2011. május 31., kedd

Hétmérföldes szerelem


Már moziban is tervben volt, aztán elmaradt, már nem emlékszem, hogy miért. Most sorra került. Limonádéknak gondoltam, s hát természetesen az is. Aranyos, helyenként nagyon jó poénokkal (A telefonszexes jelenet pl). Nem a legkiemelkedőbb alkotás, de tényleg tetszett, bár a szereplő választással nem feltétlenül értettem egyet, nem annyira illett számomra össze a két főhős, de ez az egyéni véleményem.


"Erin (Drew Barrymore) és Garrett (Justin Long) igazán összeillő pár, bár egy nyárnál tovább nem terveznek. Erin San Franciscóban él, Garrettet pedig munkája New York-hoz köti.
Hat hét együttlét után azonban már egyikük sem biztos abban, hogy valóban véget akarnak vetni a kapcsolatuknak. Rászoknak a webcam-romantikára, a kedvezményes időszakban zajló telefonálásra, a véget nem érő sms-ekre és annyit repülnek ide-oda, amennyit csak tudnak. De túl sok jó barát ad nekik segítőkész tanácsot, még több rámenős szívrabló portyázik körülöttük és közben egymás hiánya is csak egyre növeli a feszültséget közöttük. Szerelmesek, nagyonis, de vajon kiállja-e a próbát ez a kontinenst átszelő kapcsolat. Hamarosan dönteniük kell."


Természetesen a végére minden konfliktus ellenére győz a szerelem, ahogy azt valamire való romantikus vígjátéktól várjuk. Nem mondom, hogy rongyosra fogom nézni, de azt sem, hogy soha többé nem kerül a lejátszóba.;)

2011. május 30., hétfő

Heti egyperces 2011/22.

      
" Aki hagyja, hogy megszelídítsék, az a sírás kockázatát is vállalja vele. "
/Idézet: Antoine de Saint-Exupéry, Kép

2011. május 29., vasárnap

Omlós kocka

Újabb sós rágcsa...ez talán még jobban hasonlít az esküvőre Kapitányék által alkotott mennyei sajtos kockához. Nagyon jól bírja a hosszabb tárolást is. 


Omlós kocka
Hozzávalók:
40 dkg kenyérliszt (CH 305,2g)
25 dkg margarin (CH 1,0g)
10 dkg tejföl (CH 3,8g)
7 dkg reszelt sajt (CH 1,1g)
1 tojássárgája (a fehérje kenni kell - CH 0,6g)
1 tk sütőpor (CH 0,0g)
1 tk só (CH 0,0g)
fekete szezámmag a szóráshoz (4g - 0,4g)
A hozzávalókat - a tojásfehérje és a szezámmag kivételével - összedolgozzuk. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra sodorjuk, majd kockákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a kockákat, felvert tojásfehérjével megkenjük és szezámmaggal megszórjuk. 200 fokos légkeveréses sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük.

CH összegző:
90 db összesen: 312,1 gramm
1 db: 3,5 gramm

2011. május 28., szombat

Lao Sichuan - 老四川 - kínai étterem

Azt hiszem nem nagy titok, hogy A. és Cs. párossal töltöttük ismét az estét. Az éttermet is természetesen ők választották. Helyileg nagyjából a világ vége után két sarokra van;) S az odaút garantáltan jótékony hatással van a vesekövekre:P (Pontos címmel nem szolgálhatok, mi sem gps-el mentünk, de talán annyi, hogy Népliget környéke - jó tágan értelmezve - és Fertő utca elég lehet megtalálni....vagy nem:P Honlapot itt sem találtam.)

A leves egyben
Kitálalva
Szokásos kínai étterem (aka büfé) feeling, bár az asztalok talán kicsit kevésbé ragadnak, mint általában, kínai szakértő párosunk szerint mégis ez a legautentikusabb kínai étterem a nagy faluban. Az ÁNTSZ és az APEH (vagy nem is tudom követni most éppen hogy hívják), sírva menekülne...előbbi a vendégek között glasszáló kutya (Petike), a családtagként kezelt vendégek (lényegében részben magunkat szolgáltuk ki...vagyis A. szolgált ki), míg utóbbi a kiemelkedően pedáns papírfecnire írt számla miatt. Sebaj, minket ezt kevésbé zavart.

Veszett csípőssség:)
Étlapból kapásból egyetlen darabot kaptunk, azt is A.-nak adták rögtön, pedig akkor még nem került elő a tulajdonos, akit jól ismernek és akivel ékes kínai nyelven kedélyesen el is csevegtek. Nem gond ez sem, úgyis rá bíztuk volna a választást. A. nem ismer mértéket...ezúttal 7 féle ételt rendelt nekünk...hogy konkrétan mit is, az nem egyszerű, mert hogy többnyire nem is az étlapról rendelt, így csak nagyjából a fogásokról:

Szalonnás történet
Részemről kóstoltam a levest, amiben nem igazán sikerült azonosítani a zöldségeket...szárzellert mindenképpen feltételeztem benne. Nekem tetszett az íze, bár a tofu mint olyan kimaradhatott volna, de becsületemre válik, hogy ismét megkóstoltam és ismét nem lettünk barátok.

Gong bao csirke
A gong bao csirke az eddig kóstoltak közül tényleg itt volt a legfinomabb, ahogy azt A. is mondta. S a bárány is nagyon jól sikerült darab volt, kevéssé kiszárítva, mint az eddig kóstolt változatok. A teafüves csirkénél nem tetszett, hogy egyrészt túl nagyok voltak a falatok, másrészt pedig teljes mértékben behatárolhatatlan volt, hogy a csirkének melyik részéből készült. A szalonnás történet finom volt, de mire komolyabban összebarátkoztunk volna, már erősen telítődve voltam a csirkével. A szuper csípős finomságot én nem kóstoltam, de KáeM - miután az első falattól nem sikerült megfulladnia, kitartó próbálkozás árán sem - nagyon jónak minősítette. A padlizsán érdekes volt...számomra meglepő módon ez volt az első olyan kínai étteremben kóstolt padlizsán, amitől nem varázsolódtam el azonnal...hiába ízlések és pofonok. Köretnek mindenhez sima főtt rizst kaptunk.

Teafüves csirke
Előételnek még kaptunk pirított sós mogyorót (amin a vékony barna héj még rajta van) és csípős káposzta salátát ezek is nagyon finomak volt.

Padlizsános fogásunk
Nagyon rendesek voltunk, mert a leves kivételével mindent pálcikával fogyasztottunk...bár ha A. nem hoz kanalat a levest is ehettük volna pálcikával:P Így maradt a klasszikus kínai leveses kanálka. 

Bárányos finomság
Árkategóriára félúton van a büfé és az étterem között. A fenti ételekért, három fél literes kóláért és két üveg sörért, ha jól emlékszem 13ezer forint körül fizetett A. Mi pedig ezúton is köszönjük szépen a meghívást.

Hogy újra elmegyünk-e az étterembe az nagyban függ az emlegetett párostól, mert hogy én tuti nem találnék újra oda:D

2011. május 27., péntek

Mézes bodzaszörp

Nagyon szeretjük a bodza szörpöt. Idén viszont első ízben, nem a családi ellátmányokra hagyatkoztam, hanem megcsináltam magunknak. Méghozzá mézes verzióban. Igazán jól sikerült, nem túl édes az alábbi formájában. 2,5 dl szörpből lesz 1 liter üdítő.


Mézes bodzaszörp
Hozzávalók:
3 liter víz (CH 0,0g)
16 fej bodza virág (CH 0,0g)
2 db citrom (22 dkg - CH 0,0g)
0,5 kg méz (CH 405,0g)
A vízet felmelegítjük, majd feloldjuk benne a mézet, hozzáadjuk a megmosott virág fejeket, majd alaposan összekeverjük. Mikor kihűlt zárható edényekbe töltjük, hozzáadjuk a karikára vágott citromot és három napig állni hagyjuk. Ekkor leszűrjük és felhasználásig hűtőben tároljuk,

CH összegző:
3 liter kész szörp összesen: 405,0 gramm - mert hogy sem a bodza, sem a citrom nem marad benne, így elvileg ezekkel nem kell számolni, hiszen ők csak ízüket adják:)
1 adag szörp - 2,5 dl: 33,8 gramm
Avagy egy liter kész üdítőben 33,8 gramm szénhidrát leledzik:) Én amolyan limonádénak szoktam elkészíteni sok-sok frissen facsart citromlével.

2011. május 26., csütörtök

Írós kenyér Limara nyomán

Nem egészen az, mert öregtészta nem állt rendelkezésre, meg a formázás is kicsit más, de azért mégsem változott annyira sokat az eredeti recept. Legközelebb nagyobb formát választok, mert így igencsak magas lett a kenyérkém. Na meg persze szerintem megpróbálok majd reformosítani is rajta kicsit.


Írós kenyér
Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt (CH 381,5g)
2 tk só (CH 0,0g)
2 ek olaj (CH 0,0g)
1,5 dl író (145g - 6,7g)
1,5 dl víz (CH 0,0g)
1 tk barna cukor (3g - CH 2,9g)
2,5 dkg friss élesztő (CH 0,0g)
A hozzávalókat alaposan összedagasztjuk. Majd letakarva duplájára kelesztjük. Ezután formázzuk és hagyjuk ismét duplájára kelni. 230 fokra előmelegített gőzös sütőben (én egy sütőbe tehető tálban szoktam mostanában kevés vizet megfagyasztani) és 10 percig sütjük. Ezután 200 fokra mérsékeljük a sütőt és 25-30 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük, azonnal lespricceljük vízzel, és hagyjuk kihűlni.

CH összegző:
Az egész kenyér: 391,1 gramm
Nekem 16 méretes szelet lett, így egy szelet: 24,4 gramm

2011. május 25., szerda

Tejfölös karalábéleves

Zsenge tavaszi karalábé került a kosárba. S a melegre való tekintettel könnyedebb ebédeket kívánok csak, így a leves pont jó választás. 


Tejfölös karalábéleves
2 db közepes fej karalábé (60 dkg - CH 41,4g)
2 közepes szál sárgarépa (10 dkg - CH 8,1g)
1 kisebb fej vöröshagyma (4dkg - CH 3,3g)
1 csokor petrezselyemzöld, 2 lestyánlevél (CH 0,0g)
1 tk piros arany (CH 0,0g)
só, pirospaprika, őrölt bors (CH 0,0g)
2 marék csipetke (4 dkg - CH 28,0g)
2 ek olaj (CH 0,0g)
1 dkg liszt (CH 7,6g)
2 ek tejföl (8 dkg - CH 3,0g)
A hagymát apróra vágjuk, a karalábét kockára, a sárgarépát negyed karikára. A hagymát olajon megdinszteljük, rászórjuk pirospaprikát, a lisztet, majd hozzáadjuk a tejfölt és felengedjük vízzel. Hozzáadjuk a karalábét és a sárgarépát, fűszerezzük, teatojásban hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a lestyánt, majd addig főzzük, amíg fél puha nem lesz, akkor hozzáadjuk a csipetkét és készre főzzük.

CH összegző:
8 bőséges adag összesen: 91,4 gramm
1 adag: 11,4 gramm

2011. május 23., hétfő

Heti egyperces 2011/21.


     
" Képzelőerőnket kárpótlásul kaptuk azért, amik nem lehettünk, humorérzékünket pedig, hogy vigasztalódjunk a felett, amik lettünk. "
/Idézet: Oscar Wilde, Kép/

2011. május 22., vasárnap

Libamájfesztivál - Budai Vár

Igazából a Budai Várbeli Libamájfesztivál nem is érdemelne egyetlen sort sem (pedig nagy készültünk rá...bevállaltam egyre növekvő pocakkal a lépcsőzést is fel a várba), de azt gondoltam, hogy azt is érdemes megosztani, hogy micsoda csalódás volt. 

Panoráma a várból iPhone módra:)
Nem tartott 5 percet, hogy végigjárjuk a rendezvényt. Volt néhány bódé (ecetek, olajok, pálinka, sajt, marcipán, recept újság), néhány étkezési lehetőség...minimális libamájas kínálattal (az is olyan áron, hogy puccosabb éttermekben sem kerül ennyibe - bár persze jó érzékkel 10 dkg-ra írták ki az árakat, de azért szorozni még tudunk:( Aztán volt egy színpad, ahol éppen valamiféle gyerek főzőcske erőlködés ment. Látogató igen kevés. Nyilvános mosdó lehetőség - kismamaként iszonyatosan jó szemem van az ilyenre - igen bénácska megoldásban. Egyébként is kitáblázottság, hogy merre is van konkrétan a rendezvény a várban alig. A fényképezőt elő sem vettem.:(

Szóval ennyit egy említésre sem méltó rendezvényről (amennyire eddig olvastam véleményeket, a többség ugyanarra jutott, mint mi: több libamájat vártak). Azért bosszúból vacsorára libamájat sütöttem...az utolsó adagot a fagyasztóból:(

2011. május 20., péntek

Kont Étterem - Hédervár 2.0

Bécsből hazafelé jövet meglátogattuk Anyósomat és Sógornőmet. Sógornőm feldobta, hogy vacsorázzunk egyet. Hát elvonultuk esküvőjük helyszínére

Ajándék előétel: lencsekrém
Így a Kont étterem kapott egy újabb esélyt, hogy megmutassák alá carte vonalon mit tudnak. Hááát így sem győztek meg, nem volt rossz amit ettünk, csak vendéglátásilag nem voltak éppen a topon. Pl. az étterem belső részét éppen felújítják, csak a teraszt lehetett használni. Mosdóból is csak az egyik üzemelt.  

Halászlé mindennel
Aztán Anyósom pl. mást kapott, mint amit kért (megreklamáltuk és cserélték, csak így már nem tudunk egyszerre enni....lévén mi majdnem el is felejtettük, mire ő megkapta ismét).

Tévesen kihozott, majd elszállított rántott sajt
Amit kértünk:
KáeM és Sógornőm belsőséggel és harcsafilével kiegészített halászlét választott, Anyósom sajt falatkákat saláta ágyon fokhagymás öntettel (ehelyett kapott rántott sajtot öntet nélkül, majd a már rendelt fogást, tartármártással...ez utóbbit már nem cseréltettük).  Én pedig egy kis adag libamájjal töltött karajt kértem hagymás tört burgonyával. Desszertet csak Sógornőm evett egy gombóc sport szelet jellegű csokifagyi formájában. 

Libamájjal töltött sertés karaj
A véleményekben azért nem voltunk teljesen egységesek. Mi KáeMmel a nem volt rossz, de ettünk már sokkal jobbat vonalat képviseltük, míg a család másik fele teljes mértékben elégedett volt. Részemről a libamájjal töltött karajnál nem bántam volna, ha nem libamájkrémes a töltelék, hanem igazából libamájból készül. 

Sajtfalatkák salátaágyon
Árkategóriára pesti szemmel olcsónak mondható a hely. Négyünk vacsorája, italokkal és az egy desszerttel 8500 pénzt kóstált borravalóval együtt. 

Részünkről nem csak a távolság miatt nem lesz a törzshelyünk az étterem. Mert hát az azért kicsit zavaró volt, hogy a főnök úr és egy fiatal pincérlány felváltva szolgáltak ki minket, ahogy az is, hogy a kislány nem igazán volt képben az étteremről (hosszasan gondolkodott miután megkérdeztük, hogy lehet-e kártyával fizetni). S hát nálam azzal, hogy tavasszal/nyáron (avagy meleg időben) nem lehet limonádét kapni eleve elvágták magukat. (Ez valami mániám, de hát ez van:P)

Mókusetetés /sok-sok képpel/

Kastély a névadó szökőkútból fotózva

Gülüszemű pók
Az éves rendes mókusetetésünket ezúttal mostanra időzítettük - na jó, most volt az időjárás és a szabadidő megfelelő konstellációban. 



Nem bántuk meg, mert ennyi mókussal eddig még sosem találkoztunk, pedig igazából panaszra nem volt okunk a régebbi látogatások (2008, 2009-I, 2009-II, tavaly is voltunk, arról vagy nem írtam, vagy nem találom a bejegyzést) alkalmával sem.

Mókusetető kismama:)



Bogaras gólyahír

Mókusetető kispapa
Zacskót sem kellett csörgetni, maguktól "üldöztek" a kis bozontos farkúak, hogy osszuk a szotyit:) S nem csak ők, a vadkacsák (ki gondolná, hogy szeretik a szotyit) és a varjak is. Kicsit részt vehettünk a mókik udvarlási rítusában is...többen is megkörnyékeztek, de nem hagytam magam:) S láttunk számtalan verekedő párost, akik az éppen szotyizó hölgyek szívét próbálták ilyen módon meghódítani.



Beteg fa

Nem mindennapi látvány: kamion a Schönbrunni kastélyparkban

2011. május 19., csütörtök

Citromos fokhagymás csirkemell baconbe göngyölve

A köret volt a biztos pont....ehhez akartam valami natúr jellegű húst, nagyon jól sikerült, biztos, hogy elő fog még kerülni, akár grillezve is:)


Citromos fokhagymás csirkemell baconbe göngyölve
Hozzávalók:
0,5 dl olívaolaj (CH 0,0g)
1 citrom leve és reszelt héja (0,5 dl - CH 1,6g)
frissen őrölt bors (CH 0,0g)
2 gerezd fokhagyma (5g - CH 1,3g)
20 dkg csirkemellfilé (CH 0,8g)
6 szelet bacon (CH 0,0g)
A pác hozzávalóit alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a medalionokra vágott csirkemellet. Letakarva egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Ekkor a pácból kiszedve, mindegyik medalion egy-egy szelet baconbe tekerünk, majd tepsire fektetünk és sütőben (vagy grillen) a bacon pirulásáig sütjük. Hideg salátával találjuk. Nálam most éppen Piszke retek salátája került porondra.

CH összegző:
2 adag összesen: 3,7 gramm
1 adag: 1,9 gramm

Retek saláta

Nem szeretem a retket...pedig piros és általában a piros dolgokat szeretem (eper, paradicsom). Na mindegy. A lényeg, hogy annyira megtetszett Piszke leírása alapján még húsvétkor, hogy gondoltam egy grillezésnél kipróbálom. A grillezés egyenlőre elmaradt, de a saláta nem. Hááát aztat hiszem, hogy most már a retket is szeretem:) Ebben a formában legalábbis...bár legközelebb jelentősen kevesebb sóval kell készítenem, mert most finoman szólva is érezhető volt, hogy szerelmes a szakácsnő:P


Retek saláta
Hozzávalók:
1 csomó retek (26 dkg - CH 5,7g)
1 csomó zöldhagyma 12 dkg - CH 10,0g)
1 pohár 20%-os tejföl (20 dkg - CH 7,6g)
2 mackósajt (kisebb fajta - CH 2,8g)
só (CH 0,0g)
A retket és a zöldhagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk és egy tálban rétegezve besózzuk és jól lefedve egy éjszakára a hűtőbe rakjuk. Másnap a keletkezett levét leöntjük (jól kicsavarjuk), majd hozzáadjuk a tejfölt, az apró kockára vágott medve sajtot, ízlés szerint sózzuk és jól összeforgatjuk. Jót tesz neki, ha ismét van 2-3 órája összeérni az ízeknek.

CH összegző:
2 nagy adag összesen: 26,1 gramm
1 adag: 13,1 gramm

2011. május 17., kedd

Vegyes zöldséges sült tészta

A vasárnapról maradt zöldségeket akartam valamilyen módon felhasználni, egy remek gyors tésztaféle lett belőle.


Vegyes zöldséges sült tészta
Hozzávalók: 
2 adag maradék vegyes zöldség (35 dkg - CH 22,0g)
5 dkg vékony metélt (CH 36,0g)
5 dkg tejföl (CH 1,9g)
3 dkg sajt (CH 0,5g)
A tésztát forró sós vízben félpuhára főztem. Közben a zöldséget elkevertem a tejföllel és a reszelt sajttal. A leszűrt tésztát összeforgattam a zöldséges masszával, majd tűzálló tálba borítottam és 200 fokos sütőben 15 perc alatt összesütöttem.

CH összegző:
2 adag összesen: 60,4 gramm
1 adag: 30,2 gramm

Printfriendly