" a nagyon finom édes bor:D
Összességében szuper jót ettünk, és nagyon tetszett ahogy főznek, biztosan vissza is fogunk még térni, bár nagy valószínűséggel inkább elvitelre választunk az é(tterem) kategóriás büfé kínálatából:D

Desszertügyben maradt bennem némi hiányérzet, bár ez nem az étterem hibája, mert a szokásos görög desszertek elérhetőek voltak, csak azokat mi nem nagyon kedveljük. S a közelben nem tudtunk nyitva tartó és finom cukrászdát. Emlegettük is Mirelle-t, hogy ő biztosan tudna ajánlani, de hirtelen nem jutott eszembe, hogyan is tudnám utolérni és zaklatni kicsit;)

Heti egyperces 2012/7.


Maradj a jelenben. Semmit sem tehetsz, hogy megváltoztasd a múltat, a jövő pedig soha nem lesz pontosan olyan, amilyennek tervezed vagy reméled. Fájdalmad, félelmed és dühöd, sajnálkozásod és bűntudatod, irigységed és terveid és sóvárgásaid csak a múltban vagy a jövőben élnek.
/Idézet: Dan Millman – A békés harcos útja, Kép/

2012. február 8., szerda

Két órás graham kenyér

Mikor megláttam Vianál már tudtam, hogy előbb utóbb sorra kerül. Hát most jött el a pillanat. Kicsit változtattam rajta, szuper lett. Kevés munka, szuper gyors kenyérke. 


Két órás graham kenyér
Hozzávalók:
25 dkg kenyérliszt (CH 180,0g)
25 dkg grahamliszt (CH 161,0g)
1 csomag porélesztő (CH 0,0g)
3 dl langyos víz (CH 0,0g)
1,5 dl tej (CH 6,9g)
1 evőkanál só (CH 0,0g)
1 teáskanál cukor (1dkg - CH 10,0g)
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük - nem kell dagasztani. Én a dagasztókarral kavartattam meg, de csak éppen hogy. Ragacsos sűrű nokedli tésztát kapunk. Hagyjuk másfél órát kelni. Ezután betesszük a fedővel rendelkező jénait a hideg sütőbe, és vele együtt melegítjük fel 230°C-ra — ez azért kell, hogy ne tapadjon le a kenyér. A tésztát bőségesen lisztezett felületen meghajtogatjuk (mint a videóban). Ha bemelegedett a sütő meg a jénai, akkor nagyon óvatosan kivesszük, leügyeskedjük róla a forró fedőt, és hajtott éllel lefelé beleemeljük a kenyeret. Fedő vissza, és mehet minden a sütőbe. 30 percig sül fedővel, aztán még 10 percig fedő nélkül. Ezután kiborítjuk (tök simán kijött a formából) és rácson hagyjuk kihűlni…közben mondjuk rágjuk a körmünket, a rácsot, vagy amit érünk, mert már alig várjuk, hogy a frissen illatozó kenyérbe haraphassunk:D Nálunk ma egy istenkirály marhapörkölt kísérője volt, nagyon jól passzolt. Majd beszámolok, hogy másnapra milyen lett.


CH összegző:
1 kenyérke - mondjuk 24 kb. egyforma szelet: 357,9 gramm
1 szelet: 14,9 gramm

2012. február 7., kedd

Céklakrémleves

Mondhatnám, hogy tömör gyönyör, de csak tömör. Mert nekünk nem volt gyönyör. Finoman szólva nem tetszett, nem a mi ízvilágunk, de hát mindent ki kell próbálni. Céklából a savanyúságot nagyon szeretem, meg a Pirostormát is, de ez nem az én ízvilágom. Az eredeti recept Mirelletől származik és a Baba Magazinban jelent meg. Ma Zsebi is kóstolta a céklát, neki húsival bejött ízre, állagra nem annyira, de ezen majd még dolgozunk:D


Céklakrémleves
Hozzávalók:
3 nagyobb cékla (30 dkg - CH 17,7g)
1 kisebb vöröshagyma (6 dkg - CH 5,0g)
1 ek olívaolaj (CH 0,0g)
1 l húsleves (CH 0,0g)
só, bors (CH 0,0g)
A céklát alaposan megmossuk és héjában puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd kesztyűs kézzel megtisztítjuk és összekockázzuk. A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a céklát és felöntjük a húslevessel. Botmixerrel összesimítjuk, sózzuk, borsozzuk és összeforraljuk. Én levesgyönggyel tálaltam. Mirelle tejszínt, borecetet, vagy fetakockákat javasol hozzá.

Céklavámpír Zsebi
CH összegző:
4 adag összesen: 22,7 gramm
1 adag: 5,7 gramm
/Levesbetét nélkül értendőek/

2012. február 6., hétfő

Heti egyperces 2012/6.


,,Néha nyitva kell hagynunk az ajtót, engedni, hogy besétáljon rajta a legnagyobb álmunk. Talán egy férfi, vele együtt a szerelem, a boldogság, talán egy jó hír, amitől napjaink máshogyan telnek, talán egy barát, aki visszaadja mindazt, amit eddig az évek eloroztak. Talán besétál az egészség, fölszabadítva testünket a folytonos kíntól. Csak ne felejtsük el nyitva hagyni az ajtót, hisz mind várunk valamire! Mindannyian álmodunk. És rettenetesen vágyakozunk, már olyan szinten, hogy a falat tudnánk kaparni, de várjunk, mert az ajtó nyitva van..."
/Idézet: Sarah Garden, Kép/

2012. február 5., vasárnap

Nutellás mikrós süti

Volt már egy próbálkozásom, ez a Viánál talált, most jelentősen jobb lett, bár szerintem ez a verzió is erősen kívánta a kíséretet, jelen esetben a tejszínt. De ettől még ideális desszert nekünk, mert gyorsan megvan és pont méretes kettőnknek. Bár kétségtelenül nem kicsit kalória és szénhidrátbomba;)


Nutellás mikrós süti
Hozzávalók:
4 ek liszt (8 dkg - CH 57,6g)
csipet sütőpor (CH 0,0g)
1 ek cukor (2 dkg - CH 20,0g)
1 tojás (CH 0,6g)
3 ek nutella (7,5dkg - CH 43,0g)
3 ek tej (0,5dl - CH 2,3g)
2 ek vaj (1 dkg - CH 0,0g)
Egy nagyobb mikrózható bögrébe tesszük a hozzávalókat és villával csomómentesre keverjük. A mikró kapacitásától függően 1,5-3 perc alatt lesz készen. (Nálunk még attól is függ a sütési idő, hogy pontosan hová sikerül tenni a mikróban, pedig nem kékcsikos zsugorfóliás márkájú:S)

CH összegző:
Én tejszínhabbal tálaltam, de ezzel nem számoltam most az alábbiaknál.
2 személyes adag: 123,5 gramm
1 személyre: 61,8 gramm

Hagymás-tarjás szűzérme krumpli ágyon

Állítólag eredetileg Gregor József receptje volt. Már nem emlékszem honnan mentettem le. De mindenképpen finom volt:)


Hagymás-tarjás szűzérme krumpli ágyon
30 dkg szűzérme (CH 1,2g)
10 dkg füstölt tarja, vékonyra szeletelve (CH 0,3g)
2 fej nagyobb hagyma, vékonyra szeletelve (13 dkg - CH 10,8g)
50 dkg burgonya (CH 100,0g)
20 dkg tejföl (CH 7,6g)
1 tojás (CH 0,6g)
10 dkg füstölt sajt, reszelve (CH 1,6g) 
só, bors (CH 0,0g)
olívaolaj (CH 0,0g)
1 dkg vaj (CH 0,0g)
A krumplit sós vízben megfőzzük, megtisztítjuk, felkarikázzuk. A szűzérmét 4-5 centi átmérőjű vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk. A szeleteket egy serpenyőben egy kis olívaolajon elősütjük. Egy fedővel rendelkező tűzálló tál alját kikenjük olívaolajjal. Először egy sor burgonya kerül bele, következik egy réteg hússzelet. Ezt követi a hagymakarika réteg, illetve ezt a füstölt tarjaszeletekkel fedjük be. Tetejére jön a következő krumpliréteg. A krumplirétegeket célszerű egy kicsit megsózni.Keverjük ki a tejfölt a tojással és ezzel öntsük le. A tetejére a reszelt füstölt sajt kerül, illetve a tetejére morzsoljunk a vajat, különben nagyon száraz lesz. Lehetőleg üvegfedelű tálat használjunk és ne vegyük le a fedelét a sütés alatt. Akkor készült el, ha az üvegtető alatt a teteje eléggé megpirult. 200 fokos légkeveréses sütőben sütjük.


CH összegző:
4 adag összesen: 122,1 gramm
1 adag: 30,5 gramm

2012. február 4., szombat

Zöldségtakarós sertésszelet

Újabb darab a Brigice féle brainstormingból. S milyen remekbe szabott darab. Bár a kíséreten megint változtattam, mert ő friss kenyérrel ajánlotta, meg mondjuk combból, meg kicsit más fűszerezésből, de az eredeti ötlet, akkor is tőle származik.


Zöldségtakarós sertésszelet
Hozzávalók:
25 dkg sertésszelet (karaj - CH 1,0g)
só, bors (CH 0,0g)
15 dkg vegyes fagyasztott zöldség (CH 18,1g)
2,5 dl tejszín (CH 7,5g)
6 dkg reszelt sajt (CH 1,0g)
A húst sózzuk, borsozzuk, enyhén megkloffoljuk. Egy tűzálló tálat kikenünk kevés olívaolajjal. Belesorakoztatjuk a hússzeleteket, majd ráhalmozzuk a még fagyott zöldségkeveréket. Megbolondítjuk a reszelt sajttal, meglocsoljuk a tejszínnel. Betoljuk a 200 fokos sütőbe, majd a addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul. Én fűszeres sült krumplival tálaltam. 

CH összegző:
2 adag összesen: 27,6 gramm
1 adag: 13,8 gramm

2012. február 3., péntek

Csak egy tipp - Szagtalan bundás kenyér

Hogy ez se maradjon el, s ezzel minden tartozásomat letudtam, avagy az összes recept felkerült, amiről eddig írni akartam. Próbálok ezután nem lemaradni, bár van az úgy, hogy az embernek egyszerűen nincs kedve írni, még receptet sem. 

Szóval szeretjük a bundás kenyeret, nagyon, kevés mustárral megkenve. A sütéssel járó olajszagot viszont kevésbé. Így remek alternatíva, nem én találtam ki, de már nem emlékszem hogyan és hol akartam az ötletre.

Bundáskenyér szagtalanul
Hozzávalók:
elektromos szendvicssütő (gorfisütő)
szikkadt kenyér
tojás
1 tk olaj
A szendvicssütőt előmelegítjük, az első adag kenyér sütése előtt egy ecset segítségével kiolajozzuk. A kenyeret a szokásos módon megforgatjuk a felvert tojásban, majd a sütőbe tesszük és rácsukjuk a tetejét. A kívánt szín eléréséig sütjük. Majd a szokásos módon tálaljuk.

2012. február 2., csütörtök

Fűszeres tepsis krumpli

Elirigyeltem Anyósomtól, mert annyit mesélt róla, hogy milyen finom. Hát nem lett rossz, de bevallom a Lidlben kapható fűszeres sült krumpli jelentősen jobban bejön. Arról nem is beszélve, hogy nem kell annyira előre gondolkodni:)


Fűszeres tepsis krumpli
Hozzávalók:
3 szem krumpli (15 dkg - CH 30,0g)
1 tk sült krumpli fűszersó (CH 0,0g)
1 ek fűszeres olaj (CH 0,0g)
A krumplit héjában puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni. Meghámozzuk, fűszerezzük és kevés olajjal meglocsoljuk. 200 fokos sütőben, néha megforgatva pirosra sütjük.

CH összegző:
1 személyes adag: 30,0 gramm

Printfriendly