2011. augusztus 31., szerda

Paprikás kifli

A munkahelyemmel szemben lévő kis boltban isteni paprikás kiflit lehet kapni. Csak hogy én tavaly december közepe óta nem látogatom rendszeresen a munkahelyemet, így már paprikás kifli megvonási tünetek jelentkeztek. Viszont ahelyett, hogy arra-jártunkban betértem volna kifliért, inkább sütöttem én. S milyen jól tettem, mert isteni jól sikerült, máskor is fog készülni egészen biztosan. Ihletért természetesen Limarához mentem.


Paprikás kifli
Hozzávalók:
1 dl tej (CH 4,6g)
5 dkg tejföl (CH 1,9g)
1,5 dkg vaj (CH 0,1g)
1 tk só (CH 0,0g)
25 dkg BL 80 liszt (CH 190,8g)
csipet cukor (CH 0,0g....nem sikerült megmérnem a mennyiséget)
2,5 dkg élesztő (CH 0,0g)
1 kk piros paprikat (CH 0,0g)
1. Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk.
2. A piros paprika kivételével alaposan összedagasztjuk.
3. A tészta feléhez hozzádolgozzuk a piros paprikát.
4. Duplájára kelesztjük.
5. Két kört sodrunk a két tésztából, majd egymásra tesszük őket és 8 cikkre vágjuk. Megformázzuk a kifliket, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és ismét hagyjuk duplájára kelni.
6. Vízzel alaposan megspricceljük, nagy szemű sóval megszórjuk.
7. 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben pirosra sütjük.

CH összegző:
8 kifli összesen: 197,4 gramm
1 kifli: 24,7 gramm

2011. augusztus 30., kedd

Paradicsomos csirkemell

Foghúzásra tekintettel (igen gyorsan kihúzattam az egyik bölcsesség fogamat...na nem önszántamból, hanem mert fájt:S) tejmentes vacsora kellett. (Csak én vagyok vele úgy, hogy ilyenkor csupa tejes/tejszínes recept ugrik be?) Nem akartam újra a zöldborsós változatot, így született ez. Nem lett rossz, bár nem voltunk nagyon éhesek, így nem fogyott annyira, mint gondoltam.


Paradicsomos csirkemell
Hozzávalók:
20 dkg csirkemell (CH 0,8g)
6 dkg hagyma (CH 5,0g)
7 g fokhagyma (CH 1,8g)
8 dkg paradicsompüré (CH 16,0g)
1 kk csípős Piros Arany (CH 0,0g)
só, oregano, bors (CH 0,0g)
1. A hagymákat megtisztítjuk, majd kevés olajon megfuttatjuk, rádobjuk a kockára vágott csirkemellet és fehéredésig pirítjuk. 
2. Fűszerezzük, hozzáadjuk a paradicsompürét, a Piros Aranyat és felöntjük vízzel. 
3. A hús puhulásáig főzzük, ekkora kellően be is sűrűsödik. Párolt rizzsel vagy főtt krumplival tálaljuk.

CH összegző:
2 nagy adag - köret nélkül - összesen: 23,6 gramm
1 adag köret nélkül: 11,8 gramm

2011. augusztus 29., hétfő

Tejfölös mézes krémes

Még a Kőteleki Kaptár receptversenyére készült, amúgy a családi - Anyukám féle - karácsony elmaradhatatlan eleme egy jó ideje. Igazán megérdemelte már, hogy ide is felkerüljön. 


Tejfölös mézes krémes
Hozzávalók - mézes lapok:
70 dkg finomliszt (CH 534,1g)
2 kávéskanál szódabikarbóna (CH 0,0g)
25 dkg porcukor (CH 249,8g)
25 dkg méz (CH 202,5g)
3 egész tojás (CH 1,8g)
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd meleg helyen letakarva két napig állni hagyjuk, naponta legalább kétszer átgyúrjuk. Ezután öt felé szedjük a tésztát és egy tepsi hátoldalán készre sütjük. Vigyázni kell vele, mert könnyen megég. Ezután a kész lapokat további két napig pihenni hagyjuk.

Hozzávalók-krém:
5 dl 20% - os tejföl (CH 19,0g)
2 evőkanál méz (5 dkg - CH 40,5g)
1 teáskanál vanília kivonat (CH 0,0g)
1 csomag zselatin fix (CH 0,0g)
15 dkg darált dió (CH 17,6g)
A tejfölt a mézzel és a vaníliakivonattal kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a zselatin fixet. Ezután megtöltjük vele a lapokat, lesúlyozzuk és a lapok puhulásáig állni hagyjuk.

CH összegző:
A teljes adag: 1065,3 gramm
1 szelet: 23,7 gramm (Ez erősen függ attól, hogy mekkora szeleteket vágunk. Én a 28x28 cm méretű tepsin sütöttem a lapokat és minimális szélet vágtam le róla, így lett 45 szelet összesen.

2011. augusztus 28., vasárnap

Heti egyperces 2011/35.



"Az élet örömeinek fele azokban a jelentéktelen dolgokban rejtőzik, amelyek az embert körülveszik anélkül, hogy észrevenné őket.
/Idézet: Orison Swett Marden, Kép/

Tejfölös marhaszelet

Mirelle-nél láttam meg több héttel (hónappal?) ezelőtt. Aztán tegnap nagy erőkkel keresgéltem valami ebédötletet mára. És ezen akadt meg a szemem, annak fényében, hogy emlékeztem, hogy nem is olyan régen vettünk egy szép darab fehér pecsenyét. Nem tudtuk mi lesz belőle, csak nagyon megtetszett mind a kettőnknek. Hát méltóbb véget nem is érhetett volna a nemes hús fajta. Az eredeti recept Before-t dícséri, de nálam kicsit alakult, az itthon lévő hozzávalók fényében.


Tejfölös marhaszelet
Hozzávalók:
8 szelet marha fehér pecsenye (0,5 kg - CH 3,0g)
25 dkg tejföl (CH 9,5 g)
1 dkg liszt (CH 7,6g)
víz (CH 0,0g)
só, bors (CH 0,0g)
1. A hússzeleteket enyhén megkloffoljuk. Majd kevés zsiradékon mindkét oldalát megpirítjuk. Vízzel felöntve fedő alatt puhára pároljuk. (Ez a marha korától függően elég hosszú idő is lehet, a vizet pedig időnként pótolni kell!)
2. A puha hússzeleteket egy tányérra kiszedjük. A visszamaradt szaftba belekeverjük a liszttel elkevert tejfölt és összeforraljuk. Visszatesszük a hússzeleteket, összefőzzük, végül sós vízben főtt krumplival tálaljuk.

CH összegző:
4 adag összesen: 20,1 gramm
1 adag: 5,0 gramm
A fenti értékek köret nélkül értendőek!

2011. augusztus 27., szombat

Sajtos puffancs

Húsmentes főzelékfeltét, vagy egy jó mártogatóssal önmagában is lehet fogás. Az ötlet onnan jött, hogy szeretem a rántott hús bundáját, otthon nem készült sosem a sok néven ismert cucc…mármint a bundázás hozzávalóinak összekeveréséből alkotott finomság, hát most már itthon mindenképpen fog:)


Sajtos puffancs
Hozzávalók:
1 tojás (CH 0,6g)
0,5 dl tej (CH 2,3g)
3 dkg liszt (CH 22,9g)
5 dkg zsemlemorzsa (CH 36,7g)
3 dkg reszelt sajt (CH 0,5g)
A hozzávalókat összekeverjük. Nedves kézzel megformázzuk és forró olajban kisütjük.

CH összegző:
4 puffancs összesen: 63,0 gramm
1 puffancs: 15,8 gramm

2011. augusztus 26., péntek

Majonézes sült krumpli saláta

Egy ismerős emlegette - mindenképpen a nem fotogén kategóriát erősíti és akkor finoman fogalmaztam -, hogy ő ezzel szokta enni a rántott sajtot. Hát most én is elkészítettem hozzá. Pontos arányokat nem mondott, csak a hozzávalókat adta meg. Nos nem volt rossz, de én részemről a majonézes zöldségeket inkább megeszem külön, a sült krumpli és a rántott sajt kísérőjeként.


Majonézes sült krumpli saláta
20 dkg hasábburgonya (2 közepes szem - CH 40,0g)
1 kisebb petrezselyemgyökér (1 dkg - CH 0,6g)
1 kisebb sárgarépa (3 dkg - CH 2,4g)
1 darabka zeller (3 dkg - CH 1,5g)
só, bors (CH 0,0g)
3 dkg majonéz (CH 2,7g)
5 dkg tejföl (CH 1,9g)
A hasábburgonyát forró olajban kisütjük. Közben a többi zöldséget apró lyukú reszelőn lereszeljük és összekeverjük a többi hozzávalóval. Végül a sült krumplit is beleforgatjuk

CH összegző:
2 kis adag összesen: 49,1 gramm
1 adag: 24,6 gramm

2011. augusztus 25., csütörtök

Sváb kovászos uborka

Még nyár elején egy grillezős vendégségben ettünk és nagyon finom volt. Bevallom már egyszer próbálkoztam ezzel a krumplis verzióval, akkor a rádióban hallottam, de nem sikerült jól. Most kicsit kutakodtam a neten és a jelek szerint megtaláltam a pontosabb leírást, ami jót tett neki. Nem linkelek konkrét forrást, számtalan helyen fellelhető. S nem számolok szénhidrátot sem, mert nem igazán látom értelmét, lényegében csak az uborkával kell számolni, hiszen a többi hozzávalót nem fogyasztjuk el.


Sváb kovászos uborka 
Hozzávalók:
1 db 4,3 literes üveg
1 kg uborka
1 nagy csokor kapor
1 nagyobb szem krumpli
2 gerezd fokhagyma
1,2 l víz a felöntéshez (benne 1,5 evőkanál só)


Az uborkát megmossuk, majd bevágjuk. Az üveg aljába tesszük a kapor egyik felét, erre jön a fokhagyma, majd egy sor karikára vágott nyers krumpli. Belesorakoztatjuk az üvegbe az uborkákat is, majd a tetejére ismét jön egy sor karikára vágott nyers krumpli, legfelülre pedig egy adag kapor (ha vastagabb szárú, akkor éppen le is szorítja a krumplit). Ezután felöntjük a langyos sós vízzel, majd letakarva 3 napra napos helyre tesszük. Ezután már fogyasztható is a csemege:)

2011. augusztus 24., szerda

Zöldborsós paradicsomos csirke

Tejtermékmentes vacsora volt a kívánság, hát ez lett belőle és milyen finom lett. Biztosan máskor is terítékre kerül még.


Zöldborsós paradicsomos csirke
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma (3,5 dkg - CH 2,9g)
20 dkg csirkemell (CH 0,8g)
10 dkg zsenge zöldborsó (CH 14,0g)
2 ek sűrített paradicsom (4 dkg - CH 8,0g)
1 db pörköltszaft kocka (CH 3,2g)
1-1 tk csípős és csemege Piros Arany (CH 0,0g)
1 ek olíva olaj (CH 0,0g)
A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, majd az olíva olajon megfuttatjuk. A csirkemellet felkockázzuk és a hagymára dobjuk. Hozzáadjuk zöldborsót is és a hús fehéredéséig pirongatjuk. Ekkor jön a Piros Arany és a pörköltszaft kocka, majd a paradicsompüré és kevés víz is. A hús és a borsó puhulásáig főzzük, ha szükséges pótoljuk a vizet. Párolt rizzsel tálaljuk.

CH összegző:
2 adag összesen: 28,9 gramm
1 adag: Köret nélkül: 14,5 gramm Rizskörettel: 43,4 gramm

2011. augusztus 22., hétfő

Heti egyperces 2011/34.


   
"Isten teremtményei közül csak egy van, amelyet nem lehet igába hajtani. Ez a macska. Ha a macskát keresztezni lehetne az emberrel, az az ember előnyére válna, viszont a macskát lerontaná."
/Idézet: Mark Twain, Kép naná, hogy Jade cica, akinek igen fárasztó az élete Zsebi érkezése óta;)/

2011. augusztus 21., vasárnap

Sejtcserés támadás


A címe tetszett meg, aztán mégis hosszú idő kellett ennek is mire megtekintésre került. Erre is Sógornőm mondott áldást, mert jónak minősítette. És tényleg aranyos, vicces, bár azért bevallom számomra kicsit kevésbé elnyújtott és kiszámítható is lehetett volna a cselekmény. Ettől függetlenül máskor is elő fog kerülni.


"Jennifer Aniston és Jason Bateman a Sejtcserés támadás főszereplői, amely egy nem szokványos vígjáték Kassieről, egy okos, vidám, szingli lányról, aki a kissé idegbajos legjobb barátja, Wally határozott ellenvetésének eleget nem téve végképp úgy dönt, itt az ideje egy babának, még akkor is, ha ezt saját magának kell is megoldania egy sármos "önkéntes" spermadonor apró kis segítségével (Patrik Wilson). A jóbarát Wally nem tudja, Kassie babaterve nem egészen úgy alakult, ahogy tervezte, de rendben révbeért. Aztán eltelik hét év, és mindenre fény derül, amikor is Kassie és csemetéje visszaköltözik New York-ba, és Wally végre megismerkedik Kassie koraérett- furcsa módon szintén némileg ideggyenge - kisfiával."


Előzetes és képek a portról.

2011. augusztus 20., szombat

Így neveld a sárkányodat


Hónapok óta várta, hogy megnézzük, de valahogy nem került elő. Most Sógornőm és Anyósom látogatása alkalmával bekerült a lejátszóba, Sógornőm ajánlására. Nem bántuk meg nagyon aranyos mese, jó kis humorral. :) Biztosan többször meg fogjuk még nézni, bár talán nem lesz a kivülről tudjuk az egész szövegkönyvet kategória...persze ki tudja;) Az mindenesetre az első hangnál világos volt, hogy a Shrek alkotóknak köze van hozzá, mert a zene erősen hasonlatos volt:) Kivételesen olyan mese, ami nem volt túl felnőttesítve, értem ezalatt, hogy a mondanivaló tényleg fontos a kicsiknek is, és nem próbáltuk meg csak felnőttek számára érthető poénokkal telepakolni...ez nekem mindenesetre nagyon tetszett. Persze ehhez lehet az is hozzájárul, hogy immár szülői szemmel (húúú, de fura ezt leírni magamról:P) is néztem:)


"A DreamWorks legújabb animációs kaland-vígjátéka Cressida Cowell sikerkönyve alapján készült, és melák viking harcosok és vad sárkányok világába röppenti nézőit. A történet középpontjában egy viking tinédzser áll, aki Berk szigetén él, ahol a sárkányokkal való küzdelem a mindennapi élet része. Elérkezik a beavatás ideje, amikor hősünk bizonyíthatja rátermettségét törzsének és apjának. Ám amikor találkozik egy sebesült sárkánnyal, és végül összebarátkozik vele, a kis "sárkányölő" világa a feje tetejére áll."


Az előzetes és a képek a portról származnak.

Mascarpones sajttorta

Most már több helyen kóstoltam és annyira tetszett, hogy sejthető volt nem várok sokáig a kipróbálással. Bevallom nem is reméltem, hogy elsőre megtalálom a számunkra tökéletes receptet, de talán mégis így lett, bár a formám kicsit nagynak bizonyult, így nagyon alacsony lett a sajt réteg, legközelebb vagy duplázom a mennyiséget, vagy kisebb formában sütöm. /A recept eredetije a Mindmegettén leledzett, kicsit alakítottam rajta, ha jól gondolom eredetileg Mirelle-t dicséri./


Mascarpones sajttorta
Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg vaj (CH 0,2g)
12 dkg liszt (CH 91,6g)
2 dkg barna cukor (CH 19,5g)
1 tojás (CH 0,6g)
csipet só (CH 0,0g)
1 kk holland kakaópor (1g - CH 0,1g)
A krémhez:
25 dkg mascarpone (CH 7,8g)
2 tojás (CH 1,2g)
1 ek finomliszt (2 dkg - CH 15,3g)
2 ek vaníliás xilit (4 dkg - CH 40,0g)
1. A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva egy órát hűtőben pihentetjük. 
2. Ezután pitetál méretűre sodorjuk, majd belefektetjük (pereme is legyen) 175 fokon 7 perc alatt elősütjük. 
3. Ezalatt az idő alatt kikeverjük a krémet. A robotgéppel habosra keverjük a tojást a cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponet, tejfölt, majd a lisztet. 
4. A félig sült tésztára simítjuk a habot, majd 40 perc alatt készre sütjük. 
Én most kevés híg eperlekvárral tálaltam, miután jól behűtöttem. 

CH összegző:
8 szeletes torta összesen: 176,3 gramm
1 szelet torta: 22,0 gramm

2011. augusztus 19., péntek

Tonhalas tészta

Külön érdekesség nálunk, mert hogy én nem szeretem a halat, vagy ha durvábban fogalmazunk allergiás vagyok rá. Bizonyosaknál tényleges testi tünetet tudok produkálni és ez nem merül ki az öklendezésben, vagy annak folytatásában:P De mikor KáeM tonhal konzervet evett párszor megkóstoltam és egészen ehetőnek minősítettem. Így hát úgy gondoltam simán megpróbálkozhatok egy ilyen tésztával, mert a tésztát meg nagyon szeretem:) Nem lett rossz, nem mondom, hogy olyan gyakran fog előkerülni, mint a csípős spagetti, vagy a hortobágyi palacsinta, de azért előfordulhat még az asztalunkon.


Tonhalas tészta
Hozzávalók:
12,5 dkg spagetti tészta (CH 90,0g)
1 tonhalkonzerv (RioMare 160g - CH 0,0g)
1 kis fej vöröshagyma (5 dkg - CH 4,2g)
2 gerezd fokhagyma (5 g - CH 1,3g)
10 dkg tejföl (CH 3,8g)
1 citrom reszelt héja (CH 0,0g)
só, fehér bors, petrezselyem zöld (CH 0,0g)
kevés víz
1. A tésztát forró sós vízben ízlésünk szerint megfőzzük.
2. A hagymákat apróra vágjuk, majd a tonhal olaján megpároljuk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a tejfölt, a fűszereket, kicsit összeforraljuk, majd beletesszük a villával összetört halat is. Forralunk rajta egyet, végül a leszűrt tésztával összeforgatva tálaljuk.

CH összegző:
2 adag összesen: 99,3 gramm
1 adag: 49,7 gramm (Bár a magam részéről nem tudtam megenni az egész adagot.)

2011. augusztus 17., szerda

Csirkehúsleves

A szoptatás előhozta levesmániás énünket. Nálam ez még nem meglepő, elvégre kell a sok folyadék, de a kispapa is szolidarít. S azt is meg kellett tudjuk, hogy ebben a formában még a főtt húst is szeretjük, pedig előtte azt hittük egyikünk sem rajongója.


Csirkehúsleves
Hozzávalók:
45 dkg csirkehús (nálam ez két comb volt - CH 2,3g)
1 darabka zeller (3 dkg -CH 1,5g)
2 szál sárgarépa (15 dkg - CH 12,2g)
1 zöldséggyökér (1 dkg - CH 0,6g)
1 marék zöldség zöldje (CH 0,0g)
néhány levél lestyán (CH 0,0g)
1 kis fej vöröshagyma (5 dkg - CH 4,2g)
1 chili paprika (CH 0,0g)
4 szem szegfűbors (CH 0,0g)
15 szem színes bors (CH 0,0g)
só, víz (CH 0,0g)
5 dkg cérnametélt (CH 35,0g)
A csontos combokat bő vízben feltesszük főni. Forrásig hevítjük, ekkor egy szűrűvel leszedjük a keletkezett habot, majd hozzáadjuk a hagymát, paprikát, fűszereket és gyöngyöző forrással alacsony fokozaton főzzük. Kb. egy fél óra elteltével hozzáadjuk a zöldségeket és a zöld fűszereket is. És puhulásig főzzük, továbbra is alacsony fokozaton. Mikor minden megpuhult, akkor leszűrjük a levest. A sárgarépát felkarikázzuk, a húst letépkedjük a csontról. A lében puhára főzzük a tésztát, majd visszatesszük bele a húst és a sárgarépát is. 

CH összegző:
Mivel a fentiek közül valójában csak a húst, a tésztát és a sárgarépát fogyasztjuk el, így ezzel számoltam csak.
A teljes adag leves összesen: 49,5 gramm

2011. augusztus 16., kedd

Sajttal töltött minikifli

Nem nagy újdonság, egyszerűen maradt egy fél adag pizzatésztám és nem akartam sem pizzát, sem kenyérlángos készíteni. Remek vacsora lett belőle ebben a formában is. 


Sajjtal töltött minikifli
Hozzávalók:
15 dkg kenyérliszt (CH 114,5g)
10 dkg graham liszt (CH 64,4g)
negyed kocka friss élesztő (CH 0,0g)
1 tk só (CH 0,0g)
2 ek olívaolaj (CH 0,0g)
1,5 dl langyos víz (CH 0,0g)

A töltelékhez:
5 dkg margarin (CH 0,2g)
1 kk só (CH 0,0g)
fél felvert tojás (CH 0,6g)
5 dkg reszelt sajt (CH 0,8g)

Tetejére: a másik fele a tojásnak
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, amíg kel, addig elkészítjük a tölteléket. Ezután a tésztát kétfelé szedjük és egyenként kisodorjuk, 8 felé vágjuk, megtöltjük és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felvert tojással lekenjük, reszelt sajttal esetleg megszórjuk, majd 200 fokon pirosra sütjük.

CH összegző:
A teljes adagból 16 kifli lesz: 180,5 gramm
1 kifli: 11,3 gramm

Tepsis szűz

A madarasban kapható kolbásszal töltött szűzérmét többször szoktuk venni, mert kicsit utánafűszerezve finomnak találjuk. Most is vettünk egy szép darabot. Viszont nem akartam csak úgy magára megsütni, így készült az alábbi "nem igényel sok figyelmet" finomság....hát igen, azért most főleg az ilyen fogások a nyerők a konyhámban, meg a levesek, de abból nem készült semmi új. Nem számolgattam ezúttal, egyrészt, mert nem volt kedvem mérni, másrészt, mert egy részének eleve nem is tudtam a szénhidrátértékét.


Tepsis szűz
Hozzávalók:
1 darab kolbásszal töltött sertésszűz
Frissen őrölt szines bors
4 nagyobb krumpli
1 nagyobb fej hagyma
fél zacskó sült krumpli fűszerkeverék (Lucullus..borzalmasan sós, de most ez pont kellett)
Sertészsír
A tepsit kikenjük vastagon sertészsírral. A kolbásszal töltött szűzet bőven megszórjuk frissen őrölt szines borssal, majd a tepsi közepére helyezzük. Megtisztítjuk a hagymát és a krumplikat. Utóbbit vastagabb hasábokra vágjuk, alaposan megmossuk, majd összeforgatjuk a fűszerkeverékkel, végül a hús köré rendezzük. Rádaraboljuk a hagymát, majd alufóliával letakarva 200 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Én még pluszban készítettem hozzá egy kis vegyes salátát is (uborka, paradicsom, paprika). Ebből a mennyiségből nekünk két étkezésre is jut bőven, vagyis mondjuk négyszemélyes az adag. Legközelebb kicsit rá fogo grillezni a sütés végén, hogy a krumpli ne ilyen kis hullasápadt legyen.

Graham kakaós csiga

Néha jól csúszik egy kis édesség reggelire, bár én alapvetően reggel is sós párti vagyok. Bár azért a terhesség alatt annyi nutellát ettem meg, mint előtte életemben összesen sem. S hát a nutellás palacsinta továbbra is maradt kedves a szívemnek. Na de most nem nutellás, hanem kakaós csiga készült, méghozzá kicsit egészségesített változatban.


Graham kakaós csiga
Hozzávalók:
15 dkg kenyérliszt (CH 114,5g)
10 dkg graham liszt (CH 64,4g)
negyed kocka friss élesztő (CH 0,0g)
1 tk só (CH 0,0g)
2 ek olívaolaj (CH 0,0g)
1,5 dl langyos víz (CH 0,0g)

A töltelékhez:
5 dkg vaj (CH 0,2g)
2 dkg kakaópor (CH 2,1g)
2 dkg porcukor (CH 20,0g)

A tetejére:
1 dl tej (CH 4,6g)
1 csomag vaníliás cukor (CH 10,0g)

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk és hagyjuk duplájára kelni. Ekkor két felé vesszük és egy-egy téglalapot sodrunk belőle. A téglalapot megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk kakaóporral, majd porcukorral. Szorosan feltekerjük, aztán felszeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a csigákat. 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük őket, ezután még forrón megkenjük vaníliás cukorral elkevert tejjel. 

CH összegző:
A számolás olyan szempontból nem pontos, hogy messze nem fogyott el az összes vaníliás tej, de ennél kisebb mértékegységekkel bevallom nem volt kedvem számolgatni.
20 db csiga összesen: 215,8 gramm
1 db csiga: 10,8 gramm

2011. augusztus 15., hétfő

Lilahagyma saláta

Nem is recept ez, csak hát úgy éreztem, hogy itt a helye, mert elég sokszor előkerül...főleg nekem. KáeM ugyanis nyersen eszi simán a lilahagymát, én viszont ezt a salátás verziót jobban kedvelem.


Lilahagyma saláta
Hozzávalók - 1 személyre:
5 dkg lilahagyma (1 közepes fej - CH 4,2g)
só (CH 0,0g)
kevés olívaolaj (CH 0,0g)
ízlés szerint ecet (CH 0,0g)
A hagymát megtisztítjuk, majd félkarikára vágjuk. A karikákat kézzel szálakra szedjük, alaposan lesózzuk, kevés olívaolajjal és ízlés szerinti mennyiségű ecettel elkeverjük. Azonnal fogyasztható, de én jobban kedvelem, ha van pár órája összeérni az ízeknek...ekkor ugyan kicsit szottyosabb lesz...lásd az alábbi képen, konkrétan egy fokhagymás libamáj és némi graham naan kisérőjeként.



CH összegző:
1 adag saláta: 4,2 gramm

Heti egyperces 2011/33.


"Valakit szeretni annyit jelent, mint egyedül gyönyörködni olyan csodában, amely mindenki számára láthatatlan/érthetetlen."
/Idézet: Mauriac, Kép: Gergő babánk természetesen/

Printfriendly