2010. november 30., kedd

Lecsó – kiszámolva

Semmi újdonság, egyszerűen csak kiszámoltam pontos mennyiségekkel, alkottam egy új fotót és ezt már elég oknak érzem arra, hogy újra publikáljam...ígérem nem játszom ezt el mindennel, csak azzal, ahol pontos mennyiségek nélkül került fel az eredeti recept (ez már eleve micsoda gaztett:P)



Lecsó
Hozzávalók:
5 dkg hagyam (CH 4,2 g)
32 dkg natúr lecsó a fagyasztóból (saját eltevés: 12 dkg paradicsom – CH 4,8 g és 20 dkg paprika – CH 6,0 g)
8 dkg rizs (CH 65 g – a zacskón lévő értékek alapján)
3 db tojás (CH 0,9 g)
4 db Sága Sajtli (CH 0,0 g)
A tálalához adagonként: 2 szelet Ceres Graham kenyér ( CH 18,6g) és 2 evőkanál tejföl (kb. CH 0,76 g)

A rizst kevés olajon megfuttattam, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve, alacsony fokozaton puhára pároltam. Közben a hagymát apró kockára vágtam és egy evőkanál olívaolajon megfonnyasztottam. Ráborítottam a natúr lecsót (még kicsit fagyott volt), hozzáadtam a felkarikázott virslit és kevés vizet, sóztam, majd addig főztem, míg a virsli meg nem puhult. Ekkor hozzákevertem a felvert tojásokat és magasabb fokozaton megsütöttem rajta, végül hozzákevertem a rizst. Egyet rottyantottam rajta, majd kenyérrel és némi tejföllel tálaltam.

A lecsó, ha csak az alapállást nézzük lehetne a cukorbetegek egyik sztáreledele is, hiszen lényegében csak olyasmi van benne, amire alapjárton nem is számolunk szénhidrátot. Azért így feltúrbozva sikerült elérni a szükséges mennyiséget:) 1 kicsi adag, 2 szelet kenyérrel és két evőkanál tejföllel összesen 39,6 g szénhidrátot tartalmaz. (Főzés közben megadta magát a mérlegem, így a kész ételt már nem tudtam lemérni, de a 300 ml-es dobozban kényelmesen elfér egy adag.)

Novemberi jóllakások



2010.11.01      Hétfő -  Graham kifli/Betyár zöldbableves/túrógombóc
2010.11.02      Kedd -  Hideg vacsora
2010.11.03      Szerda – Pizza
2010.11.04      Csütörtök – Padlizsán fasírt
2010.11.06      Szombat – Házon kivül ebédeltünk (KFC és Belfrit fúziós konyhábanJ)
2010.11.07      Vasárnap – Tojásrántotta/ Rántott karaj hasábbal és káposzta salátával

2010.11.08      Hétfő – Pizza KáeM külön kérésére
2010.11.09      Kedd – Sütőtök raguleves Rosinante módra
2010.11.10      Szerda – Hideg vacsora
2010.11.11      Csütörtök - Fokhagymás libamáj – ha már Márton napja
2010.11.12      Péntek – Billiárdozni voltunk ott ettünk bűn rossz melegszendvicset.
2010.11.13      Szombat – Rántott sajt hasábbal
2010.11.14      Vasárnap – Pezsgős csirke

2010.11.15      Hétfő – Libatepertőkrémes kenyér lilahagymával
2010.11.16      Kedd – Sörben sült csülök szeletek
2010.11.17      Szerda – Házon kívül vacsoráztunk: Piccolo Mondo Étterem Duna Pláza
2010.11.18      Csütörtök - Túrós tészta pirított szalonnával
2010.11.19      Péntek – Hideg vacsora
2010.11.20      Szombat – Rántott hagymakarikák hasábbal (a BelFrit előadásában)

2010.11.22      Hétfő – Rántott sajt hasábbal és tartárral...nem tudjuk megunni, mint a pizzát
2010.11.23      Kedd – Sertéspörkölt reform nokedlivel
2010.11.24      Szerda – Tejszínes rakott krumpli
2010.11.25      Csütörtök – Körözöttes kifli
2010.11.26      Péntek – Pizza
2010.11.27      Szombat – Fokhagymás krumplileves/Almás palacsinta

2010.11.29      Hétfő – Póréhagymakrémleves/Szilvalekváros derelye
2010.11.30      Kedd – Lecsó

2010. november 29., hétfő

Póréhagymakrémleves

Múlt héten a főnökasszonyom nagy hirtelenjében két levesről is mesélt, amiért a családja odavan. Még csütörtökön kerítettem alapanyagot mind a kettőhöz. Aztán szombatra terveztem ezt a levest, úgy látszik kicsit családunkon valami fúra kórság tőrt ki, bár Anyósom és Sógornőm nem csak tervezte, hanem meg is főzte. Nálam ma került rá sor és mennyei lett, nálunk is kedvenc. Köszönet érte itt is:)



Póréhagymakrémleves alá Piroska
Hozzávalók:
20 dkg póréhagyma (CH 12,6 g)
1 ek olívaolaj (CH 0,0 g)
Só (CH 0,0 g)
Bors (CH 0,0 g)
Szerecsendió (CH 0,0 g)
1 dl tejszín (Ch 3,9 g)
1 ek (2 dkg) étkezési keményítő (CH 1,7 g)
1 l víz (CH 0,0 g)
Tálaláshoz: 3 szelet Ceres Graham kenyér (CH 27,9g), 3 szelet trappista sajt (CH 0,0 g)

A póréhagymát vékony karikára vágjuk, majd kevés olívaolajon megdínszteljük. Sózzuk, borsozzuk és vízzel felöntve puhára főzzük. Ezután leszűrjük, kevés folyadékot rajta hagyva, a szerecsendiót, a keményítőt és a tejszínt hozzáadva botmixerrel krémesítjük. Annyit öntünk visszahozzá a főzővízből, hogy a kívánt sűrűségű legyen (nálam 4 dl ment rá vissza és eleve a krémesítséhez hagytam rajta egyet), egyet forralunk rajta, majd megpirított szív alakúra szagatott, vékony sajtszeletettel megkoronázott pirítóssal tálaljuk.

Ez három 3 dl-s adag lett, így egy adag 6,1 g + 9,3 g (16,2 g) szénhidrátot tartalmaz. Így a 40 g szénhidrátos vacsorához még belefért  a három szilvalekváros derelye egy 1 tk nádcukorral megszórva (24,7 g szénhidrát összesen). A tejes vacsora így 40,9 g szénhidrát lett.

Heti egyperces 2010/48.


"Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.
/Idézet: Ismeretlen, Kép saját/

2010. november 28., vasárnap

Pikáns sajtos tejszínes csirkemell

Meglátogattuk a közelben nyílt új Tescot ma délelőtt, így jó későn reggeliztünk, tehát az ebédet sem kívántuk éppen délben. Volt a fagyasztóban egy adag csontlevest, azt főztem össze Nagymama féle cérnametélttel, második fogásnak pedig készült az alábbi csirkemell, némi sült parázskrumplival és káposzta salátával.



Pikáns sajtos csirkemell
Hozzávalók: 
60 dkg csirkemell filé (CH 3g)
7 szelet lapkasajt (CH 5,3g)
2,5 dl tejszín (CH 7,5g)
só, bors, fokhagymapor, szerecsendió, erős paprika, chilli por (CH 0,0g)
1 ek liszt (2 dkg - CH 15,3g)
olívaolaj (CH 0,0g)
A csirkemellet szeletekre vágtam, sóztam és enyhén megkloffoltam. Ezután olívaolajjal kikent tepsibe fektettem, majd fűszereztem, megszórtam kevés liszttel, betakartam lapkasajttal, majd meglocsoltam tejszínnel. Hideg, de 200 fokra állított sütőbe toltam és 30 perc alatt készre sütöttem.


Összességében (31,1g) 6 adag lett a fenti mennyiségből, így egy adag 5,2 gramm szénhidrátot tartalmaz, kiegészítve 10 dkg sült burgonyával: 25,2 gramm szénhidrát.

Harry Potter és a halál ereklyéi 1. Rész



Természetes volt, hogy megnézzük, sőt KáeM csupa jó kritikát olvasott róla. Én ezuttal nem olvastam előzetesen semmit, csak viszonlag régen a könyvnek egy rajongói fordítását.


Magukra maradtak: Harry, Ron és Hermione tanárai és legfõképpen Dumbledore segítsége nélkül vág neki a nagy feladatnak. Voldemort halhatatlanságának titka nyomába erednek, fel akarják kutatni és meg akarják semmisíteni a rejtélyes horcruxokat.


A sötét erõ nem kíméli õket, de az egész varázsvilágot sem. Bekövetkezik a legrosszabb, kitör a háború, a halálfalók Roxfortot és a Mágiaügyi Minisztériumot is az uralmuk alá hajtják. Bármerre járnak, a borzalom követi õket. És mindenütt Harry Pottert keresik, hogy a Nagyúr elé vigyék a fiút. Élve.

A varázslatos sikerû, különleges sorozat a befejezéséhez közeledik: az összes fõszereplõ visszatér, hogy David Yates, a Fõnix rendje és a Félvér herceg rendezõjének irányításával életre keltse a végsõ összecsapás elsõ részét!


Hát megnézve bevallom nem igazán értek egyet a pozitív kritikákkal. Ez volt az eddigi legsötétebb rész. S bevallom itt-ott határozottan unalmasnak éreztem, pedig a könyvről nem ilyen emlékeim vannak. Ugyan már jó régen olvastam akönyvet, de nagyon sok helyen éreztem azt, hogy eltérünk tőle, ráadásul olyan módon, hogy így érthetetlenné válnak bizonyos mozzanatok. Nagyon kíváncsi voltam, hogy hol vágják el a történetet, mert valahogy nem éreztem jó ötletnek szétszedni. Hát továbbra is azt gondolom, hogy egy hosszabb filmnek tartalmasabb és izgalmasabb lehetett volna.



2010. november 24., szerda

Inzulinrezisztencia – diéta


Amikor megtudtam, hogy ez a problémám (még csak a terheléses cukorvizsgálat eredményével a kezemben - amihez természetesen inzulinértékek is tartoztak, lévén anélkül nehéz lett volna az IR - alias inzulinrezisztencia - diagnosztizálása), akkor rögtön nekiugrottam a netnek, hogy megtaláljam, milyen diétát is kell követni....hát-hát csak kb. lettem okos. Meg hát nyilván minden eset valamilyen szinten egyedi és akkor még azt gondoltam, hogy a diéta is valamilyen szinten egyedi. Ahogy már említettem, a Mensmentisben, ahol végülis az endrokrinológussal, majd később a dietetikussal találkoztam elég sokára sikerült időpontot kapni, így első körben maradt a neten talált diéta leírás (és a korábbi nődoki által felírt gyógyszer). Aztán megtapasztaltam, hogy a diétás oktatás aranyos, de ha az ember ésszel tudja használni az internetet, akkor nem sok újat tudnak mondani. Na de a lényeg, a diéta miben léte...mert nyugodtan elférnek itt is az okosságok.

A szénhidrátok csoportosítása a kiinduló pont, lényegében az egész diéta erre épül.


Ami még fontos és hasznos lehet GI (glikémiás index...és most nem a divatnak megfelelő diéta szempontjából), bár erről a diétás oktatáson kevesebb szó esett….mondjuk azt gondolom, hogy viszonylagos felkészültségünkkel, eléggé megzavartuk a dietetikus lányt. Szóval GI jelentése és jelentősége (az okosságok egy cukorbetegségről szóló papír alapú füzetecskéből):


A vércukor szintjét legjobban a szőlőcukor (glükóz) emeli ezt követi a malátacukor (maltóz), a répa-, vagy nádcukor (szacharóz), a tejcukor (laktóz), és a sor végén áll a gyümölcscukor (fruktóz). A cukrok nagyobb hányada a szőlőcukornál lényegesen kisebb mértékben emeli a vércukrot, másrészt viszont a korábban diétás célra leginkább ajánlott, keményítőt tartalmazó élelmiszerek többsége jobban emeli a vércukor szintjét, mint maga a répacukor. Egy új fogalom került be a köztudatba: ez a glikémiás index, amely egy viszonyszám, és a szénhidrát tartalmú élelmiszerek a szőlőcukorhoz illetve a fehér kenyérhez (zsemléhez) viszonyított vércukorszint-emelő képességét értjük. A glikémiás index szempontjából nemcsak a táplálékfajta, hanem elkészítésének módja is jelentőséggel bír. Például a sült krumpli és a burgonyapüré glikémiás indexe nem egyforma. Mivel a sült burgonya elkészítése során olajat vesz fel, ami a szénhidrát felszívódását lassítja, ezért ennek a glikémiás indexe alacsonyabb, mint a burgonyapüré glikémiás indexe. A magas glikémiás indexű tápanyagok lehetőleg kerülendők pl. a méz, burgonyapüré, főtt burgonya, rizspehely és kukoricapehely vagy a cukrozott üdítő italok. Igen alacsony glikémiás idexűek, ezért fogyasztásuk kifejezetten ajánlott pl. lencse, bab, borsó, saláták, cékla, paprika, retek, dió, görögdinnye, meggy, eper, málna, stb.


Maga a diéta az én esetemben simán az ételek szénhídrát (CH) tartalmára, illetve felszívódási tempójára épül, s erősen hasonlatos a neten megtalálhatóhoz, ami 5x160gCH, vagyis napi ötszöri étkezés, összesen 160g szénhidrát bevitel, lehet esetlegesen része egy 6. étkezés is, akkor a vacsora 10 g lassúval kevesebb kell legyen. Az elosztást tekintve:
Reggeli (7-8 óra körül): 30 g lassan felszívódó szénhidrát
Tízórai (10 óra körül): 20 g szénhidrát: 10g lassú + 10g gyors
Ebéd (12-14 óra körül): 50 g lassú
Uzsonna (15 óra körül): 20 g gyors
Vacsora (19-20 óra körül): 40 g szénhidrát: 30 g lassú + 10 g gyors
Utóvacsora (22 óra körül…lefekvésig még legyen min. fél óra!): 10 g lassú
Az időpontok nem kőbevésettek, kb. három óránkénti étkezés a javasolt. Nyilván ennek megfelelően kell rugalmasan kezelni mindegyik étkezés időpontját.

/A dietetikustól kapott anyagok, illetve az azóta begyűjtött ez+az megtekinthető (volt a google driveban, de leszedtem, mert az évek során azért sok minden változott) - Ha a későbbiekben még kapok/találok ilyen okosságokat, akkor azokat is fel fogom tölteni./


S nem csak a diétáról beszéltünk, hanem a mozgásról is, hogy elengedhetetlen, mert anélkül nem megy. Heti háromszori 45 perces pulzus emeléssel járó (aka kardió) mozgást javasolt a dietetikus. Mozgás után pedig azonnali fogyasztásra 10 g gyors szénhindrátot, amit nem kell a napiba beleszámolni (ő konkrétan azt mondta, hogy 2 dl 100% -os gyümölcslé pl ideális erre a célra, bár, ha hihetünk a doboznak, akkor az azért több /hohes C mild juice 100% naracsnléből pl 18 g Ch a 2 dl/).

Nos a diétánál a táblázatok átolvasása után nekem, nincs túl nehéz dolgom, egyrészt elég jó a szemmértékem, másrészt amúgy sem ettem nagy adagokat, bár kénytelen leszek a mérleget is előszedni egy időre, mert a dietetikusnak megígértem, hogy ezentól feltüntetem a receptek mellett a szénhidrát tartalmat is...így hát igyekezni fogok ezzel is. Mozgásnak azonnal felöltött bennünk a fallabda, de aztán elvetettük a heti háromszori ötletet, mert viszonylag ritka az olyan hét, amikor tényleg el tudunk jutni háromszor, illetve, amikor jártunk ilyen gyakorisággal megállapítottuk, hogy nagyon sok időkiesés, így inkább valami otthon űzhető sportot kerestünk, ami mind a kettőnknek megfelel. Próbáltuk már a szobabiciglit…nem vált be, szobainas lett belőle első körben nálunk, most már anyósomnál:P Aztán jártunk futni, szabadba is, meg edzőterembe is…ismét megállapítottam, hogy ez nem az én sportom. A Decathlonban azonban egy nagyon kedves és segítőkész eladóval futottunk össze és ő elmondta, hogy amit mi keresünk az az elliptikus tréner…magunkra hagyott a teljes kínálattal és azzal, hogy próbáljuk végig mindegyiket, aztán visszajön és beszélgetünk ismét. Nem kellett sokat győzködni, néhány mozdulat után tényleg éreztük, hogy ez lesz a nyerő. Így immár egy hete boldogan tekerünk minden este mind a ketten a gépegységen. 15 perccel kezdtünk, most már 20nál tartunk egy piramis formájú programon, ami azért figyeli a szívverést, s erősen csipogva jelzi, ha túl magas, vagy éppen túl alacsony. Tökéletes mozgásformának látszik, leizzadunk, de nem untakozunk, mert közben remekül lehet tv-t nézni, zenét hallgatni:) Jövő héttől ismét emeljük a szintidőt. Én a magam részéről a napi 30 percig szeretnék eljutni (nyilván, ha már kevésnek érzem, akkor a nehézség fokozásával spékelve), KáeM még nem mondta, hogy naponta maximum meddig szeretne eljutni

Inzulinrezisztencia - általánosságok




Gondolkodtam rajta, hogy írjak-e róla, de mivel egyrészt nagyban érinti az étkezésünket, másrészt pedig elég sokakat érint a probléma, hát úgy gondoltam nem árthat. Szóval akkor az IR, aka inzulinrezisztenciáról néhány okosság a mensmentis oldaláról, Dr Tűű Lászlótól

Mi az inzulinrezisztencia?
Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkezõ válasz a célsejtek részérõl csökken, azaz csökken a szõlõcukor felvétele a sejtekbe, tehát nõ a vércukor-szint. A szervezet ezt a válaszcsökkenést az inzulin jel nagyságának emelésével tudja korrigálni, tehát az inzulin termelése fokozódik. Kialakul az inzulin rezisztenciához kapcsolódó állapot, melyet hyperinzulinémiának nevezünk, és jellemzõje a jelentõsen megemelkedett inzulin szint a vérben.

Milyen gyakori az inzulinrezisztencia ?
Az érintett egyének pontos száma nem ismert, mivel kevés tünettel járó, lappangva kialakuló betegségrõl van szó és szûrési program sem folyik felderítésére. A már kialakult cukorbetegség esetén is kevesebb mint az esetek fele kerül idejében felfedezésre.
Éppen a lappangó kialakulás miatt a frissen felfedezett kettes típusú cukorbetegségben szenvedõk felénél már szövõdmények mutathatók ki. A cukorbetegség kezelésével foglalkozó nemzetközi tudományos társaságok ugrásszerûen emelkedõ elõfordulással számolnak, 2015-re az ismert esetek 30%-os növekedését jövendölik az EU országaiban.


Lehet tünete az inzulinrezisztenciának?
Igen , érdekes módon a kialakult inzulin rezisztencia többféle tünettel is felhívhatja magára a figyelmet.
Lehetséges, hogy étkezés után 3-4 órával a kialakult hatalmas inzulinválasz a vércukorszint esését eredményezi, ez megnyilvánulhat a koncentrálóképesség zavarában, gyengeségben, álmosságban, ájulásszerû rosszullétben, szapora szívdobogásban, verejtékezésben is. Általában megfigyelhetõ, hogy a tünetek édességgel jól szüntethetõk.
Ide sorolható egy kevéssé ismert, de annál nagyobb jelentõséggel bíró betegség, a polycisztás ovárium szindróma - PCOS - is. 


Hogyan kerül ide a PCO szindróma?
Az utóbbi két évtized kutatásai találták meg az összefüggést két, széles népességcsoportot érintõ megbetegedés közt, melyek a kettes típusú, vagy nem inzulinfüggõ cukorbetegség és a polycisztás ovárium szindróma. Az ovariumban, azaz a petefészekben található nagyszámú inzulinreceptor által közvetített hormonhatás lehet felelõs a polycisztás ovárium szindróma kialakulásáért, mely a nõi meddõség legfõbb okának tekinthetõ. A betegek magasabb inzulin vérszintje miatt ezen inzulinreceptorok fokozott mûködése jön létre, mely a petefészek hormontermelõ rendszerét aktiválja. Ez emelkedett ( illetve ciklustó függetlenül állandó szintû) ösztradiol, illetve a nõkre jellemzõ értéknél nagyobb mennyiségû tesztoszteron ( férfihormon!) termelését eredményezi, melyek negatív visszacsatolás révén képesek a peteérést szabályozó Follikulus Stimuláló Hormon (FSH) szintjének visszaszorítására. Az FSH lenne felelõs a peteérés beindításáért és fenntartásáért, tehát hiánya ezen betegségben a petesejt érés zavarát eredményezi, melynek következménye a csökkent termékenység. Az állandóan magasabb tesztoszteron szint hajhullást, bõrzsírosodást, pattanások kialakulását eredményezi.

Mi az inzulinrezisztencia oka?
Az alap és egyben a legsúlyosabb faktor a genetikai örökség. Maga a kórkép nem egy konkrét génhez kapcsolódik, így genetikai kimutatása sem lehetséges. Mai tudásunk alapján egyértelmûen több gén is hordozza az inzulin rezisztens állapotra hajlamosító tulajdonságokat. A családi halmozódás ebben a betegségben sokkal nagyobb, mint az inzulinfüggõ, vagyis egyes típusú, azaz fiatalkori diabéteszben.

Elég csak a genetikai örökség?
Nem, önmagában az öröklött genetikai hajlam nem elegendõ a betegség kialakulásához. Számos környezeti tényezõ segíti elõ az inzulin rezisztencia megjelenését, ezek közül a legfontosabbak: A helytelen táplálkozás rendszertelen, egyszerre nagyobb volumenû, ritka étkezések, túlzott kalória-bevitel, a rostszegény táplálkozás, a zöldségek, saláták fogyasztásának hiánya, a zsírdús, telített zsírsavakban gazdag ételek preferálása) Fentiekkel szoros összefüggésben a túlsúly, elsõsorban a hasra lokalizálódó elhízás A mozgásszegény életmód (rendszeres sport hiánya ugyanúgy, mint a közlekedés gépesítettségébõl fakadó mozgáshiány) A fokozott stressz.

Mikorra tehetõ az inzulinrezisztencia kialakulásának kezdete?
Pontosan nem tudható, de már gyermekkorban megkezdõdhet (a statisztikák alapján egyértelmûen növekszik a nem inzulinfüggõ, vagy kettes típusú cukorbetegségben szenvedõ gyermekek száma!), ezt követõen a serdülõkorban, majd a fiatalkorban ugrásszerûen megnõ elõfordulása.

Hová vezet az inzulinrezisztencia? Hogyan alakul ki a kettes típusú cukorbetegség?
A háttérben zajló inzulinrezisztencia beavatkozás nélkül lassú progressziót mutat az élet során. Idõvel elkövetkezik az a pillanat, amikor a szervezet az anyagcserében résztvevõ sejtek ( elsõsorban a máj, az izomzat, valamint a zsírsejtek) " inzulinérzéketlen" állapotát a szervezet már nem képes az inzulin termelés fokozásával ellensúlyozni. Ilyenkor észlelhetõ elõször a vércukorszint megemelkedése, ekkor is csak nagymennyiségû cukrot, vagy összetett szénhidrátot tartalmazó étkezés után. A kórkép azonban ebben a stádiumban hagyományos, éhgyomri vércukor vizsgálattal kideríthetetlen. A túlterhelt hasnyálmirigy kis ideig képes az éhomi vércukor szintet élettani értéken tartani. A szabályozási zavar csak a vércukorszint normalizálódásának megnyúlásában észlelhetõ. A folyamat sajnos ettõl a ponttól már jelentõsen felgyorsul. Az inzulintermelõ ún. béta-sejtek a fokozott terhelés miatt folyamatosan pusztulnak, számuk, így a termelhetõ inzulin mennyisége is napról napra fogyatkozik. A kórkép beavatkozás nélkül az inzulin készletek csaknem teljes elfogyásáig halad. Ez a betegség lefolyásának azon pontja, ahol már csak az inzulin pótlása jelenthet megoldást.

Hogyan lehet kezelni?
Elsõ fõ csoport az életmódi eszközök:
-Alapvetõ lehetõség a diéta:
Nyilvánvalóan , ha megfelelõen elosztjuk a nap folyamán a bevitt szénhidrátokat (egyszerû és összetett cukrokat) és egyszerre nagyobb mennyiségû szénhidrát bevitelétõl tartózkodunk, a rendelkezésre álló inzulintermelõ kapacitás elegendõ lehet a kisebb vércukor emelõ hatás kivédésére. Az étkezések során bevitt nagyobb mennyiségû rost (zöldség, saláta, teljes kiõrlésû gabonafélék), képes a cukrok felszívódását jelentõsen lassítani, így a vércukor szint emelkedést mérsékelni.

-A testsúly csökkentése:
A fogyás során a zsírszövet mennyisége csökken, így a mûködtetéséhez, vezérléséhez szükséges inzulin mennyiség is megtakarítható.

-A testmozgás: Vizsgálatokkal bizonyították, hogy a rendszeresen végzett testmozgás már 2-3 héten belül jelentõs javulást idéz elõ az inzulinérzékenységben.

Második fõ csoport a gyógyszerek:
- Akarbózzal mód van a tápcsatornába került összetett cukrok lebontásának fékezésére, ezzel megakadályozható a cukrok gyors felszívódása, így a nagyfokú vércukor szint emelkedés. Nyilvánvaló, hogy magas éhgyomri vércukor esetén ezen gyógyszerek jelentõsége már csekélyebb.
- Egyik legrégebbi gyógyszercsoportunk a szulfoniluráké, a hasnyálmirigy inzulin termelését képesek serkenteni, így növelni a rendelkezésre álló inzulin mennyiségét. A csoport újabban kiegészült rövidebb hatástartamú készítményekkel melyek kevésbé elnyújtott hatásúak, így alakalmasak csak az étkezés okozta vércukorszint emelkedés ellensúlyozására.

Rendkívül hatékony módszerrõl van szó, de ne feledjük: az inzulintermelés csökkenése éppen a fokozott inzuli igény miatti hasnyálmirigy túlterhelés és béta sejt pusztulás eredménye.

- A gyógyszeres kelléktár újabb darabjai merõben más megközelítéssel kezelik a problémát.
Logikai úton is levezethetõ, hogy ha a betegséget a fennálló inzulinrezisztencia okozza, ennek megszüntetése megoldást jelenthet. Nos erre is van mód.
Korábban már évtizedes tapasztalat halmozódott fel a metforminnal, mely döntõen a máj, kisebb mértékben az izomzat inzulin érzékenységét képes helyreállítani.
Néhány évvel ezelõtt egy újabb ígéretes gyógyszerrel egészült ki a terápiás fegyvertár. A glitazonok elsõsorban a zsírszövetben állítják helyre az inzulin érzékenységet, így jól kombinálhatók a metforminnal.
A javuló inzulin érzékenység miatt kevesebb inzulin elegendõ a vércukor szint helyben tartásához. A szervezet ezért csökkenteni fogja az inzulin termelést, megõrizve az inzulin termelõ kapacitásokat.
Ez az, ami miatt jelenleg az inzulin érzékenységet helyreállító gyógyszerek a nem inzulinfüggõ cukorbetegség "alapgyógyszerei".

- Amennyiben a gyógyszeres kezelés az inzulintermelõ kapacitás teljes kimerülése miatt már képtelen a szervezet vércukor háztartásának kontrollálására, csak a hiányzó inzulin pótlása segíthet.
Jelenleg már olyan korszerû inzulinkészítmények állnak rendelkezésünkre, melyekkel az egészséges emberre jellemzõ napi inzulinhatás-görbe jól utánozható. Korszerû inzulinadagoló készülékek segítik az inzulin pontos, fájdalmatlan és egyszerû beadását. Pontos, kompakt vércukormérõ készülékekkel ellenõrizhetõ a vércukorszint.



Nos részemről magamtól kellett rájönni, hogy ez lehet probléma…konkrétan KáeM talált rá (google a barátunk…főleg, ha az ember tudja értelmesen használni). Ő "utalt be" a terheléses cukorvizsgálatra is, mert a teljesen egyértelmű tünetek a dokimnak nem voltak azok. Aztán végülis hamarost eljutottam a fent említett központba - nem a reklám helye, mert nincs igazán alternatíva. Bár nem a híres Tűű doktorhoz kerültem, mert őt még annyira se volt türelmem kivárni, mint a saját kezelő orvosomat...így is 6 hétre tudtak időpontot adni. Persze ha az ember túl van az első konzultáción már kicsit könnyebb az élet a mensmentisben, de addig el kellett jutni;) Most vizsgálódunk, hogy lehet-e más probléma is, ezen kívül. S közben ellátogattam a központ egyik dietetikusához is….de erről majd a következp bejegyzésben:)


2010. november 23., kedd

Sertéspörkölt

Egy klasszikus, amit nagyon riktán készítek. Valahogy pörköltnek a marha gyakoribb vendég a konyhámban, egyébként pedig csirkemell rajongók vagyunk. De ettől még megérdemel egy bejegyzést.:)



Sertéspörkölt
Hozzávalók: 
60 dkg sovány sertés comb (CH 2,4g)
2 méretes fej vöröshagyma (CH 16,6g)
1 ek sertészsír (CH 0,0g)
pirospaprika, paprikakrém, só, bors, 2 pörköltszaft kocka (ez nem mindig kerül bele, de szeretem az ízösszeállítását is, még akkor is, ha némelyek szemében ez gasztrocikinek számít) (CH 0,0g)
víz vagy vörösbor (CH 0,0g - vagy CH 1,5g (fél liter borral számolva))
A sertés húst apróbb kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd kevés sertészsíron üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, majd rádobjuk a húskockákat is. Folyamatosan kevergetjük, amíg a hús nem kezd levet engedni. Ekkor hozzáadjuk a paprikakrémet és a pörköltszaft kockát, majd felöntjük vízzel vagy vörösborral (ha vörösbort használuk, akkor jelentősen jobban hasonlít a marhapörköltre) és fedő alatt puhára főzzük. Én most reformosított nokedlivel és csemeg uborkával tálaltam.


4 bőséges adag lett, adagonként 4,8 g CH vízzel és 5,1 g CH vörösborral készítve. 

Reformosított nokedli annyiból állt, hogy a liszt felét grahamra cseréltem. Tehát 3 tojáshoz (CH 1,8g), 2 dl tejet (CH 10,6g), 15 dkg kenyérlisztet (CH 114,5g) és 15 dkg graham lisztet (CH 81g) vettem. Ez a mennyiség 4 bőséges adag kész nokedlit adott ki. Tehát adagonként 52g szénhidráttal számolhatunk. (Hogy a sűrűsége megfelelő-e nagyban függ a tojás méretétől.)


A teljes étkezés - mivel én borral készítettem - 57,1 g szénhidrátot tartalmaz. Mivel nem egyenletes osztottam el adagokat, így vacsorára kevesebbet ettünk, nagyjából beleférve a 40 g-ba, ebédre pedig az 50g-ba, azzal, hogy KáeM nagyobb adagot kapott:)

2010. november 22., hétfő

Heti egyperces 2010/47.


Az vagyok, aki bárki más is lehet, ha hallgat a szívére. Olyan ember vagyok, aki leborul az élet titokzatossága előtt, aki nyitott a csodákra, aki derűsen és lelkesen viszonyul mindenhez, amit csinál.” /Idézet: Paulo Coelho, Kép/

2010. november 21., vasárnap

Tejszínes gesztenyés piskóta tekercs


Már elég régóta terveztem elkészíteni, ma végre el is jutottam odáig. Sőt kipróbáltam a xilitet is cukor helyett....nem sokára írok róla, hogy miért is csinálom ezt.;)



Tejszínes gesztenyés piskóta tekercs
Hozzávalók: 3 tojás, 3 ek xilit, 3 ek liszt, 1 nagy ek víz, 25 dkg gesztenyemassza (cukrozott), 1 dl tejszín, 1 dl tej
A tojásfehérjét egy csipet cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a xilitet, majd a tojások sárgáját is, aztán a kanál vízet is, végül pedig alacsony fokozatos a vízet. Sütőpapírral bélelt kisebb méretű tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd még melegen feltekerjük. Amíg hűl elkészítjük a krémet: a tejszínt kemény habbá verjük, a gesztenye masszát elkeverjük a tejjel, majd hozzákeverjük a tejszínt is. Megtöltjük vele a piskótát, feltekerjük és kivülről is megkenjük. Két órára hűtőbe teszük, utána szeleteljük.

Ez egy viszonylag lágy és nem túl édes krém lesz, nem túl vastag piskóta réteggel. Lehet, hogy kevesebb tej is elegendő, akkor kicsit keményebb krémet kapunk, de ez függ a gesztenyemassza minőségétől is. Természetesen cukorral is lehet készíteni, illetve a gesztenyés krémbe is lehet plusz cukrot tenni, aki édesebben szereti.

Sertésszűz baracktakaró alatt


Tegnap este egy hirtelen ötletnek engedve vettem ki egy szűzérmét a fagyasztóból. Aztán ma reggelre elmúlt az ihlet, mert már nem tudtam mit akartam belőle varázsolni. Aztán ahogy a városban csatangltunk, beugrott, hogy valami gyümölcsöset ennék, de nem a szokásos mártásos verziót, de nem is a teljesen egyszerűt, amit már korábban készítettem.



Sertésszűz baracktakaró alatt
Hozzávalók: 1 méretes szűzérme, 1 doboz enyhén cukrozott barackkonzerv, 1 kis fej vöröshagyma, 15 dkg reszelt sajt (nálam gouda), só, bors, némi tej, olívaolaj
A szűzérmét medalionokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és enyhén kikloffoljuk. Ezután olívaolajjal kikent tűzálló tálba tesszük, majd kevés tejet öntünk rá, éppen csak ellepje, ezután rászórjuk az apró kockára vágott hagymát, majd a szeletekre vágott barackot is ráhalmozzuk, ezután jön a durvára reszelt sajt, majd kevés tej, de nem kell elepje. Ezután 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és a sajt pirulásig sütjük. Én most törött burgonyával tálaltam, de krumplipürével is nagyon finom lehet.

2010. november 15., hétfő

Heti egyperces 2010/46.


"Az élet egy színpad melyben játszani kell , hol könnyes szemmel is nevetni kell!
/Idézet: Ismeretlen szerző, Kép/

2010. november 14., vasárnap

Pezsgős csirke


Valami nem szokványosat szerettem volna készíteni, ha már az elmúlt hét még a szokásosnál is gyatrábbra sikeredett gasztro témában. Sikerült teljesíteni a tervet. Nagyon finom lett, biztosan előkerül máskor is.



Pezsgős csirke
Hozzávalók: 1 csirkemellfilé, 1 póréhagyma, 5 dkg vaj, só, bors, szerecsendió, 1 üveg pezsgő (én félédest használtam), 2 dl tejszín, 1 púpos ek keményítő
Elkészítés: A vajat  egy serpenyőben megolvasztjuk, és megpirítjuk rajta a félkarikára vágott póréhagymát (a zöld részét is felhasználjuk). Enyén sózzuk. A csirkemellet medalionokra vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk és a hagymás vajhoz adjuk és mind két oldalát fehéredésg sütjük. Ekkor hozzáadjuk a pezsgőt és a tejszínt, majd lassú tűzőn felforraljuk, közben hozzáadjuk a szerecsendiót. Amikor a hús megpuhult, akkor kiszedjük és a mártást átszűrjük, a hagymás részt kevés lé hozzáaadásával botmixerrel krémesítjük, majd a többi lével és egy kanál keményítővel kiforraljuk (ha szükséges utánízesítjük, esetleg némi cukorral javítunk a fanyarságán). Hozzáadjuk a hússzeleteket és összemelegítjük. Párolt rizzsel tálaljuk.

2010. november 12., péntek

Stella Linden - A szégyentelen




A feltöltő személyes ajánlója tetszett meg, ez alapján kezdtem neki a könyvnek.

Arany, a gimnazista lány tizenhat évesen kezdi el mesélni (szerelmi) élete történetét – könyvét azonban csak tizenhat éven felülieknek ajánljuk. Nem mintha pornográfia lenne a bővérű hölgy naplója. Sokkal inkább egy eminens tanuló karriertörténete, aki rekordgyorsasággal ugorja át az alap- és középhaladó fokokat egy véget nem érő szerelmi tanfolyamon. És ezt az iskolát olyan lelkesedéssel, ügybuzgalommal járja ki, hogy példát mutathat bármely „élelmedett” korú felnőttnek. Huszonegy évesen aztán ismét rálel igaz szerelmére, s rögtön búcsút is mond az iskolaéveknek, amelyek során tanítómesterei voltak Clive, az angyalarcú fotós, Randy, az öregedő filmsztár, Myles, a gátlásos márki, Butcher, a sátáni rocksztár, Abdul, az olajsejk. És még sokan mások, akik annyi gyönyörűséget szereztek neki, amennyinél többet már csak ők köszönhettek Aranynak.
A könyv lényegében szexuális kalandok sorozata. Nem pornográf, legalábbis nem túlságosan (Egy-egy vámpíros irodalomban vadabbul vannak megírva az erotikus jelentek, mint ebben a könyvben.). Persze azért vannak benne durvább mozzanatok, de nagyon finoman kerültek ezek is megfogalmazásra. Van mondanivalója a könyvnek és nem csak az, hogy ha egy nő szép és tudja mihez kezdjen a testével akkor mindent elérhet;) A váltogatott szexpartnerek mellett egy állandó szerelmi szál is végig fut a könyvön, s segít is a történet lezárásába. Hősnönk nagyon okosan szervezi az életét, persze szerencséje is van, de jókor és jól ismeri fel a lehetőségeket. Tetszett a könyv, mind mondanivalójában, mind stílusában, a végét éreztem kicsit összecsapottnak, kevésbé kidolgozottnak. 

Szokásosan szeretném kifejezni köszönetemet az e-book készítőjének, illetve feltöltőjének.

2010. november 11., csütörtök

Libamáj, mert „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”


A szokásos elkészítési mód szerint, de Graham naannal a gyorsaság jegyében.

Az evezős verseny - avagy válság kezelés magyar módra;)


Nemrégiben egy magyar és egy japán cég nyolcevezős versenyt rendezett a Dunán.
A verseny előtt mindkét csapat keményen edzett, hogy a lehető legjobb teljesítményt érjék el. Mikor eljött a nagy nap mindkét csapat tagjai nagyon jó formában voltak, mégis a japánok nyertek 1 km-es előnnyel.
A vereség igen érzékenyen érintette a magyar csapatot, teljesen mélypontra kerültek. A felső vezetés úgy döntött, feltétlenül kideríti a megsemmisítő vereség okát, ezért rögtön alkottak is egy team-et, akik ezen a projekten dolgoztak.
Feladatuk az volt, hogy alaposan kivizsgálják az ügyet, és megfelelő segítséget nyújtsanak. A sok vizsgálat után kiderítették, hogy a japánoknál heten eveztek, s egy ember kormányzott, míg a magyar csapatnál egy ember evezett és heten kormányoztak.
A felső vezetés erre rögtön igénybe vette egy tanácsadó cég szolgálatait, s arra kérte őket, készítsenek tanulmányt a magyar csapat struktúrájáról.
Jelentős költségek kifizetése után néhány hónap múlva a tanácsadó cég arra a következtetésre jutott, hogy a magyar csapatban túl sokan kormányoztak és túl kevesen eveztek.
A japánokkal szembeni következő vereséget elkerülendő megváltoztatták a csapat felépítését. Most négy kormányos volt, két főkormányos, egy kormányigazgató s egy ember evezett. Ezen kívül teljesítmény-értékelési rendszert vezettek be az evezősnél, hogy nagyobb teljesítményre ösztönözzék.
"Bővítenünk kell evezősünk feladatait, és nagyobb felelősséggel kell felruházni."
A következő évben a japánok nyertek, immáron 2 km-es előnnyel.
A vezetés elbocsátotta az evezőst rossz teljesítménye miatt, eladták a csónakot is és leállítottak mindenféle beruházást, az evezést illetően. A tanácsadó céget dicsérettel illették, a megtakarított pénzt pedig szétosztották a menedzsment tagjai között...

E-mailben kaptam a vicces történetet réges régen…de most is nagyon aktuális.

2010. november 9., kedd

Sütőtök raguleves Rosinante módra


Vagyis majdnem, mert némileg optimalizáltam az eredeti receptet a saját hozzávalóim alapján, így csak megközelítőleg lett olyan finom, mint nem rég az étteremben. Ami zárójelben van az én verzióm. A receptért itt is nagy köszönet Eszternek és Zsoltnak:D


Sütőtökragu leves parmezán habbal 4-6 személy részére
·         1 kg sütőtök sütőben megsütve
·         1 fej vöröshagyma
·         10 dkg kristálycukor (2 ek házi vaníliás cukrot használtam csak)
·         csipet só
·         őrölt bors
·         őrölt gyömbér
·         őrölt szecsuani bors (ez kimaradt)
·         vanília (ez is kimaradt a vaníliás cukor okán)
·         kandírozott narancshéj (ez is kimaradt, mert elfelejtettem venni)
·         őrölt koriander
·         1 l víz
·         1 dl fehérbor
Ezeket össze kell mixelni

Avagy kicsit részletesebben, ahogy én csináltam: a sütőtököt alaposan megmostam egy kisebb darabot félretettem levesbetétnek. A többi részét vastagabb szeletekre vágtam és sütőpapírral bélelt tepsin 40 perc alatt puhára sütöttem. Amíg kicsit kihűlt a hagymát apró kockára vágtam és kevés vajon üvegesre pirítottam. Hozzáadtam a fűszereket is és azokat is átpirongattam kicsit, ezután jött a sütőtök, amit egy mozdulattal ki tudtam fordítani a héjából. Felöntöttem a borral és a vízzel, végül botmixerrel krémesre simítottam. Majd összefőztem az előfőzött sütőtök és az elősütött csirkemell kockákkal. Tálaláshoz a tányérba tettem az összefőzött levest, majd tetejére ültettem két-két sajt tekercset. 

További instrukciók
·         20 dkg csirke mell kockázva, külön megfuttatva és leveshez főzve (Kevés vajon pirítottam puhára az előzetesen megsózott csirkemell kockákat)
·         Betét: ressre főzött sütőtök kocka (Hát ez picit túl főtt, de simán kockára vágva vízben főtt)
·         Sült sajtkehely trappista sajtból. Teflon serpenyő közepére reszelünk és megolvasztjuk  majd hengerre tekerjük (Több kisebbet csináltam és nem let tökéletes a kehely forma, de azért nagyon finom volt)
·         Parmezán hab: 10 dkg reszelt parmezán + 0,2 l tejszín felfőzve lemixelve és habszifonba töltve. (Ez teljesen elmaradt, mert nincs habszifonom – egyenlőre:P)

2010. november 8., hétfő

Heti egyperces 2010/45.



"Az állat önzetlen és önfeláldozó. Szeretetében van valami, ami szíven ragadja azt, akinek gyakran van alkalma az ember könnyelmű barátságával és nyomorúságos hűségével találkozni."
/Idézet: E.A. Poe, Mondanom sem kell hogy saját;)/

Printfriendly