2010. december 31., péntek

2010. decemberi éhen nem maradásaink

2010.12.01      Szerda – Cigány pecsenye
2010.12.02      Csütörtök – Hideg vacsora
2010.12.03      Péntek – Bowlingozni voltunk és így ott is ettünk
2010.12.04      Szombat – KFC-ben reggeliztünk/Kedves barátok hívtak meg ebédre Gödre a Belga Sörházba/Hideg vacsora
2010.12.05      Vasárnap - Bundás kenyér/Marhapörkölt nokedlivel a költöztetős csapatnak/Málnás pudingos torta/Sörkifli

2010.12.06      Hétfő – Rozsos pizza
2010.12.07      Kedd – Magyaros spagetti
2010.12.08      Szerda – Libatepertőkrémes kenyér
2010.12.09      Csütörtök – Medvesajtos rizses hús
2010.12.10      Péntek – Céges mikulás/Vacsorára már csak némi gyors mirelitet ettünk
2010.12.11      Szombat Juhtúrós-tökmagos és túrós pogácsa/Zebra szelet/Belga rántott hagymakarika/Padlizsánkrém friss graham zsemlével

2010.12.13      Hétfő – Pizza
2010.12.14      Kedd – Csontleves/Szilvalekváros derelye
2010.12.15      Szerda – Újházy tyúkhúsleves, svédasztalról vegyes frissen sültek (sajttal sonkával töltött csirkemell, szezámmagos csirkemell, sertésflekken, zöldséges rizzsel és petrezselymes krumplival), sertés pörkölt nokedlivel, illetve savanyúságok és vegyes saláta a szekszárdi Korona Hotel Étterem és Borházban KáeM munkahelyének karácsonyi vacsoráján, ahová engem is volt olyan kedves főnöke és meghívott. Nem fotóztam, de nem is igazán érdemelte volna meg. A leves nem volt rossz, bár kicsit kevés volt benne a tartalom. A svédasztalon a főételek viszont hidegek voltak – persze ebben részben a hosszas évértékelő beszéd is hibás volt. A vegyes saláta nagyon finom volt. Desszertnek gyümölcs salátát lehetett szedni tejszínhabbal, ez nem volt rossz, bár önmagában a gyümölcsöket többre értékeltem volna. Később pedig kaptunk 4 kosárnyi frissen sült kemencés pogácsát...ez nagyon finom volt, de 30 főre kicsit kevéske, főleg, hogy jócskán fogyott a pálinka és a bor. Mindenesetre a meghívást itt is nagyon köszönöm.
2010.12.16      Csütörtök – Belga Sörház – Hazaérkezve nem álltam neki főzni, inkább gyorsan elszaladtunk hozzájuk. Ismét finomat ettünk. KáeM egy harcsahalászlét kenyérrel és harcsafilével én húslevest cérnametélttel (házi és nagyon finom változat volt). Másodiknak KáeM ismét a juhtúrós csülkös csodát választotta én a mézes chilis baconbe tekert csirkemellet, köretnek mindketten a fűszeres cikkburgonya mellett döntöttünk. Viszont a teljes levesek elfogyasztása után, esélyünk sem volt a főétel betermelésére, így elcsomagoltattuk:)
2010.12.17      Péntek – Belga sörházi maradék/Sült hurka friss kenyérrel és ecetes hagymával
2010.12.18      Szombat – Karfiolleves/Rántott sajt hasábbal
2010.12.19      Vasárnap – Kolbásszal töltött szűzérme, burgonyapürével és uborka salátával

2010.12.20      Hétfő - Krokett
2010.12.21      Kedd Karfiolfasírt, rizzsel és tartármártással (KáeMnek Pécsett volt megbeszélése ő ott evett a Replayben)
2010.12.22      Szerda – A Piccolo Mondoban ebédeltünk – KáeM grillezett kacsamellet és pedig hagymalevest cipóban, két túrós palacsintával (Minden nagyon finom volt)/ Szendvics
2010.12.23      Csütörtök – Ismét étteremben kényeztettük magunkat, ezúttal a már korábban megénekelt Stonehenge Pub a Lurdy-házban. Ismét nagyot alkottak a fiúk, akiket a készítés közben folyamatosan szemmel lehet tartani, hála a nyitott konyhának. Vacsorára pedig a mozi kínálatából vágolattunk;)
2010.12.25      Szombat – Húsleves cérnametélttel/Fokhagymás libamáj friss rozsos naannal
2010.12.27      Hétfő – Zöldborsó főzelék
2010.12.28      Kedd – Nyíregyházán voltunk barátoknál...Mézes sárgarépakrémlevest és mustáros krémes csirkecombot kaptunk krumplipürével
2010.12.29      Szerda – Győrben jártunk Sógornőméknél: Póréhagymakrémlevessel és fűszeres zacskós csirkemellel és pirított krumplival kényeztetett minket. Desszertként én készítettem egy Bailey’s krémes tortát
2010.12.30      Csütörtök – Tóalmási tüzes tészta
2010.12.31      Péntek – Szendvicset ettünk ebédre/Vacsorára a vendégségben kínait, éjszaka pedig mindenféle nassolnivalóval kényeztettük magunkat. S remek társasjátékozós estét tartottunk. Köszönjük itt is a meghívást.

Szerencsehozó malacka


Nem mehetünk üres kézzel a vendégségbe, így idén végre én is elkészítettem a malackákat. Alaptésztának a már jól bevált sajtos rudat használtam fel. Tegnap este gyúrtam be, és ma formáztam, sütöttem. Kettőnek esett le egy-egy füle (amit Jade jóízűen el is ropogtatott:P), ahogy kiszedtem a tepsiből, de különben 16 tökéletes malackám lett – így egy darab 12,3 gramm szénhidrátot tartalmaz.


Szerencsehozó malacka 
Hozzávalók:
25 dkg liszt (CH 190,8g)
fél tk. Sütőpor (CH 0,0g)
1,5 tk. Só (CH 0,0g)
7 dkg margarin (CH 0,3g)
6 dkg zsír (CH 0,0g)
10 dkg reszelt sajt (CH 1,6g)
10 dkg tejföl (CH 3,8g)
1 tojás (fehérje marad a kenéshez) (CH 0,6g)
32 db tökmag (lemértem, ez 6g – CH 0,2g)
+ három eltérő méretű pogácsaszaggató: egy nagyon nagy, egy közepes, egy kicsi, illetve egy szívószál


A tészta hozzávalóit (a tojás fehérje és a 32 szem tökmag marad ki) alaposan összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük, fél centi vastagra nyújtjuk és szaggatjuk a legnagyobb és a legkisebb pogácsaszaggatóval azonos mennyiséget + fele mennyiségű korongot a közepes szaggatóval. (Nálam 16 nagy körlapot, 8 közepeset és 16 kicsit.) A nagy körlapokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a tetejüket megkenjük a felvert tojás fehérjével. (Ezek a malackafejek.) A közepes körlapokat négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.) A legkisebb korongokra a szívószállal két-két lyukat fúrunk. (Ezek a malackaorrok.) A füleket és orrokat a nagy tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleket-orrokat is megkenjük felvert tojással. Tökmagokból szemeket ragasztunk a malackáinknak. 


Sütigolyó


Nem is recept, hiszen semmi pontosat nem tudok róla. De ötlet, anyukámtól és testvéreitől lestem el. Még akkor, amikor a sok unokatesóm esküvőjére sütögettek. Ez a sütemény készült el utolsóként, mert hogy az összes többi édes sütemény levágott széléből készült. Otthon csak a családra szintén a sütiszélekből, illetve a megmaradt megszáradt süteményekből készítette el anyu. Én most a karácsonyról maradt darabokból és a kicsit megszáradt sütikből alkottam meg.



Sütigolyó
Hozzávalók:
Száraz édes sütemény
Édes sütemények széle
(nálam most két kis adag panna cotta is belekerült, mert megmaradt)
sárgabaracklekvár
tej
kakaópor
a forgatáshoz: kókusz és/vagy csokireszelék

Mennyiség nincs, mert hát érzésre, ahogy a massza eléri a formázható állapotot. Innen pedig már ugyanúgy járunk el, mint a kókuszgolyónál. Golyózunk, forgatjuk, kókuszba, vagy csokireszelékbe, majd megy a hűtőbe, míg el nem fogy.

Nincs ötlet a szénhidráttartalomra. Fogalmam sincs mennyi lehet, de kivételesen nem is érdekel:)

2010. december 30., csütörtök

Tóalmási tüzes tészta


Valami egyszerű tésztára vágytam, amibe azért kellett valami húsféle, hogy KáeM is érezze, hogy ettünk valamit:) Nagyon gyorsan készen lett és igazán finom volt, bár az alábbi arányokkal kicsit túl tüzes, legközelebb jelentősen kevesebb csípős kolbásszal és több simával fogom készíteni.



Tóalmási tüzes tészta
Hozzávalók:
3 dkg Tóalmási tüzes kolbász (CH 0,1g)
3 dkg Tóalmási paraszt kolbász (CH 0,1g)
15 dkg tejföl (CH 4,4g)
2 db medve sajt (kisebbik fajta) (CH 2,8g)
12 dkg széles metélt (CH 88,8g)
5 dkg reszelt füstölt sajt (CH 1,0g)

A tésztát sós vízbe tesszük főni. Amíg megfő pont el is készül a mártás: a negyed szeletekre vágott kolbászokat teflon serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a medve sajtot és a tejfölt és összefőzzük. Ezután beleforgatjuk a leszűrt tésztát, majd reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

A fenti mennyiség kettőnknek éppen elég volt ebédre, sőt, annyival több is, hogy a kolbász többségét nem is ettük meg....persze ez köszönhető volt az erősen tüzes jellegnek is. Egy adag így 48,6 gramm szénhidrátot tartalmaz. 

2010. december 29., szerda

Bailey’s krémes torta


Sógornőmmel egyeztettük az estebédet, s felajánlottam, hogy akkor szívesen viszem a desszertet hozzá. Az alábbi tortával készültem. Nem lett rossz, de tökéletesen azért nem voltam elégedett. Kicsit száraz volt a piskóta rész, szóval még van mit fejleszteni rajta:)



Bailey’s krémes torta
Hozzávalók:
Piskóta:
2 tojás (CH 1,2g)
3 dkg cukor (CH 30g)
5 dkg liszt (CH 38,2g)
5 dkg keményítő (CH 41,6g)
fél csomag sütőpor (CH 0,0g)
2 dkg kakaópor (CH 2,1g)
2 ek víz (CH 0,0g)

Krém:
1 dl Bailey’s (CH 25g)
1 dl tej (CH 4,6g)
4 dkg porcukor (CH 40g)
2 dkg vaníliás pudingpor (CH 1,7g)
1 kis tasak zselatin (CH 0,0g)
2 dl Hulala tejszín (CH 26g)

A piskótához a tojások fehérjét habosra keverjük apránként hozzáadva a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját és a vizet is. Ezután alacsonyabb fokozaton kis adagokban a liszttel és keményítővel elkvert sütőpor, végül pedig a kakaópor. A masszát zsírozott lisztezett tortaformába simítjuk (17 cm-es kicsi forma). Majd 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Ezután kifordítjuk a formából, kettévágjuk és rácson hagyjuk kíhűlni.

A krémhez a tejszín kivételével a hozzávalókat lassú tűzön kevergetve krémesre fözzük. Majd hagyjuk kihűlni. Mikor már csak langyos, akkor hozzáadjuk az előzetesen kemény habbá vert tejszínhez. A krém felét a két torta darab közé töltjük, a másik felét pedig kivülről halmozzuk rá, úgy, hogy az oldalára is jusson. Csokireszelékkel dekorálva tálaljuk.

8 szeletes (210,4g) tortát kapunk ebből a mennyiségből, így egy szelet: 26,3 gramm szénhidrátot tartalmaz.

2010. december 27., hétfő

Star Trek: Az új nemzedék


A második Star Trek sorozat, amit végignéztünk. 7 évad, 178 rész:) Számunkra kb. négy hónapnyi élményt jelentett. Valóban kellemes élmény volt, jelentősen jobban tetszett, mint a Voyager, de ennek lehet oka az is, hogy nem olyan gyors tempóban néztük meg, meg persze az is, hogy itt nem egy konkrét problémára épül fel a teljes sorozat, hanem majdnem minden részben másfelé járnak a galaxisban és azon túl.


A leírás, amit a wikipédián találtam:

"A sorozat történetei száz évvel az eredeti sorozat (és nyolcvan évvel a filmek) után játszódnak, egy más jellegű legénységgel és hajóval. Az USS Enterprise-D a Csillagflotta vadonatúj zászlóshajója és büszkesége, melyre gondosan válogatott legénységet helyezett az admiralitás. A kapitányi székben Jean-Luc Picard ül, egy francia származású, nagy diplomáciai képességekkel rendelkező veterán. Az ő hozzáállása teljesen elüt Kirk kapitány temperamentumos stílusától. Fegyverhez csak végső esetben nyúl, akkor, ha más lehetőség már nem kínálkozik a probléma megoldására. Sokan keményszívű embernek tartják, de miután tisztjei megismerik – és mi is – rájönnek, hogy ez nem így van. Mint minden kapitánynak, az ő gondolatai is mindig a hajó és annak legénysége biztonsága körül forognak. Picard alakja egyben meghatározza azt a világképet, melyet az Új nemzedék képvisel. A pozitív jövőt, a morált, az erkölcsiséget, és nem utolsósorban a bajtársiasságot.
Az első tiszt – William T. Riker – ellenben sokkal jobban hasonlít Kirk-re, jellemét, kissé "laza" hozzáállását és persze nőügyeit tekintve is. Az Új nemzedékben feltűnnek olyan posztok is, melyek az eredeti sorozatban nem voltak jelen, vagy nem kaptak különösebb hangsúlyt. Ilyen például a tanácsadónő – Deanna Troi – posztja, akinek a feladata a legénység morális gondjainak elemzése és – a nevében is benne van – a problémás esetekben tanácsadás is. A biztonsági részleg is nagyobb teret kapott az Új nemzedékben, melynek a vezetője egy litván származású nő, Natasha Yar. Őt a második szezontól a korábban taktikai poszton lévő klingon Worf váltja fel, aki az "emberarcú ellenséget" hivatott képviselni a hídon. A klingonok az Eredeti sorozat idején a Föderáció ellenségei voltak és az akkori Szovjetuniót jelképezték, azonban mára egy békeszerződés hatására, most már nem a Föderáció ellenfelei, igaz barátai sem igazán. Az eredeti sorozat óta eltelt idő alatt végbement technikai fejlődés jeleként az Enterprise-D fedélzetén egy android is helyet kapott. Data a hajó másodtisztje és a tudományos tiszti posztot is ellátja. Ő a sorozat Pinokkiója, aki szeretne ember lenni, ám ebbéli igyekezete mindig valami mulatságos, vagy kínos helyzetet idéz elő. McCoy doktor helyére egy nő kerül, Dr. Beverly Crusher, aki időnként nehezen tudja palástolni azokat az érzelmeket, melyeket Picard kapitány iránt érez. A főgépészi posztot is egy igen érdekes ember foglalja el. Geordi La Forge afrikai származású és születésétől fogva vak, de egy különleges szerkezettel, az ún. vizorral sokkal jobban lát, mint bárki más a legénységből.
Az Enterprise elsődleges feladata továbbra is az új világok felkutatása, és az űrjelenségek vizsgálata maradt. Sokszor találkoznak ellenséges fajokkal is, melyek közül a legjelentősebbek az alattomos ferengik, akik egy kereskedő faj képviselői, valamint az arrogáns romulánok, akik még mindig a Klingon Birodalom és a Föderáció elveszejtésén munkálkodnak. A későbbi szezonokban feltűnik két új ellenséges faj is. Ezek a kardassziaiak, egy militáns, diktatórikus rendszerben élő nép és minden fajok legfélelmetesebbike, a félig gép, félig humanoid Borg.
A Borg egy hatalmas űrcsatában – mely a Wolf 359 nevű csillagrendszernél zajlott le – megsemmisítette a Föderáció 40 csillaghajóját. Ezzel mintegy 11.000 embert és más fajhoz tartozó Csillagflotta tisztet ölt meg, óriási veszteséget okozva ezzel a Föderációnak. Az Enterprise sűrűn találkozik egy magát Q-nak nevező nagyhatalmú entitással is, aki sokszor megkeseríti a legénység életét (például az ő működésének eredménye a Borggal való találkozás is). Ezekből is látható, hogy a világűr csöppet sem lett barátságosabb az Eredeti Sorozat óta.
Az Enterprise ebben a sorozatban jóval inkább diplomata és felfedező funkciót lát el mint az eredeti sorozat hajója, sokkal kevésbé "hadihajó" jellegű és sokkal inkább koncentrál a legénység kényelmére, az esztétikailag szép és egyben high-tech berendezésekre. A 24. század kutatói már nem magányos felfedezők: az új Enterprise fedélzetén a legénység családtagjai is helyet kapnak, iskolákkal, kikapcsolódási lehetőségekkel együtt, így a hajó már egyfajta "űrben úszó várossá" válik. A sorozat egyik legnagyobb technológiai újítása a holofedélzet, mely segítségével bármilyen létező vagy képzeletbeli helyszín és kor megjeleníthető szórakozás, tanulás, edzés, kikapcsolódás, stb. céljaira (ennek előzményét a rajzfilmsorozat egyik epizódjában már láthattuk)."


A sorozat tényleg jó volt, kellemes kikapcsolódás. A legtöbb rész szerethető és izgalmas, néhány erősen elnagyolt és töltelék, de ennyi azért belefér. Az utolsó rész lehetett volna komolyabb is. Itt a hosszasabb nézési időből adódóan nem szolgálhatok idézetekkel, de vannak nagyon jó mozzanatok benne. A kedvenc szereplő egyértelműen Data az android lett, akinek lenyűgöző az okossága és megmosolyogtató az emberibbé válási kényszere:) A főszereplők egyébként nagyon eltaláltak, s a több epizódban feltűnő Whoopi Goldberg is remekül illik a csapatba.

S kicsit a miértről: A kábeltv-nk kb. szeptember közepe óta nincs bekötve (na nem azért, mert nem fizettük, hiszen MindigTv-s dekóderünk van, szóval ez nem jelentene gondot)...előtte sem nagyon néztük, de azóta sem érezzük hiányát, főleg így, hogy mindig találunk egy-egy sorozatot, amit nézhetünk...most éppen a Csillagkapu került sorra:)

Mindegyik részről található - angol nyelvű - leírás és néhány fotó az alábbi oldalon.

Zöldborsó főzelék – kiszámolva

Pontos mértékekkel kiszámolva:) Furcsa, hogy az ilyen egyszerű – és egyébként nagyszerű – fogásokat is újra kell értelmezni, a diétának köszönhetően.



Zöldborsó főzelék
Hozzávalók:
22 dkg mirelit zöldborsó (Iglo) (CH 33g)
víz (CH 0,0g)
3 dkg keményítő (CH 24,9g)
1 tk olaj (CH 0,0g)
1 kk pirospaprika (CH 0,0g)
1 dl tej (CH 4,6g)
só (CH 0,0g)

A zöldborsót egy lábosba töltjük, majd annyi vizet öntönk rá, amennyi éppen ellepi. Kevés sót adunk hozzá, majd puhára főzzük. (Igló zsenge borsónál ez csak pár perc) A paprikát kicsit megpirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a tejjel simára kevert keményítőhöz. Némi lével felmelgítjük a habarást, majd besűrítjük vele a főzeléket.

A fenti mennyiség két méretes adag lett. Egy adag 31,3 gramm szénhidrátot tartalmaz, amihez mi megettünk egy-egy kisebb kiflit, így – ha normál méretű kifli CH tartalmával számolok – némileg túlléptem az ebéd keretet: 56,3 g (két szelet graham kenyérrel tökéletes lett volna, de hát néha kell egy kis bűnözés;))

Heti egyperces 2010/52.


Szerdán lesz falakodalmunk (5. évforduló);) Polgári verzióból...reméljük megérjük a rózsalakodalmat (10.), majd a kristályt (15.), porcelánt (20.), ezüstöt (25.), gyöngyöt (30.), na és persze a követő nemesfém és drágakő lakodalmakat is. (Okosság innen)

"Igézve álltam, soká, csöndesen,

És percek mentek, ezredévek jöttek, -

Egyszerre csak megfogtad a kezem,

S alélt pilláim lassan felvetődtek,

És éreztem: szívembe visszatér,

És zuhogó, mély zenével ered meg,

Mint zsibbadt erek útjain a vér,

A földi érzés: mennyire szeretlek!"

/Idézet: Tóth Árpád – Esti sugárkoszorú, Kép: A polgári esküvőnkön készült/

2010. december 26., vasárnap

Sajtos pogácsa

Már a hús gondolatától is írtozni szoktunk karácsony második napjának estéjére. Most sem volt ez másként, így hát készült egy omlós finom pogácsa. Ebből sem tudtunk nagy mennyiséget elpusztítani, ketten még a felét sem, de azért nagyon jól esett. Ami pedig maradt, az más nap reggel is teljesen szerethetően finom volt.


Sajtos pogácsa 
Hozzávalók:
25 dkg liszt (CH 190,8g)
1 dkg élesztő (CH 0,0g)
10 dkg vaj (CH 0,5g)
10 dkg reszelt sajt (CH 1,6g)
1 dl tejföl (CH 4,3g)
1 tojás (CH 0,6g)
só (CH 0,0g)
0,5 dl tej (CH 2,3g)

Az élesztőt az előzetesen meglangyosított tejben felfuttatjuk (akik nem számolgatnak cukrot, azok egy csipet cukrot is adhatnak hozzá). Majd a többi hozzávalóval (a tojásból 1/3-nyi mennyiséget meghagyunk a végére kenni!) összedagasztjuk. Lisztezett felületen még egyszer átgyúrjuk, majd letakarba duplájára kelesztjük. Ekkor ujjnyi vastagra sodorjuk. Tetjét bevagdossuk, kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Tetejét tojással lekenjük és 200 fokos légkeveréses sütőben pirulásig sütjük.

Összesen 25 db pogácsa lett belőle, így egy darab hozzávetőlegesen – mert hát nem mértem le mindegyiket pontosan 8 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Füstölt sajtos négyszögek

Sós rágcsálni való is tartozik az ünnephez. Idén ennek lett a legnagyobb sikere. Amit mi 24-én este nem ettünk meg, azt Anyósom 25-én délután elrágcsálta.


Füstölt sajtos négyszögek 
Hozzávalók:
25 dkg liszt (CH 190,8g)
10 dkg puha vaj (CH 0,5g)
1,25 dl natúr joghurt (CH 5,8g)
15 dkg reszelt füstölt sajt (CH 2,9g)
só (CH 0,0g)
Tetejére: 1 tojás (CH 0,6g)
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk (nekem BB segített). Ezután két részre vágjuk és vékonyra nyújtjuk, majd derelye vágóval négyszögekre vágjuk. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 180 fokos sütőben arany színűre sütjük.

A kis kockáim nem lettek éppen egységes méretűek és nem is számoltam meg őket, meg mondjuk a tojást sem használtam fel mind a kenéshez, így hát fogalmam sincs, hogy egy darab mennyi szénhidrátot tartalmaz (a teljes adag  200,6 g). De hozzávetőlegesen 1 kisebb marék 20,1 gramm szénhidrátot tartalmazhat. Ha legközelebb készítem – mert biztosan fogom – akkor ígérem megszámolom pontosan a dolgokat.


Update: vagyis a legközelebb...ezúttal megszámoltam, összesen 145 db kocka sült ki a fenti adagból. Tehát egy kocka 1,4 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Mákos aszalt szilvás szelet


Idén majdnem bejglit csináltam, de aztán mégsem. Talán majd jövőre. Mindenesetre nagyon finom lett az alábbi sütemény. Az alaptészta anyukám világbajonok zserbó tésztája.



Mákos aszalt szilvás szelet 
Hozzávalók a tésztához:
44 dkg liszt (CH 335,7g)
20 dkg margarin (CH 0,8g)
1 tojás (CH 0,6g)
1 dkg cukros tejben felfuttatott élesztő (1 dl langyos tej, 1 tk cukor) (CH 15,0g)

A mákos krémhez:
30 dkg finomra darált mák (CH 71,7g)
20 dkg porcukor (CH 200g)
1 dl tej (CH 5,3g)
0,5 dl víz (CH 0,0g)

30 dkg aszalt szilva (CH 142,2g)

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd három cipót formázunk belőle és tepsi nagyságúra nyújtjuk. Belefektetjük az első adag tésztát a margarinozott tepsibe, megkenjük a mákos krémmel, megszórjuk az apróra vágott aszalt szilvával, majd erre megint egy réteg tészta jön, utána megint a mákos krém és az aszalt szilva, tetejére végül tészta kerül. Nagyon fontos, hogy a tepsiben még sütés előtt elkezdjen kelni, csak utána szabad sütni. Ezután 180 fokon szinesedésig sütjük.

Összesen (CH 771,3g) 42 szelet lett belőle, a széleket nem számítva, így egy szelet kb. 18,4 gramm szénhidrátot tartalmaz. 

Fehércsokis panna cotta


Krémes, habos desszertet szerettem volna, nagyon jól sikerült:)



Fehércsokis panna cotta 
Hozzávalók:
4 dl tejszín (CH 12,0g)
2 dl tej (CH 10,6g)
1 ek méz (2 dkg – CH 16,2g)
1 tk vanília kivonat (CH 0,0g)
1 ek zselatin (1 kis tasak DrOetker) (CH 0,0g)
10 dkg fehér csokoládé (Milka – CH 63,0g)

A zselatint elkeverjük a tejjel és 5 percet állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is és alacsony fokozaton addig melegítjük, amíg a csokoládé elolvad és teljesen homogén nem lesz a krém. Ekkor kicsit hűlni hagyjuk, majd kiöblített tálkákba töltjük és dermedésig hűtőben tartjuk. Ezután a tálkát langyos vízbe mártjuk, majd kifordítjuk a tartalmát. Némi friss gyümölccsel (nálam most egy-egy szem magnélküli szőlő), vagy gyümölcsmártással – akár lekvárból főzött- díszítve tálaljuk.

Hat kis pohárkányi lett a fenti adagból (CH 101,8g), így egy adag 17 g szénhidrátot tartalmaz, ami tökéletesen jó egy 20g-os uzsonnának:)

Aszalt szilvával rakott csirkemell


Az ötlet Kifőztük Karácsonyi száma adta, de végülis a kivitelezés saját kútfőből valósult meg. Nagyon finom lett, bár melegen szeletelve a design nem volt éppen tökéletes (lásd második kép), hidegen ez már jelentősen szebb.



Aszalt szilvával rakott csirkemell 
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé (CH 3,0g)
40 dkg szeletelt bacon (CH 0,0g)
15 dkg füstölt sajt (CH 3,0g)
2 tojás (CH 1,2g)
4 ek tejföl (CH 1,7g)
5 dkg liszt (CH 38,2g)
1 dl tejszín (CH 3,0g)
só, bors, fahéj, pirospaprika (CH 0,0g)
25 dkg aszalt szilva (CH 118,5g)
A húst apró kockára vágjuk, fűszerezzük és félre tesszük. A tojást összekeverjük a reszelt sajttal, tejföllel, tejszínnel és a liszttel. Beleforgajuk a húskockákat. A püspökkenyér formát kibéleljük a szalonna szeletekkel, úgy hogy túllógjon. Ezután a hús felét elterítjük a formában, raáhalmozzuk az aszalt szilvát, majd jön a hús másik fele, végül pedig betakarjuk a bacon szeletekkel. 180 fokos sütőben a szalonna pirulásáig sütöttem (45-50 perc volt kb.). Ezután kifordítottam a formából (ez sajnos nem ment zökkenőmentesen) és szeleteltem (ez sem:P).


12 szelet lett a fenti adagból (CH 168,6 g), így egy szelet 14,1 gramm szénhidrátot tartalmaz. Egy adag két szelet kiegészítve két jó evőkanálnyi párolt basmati rizzsel (kb. 20 g szénhidrát)  48,2 g szénhidrát, ami pont megfelel egy 50g-os ebédnek. 

Karácsony 2010




Nos az úgy volt, hogy eltelt a három év, tehát elvileg mind a kettőnk családja hozzánk jött volna egy-egy ebédre karácsony valamelyik napján. Aztán mégsem így alakult: szenteste – az eredeti terveknek megfelelően - kettecskén (Jade cicával kiegészülve hármasban) múlattuk az időt. Délelőtt karácsonyfát faragtunk és díszítettünk. Aztán szokáshoz híven aszalt szilvás főétel készült, ezúttal aszalt szilvával rakott csirkemell formájában (meg desszertnek Fehércsokoládés panna cotta, rágcsálni füstölt sajtos négyszögek, aszaltszilvás mákos szelet, illetve a már korábban elkészített linzer). Mivel az ajándékozás kicsit előbbre csúszott, hát estére már csak az ajándékok át nem adott része kerülhetett a fa alá. Az egész nap a kényelem és a pihenés jegyében telt, nem siettünk semmivel. Aztán estebéd után végülis rá is vetetettem maga a karácsonyi ajándékba kapott tárasjátékokra és kellemes játszós estét tartottunk KáeMmel...mondjuk főleg neki volt kellemes, hiszen ő nyert mind a két játékban (Hotel és Az élet játéka).

Aztán a programok másként alakultak a vendégül hívottaknál, így végülis sem karácsony első, sem második napjára nem lett nagy vendégeskedés. Pedig nagyon korrekt kis menüt sikerült összeállítni szerintem...na de majd máskor. Végülis szombat délután Anyósomat elhozták a nászasszonyáék, miután kiélvezték Sógornőm és férje friss lakásában a karácsony első felét. Nem maradt sokáig, mert ma reggeli után haza is indult. De vele is teszteltük a társasjátékokat tegnap este:) S éhen halni sem hagytunk, bár ebédünk – némi számítógép szereléssel egybekötött vendégeskedés okán – elég későre csúszott. Anyósom kérésére a fagyasztóból került elő némi hús leves, második fogásnak pedig az eredeti tervek szerint fokhagymás libamáj sült, friss meleg rozsos naannal és lilahagymával. Desszertet már nem kívántunk ezek után. Vacsorára pedig pizza készült, de nem voltunk igazán éhesek, nem is fogyott el, még a kis adag sem.

Ma a szent este készült csirkemell maradékát ettük. S részemről igyekszem a karácsonyra érkezett náthámat minél jobban kikúrálni.


Ajándékozási szempontból idén is nagyon bőkezű Jézuskám volt:) Kaptam egy nagyon szép karórát (mivel a korábbit ügyesen leejtettem a kőre és ettől a számlapról le is pattogtak a számok), a már emlegetett két társasjátékot és még mindennek a tetejére egy iPod Touch-ot:) Én idén sem voltam ilyen kreatív. KáeM egy időjárás állomást kapott, övet, nyakkendőt...na meg a piros masnit;)


Cica idén kihagyta a fáramászást, sőt nem is borította fel, viszont többször beült alá. Erről sajnos nincsen fotó, és arról sem, hogy micsoda gyermeki csodálattal tudja nézni a fát az asztalon ülve, de arról viszont van, hogy hogyan csináltunk szamarat belőle;)

2010. december 24., péntek

Boldog Karácsonyt!


"Fújhat bármiféle szél, válhat gonosszá a tél, az este békét igér.
Lassan itt a pillanat, talán ma felenged a fagy az összes jég szív alatt.
Kinn a hóesés minden lábnyomot befed, ahogy a hit a sok sebet,
És a fák felett valahol ott lebeg a halk csengőszó." 
/Idézet: Berkes Gábor, Kép/

2010. december 23., csütörtök

Utódomra ütök




Mivel 24-én a legkésőbbi előadás kora délután van, hát úgy döntöttünk, hogy inkább ma este nézzük meg.

Előzetesen hallottunk a filmről hideget is, meleget is. Általánosságban nem voltak túl nagy elvárások, mert hát mégiscsak harmadik rész...ki tudja tudnak-e még újat mutatni. Nos hát tudtak. Lehetett volna kidolgozottabb bizonyos része, lehetett volna kevesebb másik, de összességében jól mulattunk és nagyokat nevettünk. Biztosan bekerül majd dvd-n is a gyűjteménybe.


A mozi oldalán az alábbiakat találtam: 
„Tíz évvel, két kis Beckurral és számtalan akadállyal később Greg végre megbékél szigorú apósával, Jackkel. Ám amikor a pénzszűkében lévő apuka másodállást vállal egy gyógyszercégnél, Jack ismét teljes gőzzel gyanakodni kezd kedvenc ápolójára.

Amikor Greg és Pam egész klánja - Pam expasijával, Kevinnel kiegészülve - felvonul az ikrek születésnapi buliján, Gregnek bizonyítani kell a szkeptikus após előtt, hogy ő a férfi a háznál. Ám a sok félreértés, kémkedés és titkos hadművelet közepette vajon sikerül Gregnek kiállnia Jack utolsó próbáját, és ő lehet a család következő pátriárkája. vagy a bizalom köre megtörik örökre?

Az akaratok viadala Jack Byrnes és Greg Beckur között a tetőfokára hág a nagysikerű vígjátéksorozat harmadik részében, melyben Laura Dern, Jessica Alba és Harvey Keitel csatlakozik a parádés szereposztáshoz.”



2011. évi munkanap áthelyezések

Már-már szokásosnak mondható bejegyzésünk a munkanap áthelyezésekkel kapcsolatosan. A naptárban pirossal a munkaszüneti napok, szürkével a rendkívüli munkanapok. Alatt pedig a hivatalos háttér a Magyar Közlönyből.

 

2010. december 21., kedd

Karfiolfasírt


Az ünnepek előtt – és persze után – mindig gondban vagyok, hogy olyasmit kéne enni, ami nagyon távol áll minden ünnepiségtől, mert hát lesz/volt hús és különleges falatok bőven. KáeM vidékre kellett menjen tárgyalni – éljen a szabadság:P Így csak magamnak készítettem az alábbi finomságot....bár a mennyiségén ez nem látszott.



Karfiolfasírt 
Hozzávalók:
30 dkg karfiol (CH 11,7g)
1 tojás (CH 0,6g)
10 dkg liszt (CH 76,3g)
1 gerezd fokhagyma (CH 1,3g)
őrölt szerecsendió (CH 0,0g)
őrölt bors (Ch 0,0g)
5 dkg zsemlemorzsa (CH 36,7g)
olaj a sütéshez

A karfiol sós vízben puhára főzzük, majd szűrőben hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután villáva összetörjük. Hozzákeverjük a tojást, a fűszereket és apránként adagolva a lisztet (lehet, hogy kevesebb is elég, ha kevésbé vizes a karfiol). Ezután nedves kézzel fasírtokat formázunk, amiket megforgatunk némi zsemlemorzsában. Végül forró olajban aranybarnára sütjük. Párolt rizzsel és tartármártással tálalva nagyon finom és laktató fogás.

A fenti mennyiségből 4 nagyon bőséges adag lett. Egy adag így 31,7 gramm szénhidrátot tartalmaz. Kiegészítve a rizzsel és a tartármártással kb. belefér az 50g-os ebéd kategóriába.

2010. december 20., hétfő

Heti egyperces 2010/51.


"Ne nevezd magad szegénynek azért, mert valamelyik álmod nem vált valóra;
igazából csak azok szegények, akik soha semmiről nem álmodtak."
/Idézet: Marie von Ebner-Eschenbach, Kép saját/

2010. december 19., vasárnap

Narancsos zselés bonbon

Nos ez messze nem sikerült annyira profin, mint a marcipános. De hát elsőre nem lett annyira rossz. Kicsit lágy lett a zselé réteg, ezért nehéz volt kiszedni a formából. A második adagnál, már fagyasztóba tettem a bonbonokat, úgy simán ki lehetett szedni:)

Narancsos zselés bonbon
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé (Szercsen) (CH 51,1g)
4 narancs kifacsart leve átszűrve (2,5 dl) (CH 27,3g)
5g zselatin (CH 0,0 g)
A csoki gőz felett megolvasztottam, majd ecsettel kikentem a szilikonos bonbon formát, meg egy tofiffee dobozát. Ment a hűtőbe. Elkészítettem a narancs zselét, majd hagytam kihűlni, ekkor beleadagoltam a kis formákba és ismét mentek a hűtőbe. Mikor megdermedtek, akkor lezártam őket csokival és ismét a hűtőbe tettem (a tofiffee formát, már rutinosan a fagyasztóba), majd mikor megdermedt a csoki, kinyomtam a formából és már csomagoltam is az ajándék dobozokba.

Az egyik széttörtet azért megkóstoltam...ízre jó lett, bár én tejcsokival jobban szeretném. Összesen 30 db bonbonom lett, így egy kb. 2,4 g szénhidrátot tartalmaz. Mivel kb fél dl narancs zselé kimaradt, így ennyivel kevesebbel számoltam. 

Marcipános bonbon


Inkább ötlet, mint nagyon alkotó munka. Bár ahhoz képest, hogy életem első bonbonjai nagyon szépre sikerültek és nagyon élveztem a kreativkodást is.



Marcipános bonbon
Hozzávalók:
5 dkg étcsokoládé (Szerecsen) (CH 25,6g)
kb. 15 dkg marcipán massza (jó minőségű, semmi percipán) (CH 82g)

A csokoládét gőz felett megolvasztottam és egy ecset segítségével kikentem vele a szilikonformát, majd a hűtőbe tettem dermedni. Mikor megszilárdult kivettem és mindegyikbe nyomkodtam egy adag marcipánt, gyorsan kell dolgozni, mert a kézmeleg simán visszaolvasztja a csokit. Kicsit betettem a hűtőbe dermedni, majd csokival lezártam. 1 órás hűlés után kifordítottam a formából a kész bonbonokat.

15 db bonbont kaptam. Darabonként 7,2 g szénhidráttal.

Printfriendly