2011. december 31., szombat

Évzáró

Mint az iskolában, csak nem akkor, amikor ott:) Az elmúlt időszakban elmaradt párszor a Heti Egyperces szösszenet, nem vettem észre a karácsonyi hajrában:) Most mégsem azokat pótolom, csak lezárom az évet. Nem tettem fogadalmat, még sosem, tehát nem most kezdem el, január elején tettem viszont egy ígéretet, s kis csalással sikerült is betartanom: nevezetesen, hogy minden hónapban pontosan annyi bejegyzés született, ahány napból az adott hónap állt. Erre egyébként olyan szempontból különösen büszke vagyok, hogy ezt Zsebi születésének évében sikerült megvalósítani:) A sikerhez mondjuk hozzájárult a visszadátumozási lehetőség:D Jövőre már nincs ilyen ígértem, de azért lesznek receptek, szösszenetek, ez+az:) 


2011 fotózott konyhai tevékenysége
Minden kedves erre járónak nagyon kellemes szilveszter estét kívánok:)




2011. december 25., vasárnap

Tejfölös-narancsos torta


Vicces módon két nem Stahl rajongó (Sogornőm és én) egy erősen Stahl befolyásolt karácsonyi menüt alkotott:) Azért nagyon nem bántuk ezt, az alábbi torta nekem kifejezetten tetszett. Ki fogom próbálni nyáron más gyümölccsel is (eper…naná…mi más:P). Az eredeti recept egyébként a 2011. téli számban jelent meg és mondjuk csak kicsit változtattam rajta:)


Tejfölös-narancsos torta
Piskóta:
3 tojás (CH 1,8g)
5 dkg cukor (CH 50,0g)
6 dkg liszt (CH 43,2g)
Krém:
1 dl hideg Hulala tejszín (CH 13,0g)
0,5 dl narancslé (CH 5,5g)
12 dkg tejföl (CH 4,6g)
10 g Zselatinfix (CH 0,0g)
1 narancs tisztítva szeletelve (10 dkg - CH 8,9g)
A piskótához a fehérjét a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a sárgáját, végül a lisztet. Zsírozott (!) lisztezett formába öntjük és 200 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. A krémhez a tejszínt habbá verjük, majd belecsurgatjuk a narancs levét, végül beleforgatjuk a tejfölt és a zselatinfixet. A piskótára halmozzuk a krémet, majd kidíszítjük a narancsszeletekkel. Hűtőben pihentetjük legalább egy éjszakát. 


CH összegző:
10 szelet összesen: 127,0 gramm
1 szelet: 12,7 gramm

Tejszínes rakott sertésszűz

Előre elkészíthető volt és ez komoly szempont volt, hogy a vendégségben ne kelljen a tűzhely mellett állni. Egy régebbi Stahl magazinban találtam az ötletadó receptet, de az hallal készült, szóval erősen átalakítottam:) Nem lett rossz, de férne még bele fűszer, meg egyéb tuningolás, fogok még rajta dolgozni:)


Tejszínes rakott sertésszűz
1 kg krumpli (meghámozva és 0,5 cm-es szeletekre vágva) (CH 200,0g)
só, frissen őrölt bors (CH 0,0g)
0,5 kg sertésszűz felkockázva (CH 2,0g)
A tejszínes mártáshoz:
3 dkg vaj (CH 0,1g)
3 dkg finom liszt (CH 21,6g)
4 dl tejszín (CH 12,0g)
1 dl fehérbor (CH 3,0g)
só, frissen őrölt bors (CH 0,0g)
sütéshez: 5 dkg vaj (CH 0,2g)
A krumplit enyhén sós vízben felforraljuk, aztán 5 perc múlva leszűrjük, hogy ne legyen túl puha. Lecsöpögtetjük, áttesszük egy tálba, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kihűlni.
A tejszínes mártáshoz kis fazékban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és mérsékelt lángon 1 percig kevergetjük. Ekkor lehúzzuk a tűzről és kézi habverővel folyamatosan kavargatva hozzáadjuk a tejszínt, meg a bort. Most visszatesszük a tűzre és mártássá főzzük. Ízesítjük, fűszerezzük és langyosra hűtjük.
Egy kiolajozott sütőtálban összekeverjük sorakoztatjuk a szeletekre vágott szűzet, sózzuk, borsozzuk. A tetejére kanalazzuk a tejszínes mártást, majd befedjük a krumpliszeletekkel. Folpackkal letakarjuk. Sütés előtt a tetejére morzsolunk 5 dkg vajat, majd 200 fokon bő 1 óra alatt készre sütjük.

CH összegző:
4 bőséges adag összesen: 238,9 gramm
1 adag: 59,7 gramm

Karácsony Győrben

Vendégség és mégsem:) Múlt vasárnap ottjártunkkor mondtam a Sógornőmnek, hogy már nem igazán érzem magam vendégnek náluk, elvégre ezerrel turkálok a konyhaszekrényében:) Ezúttal is én voltak a menü felelős (legalábbis részben). Az alábbiak készültek, az előételek - amik végülis késői reggelinek kerültek tálalásra/fogyasztásra - Sógornőm előadásában:



Hideg bőségtál (füstölt lazaccal, mangalica sonkával, pulykasonkával, sajtokkal, olívabogyóval, kaviárral)

Tejszínes rakott sertésszűz (Recept is jön, nemsokára)
Rántott sertésszelet borzaskának álcázva
Sült krumpli
Tejfölös uborkasaláta
Vegyes apró sütemények (Mamától is egy szép adag:))

Előre elkészíthető fogást terveztem, aztán Sógorom kérésére készült egy kis rántott hús is, némi tejföllel és sajttal borzaskának álcázva:) Szerintem jól sikerült kis nap volt, annak ellenére is, hogy mindjárt a reggeli bagett szeletelésnél sikerült elvágni az ujjamat:P 

Köszönjük szépen még egyszer a meghívást és természetesen a klassz ajándékokat is:)

Jaaaa és mindenképpen meg kell említeni, hogy megkóstoltam a lazacot is és a kaviárt is…ami ugye azért nagy szó, mert nem eszem halat (vagyis semmi vízből érkezőt) igazából. Némelyikre allergiás is vagyok, ezekre nem voltam:)

2011. december 24., szombat

Libamájhab

Ez az Szent Este újabb követelménye, a libamáj. Ezúttal habot készítettem belőle, nem a szokásos fokhagymás verzió készült. KáeM szerint ez egyenesen a libamáj meggyalázása…meg a piritósé is:P Ő a klasszikus vinulatra szavaz. Nekem azért tetszett:) És természetesen el is fogyott.


Libamájhab
Hozzávalók: 
35 dkg libamáj (CH 22,1g)
1 hagyma (5 dkg - 4,2g)
kevés libazsír (CH 0,0g)
1 dl fehérbor (CH 3,0g)
1 gerezd fokhagyma (3g - CH 0,8g)
1 dl édesítetlen habtejszín (CH 3,0g)
só, bors, szerecsendió, szegfűbors (CH 0,0g)
Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megmosott feldarabolt májat, felöntjük a borral, és fedő nélkül kb. 10 percig pároljuk. Végül zsírjára sütjük, és megszórjuk sóval meg borssal. A májat a visszamaradt szafttal és kevés tejszínnel sima péppé dolgozzuk a késes robotgépben. A maradék tejszínt kemény habbá verjük csipetnyi sóval, majd óvatosan hozzákeverjük a májpéphez. Végül további sóval és borssal, illetve őrölt szerecsendióval és csipetnyi szegfűborssal ízesítjük. Pirított kaláccsal/kenyérrel, lilahagymával tálaljuk.

CH összegző:
14 pirítósra elegendő adag: 33,1 gramm
1 szelet pirítóson: 2,4 gramm
/A piritós kenyér nincs beleszámolva!/

Aszalt szilvás csirkemell

Idén egyszerűre vettem a Szent Este követelmény teljesítését. Aszalt szilva ez a biztos pont, meg mondjuk újabban a libamáj is…utóbbi lett a vacsora. Előbbi az ebéd, aminek kicsit sem ártott az egyszerűség:)


Aszalt szilvás csirkemell
35 dkg csirkemellfilé (CH 1,4g)
10 dkg magozott aszalt szilva (CH 62,0g)
10 dkg szeletelt bacon (CH 0,0g)
kevés olaj (CH 0,0g)
só, bors (CH 0,0g)
Elkészítés:
A kiklopfolt csirkemelleket kiterítjük és besózzuk, borsozzuk. A kiterített szeletekre egymás mellé, szorosan aszalt szilvát rakunk. Szép egyforma hengerekké formázzuk, majd a hengereket betekerjük baconnel, és tepsiben pirosra sütjük. Felszeletelve fűszeres-sajtos burgonya pürével tálaljuk.

CH összegző:
2 tekercs összesen: 63,4 gramm
1 tekercs: 31,7 gramm
(Nekünk ez két étkezésre bőven elég lett, szóval 4 adagnak számított)

Boldog karácsonyt!

Minden kedves látogatónknak nagyon boldog karácsonyt kívánunk:D


"Ahány csengő: csendüljön,
ahány gyerek: örüljön,
ahány gyertya: mind égjen
karácsonyi szépségben."
/Idézet ismeretlen szerző tollából, a képen a mi kicsi Mikulásunk:)/

 






2011. december 23., péntek

Négysajtos csillagok

Nagyon jól sikerült és döbbenetesen gyorsan fogy:) Múlt szombatra készült az adag fele, mostanra a másik. Jól elvolt a hűtőben a tészta:)


Négysajtos csillagok
Hozzávalók:
40 dkg liszt (CH 305,2g)
6 ek tejföl (30 dkg - CH 11,4g)
5 dkg füstölt sajt (CH 0,8g)
5 dkg trappista sajt (CH 0,8g)
5 dkg házi sajt (Rosinante karácsonyi vásárból - CH 0,8g)
5 dkg gouda sajt (CH 0,8g)
30 dkg margarin (CH 1,2g)
1 ek só (CH 0,0g)
A tetejére: 1 tojás (CH 0,6g), némi szezámmag
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a sajttal, a sóval és a tejföllel összedolgozzuk. Hűtőben pihentetjük (vagy akár azonnal nyújthatjuk, de 1 hét sem árt meg neki). Vékonyra nyújtjuk, szaggatjuk, kenjük, szórjuk majd 180 fokon sütjük kb.15 percig.

CH összegző:
A teljes adag: 321,6 gramm (320 db)
1 csillag: 1,0g

Túrós gyümölcskenyér

Idén is tervbe vettem a Beiglit, aztán Anyósom szólt, hogy a Mama készít, ne álljak neki. Sebaj, újratervezés, aztán ez lett belőle. Nagyon jól sikerült, kezd kérdésessé válni, hogy marad-e belőle karácsonyra:P Az ötletet Ildinyó adta, de kicsit - tényleg kicsit - rányomtam a kezem;))


Túrós gyümölcskenyér
50 dkg kenyérliszt (CH 360,0g)
1 zacskó sütőpor (7g - CH 0,0g)
15 dkg vaj (CH 0,0g)
15 dkg vaníliás porcukor (CH 150,0g)
3 tojás (CH 1,8g)
35 dkg túró (CH 13,0g)
10 dkg mazsola (CH 65,0g)
5 dkg aszalt barack (CH 33,3g)
5 dkg kandírozott narancshéj (CH 37,2g)
5 dkg kandírozott citromhéj (CH 35,0g)
csipet só (CH 0,0g)
1 tk fahéj (CH 0,0g)
1 tk őrölt szegfűszeg (CH 0,0g)
csipet őrölt szerecsendió (CH 0,0g)
15 dkg marcipán (CH 86,1g)
kevés rumaroma (CH 0,0g)
A tetejére 5 dkg olvasztott vaj (CH 0,2g)
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A nagyobb aszalt gyümölcsöket kisebb kockára vágjuk. A lisztet átszitáljuk a sütőporral, hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot és a sót. Alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a puha vajat kisebb darabokban, a tojásokat és kevés rum aromát, majd a dagasztókarral összekevertetjük. Ha összeállt a tészta kézzel beledolgozzuk az asztalt gyümölcsöket és a reszelt marcipánt. A tésztát kicsit hosszúkásra formázzuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Sütőbe toljuk és kb. 50-60 percig sütjük (sütő függő). A vége felé letakarhatjuk a tetejét sütőpapírral, hogy ne száradjon ki nagyon.

CH összegző:
Az egész adag: 781,6 gramm
Én nagyjából 25 szeletre vágom, így egy szelet: 31,3 gramm

2011. december 22., csütörtök

Néró teasütemény

Egyszerűt szerettem volna, de valami olyat, amit még nem csináltam. Persze azért ne rugaszkodjunk nagyon el a hagyományos (nálunk) linzertől. Nagyon jó gondolat volt.:) Gyorsabban megvan, mint a linzer:) De azért még van mit tanulnom. Hiszen távolabb kell tenni őket a tepsiben, meg nem ártana egyenletesebb golyókat formázni:)


Néró sütemény
Hozzávalók:
15 dkg vaj (CH 0,6g)
15 dkg porcukor (CH 150,0g)
25 dkg liszt (CH 108,0g)
1 db citrom reszelt héja (CH 0,0g)
1 teáskanál vaníliaaroma (CH 0,0g)
2 db tojás sárgája (CH 0,6g)
A töltelékhez:
15 dkg sárgabarack lekvár (CH 50,6g)
A díszítéshez:
5 dkg étcsokoládé (CH 25,6g)
A vajat az átszitált porcukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és a vaníliaaromát. Végül hozzákeverjük a lisztet. Kézzel pici golyókat formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. (Bőven hagyunk helyet, mert jócskán terül) 200 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni a félgömböket. Baracklekvárral összeragasztjuk, majd olvasztott étcsokoládéval dekoráljuk. (A csokit érdemes sütőpapírból készített nyomócsővel csurgatni) 

CH összegző:
32 db összesen: 335,4 gramm
1 db: 10,5 gramm
Nyilván a szokásosnál is semmit mondóbb a számolás, mert hát ha kisebbeket formázok, jelentősen több lenne, több lekvárt venne fel:) De kb. lehet viszonyítani:)

2011. december 21., szerda

Rózsaborsos-citromos spagetti

Tésztára vágytam, csípősre. Anyósomtól csentem némi ihletet, aztán az alábbi finomság született belőle. Bevallom karácsony előtt mindig gondban vagyok azzal, hogy mit együnk, mert már előre tudom, hogy mi következik - elvégre általában én főzöm:P. Na meg azt se hagyjuk ki, hogy ilyenkor már nagyüzemi sütögetés van, még nálam is, pedig nem szoktam sokféle édességet sütni. Persze mindenkinek más a sok, de vissza a mai vacsorához:

Rózsaborsos-citromos spagetti
Hozzávalók:
15 dkg spagetti (CH 105,0g)
1 ek olívaolaj (CH 0,0g)
3 dkg póréhagyma (CH 1,9g)
1 kk reszelt citromhéj (CH 0,0g)
2 kk rózsabors (CH 0,0g)
25 dkg darált hús (CH 1,0g)
1,25 dl tejszín (CH 3,8g)
1,25 dl tej (CH 5,8g)
5 dkg tejföl (CH 1,9g)
0,1 dl citromlé (CH 0,0g)
só (CH 0,0g)
chili karika (CH 0,0g)
1 tk Csípős Piros Arany (CH 0,0g)
A spagettit lobógó sós vízben készre főzöm. Közben elkészül a ragú is. A citromhéjat egy mozsárban összedolgozom a rózsaborssal. A félkarikára vágott póréhagymát kevés olívaolajon megpirongatom, majd rádobom a darált húst is. Fűszerezem, majd fehéredésig kevergetem. Hozzáadom a tejszínt, tejet és a tejfölt és addig főzöm, amíg besűrűsödik. 

CH összegző:
A teljes adag: 119,4 gramm (három főre elég)
1 adag: 39,8 gramm

Kókuszos bonbon

Az legújabb formába ezt a Bounty-ra hajazó dolgot találtam ki. Nem lett rossz, bár a leírt töltelék nagyjából három formára elegendő lett volna…ezzel számoltam, de valójában csak egy adagot készítettem el. A többi töltetet rásóztam a szomszédasszonyra, hogy alkosson ő is:) Ez sikerült egyébként a legkevésbé, elég sok figura vetkőzött le kifordítás közben, persze lehet, hogy azért, mert türelmetlen voltam;)
A vetkőzőt gyászolják a többiek:P
Kókuszos bonbon
Hozzávalók:
20 dkg Szerencsi Szerecsen csoki (CH 102,2g)
1,25 dl tejszín (CH 3,8g)
3,5 dkg cukor (CH 35,0g)
4 dkg vaj (CH 0,2g)
10 dkg kókuszreszelék (CH 6,4g)
A tejszínben felolvasztjuk a cukrot és a vajat. Forrástól számítva 3 percig főzzük, majd belekeverjük a kókuszt. Hagyjuk teljesen kihűlni. A szerecsen csokoládét megolvasztjuk, majd kikenjük vele a formát. Ezután fagyasztóban/hűtőben dermesztjük. Megismételjük a műveletet. Majd megtöltjük a töltelékkel, és csokival lezárjuk. Ismét dermesztjük. Végül óvatosan kifordítjuk a formából.

CH összegő:
36 db bonbon összesen: 147,6 gramm
1 db bonbon: 4,1 gramm

Capuccinos bonbon

Három féle formám van, így három féle bonbon készült. Az elsőt már megmutattam, ez a második és készült egy harmadik Bounty-ra hasonlító. Erről is mindjárt. De előbb a capuccinos.


Capuccinos bonbon
Hozzávalók:
10 dkg Szerencsi Szerecsen csoki (CH 51,1g)
7,5 dkg fehércsokoládé (CH 47,3g)
6 dkg sűrített tej (CH 33,2g)
1 dkg capuccino por (CH 4,9g)
A szerecsen csokoládét megolvasztjuk, majd kikenjük vele a formát. Ezután fagyasztóban/hűtőben dermesztjük. Megismételjük a műveletet. Közben elkészítjük a krémet: a fehércsokoládét megolvasztjuk - nem kell folyós legyen, elég, ha keverhető, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Betöltjük a formába, végül szerecsen csokival lezárjuk és ismét dermesztjük. Végül óvatosan kifordítjuk a formából.

CH összegző:
15 db bonbon összesen: 136,5 gramm
1 db bonbon: 9,1 gramm

Meggyes-konyakos bonbon

Nos igen, KáeM konyakmeggy rajongó. Az eredetit szereti, meg a fiúsat. Hát gondoltam, miért nem próbáljak meg valami hasonlót alkotni. Szerintem nem is lett annyira rossz.


Konyakos meggyes bonbon
Hozzávalók:
10 dkg Szerencsi szerecsen (CH 51,1g)
5 dkg aszalt meggy (CH 37,1g)
0,5 dl konyak (CH 0,0g)
1 ek vaníliás porcukor (2 dkg - CH 20,0g)
Az aszalt meggyet egy éjszakára a konyakba áztatjuk, majd apritógépben a porcukor hozzáadásával krémesre dolgozzuk. A csokoládét megolvasztjuk, majd kikenjük vele a formát. Ezután fagyasztóban/hűtőben dermesztjük. Megismételjük a műveletet, majd beletöltjük a krémet, végül olvasztott csokival lezárjuk. Mikor ez is megdermedt, óvatosan kifordítjuk a formából. 


CH összegző:
15 db bonbon összesen: 108,2 gramm
1 db bonbon: 7,2 gramm

2011. december 18., vasárnap

Advent negyedik vasárnapja

Az idei "koszorú"
"Itt az Advent,
a szent Advent!
Nézzétek, ég a negyedik gyertya!
Eljövendő Jézuska
mennybe vezet minket.
Szent orgonaszó,
szent időszak!"
/Burghardt Klára: Advent/

Pelenkatorta

A kész torta minőségbiztosítás alatt;)
Még hozzá meggyes ízben:P Gasztro is, meg nem is:) De úgy gondoltam itt a helye, mert amikor azon agyaltam, hogy mi is legyen Reginek az ajándék, azt kellett végiggondolnom, hogy mi az, ami nagyon én vagyok…és hát az a konyha. S végülis valamire való torta a konyhában készül:) Ez mondjuk konkrétan az étkező asztalon készült. A másik ajándék egy névre szóló, születési dátumos takaró volt, amit szintén én alkottam…vagyis a takaró adott volt, csak a betűk és számok kerültek rá általam:) Na de vissza a tortához.


Alul a kicsi body, a második szinten a kacsának álcázott szundikendő

Pelenkatorta
Hozzávalók:
1 csomag pelenka (78 db Pampers Premium Care 1)
78 db gumi
3 m vastag szalag
1 kicsi body
1 szundikendő
1 meggyes hűtős rágóka
1 (névre szóló) baby on board tábla
1 db 26 cm-es alátét
celofán
kevés szalag
A pelenkákat hengerekké tekerjük, majd gumival rögzítjük. A szalagból az alátét segítségével készítünk egy 26-cm-es hurkot, amit megtöltünk pelenkákkal, illetve beletekerjük a body-t is. Ezután készítünk egy valamivel kisebb hurkot és azt is kirakjuk pelenkával,illetve beletekerjük a szundikendőt. A tetejére egy még kisebb hurok készül, amit szintén kitöltünk pelenkával, majd beleigazítjuk a rágókát. A szalagokat úgy rendezzük az egyes szinteken, hogy eltakarják a gumit. Egymásra rakjuk a három szintet, majd beleügyeskedjük a táblát. Végül celofánnal becsomagoljuk és szalaggal díszítjük. 

Rutinosak egyébként kicsit nagyobb méretű pelenkát és később használható ruhácskát, egyéb ajándékokat tehetnek bele, hogy ne kelljen olyan hamar szétbontani:)



Mivel az időzítésnek hála a bejegyzés nagyjából az átadással egy időben jelenik meg, így egyenlőre nem tudok beszámolni róla, hogy sikert arat -e:)

2011. december 17., szombat

Libasült párolt lila káposztával és törött krumplival

Anyu vágta és alkotta konyhakészre a libát. Én csak besóztam és belepakoltam a sütőzacskóba, majd egy órára a 200 fokos sütőbe toltam. Készült hozzá némi törött krumpli, és párolt lila káposzta is. Utóbbiról kicsit bővebben, egy meglehetősen rosszul sikerül képpel:


Párolt lila káposzta
Hozzávalók:
1 fej lila káposzta 
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál olaj
ecet
A káposztát vékonyra gyaluljuk. A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az olajat és a káposztát, sózzuk. Fedő alatt alacsony fokozaton, időnként megkeverve addig pároljuk, amíg meg nem puhul. (Előfordulhat, hogy kell hozzáadni kevés vizet). A végén ízlés szerint ecetet adunk hozzá.

Készült leves is a csontosabb részekből, bőven elég volt vacsorára 6 főnek. S még jócskán maradt is, amit a holnapi babalátogatásra tudunk vinni:)

Túrótorta

Majdnem ez, de mégsem, mert szóba sem jöhetett a nyers tojás, elvégre szoptatós anyukának készült:) Marad ez a verzió, mert még finomabb és habosabb is, a korábbi verziónál. Két vendégségre tökéletesen elég lett, nálunk ma és Sógornőméknél vasárnap:)


Túrótorta
Hozzávalók:
3 tojás (CH 1,8g)
6 dkg liszt (CH 43,2g)
5 dkg cukor (CH 50,0g)
1 csomag zselatin (CH 0,0g)
5 dl Hulala tejszín (CH 65,0g)
5 dl barackos joghurt (CH 73,0g)
25 dkg túró (CH 9,3g)
3 dkg vaníliás porcukor (CH 30,0g)
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sárgáját, végül a lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt visszatesszük a kapcsos tortaformába. A zselatint feloldjuk 1 dl vízben. A tejszínt kemény habbá verjük. A túrót összekeverjük a cukorral, a felvert tejszín felével, majd a zselatinnal. A tortára öntjük és hűtőbe tesszük. Amíg dermed elkészítjük a joghurtos krémet: a joghurtot összedolgozzuk a tejszínnel és a zselatinnal. Majd a túrós rétegre öntjük. Fél nap alatt készre dermed. Ekkor leszedjük a torta formát róla, és barackszeletekkel díszítjük. (Természetesen más gyümölccsel és készülhet;))

CH összegző:
16 szeletes torta összesen: 272,3 gramm
1 szelet: 17,0 gramm
(Nálunk több szelet lett belőle:)

2011. december 12., hétfő

Heti egyperces 2011/50.

    


"Amikor öt éves voltam, anya azt mondta, a boldogság a kulcs egy szép élethez. Hat évesen iskolába mentem és megkérdezték mi akarok lenni. Azt írtam: "boldog". Azt mondták, rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet."
/Idézet: John Lennon, Kép a boldogságom:)/

Gratulálunk:)



Sok szeretettel köszöntjük a tegnap 13.15-kor 2950 grammal és 50 cm-el érkezett unokahuginkat és szüleit:)


"Hol voltam, mikor még nem voltam?
Előletek jól elbújtam!
Piciny búzamag, az voltam.
Ezüst csillag egy álomban.
Mi minden voltam helyettem,
Mielőtt még meg sem születtem!"
/Idézet: Ismeretlen - Kép: Regi baba/

 

2011. december 11., vasárnap

Advent harmadik vasárnapja

Színváltós hópelyhek a Milkának köszönhetően;) Jade is szereti csodálni;))
"Itt az Advent,
az illatos Advent!
Nézzétek, ég a harmadik gyertya!
Pattogó tűz
bevilágítja a házat.
Alma, birsalma,
sütemények halma!"
/Burghardt Klára: Advent/

2011. december 10., szombat

Capuccinos tiramisu

A hortobágyi palacsinta (nem egészen úgy készült, ahogy a linken írva vagyon, de majd máskor írom meg ezt a verziót, annyira nem sokban tér el, csak tankönyvibb:P) biztos pont volt, mert hogy az egész látogatási ötlet ezzel kezdődött, konkrétan egy facebookos képpel;) De hát desszert nélkül nem élet az élet, ahogy sós rágcsálnivaló nélkül sem. Utóbbinál csaltam, mert a pénteki Mikulás ünnepségre készült már egy adag. De a desszert és a főétel frissen készült. Utóbbinak jót tett volna, ha egy éjszakával előbb el tudom készíteni, de azért nem lett rossz. 


Capuccinos tiramisu
Hozzávalók:
15 dkg Amaretti (CH 116,6g)
25 dkg mascarpone (CH 7,8g)
2 dl tejszín (Hulala - CH 26,0g)
1 zacskó bourbon vaníliás cukor (CH 10,0g)
2 dkg capuccinopor (CH 9,7g)
Kakaópor a díszítéshez.
A tejszínt kemény habbá verjük a cukorral, a mascarponét pedig alaposan kikeverjük a capuccinoporral. A két krémet összedolgozzuk, majd az előzetesen híg capuccinoba mártott amarettivel rétegezzük. 

CH összegző:
6 adag összesen: 170,1 gramm
1 adag: 28,4 gramm

Printfriendly