2011. április 30., szombat

Kohinoor - Gyorsétterem



Múlt héten veszett éhesen toppantunk be a WestEndbe, s ahogy beléptünk rögtön meg is láttuk ezt az indiai jellegű gyors éttermet. Nem is keresgéltünk tovább, csak itt néztük meg jó alaposan a kínálatot. Egy-egy húsos főételt választottunk jó kis frissen sült naannal, és gyömbér, illetve rózsaüditővel. Nagyon finom volt, de annyira éhesek voltunk, hogy elmaradt a fotózás és a bejegyzés is. Alapvetően drágább a hely, mint egy átlagos gyorsétterem (4200 pénzt hagytunk ott), de hát sokkal jobb is:)


Ma ismét úgy alakult a nap, hogy nem főztem itthon és már nem is volt kérdés, hogy merre megyünk enni. Ezúttal a húsos tál mellett döntöttünk, amit két személynek is ajánlanak. Ezen 5 féle húsos főételből van egy-egy kisebb adag, illetve naan és rizs. Ezutóbbit kicseréltettük még egy naanra és kiegészítettük a rendelést két gyömbér üditővel, így fizettünk 3500 forintot. 


Mondanom sem kell, hogy nem tudtuk megenni ezt a hatalmas adag kaját, de ismét nagyon finomnak minősítettük, biztosan fogunk még náluk enni. Bár ezúttal a gyömbér üditíő kicsit csípősre sikeredett, nem volt olyan kellemesen finom, mint az elmúlt alkalommal. Azt sajnos nem tudom felsorolni, hogy konkrétan mi minden volt a tányéron, de vajas csirke, tikka masala csirke biztosan, s két féle marhából készült curry is.

2011. április 29., péntek

Rizskrokett

Kivételesen kicsit sok lett a köretnek szánt rizs. De nem bántam, mert már régen ki akartam próbálni a rizskrokettet. Nagyon finom lett:)


Rizskrokett
Hozzávalók:
30 dkg maradék rizsköret (saccoltam, hogy eredetileg mennyi rizsből készülhetett - CH 115,5g)
2 tojás (CH 1,2g)
5 dkg reszelt sajt (CH 0,8g)
5 dkg liszt (CH 38,2g)
só, bors, szerecsendió (CH 0,0g)
zsemlemorzsa (nálam 3 dkg fogyott el összesen - CH 22,0g)
a sütéshez olaj (CH 0,0g)
A rizst alaposan összekeverjük a tojással, reszelt sajttal, liszttel és a fűszerekkel. Előfordulhat, hogy kell még hozzá pluszban liszt, hogy formázható legyen. Nedves kézzel kroketteket formázunk, majd zsemlemorzsában meghempergetjük, végül bő forró olajban kisütjük. 
Nyilván egy mártásos fogás mellé köretként is kínálhatjuk, de mi simán tartásmártásba tunkolva eszegettük meg.

CH összegző:
A teljes adag - 12 db: 177,7 gramm
1 db: 14,8 gramm

2011. április 27., szerda

Sonkakrémes palacsintatorta

Ismerem magunkat, tudom, hogy elég volt a sonkából, legalábbis natúron, tojással. De idén szándékosan többet főztem, mert tervben volt egy Anyósom féle sonkás tészta a maradékból, de végülis csak simán darált sonkaként végezte a maradék. Ma az alábbi palacsinta lett belőle, de még biztosan lesz melegszendvics is, aztán még ki tudja mi. 


Sonkakrém
Hozzávalók:
20 dkg füstölt főtt sonka (CH 0,2g)
10 dkg tejföl (CH 3,8g)
1,5 dl tejszín (CH 9,0g)
5 dkg reszelt parmezán sajt (CH 0,8g)
5 dkg reszelt trappista sajt (CH 0,8g)
őrölt bors (CH 0,0g)
1 kisebb paradicsom (5 dkg - CH 2,0g)
5 db palacsinta (CH 106,0 g)
Kevés vaj a forma kikenéséhez
A paradicsom, a trappista sajt és a palacsinták kivételével a többi hozzávalót a késes robotgéppel krémesre keverjük. Egy megfelelő méretű hőálló tálat kikenünk kevés vajjal, majd beleteszünk egy palacsintát, erre kenjük a krém 1/4-ét, jön egy újabb palacsinta és egy adag krém. A tetejére csak a palacsinta kerül, krém már nem. Erre szórjuk a trappista sajtot, majd rátesszük a paradicsomkarikákat. 200 fokos sütőben a sajt pirulásáig sütjük. 


CH összegző:
A teljes adag - 4 főnek: 122,6 gramm
1 adag: 30,7 gramm

Réges-régről előkerült a trupperware bemutatón tanult palacsinta receptje, ezúttal ebben a verzióban készítettem el...és akkor azt hiszem marad is, mert gyorsan megvan és finom, nekünk pedig éppen elég egy adag...egyenlőre legalábbis;)


Tupperware mix-fix palacsinta
Nem csak tupperesben lehet persze, van ugyanilyen mixer 100 forintos boltban is, jelentősen olcsóbban. 
Hozzávalók:
3 dl tej (CH 13,8g)
1 tojás (CH 0,6g)
késhegynyi só (CH 0,0g)
1 ek olaj (CH 0,0g)
liszt (amennyivel teli lesz az edény - nálam ez 12 dkg - CH 91,6g)
A fenti hozzávaló sorrend nagyon fontos, vagyis, hogy a folyadékok kerüljenek alulra és a liszt a tetejére. Ezután a tetővel lezárjuk, párszor erőteljesen összerázzuk, aztán már süthetjük is. Egy adagból 5 db palacsinta lett - ha kicsit hígítom a végén kevés szódával, akkor 6 picit vékonyabb lesz, ami a mi adagunk:).

CH összegző:
5 db összesen: 106,0 gramm
1 palacsinta: 21,2 gramm

Cseresznye-meggy leves

KáeM kérésére a szokásos meggylevesbe ezúttal cseresznye is került. Nem ártott neki, sőt nagyon finom lett. Maradunk is ennél a változatnál, csak remélhetőleg saját termésű (Anyuék, Anyósom) meggyből és cseresznyéből készülhet a későbbiekben.


Cseresznye-meggy leves
35 dkg magozott meggy (CH 38,5g)
25 dkg magozott cseresznye (CH 35,0g)
2 csomag vaníliás cukor (CH 20,0g)
3 dkg barna kristálycukor (CH 29,2g)
fahéj, szegfűszeg, 1 ek citromlé (CH 0,0g)
2 dl tejszín (CH 6,0g)
2 dkg liszt (CH 15,3 g)
A meggyet, cseresznyét, cukrokat és egy teatojásban a fűszereket feltesszük főni, annyi vízben, amiben kényelmesen elfér. Addig főzzük, amíg kellően fűszeres nem lesz, ekkor a tejszínnel elvert liszttel behabarjuk, majd a citromlét is hozzáadva kiforraljuk. Lehűtve tálaljuk.


CH összegző:
8 adag összesen:144,0 gramm
1 kis tányérka (3 dl): 18,0 gramm

2011. április 25., hétfő

Heti egyperces 2011/17.


    
‎"Bármire is vágyunk, bármit is kapjunk az életben, mindenért fizetni kell, és bár jó sóvárogni egy kitûzött cél után, az elérését nem adják olcsón - a pontos ellenérték munkában, önmegtagadásban, idegességben és csüggedésben mérhetõ."
/Idézet: L. M. Montgomery, Kép/

2011. április 23., szombat

Húsvét 2011. - Húsvéti ajánló játék

Szemirámisz hívott játékra pár nappal ezelőtt. Nem is tudom, hogy ez így még ér-e, mert a játék szabályait lényegében minden lehetséges módon meg fogom szegni, de talán azért mégis beleférek...ha nem, akkor így jártam;) 



Hogy idén se maradjon el a megörökítés összeköttem a játékkal, bár komoly menüről nem tudok beszámolni, ajánlani sem sokat. A húsvéti ünnepnek állandó résztvevő a főtt sonka-főtt tojás - torma (natúr és piros) -kalács kvartett. A többiek az igények és kedv szerint változnak. Mondjuk idén a sonka megérdemelte volna az egyben fotózást, mert hogy egy szép méretes példányt vásároltunk úgy egy jó hónappal ezelőtt. De KáeM olyan gyorsan hűtő kompatibilisre vagdosta, hogy nem is jutottam el még gondolati síkon sem a megörökítésig (Azért csentem egy fotót a Gyártó oldaláról tényleg így nézett ki a miénk is). Összerakni már nem tudnám, mert hogy egy negyede úgy ahogy volt nyersen gyorsan el is fogyott. (Mint látható nem házi sonka volt ezúttal, hanem a Pápai Hús hagyományos terméke...maradunk is ennél, ezzel nem kell a családban senkinek kínlódnia, viszont annyira, de annyira finom...hmmmm).

Szóval volt akkor az idei menü: a fent említett sonka...megfőzve. Aztán tojás, naná, hogy a sonkalében főtt változat. A piros tormát pedig életemben első ízben magamnak csináltam, mert nem jutottam el anyukámhoz, hogy elhozzam a nekem készített adagot. A kalács, pedig a diéta jegyében készült.

Szóval a húsvét nekem - még az otthoni szokásokat megtartva - szombaton este a vacsorával kezdődik (Otthon ez a mise után volt és megelőzte némileg az ajándékozás, idén itthon idén késői ebédnek is beillett volna). Vasárnap reggelire és vacsorára szintén a sonka kerül tálalásra, ahogy hétfőn reggelire is, csak utóbbi három alkalommal már általában hidegen...bár előfordult már, hogy a megenni kívánt mennyiséget megmelegítettük. Ezen kívül nincs semmi kőbe vésve...igazából még ezek sem. Nincsen hosszú évek óta sütött sütemény, nincs főételnél szokásos és számomra kötelező alapanyag (mint karácsonykor szent estére az aszalt szilva). Süteménynek készült egy linzer, mert sokáig eláll és mindenki szereti...persze nyuszi formában. Krémesnek ez a mákos csoda. A főétkezések pedig tényleg teljesen kedv szerint alakulnak majd, nincs semmilyen komoly terv, még erősen függ a programtól is.

Némi ajánlás azért tőlem is:


Nagy pénteken otthon még tartottuk a böjtöt, még az apukám is, aki mondjuk esküvők és keresztelők alkalmával megy csak templomba. Reggelire és vacsorára általában körözött volt. Ebédre valami könnyedebb zöldséges leves és édes tészta utána. Ha mondjuk betartanám: zöldborsó krémlevest készítenék második fogásnak pedig buktát.


Szombatra amikor még szigorúan véve tart a böjt, valami zöldséges egytálétellel operálnék...talán egy cukkinis krumpligratinnal. Vacsorára érkezne természetesen a főtt sonka, tojással, tormával, kaláccsal.


Vasárnap reggelire és vacsorára fenntartom a sonkahatalmat, ebédre természetesen tartalmas finomságot kínálnék: Újházy tyúkhús levest - Zöldfűszeres sertésszelet


Desszertek tekintetében a linzer mindenképpen maradna, sós rágcsálnivalónak egy kis krumplis kockát és/vagy egy paprikás sajtos csigát készítenék. S hát a krémes élevezetek jegyében befigyelne valami tiramisu torta féleség, esetleg ez a capuccinos finomság.


Végül, de nagyon nem utolsó sorban szeretnék mindenkinek nagyon boldog húsvétot kívánni.

Kalács koszorú


Idén kicsit a diétára is odafigyelve készült a húsvéti kalács. Istenien jól sikerült, maradunk is hosszabb távon ennél a változatnál. 


Kalács koszorú
Hozzávalók:
50 dkg liszt (CH 382,5g)
1 dl olaj (CH 0,0g)
3 dl tej (CH 13,8g)
10 szem édesítő tabletta (CH 0,0g)
fél kocka friss élesztő (CH 0,0g)
pici só (CH 0,0g)
fél tojás a kenéshez (CH 0,3g)
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd hagyjuk duplájára kelni. Három felé szedjük a kész tésztát és jó hosszú rudakat formázunk belőlük. Megfonjuk a kalácsot és két végét összefordítjuk, hogy koszorú formát kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és hagyjuk ismét megkelni. Ekkor felvert tojással megkenjünk, és 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Majd rácson hagyjuk kihűlni.


CH összegző:
A kész koszorú összesen: 396,6 gramm
22 szeletre vágtam én, így egy szelet kb.: 18,0 gramm

Krémes mákos süti

Megláttam Dokinál és elvesztem. Aztán megtaláltam a fagyasztóban a maradék mákot. Kicsit több volt, de nem bántam. Picit alakítottam a recepten. Isteni lett....mákrajongóknak tényleg kötelező. Ezer hálám és köszönetem a receptért.


Krémes mákos süti
Hozzávalók (19x32 cm-es tepsihez): 
A tésztához:
3 tojás (CH 1,8g)
15 dkg barna nádporcukor (CH 146,1g)
0,25 dl tej (CH 1,2g)
5 dkg darált mák (CH 12,0g)
15 dkg liszt (CH 114,5g)
3/4 cs sütőpor (CH 0,0g)

A krémhez:
2 dl tej (CH 9,2g)
4 dkg liszt (CH 30,5g)
1 cs vaníliás cukor (CH 10,0g)
12 dkg darált mák (CH 28,7g)
1 dl víz (CH 0,0g)
12,5 dkg vaj (CH 0,5g)
10 dkg nád porcukor (CH 97,4g)

A tészta elkészítése: A tepsit kibéleljük sütőpapírral és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tojásokat különválasztjuk, a sárgájukat elkeverjük a porcukorral és a tejjel és jó habosra keverjük. Ha megvan, hozzáadjuk a mákot, a lisztet és a sütőport és jól összekeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük és hozzáadjuk a mákos masszához, a tepsibe öntjük és kb 15-18 percig sütjük. (tűpróba)

Krém elkészítése: A krémhez a tejet a liszttel és a vaníliás cukorral felfőzzük, majd hagyjuk hűlni, de közben megkevergetjük néha. Egy másik lábasba öntjük a vizet és a mákot és azt is felfőzzük (az a jó, ha egy kicsit érezzük, hogy pirul, a mákból a víz elmegy, és morzsalékos lesz). Ha kész, ezt is hűlni hagyjuk. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a két másik lábas tartalmát és jó habosra keverjük.

Ha kihűlt a tészta, de tényleg csak akkor, rákenjük ezt a mákos krémet és jól elsimítjuk. Betesszük a hűtőbe, hogy szilárduljon. 

CH összegző:
Összesen: 451,9 gramm
Nekem 27 kockára sikerült felszeleteni, úgy hogy egy vékony széle azért maradt. Szóval egy kocka nagyjából: 16,7 gramm

2011. április 22., péntek

Piros torma/Céklás torma

Minden eddig megénekelt húsvétnál elmeséltem, hogy mi is ez pontosan. Most - mivel én csináltam - részletesebben, pontos arányokkal is elárulom hogyan is készül. Na senki ne számítson nagy gasztronómia csúcsokra. Mondjuk azóta már Koch's is felfedezte ez a remek piaci rést, mert már a boltok polcain is meg lehet találni a terméket: Céklás torma néven. Bevallom idén majdnem elcsábultam, hogy megkóstolom - főleg, mikor több helyen sem találunk nyers céklát - de nem találtuk a tormák mellett:( Aztán végülis céklát előbb találtunk, így nyert a saját készítés. 


Piros torma/Céklás torma
Hozzávalók:
50 dkg cékla (CH 29,5g)
15 dkg torma (Koch's terméket használtam, bár pontos szénhidrát értéket sem a csomagoláson, sem a honlapon nem találtam sajnos - CH 46,8g)
2 ek ecet (CH 0,0g)
ízlés szerint só (CH 0,0g)
A céklát puhára főzzük, megtisztítjuk (én ezúttal nem a nyers tisztított mennyiséggel számoltam a szénhidrátokat, hanem a főttel, mert erősen eltérő a kettő) és kis lyukú reszelőn lereszeljük (Bosch baráttal ez gyerekjáték volt, amúgy kézzel reszelés esetén, több napig úgy nézünk ki utána, mint egy véres kezű gyilkos). Majd a kész tormával összekeverjük. Esetlegesen utánízesítjük. Hűtőben viszonylag hosszú ideig eláll. 

Persze elvetemültek - mint Anyukám - a tormát is maguk csinálják, én úgy éreztem nincs most annyi elsírni való könnyem:P 

CH összegző:
65 dkg a teljes adag: 76,3 gramm
Hogy egy adag mekkora az erősen egyéni ízlés és éhség kérdése szóval ezúttal eltekintenék ennek megadásától. Szerintem nem ezen csúszik el húsvétkor a szénhidrát számolgatós diéta:P

Gasztroemlék játék

Bianka játéka azonnal megtetszett, de kellett kicsit vadásznom a képekre;) Bevallom sokáig azt gondoltam nincs is ilyen kép (pedig őszintén tényleg sokat voltam a konyhában), aztán eszembe jutott Bogi barátnőm, és az emeletes szendvicsek, az agyon sózott paradicsom és a lusta asszony rétes....jöjjenek ezeknek a megörökítései:

Itt éppen készül az emeletes szendvics...biztos írtam már mit is takar a kifejezés, de akkor itt is: vettünk egy nagyobb méretű pékárut (óriás kifli, fél cipó) - nem volt nehéz egy ajtó választott el anyu élelmiszer boltjától, bár ez sokszor jelentette azt, hogy pont a boltosnak nem maradt kenyér - félbevágtuk és belepakoltunk mindent, ami eszünkbe jutott...nem volt egyszerű megenni, de azért megbirkóztunk vele (A képnél kicsit csaltam, mivel magunkat fotóztuk össze kellett valahogy hozni...itt-ott elcsúszott):


Bogi eszi az egyik ilyen emlegetett emeletest - magamról ilyen remek képet sajnos nem találtam, de hasonló arckifejezések közepette fogyasztottam én is:


Készül a lusta asszony rétes...már akkor látható volt, ahogy anyukám egy fotós őstehetség:P


Vicces volt nézegetni a képeket és vissza emlékezni a berendezésre, hogy ilyen is volt. Bár az első képen látható étkező garnitúrát még a mai napig is használják a szüleim. 

Remélem az én kedves barátosném (és unokatestvérem - ahogy nézem a képeket, látom, hogy ez sokkal kevésbé tagadható (legalábbis volt akkoriban), mint azt én gondoltam:P) nem haragszik meg, hogy így kiteregettem zsenge korunk terhelő bizonyítékait;) /Ha igen, nyugodtan panaszt tehet...majd kiengesztelem valami finomsággal:D:D:D/

2011. április 20., szerda

Lala kifli

A recept ezer éve vár kipróbálásra. Nlc-ről nagyon-nagyon régen mentettem le, még akkor, amikor végigsöpört a láz és mindenki megsütötte. Úgy eltettem, hogy el is feledkeztem róla. Most a gulyáshoz keresgéltem valami péksüteményt. Begyúrtam egy teljes adagot (kihagyva a 2 ek cukrot és kicsit több tejet hozzáadva, mint az eredeti recept szerint kellene), de csak a negyedét sütöttem meg, a többi zacsiban ment a fagyasztóba, hogy majd máskor frissen készülhessen. A szénhidrát számolásnál a teljes adaggal számolok!!!!!


Lala kifli
Hozzávalók:
1 kis pohár joghurt (CH 6,8g)
2 tojás (CH 1,2g)
csipet só (CH 0,0g)
2 dl tej (CH 9,2g)
1 dl olaj (CH 0,0g)
70 dkg liszt (CH 534,1g)
5 dkg élesztő (CH 0,0g)
A hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük. 

Míg kel előkészítjük a tölteléket:
Krém:
20 dkg vaj vagy margarin (CH 0,8g)
1 ek. só (CH 0,0g)
A vajat kikeverem a sóval. Nem kell megolvasztani, csak kenhető legyen.
Mikor megkelt a tészta lisztezett felületre borítjuk, négy egyforma darabba vágjuk. Majd ezeket is felezzük. Egy tésztát vékony kör alakúra nyújtunk, majd megkenjük a sós margarinnal. Beborítjuk egy másik kinyújtott lappal és 8 cikkre vágjuk. Egyesével feltekerjük őket, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 15-20 percig állni/kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőbe teszem amíg a teteje kicsit meg nem pirul (ha elég meleg a sütő 10 perc kb.).

CH összegző:
32 db összesen: 552,1 gramm
1 kifli: 17,3 gramm

Tavaszias zöldséges gulyás

Mondjuk a tavaszhoz csak kicsit van köze: mert éppen tavasz van, mert ennek örömére tavaszi nagytakarítást tartottam a fagyasztóban, s mert hát a zsenge zöldségeket a tavasszal szoktuk összefüggésbe hozni. Amúgy semmi extra, csak ezt-azt összehoztam, amit találtam a fagyasztóban;)


Tavaszias zöldséges gulyás
Hozzávalók:
30 dkg marha gulyáshús (CH 1,8g)
9 dkg hagyma (CH 7,5g)
só, bors, pirospaprika (CH 0,0g)
2,5 dkg sertészsír (CH 0,0g)
15 dkg mirelit franciasaláta alap (CH 21,0g)
2 dkg csipetke (CH 14,0g)
A hagymát apró kockára vágjuk, majd a zsíron megpirítjuk. Rádobjuk a fűszereket és a húst, majd addig kevergetjük, amíg levet nem ereszt. Ekkor kevés vízzel felöntögetve puhára pároljuk a húst, majd hozzáadjuk a francia saláta alapot és a csipetkét is és felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg minden tökéletesen meg nem puhul. Elvetemültek - mint én is vagyok - még némi pogácsát/frissen sült kiflit is kínálhatnak hozzá.

CH összegző:
Az egész adag - 4 kisebb porció: 44,3 gramm
1 adag: 11,1 gramm (Én két kiflit (+34,6g) majszoltam el hozzá, így végülis teljesen jó voltam az 50 CH-s ebédre:))

2011. április 18., hétfő

Modenai tészta

Nemrégen kóstoltam egy Il Trenobeli ebéd alkalmával. Mivel láthattam, hogyan készül nem is volt kérdéses, hogy itthon is előkerül, annál is inkább, mert a nem éppen tésztarajongó KáeM maga mondta, hogy ilyet itthon is csinálhatok. Nem is várattam sokáig. Nálam most volt maradék hús, de természetesen frissből is készülhet. Mindesetre az ilTrenoban minden hozzávaló készen állt, a wokban csak összeforgatták, forralták, én azért itthoni körülmények között még kicsit tuningoltam rajta;)


Modenai tészta
Hozzávalók:
20 dkg sovány fűszeres csirkecsík (nálam most sertésszűz csíkok - CH 0,8g)
1,5 dl tejszín (CH 4,5g)
3 dkg főtt kukorica (CH 7,1g)
1 kk piros paprika (CH 0,0g)
1 ek fokhagymás chili szósz (CH 0,0g)
15 dkg főtt orsó tészta (CH 105,0g)
2 dkg reszelt parmezán a tetejére (CH 0,3g)
A hozzávalókat egy wok-ba, vagy egy nagyobb serpenyőbe tesszük és erős tűzön összeforgatjuk. Reszelt parmezánnal megkoronázva tálaljuk.

CH összegző:
2 adag összesen: 117,7 gramm
1 adag: 58,9 gramm (Ha úgy osztjuk, mint én szoktam, szóval nem igazságosan, hanem testvériesen, akkor beleférhet a 40 g-os vacsora keretbe;))

Heti egyperces 2011/16.


      
Gyerekként úgy hisszük, ha felnövünk, többé már nem leszünk sebezhetőek. De felnőni azt jelenti, hogy elfogadjuk a sebezhetőséget. Az élet maga a sebezhetőség.
/Idézet: Madeleine L’Engle, Kép/

2011. április 17., vasárnap

Fokhagyma mártásos sertésszűz

Ma a begyűjtött nátha és torokfájás jegyében készült az ebéd...avagy ne kelljen sokat foglalkozni vele és legyen némi gyógyhatása. Készült természetesen egy húsleves. Második fogásnak pedig valami masszívan fokhagymásat képzeltem a torokfertőtlenítés okán. Anyós javasolta a fokhagymamártást....hát még ennyit is lusta voltam a tűzhely mellett állni, rábíztam mindent egy jénaira, de nem bántam meg, bár ki fogom próbálni a hagyományos verziós mártással is, hátha úgy mégis fotógénebb:P


Fokhagyma mártásos sertésszűz
Hozzávalók:
40 dkg sertésszűz (CH 1,6g)
só, bors (CH 0,0g)
4 szelet lapka sajt (CH 4,5g)
2 dkg fokhagyma (CH 5,3g)
5 dkg tejföl (CH 1,9g)
3 dl tej (CH 13,8g)
kevés olívaolaj (CH 0,0g)
A hús ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd enyhén megkloffoljuk. Olívaolajjal kikent jénaiba sorokoztatjuk, majd a lapkasajttal betakarjuk. A tejet elkeverjük a tejföllel és a zúzott fokhagymával, majd ráöntjük a húsra. Ha van ideje állni így az csak jót tesz neki, ha nincs, akkor azonnal mehet a sütőbe is akár. 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Én petrezselymes krumplival tálaltam a tavasz jegyében.

CH összegző:
4 főnek összesen: 27,1 gramm
1 adag: 6,8 gramm köret nélkül

2011. április 16., szombat

Tejfölös pogácsa

Nagyon finom és könnyed pogácsa, bár ezt a begyúráskor még magam sem hittem róla. Mondjuk biztos nem ártott neki, hogy ennyi ideig tudott kelni:)


Tejfölös pogácsa
Hozzávalók:
60 dkg liszt (CH 457,8g)
2,5 dkg friss élesztő (CH 0,0g)
25 dkg margarin (CH 1,0g)
20 dkg tejföl (CH 7,6g)
2 kk só (CH 0,0g)
1 ek ecet (CH 0,0g)
1 tojás (CH 0,6g)
1,5 dl tej (CH 6,9g)
+ tojás a kenéshez és reszelt sajt a tetejére (CH 0,3g+0,3g)
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejben. Aztán a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Kelesztés közben többször meghajtogatjuk (nálam jó 4 órát kelt, s összesen háromszor hajtogattam meg ezalatt az idő alatt), majd pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd tojással megkenve, reszelt sajttal megszórva 30 percet pihentetjük, végül 180 fokos sütőben pirulásig sütjük.


CH összegző:
46 db összesen: 474,5 gramm
1 pogácsa: 10,3 gramm

2011. április 15., péntek

Rakott sertés karaj

Időnként elkap a láz, hogy az imádott és megunhatatlan csirkemell mellett sertés is kerüljön az asztalra. Most éppen az alábbiak szerint készült el.


Rakott sertés karaj
Hozzávalók:
4 szelet sertés karaj (25 dkg - CH 1,0g)
6 közepes burgonya (40 dkg - CH 80,0g)
20 dkg tejföl (CH 7,6g)
1 tojás (CH 0,6g)
10 dkg reszelt füstölt sajt (CH 1,9g)
szerecsendió, só, bors (CH 0,0g)
kevés vaj (CH 0,0g)
A krumplit alaposan megmossuk és héjában puhára főzzük. A karaj szeleteket sózzuk, borsozzuk és enyhén megkloffoljuk. Egy jénai tálat kikenünk vajjal, majd a megtisztított főtt krumplit belekarikázzuk (egy kis sózás nem árt neki). Ráhelyezzük a karaj szeleteket, majd megkenjük a tojással, szerecsendióval, sóval és borssal elkevert tejföllel, végül megkoronázzuk a reszelt füstölt sajttal. 200 fokra kapcsolt sütőbe toljuk és a sajt pirulásáig sütjük. Némi savanyúság nem hátrányos hozzá, én céklát vadásztam a hűtőből.


CH összegző:
Teljes (számunkra 4) adag: 91,1 gramm
1 adag (savanyúság nélkül): 22,8 gramm

2011. április 13., szerda

Fajitas

Már nagyon régen izgatja a fantáziámat a mexikói konyha. Volt is régen egy kolleganőm, akinek akkor mexikói párja volt. Ígért is recepteket, de aztán elmaradtak. Most végülis így magamtól, saját kútfőből, na meg persze a neten talált receptek összegyúrásából született meg ez a verzió. Tegyük fel, hogy valamilyen szinten hasonlít az eredetire, bár a tálalához még kellett volna bele ilyen-olyan zöldség. De nekünk így is tetszett.


Fajitas
30 dkg csirkemell filé (CH 1,2g)
1,5 dkg fajitas fűszerkeverék (CH 0,0g....legalábbis nem volt feltüntetve a csomagoláson semmi érdemleges, a hozzávalókból pedig arra jutottam, hogy igazán mérvadó a mennyiség)
2 ek olívaolaj (CH 0,0g)
8 dkg lilahagyma (CH 6,6g)
5 dkg paprika (CH 1,5g)
20 dkg Bonduelle Mexicana konzerv (CH 29,4g)
chilipor, só (CH 0,0g)
Tálaláshoz: 
8 dkg tejföl (CH 3,0g)
8 dkg reszelt sajt (CH 1,3 g)
A lilahagymát kevés olajon megpároljuk. Rádobjuk a kockára vágott paprikát, majd a csikokra vágott, előzetesen befűszerezett csirkemell csíkokat. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a Mexicana konzervet, illetve kevés vizet és összefőzzük. Megkóstoljuk és ha szükséges utánízesítjük. Ezután a meleg tortilla lapokra tesszük a húsos mártást, majd erre némi reszelt sajtot, aztán egy kanál tejfölt. Feltekerjük, aztán jól megesszük.


Tortilla
Hozzávalók:
20 dkg liszt (CH 152,6g)
10 dkg kukoricaliszt (CH 70,2g)
1 kk sütőpor (CH 0,0g)
1 tk só (CH 0,0g)
1 ek olívaolaj (CH 0,0g)
1 ek étolaj (CH 0,0g)
1,5 dl víz apránként adagolva (nem biztos, hogy kell mind!!!!- CH 0,0g). 
8 kis gombócot formázunk, majd 30 percig pihentetjük, végül közepesen meleg serpenyőben mind a két oldalát megsütjük.

CH összegző:
Teljes adag (8): Húsos mártás: 43,0 gramm/ Tortilla: 222,8 gramm
1 tekercs: 33,2 gramm
1 adag...mert egy evésre kettőt számolunk egy főre: 66,5 gramm

2011. április 12., kedd

Mézes mentás limonádé

Az aktuális kedvenc, meg szerintem az egész nyáré lesz várhatóan. Nem túl édes, a méz inkább csak picit enyhít a citrom savanyúságán és jobban kihozza a menta ízét. 


Mézes mentás limonádé
Hozzávalók:
1 dkg méz (1 tk - CH 8,1g)
1 ág menta (kb. 10 cm) (CH 0,0g)
0,5 dl frissen facsart átszűrt citromlé (1 közepes citrom leve - CH 1,6g)
0,25 dl limelé (fél lime leve, nem találtam pontos adatot, ezért a citroméból indultam ki - CH 0,8g)
6 dl víz (CH 0,0g)
2 citromkarika (CH 0,0g - legalábbis nálam, mert nem kerül fogyasztásra)
1 lime karika (CH 0,0g - legalábbis nálam, mert nem kerül fogyasztásra)
Egy kevés vizet meglangyosítunk, majd feloldjuk benne a mézet. Ezután minden hozzávalót a kancsóba öntünk és alaposan összekeverjük. Jégkockával tuningolva kínáljuk.

CH összegző:
bő 6 dl-es adag: 10,5 gramm
2 dl: 3,5 gramm

Printfriendly