2009. szeptember 30., szerda

Joghurtos zsömle

Az alaprecept Beától származik, itt-ott változott a fellelt hozzávalók fényében. A formázás Yasmine-tól…hát nem lettek olyan szépek, mint az övéi, de elsőre annyira nem rossz. Ízre tökéletes, egy tömör, nem felfújt fajta zsömle, remekül passzolt a lecsóhoz és ma reggelire is nagyon finom volt:)



Joghurtos zsömle
Hozzávalók: 1 dl olaj (nálam olíva, mert nem volt otthon napraforgó), 25 dkg natúr joghurt + 1 nagy ek tejföl, 1 tojás, 1 tk só, 45 dkg kenyérliszt, 2,5 dkg friss élesztő, 1 tk barna cukor, 10 dkg zabpehely, fél dl víz
A hozzávalókat alaposak összegyúrtam, megdagasztottam. Majd hagytam megkelni. Lisztezett deszkára borítottam, 8 darabra szedtem. Mindegyikből császárzsemlét tekergettem. Majd kikent sütőlemezre ültettem őket. Letakarva hagytam kelni őket, felvert tojással megkentem. Amíg kelt a sütőt előmelegítettem 180 fokra, és mielőtt betettem a zsömléket, alaposan bespricceltem vízzel. 20-25 perc alatt sültek készre.

Szezámmagos rúd

A recept Polcz Alaine Főzzünk örömmel című könyvéből származik. Olyan sós nasit kerestem, ami sokáig eláll, de gyorsabban meg van, mint a sajtos tallér.


Szezámmagos rúd
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, só, egy kanál ecet, 6 kanál víz
A hozzávalókat összedolgozzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk, tojássárgával megkenjük, szezámmaggal megszórjuk és derelyevágóval azonos méretű rudakat vágunk belőle. Sütőlapra tesszük a rudakat, majd forró sütőben aranysárgára sütjük.
Én miután kihűlt fémdobozba tettem és úgy tároltam, amíg elrágcsáltuk…azt hittem tovább fog tartani, de nem.

Gyöngyhagyma savanyúság 2009

Ahogy tavaly már írtam nagyon szeretem. Meg is kértem anyut, hogy szerezzen be nekem hagymát. Vett is, kb. egy kilónyi apró szemű vöröshagymát. (kicsit apróbbat, mint tavaly). Idén már a saját konyhámban tettem el. 5 kis üveg (370 ml-es befőttes üveg) lett ekkora mennyiségből, az alábbi léből egy kevés azért megmaradt, de ennyi holtteher veszteség még belefér:)



Gyöngyhagyma savanyúság
A hagymát megtisztítjuk, majd jól kimosott befőttes üvegekbe rendezzük, majd felöntjük az alábbi lével, jól rácsavarjuk a fedőt, azonnal fejre fordítjuk és így hagyjuk kihűlni. Ezután jöhet a matrica, majd az elpakolás és a türelem, hogy kicsit legyen ideje összeérni az ízeknek.

Felöntőlé: 1 liter vizet, 2,5 dl 10%-os ecetet, 1 nagy evőkanál sót, 5 nagy evőkanál cukrot, 5 babérlevelet, és 1 evőkanál színes szemes borsot felfőzünk. Amikor kezd kihűlni adunk hozzá 1 kávéskanál Nátrium-benzoátot és egy kávéskanál kénport. Miután minden jól feloldódott és a lé nagyjából kihűlt ráöntjük a hagymára. (A tartósító és a kénpor mennyiségét ezúttal a csomagolásokon leírtak alapján választottam meg…hogy milyen lesz így, arról majd a késő ősz-tél folyamán tudok beszámolni.

Mivel eléggé gyakori kérdés, s számomra is sokáig az volt: a kicsi befőttes üvegeket az Auchanban szereztem be tetővel együtt. Nyáron jól látható helyen volt kitéve több Auchanban is, most már kicsit keresgélni kellett, de azért megtaláltuk (most éppen az M5-ben).

2009. szeptember 29., kedd

Miért kell ragaszkodni a jogtiszta dolgokhoz.. íme egy tanulságos eset..

Börtönnapló
1. hét Hétfõ Bevittek az elõzetesbe. Van itt néhány nagydarab, tetovált rab. Fõleg gyilkosok és rablógyilkosok. Elmondtam, hogy nálam találtak egy másolt Corel Draw-t. Elsápadtak, majd tisztelettel arrébb húzódtak. Az egyik felajánlotta, hogy szívesen kitisztítja majd a cipõmet, ha igényt tartok rá. Talán nem is lesz itt annyira rossz. Kedd Beszélgettem a cellatársaimmal. Az egyik gyilkos elmondta, hogy 5 évet is kaphat, de lehet hogy 3 év múlva szabadon engedik mert hirtelen felindulásból ölt. A másik ittasan elütött egy asszonyt, 3 évet kaphat, de lehet hogy 2 év múlva elengedik, mert a nõ szabálytalanul közlekedett. Mondtam, hogy a másolt Corel Draw miatt 8 évet is kaphatok, de lehet hogy leviszik 7 évre, mert a saját gyári példányomról készített biztonsági másolat volt. Szerda Ma kihallgattak a rendõrök. Azt mondták, bizonyítsam be az eredeti CD-vel hogy a Corel az enyém volt. Mondtam hogy a Corel 2, amit nálam találtak, csak diskeken jelent meg, ezért is másoltam CD-re. Azt mondták ne próbáljak trükközni, õk okos rendõrök, "Mink to-vább-kép- zé-sen is vó-tunk" (így mondták) és tudják, hogy minden program CD-n jelenik meg. Végem van. Csütörtök Kínozni kezdtek! Behoztak egy számítógépet, a hóhér a szemem láttára leszedte róla a Linuxot, és felrakta rá a Windowst! Péntek Tovább kínoznak! Arra kényszerítettek, hogy Windows 95-öt telepítsek! 3, 5"-es diskekrõl!


2. hét Hétfõ Miután látták, hogy nem török meg, magánzárkába tettek. Nem én vagyok a zárka elsõ lakója. Van itt egy falhoz láncolt csontváz, a kezében néhány Polimer kazettával. Manic Miner, Jetpac, The Hobbit, ilyesmik vannak ceruzával ráírva. A falra valaki körömmel néhány Photoshop serial numbert kapart. Az utolsót már nem tudta befejezni... Ma éjszaka megjelent a csontváz szelleme. Dömötör Flatline a neve. ZX Spectrumos kazettákat másolt dupla kazettás magnón, ezért zárták el, aztán itt felejtették és éhen halt. Azóta itt kísért. Kedd Bejött az ügyvédem. Azt mondta, a szerzõi és a szomszédos jogok megsértésével vádolnak. Megkért, áruljam el neki, mit szereztem a szomszédomtól és mivel sértettem meg a jogait. Nem tudom, hogy az ügyvéd mennyire felkészült a témában, de rossz elõérzetem van. Szerda Elkészült a szakértõi jelentés. Egymillió forintos anyagi kárt okoztam a másolt programok szekrényben való tárolásával, további kétmillió forintos erkölcsi kárt pedig azzal, hogy ezeket a gondos munkával készített programokat csúnya, összefirkált CD-ken tartottam. A szakértõ szerint a lopott könyvelõprogrammal akár a maffiának is könyvelhettem. Ha nem tudom bebizonyítani hogy ezt nem tettem, leültetnek. Hogy lehet bebizonyítani, hogy valamit az ember nem tett meg? Csütörtök Olvasgatom tovább a szakértõi jelentést.


Az Adobe Acrobat-ot 15.000 forintos kárként sorolta be. Ez egy ingyenes program, de a szakértõ odaírta mellé, hogy ha nem az lenne, szerinte én akkor is elloptam volna, ezért tüntette fel kárként. A szakértõ talált néhány bitet a winchesteremen, ami õt távolról a Windows Notepad utolsó néhány bájtjára emlékeztette. Azt írta, ez alapján biztos hogy loptam a Notepad-ot is, a Windows-t is, és ha magamnak loptam, akkor biztos másoknak is, ezért a kár mintegy 50 millió forint. Egy freeware játékot álcázott szövegszerkesztõnek minõsített, mert hosszas munka után rájött, hogy a toplistába be tudja gépelni a nevét. Péntek Kopogást hallottam a zárka falán. Rájöttem, hogy valaki a Linux kernel binaris kódját kopogja. Válaszoltam neki, és most hexaban kopogva beszélgetünk. Õ is CD-k miatt ül. Smiley-kat hogyan lehet hexadecimalisan kódolni? Egyre többen szállnak be a kopogós levelezésbe. Most már levelezési listaként kopogunk. Dömötör lett a mailer daemon.

Jó tudni

Most kaptam az alábbi képet a sógornőmtől e-mailben. Háztartástan könyv 1955-ből... címmel. Hát jó ezt tudni:)

/Katt a képre a nagyobb verzióért/


2009. szeptember 28., hétfő

Lapzsemle: Joy Bistro és a többiek

Már nagyon régen megvettem a lapot. És rögtön elterveztem, hogy írok majd róla…aztán bevallom, nem igazán tudtam megfogalmazni a gondolataimat, vagyis nem a tudással volt a gond, mert ment az, csak aztán inkább kitöröltem, mert arra kellett jutnom, hogy egyetlen egy pozitív mozzanat sincs benne. Aztán elolvastam Áginál a magazinmustrát…szívemből szólt, s ráadásul milyen jó stílusban:) Remélem nem haragszik meg, ha átmásolom ide is a fenti újságra vonatkozó részt:

"Joy Bistro

Zsani vagyok, egy butikban dolgozok és szeretnék megtanulni főzni. Ezt a magazint egy barátnőm nyomta a kezembe, mert szerinte tuti receptek vannak benne. A fotók nagyon állatok, színesek meg minden.

Imádom, hogy megmutatják, a sztárok is emberek, ők is esznek, tömik a hamburgert meg a fagyit. Az is tuti jó, hogy csomó recepthez odaírják kik szeretik azt az ételt. Ott van például az a Született feleséges szőke, mindig is kíváncsi voltam, hogy lesz olyan vékony olyan öregen is. Mondjuk a lencsét nem szeretem, de azért biztos jó a kis salátája. Mondjuk Orlando Bloom zöld püréjét se kóstolnám meg, de azért cuki egy pasi.

Az étteremajánló is nagyon komolyan meg van csinálva, bár a húsz felsorolt helyből azt hiszem egyikbe se lenne elég pénzem megvacsorázni, talán abban a dizájn cukiban még egy gombóc fagyira elég lenne. A tévé paprikás srácok bemutatása is tetszett, bár nem szoktam nézni a műsorukat, mert elég uncsik.

Hogy melyik receptet csinálnám meg szívesen? Hát, elég furi hozzávalók kellenek szinte mindegyikhez. Kardhal meg mogyoróhagyma, még életembe nem láttam ilyeneket. A kombinációk is elég durvák, grépfrút meg csirke - fujj. Talán a kivis turmix meg a mozarellás paradicsom még menne, azt hiszem."

Egyébként a nála említett többi újságot is megvettem, ott is nagyon hasonló a véleményünk. S ezutón is szeretném kifejezni csodálatomat, hogy ilyen szellemesen tudott írni a magazinokról:) Annyit csenek még az ötletekből, hogy ezentúl elárulom, hogy az adott hónapban megvett főzős magazinból mit kóstolnék meg…figyelem ezt nem jelenti azt, hogy tényleg meg is fogom főzni:)

Joy Bistro - Erősen felejtős számomra az összes recept. Így utólag már látom, hogy nem kellett volna elcsábulnom az újdonság felé, teljesen felesleges volt megvenni.

Nők Lapja konyha - Ezt minden hónapban megveszem (de tényleg csak ezt az egyet, a többi esetleges). Ezúttal az alábbiakat kóstolnám meg: Almás kekszes sütemény mandulaforgáccsal

Kiskegyed konyha – Rizspogácsa

Kikskegyed konyha extra (Az olasz konyha 90 remeke) – Hát itt egyet sem találtam

Blikk nők konyha – Gyömbéres-kukoricás sertéshús wokban, illetve Mézes almás csirkecomb

Fanny konyha – Tejfölös kínaikel-tekercs, Sajtgolyók, Koktélok

Azért a Nők lapja konyhában többet szoktam találni, de most valahogy az sem volt olyan sikeres. A nagy választéknak egy hosszabb utazás az oka…következő hónapban nem lesz már ennyi féle.



Heti egyperces 28.


“Mindenik embernek a lelkében dal van,

És a saját lelkét hallja minden dalban.

És akinek szép a lelkében az ének,

Az hallja a mások énekét is szépnek”

/Babits Mihály/

A kép innen.

2009. szeptember 27., vasárnap

2009. 39. heti menü

Hétfő – Pizza – úgy látszik péntekről hétfőre tolódott, mindegy hétfőn is nagyon szeretjek.

Kedd – Fokhagymás burgonyaleves/Almás pite

Szerda – Tejszínes zöldborsófőzelék, szendvicssütőben sült tükörtojással és frissen sült bagettel (utóbbi félkész francia termék a Metroból és tényleg olyan, mint amit anno Franciaországban ettem)

Csütörtök – Házon kívül: McDonald’s

Péntek – Amerikai palacsinta/Vegyes hidegek

Szombat – Szüret a szüleimnél

Vasárnap – Tojás rántotta/Aszalt barackos indiai csirke



Aszalt barackos indiai csirke

Eléggé laktatóra sikeredett a mai reggeli és azt is bevallom, hogy eléggé későire. Így a Forma 1-re még nem kívántunk ebédet. Hát vacsora lett belőle. Ebben a változatban sok szósz kevés hús van, mert mi így kedveljük:)



Aszalt barackos indiai csirkemell

Hozzávalók: fél csirkemell, 1 kis evőkanál garam masala, 1 kávéskanál koriander, 1 kávéskanál mustármag, 1 kávéskanál gyömbér, frissen őrölt chili, frissen őrölt bors, só, olívaolaj, 1 kis fej hagyma, 1 marék aszalt sárgabarack, 2 dl tejszín, 1 evőkanál keményítő

A fűszereket az olívaolajjal kikevertem és a kockára vágott csirkemellet beletettem. Fél napot letakarva pihent. A hagymát fél karikára vágtam. A csirkemellet a páccal együtt egy serpenyőbe borítottam és hozzáadtam a hagymát. Együtt pirongattam meg, majd hozzáadtam a barackot is, s kevés vizet öntöttem alá, hogy megpárolódjanak. Közben a tejszín kikevertem a keményítővel és a megpuhult csirkemellhez adtam. Összeforraltam és sajtos naannal tálaltam.


Sajtos naan

25 dkg liszt, 1 nagy evőkanál joghurt, fél tasak szárított élesztő, 1 dl langyos víz

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk és nyolc darabra vágjuk. Mindegyik darabot kisodorjuk, majd négynek a közepébe reszelt sajtot teszünk, s beborítjuk a másik néggyel. Összedolgozzuk és összesodorjuk. Forró, száraz serpenyőben mind a két felé foltosra sütjük. Így négy darab vastag naanunk lesz.



Fatörzs torta

Apunak készítettem a szüretre, mert összevontuk a születésnapjával. S világ életében fával dolgozott, hát jó poénnak tűnt, hogy ezt kapja, egy fűrész kíséretében, amivel aztán a szeletelést kellett megoldania. Apu egyébként még ennél is viccesebbnek gondolt, mert hogy mikor elkezdte szeletelni mondta, hogy biztos lufi van belül és az durranni fog, így hát arcát félrehúzva vágta le az első szeletet:)

Fatörzs torta

Piskóta

Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, egy kevés sütőpor

A tojás a cukorral habosra keverjük, a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd óvatosan a cukros tojáshoz adjuk. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk és előmelegített sütőben óvatosan megsütjük, ügyelve, hogy ne száradjon ki. Mikor elkészült, lehúzzuk róla a sütőpapírt (még melegen!), majd a sütőpapír és egy konyharuha segítségével feltekerjük. Amíg hűl elkészítjük a krémet.

Krém

Hozzávalók: 2 csomag csokis pudingpor, 6 dl tej, 1 evőkanál liszt, 30 dkg vaj, 40 dkg porcukor, 1 evőkanál rum

A pudingport elkeverjük a liszttel és a 6 dl tejben felfőzzük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, rummal és apránként hozzáadjuk a kihűlt pudingot.

Összeállítás:

A tésztát kitekerjük és megkenjük a krémmel, majd jó szorosan feltekerjük és egy fél órára hűtőbe tesszük. Mikor megkeményedett benne a krém, akkor kivesszük és egyik felén ferdén levágunk egy darabot, amit egy kevés krémmel a fatörzs oldalához illesztünk. Ezután kívülről is bevonjuk a krémmel és villa segítségével készítjük el a kéreghez hasonló mintázatot.

Nekem a fenti mennyiségű krémből egy jó bögrényi maradt. Így legközelebb kicsit más arányokkal fogom készíteni. Hazafelé úton mondtam KáeMnek, hogy éppen annyi maradt, hogy egy valódi fatörzset is be lehetett volna vonni vele, s azzal megviccelni az ünnepeltet. Régen lakodalomban láttam ilyesmit:D



VKF XXVIII. - Szüret

Azt hiszem ez az első olyan VKF forduló, amiben nagyon könnyű dolgom volt. Az ok egyszerű, tegnap volt apukáméknál a szüret, s ezt már a kiírás időpontjában is tudtam. Ennek ellenére vagy éppen ezért most nem annyira a receptekkel fogok megjelenni a VKF-en, hanem inkább a történettel, fotókkal. Szegény KáeM-nek csak félve mertem elmondani, hogy a segédkezés mellett fontos feladata lesz a fotózás is.

Apukám viszont egyáltalán nem félve adta elő nekem az irányú kérését - mit kérését, utasítását - még augusztus közepén, hogy bizony én fogok főzni a szüreten. Csinált a nyáron ugyanis egy kemencét, s azt kérte süssek malacot. Hát én gyorsan bele is ástam magam a témába, s rögtön le is akartam beszélni, de mire ide jutottam már megvette a malackát. Aztán addig mesélgettem, hogy én bizony vörösboros marhapörköltben verhetetlen vagyok, hogy azt is rendelt…de nem marhahúsból:P Amikor anyu előadta a teljes kívánságlistát (és akkor még csak a főzési résznél tartottunk) azért picit megszeppentem, mert hogy a szüretet összevontuk apu közelgő születésnapjával, s így a szűkebb rokonság és a baráti társaság együttesen adta a csapatot (jelzem sok nálam sokkal tapasztaltabb, jól főző asszony is volt köztük, akik viszont egyáltalán nem akartak főzni). Bevallom nem ijedtem meg, csak két kérésem volt, az egyik, hogy kérek egy szakácssapkát, de igazit ám, a másik, hogy legyen egy kuktám, aki segít, tényleg segít. Mindkettőt megkaptam:)

Na de az előzmények után a tegnapi nap tényleges története. A kívánságlista vége az lett, hogy a malacot egy kemencés sütésben tapasztalt pék süti, nekünk csak melegíteni kell majd szintén a kemencében. Főzésileg három féle pörköltben maradtunk: vegyes vadhúsból, marhahúsból és frissen vágott kecskehúsból (gida). Egyébként ez a nagyon nagy buli (28-an voltunk) azért nem volt korábban jellemző, ennél kicsit kisebben, mondjuk fele emberrel ünnepeltünk/szüreteltünk, s a menü szinte kötelezően kakaspörkölt volt egy főzni szerető úriember előadásában, csipetkével, amit az „unatkozó” asszonyok egész délelőtt csipkedtek. Hát bevallom egyáltalán nem bántam, hogy idén változott a menü.

A receptekkel annyira nem szeretnék senkit terhelni, inkább csak azt mutatom meg, hogy milyen címszavakat írtam fel magamnak, hogy a nagy izgalomban nehogy valamit elszúrjak:

Marha

Zsíron hagymás alap – pirospaprika (csípős is) + hús – átpirít – paradicsom, bors, erős pista, piros arany – borral felöntöget – türelemmel vár, esetleg sóz

Vad

Zsíron hagymás alap – pirospaprika, erős paprika, babérlevél + hús – átpirít - kakukkfüvet, borsot, piros aranyat, erős pistát, egy egész kevés fokhagymát – borral öntöget – türelemmel vár, esetleg sóz

Kecske

A feldarabolt húst zúzott fokhagymával összeforgatjuk, egy éjszakát állni hagyjuk – zsíron hagymás alap – pirospaprika, paradicsom + hús – átpirít – erős pista, bors, majoranna – borral öntöget - türelemmel vár, esetleg sóz

Köretként sós vízben főtt burgonyát és nokedlit tálaltunk, salátának hirtelen savanyított paprikát. A kész pörköltekről egyszerűen elmaradt a kép készítés, mert mire mindenkinek feltálaltuk, s magunk is odajutottunk volna, hogy együnk, már jócskán elfogyott, s a design is megkopott:) Ebből arra következtetek, hogy finom volt.

Míg a többiek ettek (meg már előtte is egy ideje), mi a kemencében igyekeztünk a pénteki napon – elvileg – készre sütött malacot felmelegíteni. Hát tekintettel rutintalanságunkra, s arra, hogy mindenki próbált beleszólni, nem volt ez olyan egyszerű, s a siker sem lett 100%-os. De azért ügyesen összedaraboltuk – főleg KáeM, klassz égési sérüléseket szerezve, anyuék meg a villanysütőben remekül felmelegítették a belső hidegen maradt (s néhol még sületlen) részeket. A malachoz balzsamecetes krumplisaláta és francia saláta jelentette a köretet.

Desszertnek én fatörzstortát sütöttem apunak a születésnapra tekintettel, amit fűrésszel kellett felszeletelnie. Ezenkívül volt még mákos és diós kalács, Lajcsiszelet, mákos meggyes pite féleség, egy tojásos krémes, sajtos háromszögek. Természetesen nem mindent én követtem el, sőt. A pörköltek főzésén, terítésen (ültetési rend is volt:P) és a vendégek szállítmányozásán kívül, már csak a tálalás, kiszolgálás és a fent említett malacmelegítési, majd darabolási feladat jutott ránk KáeM-mel. :) A süteményeket a vérszerinti és szerzett nagynénéim készítették el, ki ott helyben anyu konyhájában vendégszereplőként, ki otthon a saját konyhájában.

A teljes napi menetrend pedig így nézett ki (a mi szempontunkból): felkeltünk (nagyon korán, mert az idegen helyen nem igen tudtunk aludni) - elkezdtük főzni a pörkölteket - közben apu odaszállítmányozta a szüretelőket – reggeliztek/reggeliztünk (vegyes hideg tálakat rakott össze apu, még pénteken este: töpörtyű, szalonna, szalámi, rizses hurka, hagyományos kenőmájas) – a szüretelők elkezdték szedni a szőlőt gyakran szünetet tartva, mert sokan voltak kicsi szőlőre, s ha már szünet, akkor próbálkoztak tanácsokat adni a főzéssel kapcsolatosan – aztán elkezdtük odaszállítmányozni a még otthonlévő asszonyokat, eközben a pörköltek jól elvoltak magukban, meg aztán unokaöcsém a fő kukta felügyelte őket – tálaltunk, felszolgáltunk, malacot melegítettünk szimultán, a többiek ettek – malacot daraboltunk – fáradtan lerogytunk, míg a többiek még mindig ettek – elmajszoltunk két szelet kalácsot – tortát szolgáltunk fel – csomagoltunk – búcsúzkodtunk – hazafelé indultunk – megérkeztünk a minket nagyon váró cicához – itthon végre megkóstoltuk, hogy mit is főztünk és finomat vacsoráztunk a pörköltből (a marhából hoztuk el azt az éppen kétszemélyes adagot, ami megmaradt). Fárasztó napunk volt, pedig valójában egyetlen fürt szőlőt szedtünk csak le, azt is a fotózáshoz:)

Hosszúra sikerült, s lényegében receptmentes (ez akár kizárást is jelenthet – de remélem nem fog) szövegelésem végén pedig szeretném megköszönni Trinitynek, hogy ennyire jót talált ki, mert azt hiszem nekem - most éppen - ez a VKF a kedvencem és iszonyatos nagy plusz erőt és lelkesedést adott a szüreti főzőcskéhez. KÖSZÖNÖM:)


2009. szeptember 23., szerda

Almás pite

Már azóta készülök sütni, hogy lekapcsolták a gázt. De hát önmagában nem elég, kell valami tartalmasabb leves is hozzá. Így most lett tökéletes. Nagyon finom lett, bár éhesek és türelmetlenek voltunk, így nem sikerült igazán szépen szeletelni. Legközelebb inkább rácsozom csak a tetejét:)

Almás pite

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 tojás, 12,5 dkg margarin, 5 dkg cukor, fél mokkáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál tejföl

Töltelék: kevés zsemlemorzsa, 1 kiló alma

A liszttel elmorzsoljuk a margarint, majd a tojássárgáját és a többi hozzávalót hozzáadva összegyúrjuk. Ezután letakarva hűtőbe tesszük.

Amíg hűl 1 kiló (tisztítás előtt) almát megtisztítunk és lereszelünk. Barnacukorral és fahéjjal elkeverjük és állni hagyjuk.

A tészta felét a tepsi méretére sodorjuk, majd a kikent tepsibe tesszük. Kevés zsemlemorzsát szórunk rá, majd rátesszük a kicsavart almát (én a fennmaradó fahéjas almalevet meg szoktam inni), majd tetejére kevés barnacukrot szórunk, végül a második adag tésztát is kisodorjuk és rátesszük az alma tetejére. Villával megszúrkáljuk és felvert tojás fehérjével megkenjük. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-35 perc alatt készre sütjük (a sütés ideje nagyban függ az alma és a tészta vastagságától). Az én tepsim, na jó jénaim 16x26 cm-es.



Anyósomnak: Fokhagymás burgonyaleves

Mert elmeséltem neki, hogy végre van gáz, s ha már van levest főzök. Valahogy ez kívánkozott az almás pite elé. Írtam már róla korábban is, de jó lett a fotó, meg régen is volt, szeretjük is, hát megérdemli az ismétlést.

Fokhagymás burgonyaleves

Hozzávalók (három bőséges, vagy 4 csészényi adaghoz): 2 nagyobb burgonya (főznivaló, nem szétfövős fajta), 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, 1 kis petrezselyem gyökér, 2 nagy evőkanál tejföl, kevés pirospaprika, só, víz, csipetke, liszt

A hagymákat megtisztítjuk apró kockára vágjuk, majd kevés olajon megdínszteljük. Amikor már nagyon illatozik a fokhagyma, akkor hozzáadjuk a pirospaprikát és egy evőkanál lisztet, amit kicsit átpirítunk. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és felöntjük vízzel, hozzáadjuk a megtisztított kis kockára vágott krumplit, a zöldséggyökeret, egy teatojásban a petrezselyemzöldet. Sózzuk és hozzáadjuk a szárított csipetkét (ha friss, akkor csak akkor adjuk hozzá, ha a krumpli félpuhára főtt) és puhára főzünk mindent. Tálaláskor külön kínálunk hozzá ecetet, hogy mindenki kedvére savanyíthassa. (A kis fazekam: csurig töltve 1,5 liter víz befogadására alkalmas, így zöldségekkel szerintem olyan egy liter víz megy bele.



2009. szeptember 21., hétfő

Heti egyperces 27.


Teréz anya: Az élet himnusza

"Az élet egyetlen – ezért vedd komolyan!

Az élet szép – csodáld meg!

Az élet boldogság – ízleld!

Az élet álom – tedd valósággá!

Az élet kihívás – fogadd el!

Az élet kötelesség – teljesítsd!

Az élet játék – játszd!

Az élet vagyon – használd fel!

Az élet szeretet – add át magad!

Az élet titok – fejtsd meg!

Az élet ígéret – teljesítsd!

Az élet szomorúság – győzd le!

Az élet dal – énekeld!

Az élet küzdelem – harcold meg!

Az élet kaland – vállald!

Az élet jutalom – érdemeld ki!

Az élet élet – éljed!"

/A kép innen./

2009. szeptember 20., vasárnap

2009. 38. heti menü

Hétfő – Pizza

Kedd – Hideg

Szerda – Bécsi szelet - házhozszállítás

Csütörtök – Cukkinis krumpligratin

Péntek – Karibi party-ra voltunk hivatalosak, így kóstoltam mindenféle tengeri herkentyűt (rák, kagyló, lazac) KáeM ezekkel lakott jól, illetve a desszertekkel, én a gyümölcsös csirkés finomságokkal és a koktélokkal:) Persze utána salsa is volt, így hamar lemozogtuk a finom vacsorát. Ha esetleg sikerül képeket szereznem, akkor írok részletesebben is az estéről.

Szombat – Bukta..na azért ennél több terv volt, de hát a gázszerelők ki-be mászkálása mellett nem tudtam főzni.

Vasárnap – Hot-dog/Krémes sajtos csirkemell/Hideg


Krémes sajtos csirkemell

A gázszerelés kapcsán akadt némi futkosnivaló, így hát ma elég későn sikerült az ebédnek nekiállni. Ettől függetlenül nagyon finom lett. Pedig még egyéb hátráltató tényezők is voltak, mint például, hogy zsizsikes volt a rizsem…én ilyennel még sosem találkoztam. Feltételezem már így sikerült megvenni:( Remélem a konyhaszekrény többi szereplőjébe nem mászott át. Az első ellenőrzések alapján szerencsére nem, de azért fokozottabban figyelek majd.

Krémes sajtos csirkemell

Hozzávalók: 6 kisebb szelet csirkemell, 7 szelet lapkasajt, só, bors, némi liszt, margarin, 3 dl tejszín

A csirkemell szeleteket sóztam, borsoztam és egy margarinnal kikent tepsibe fektettem. Megszórtam liszttel, betakartam lapkasajttal és meglocsoltam a tejszínnel. Így ment a sütőben és 200 fokon sült 30 percet…kábé, asszem.

Rizzsel tálaltam…persze nem a zsizsikessel, szereztem másikat. Illetve készítettem egy fokhagymás tejfölös uborka salátát is (uborkát meghámoztam, legyalultam, besóztam, állnihagytam, majd leöntöttem a sós lét, cukrot, ecetet, zúzott fokhagymát, pirospaprikát, tejfölt adtam hozzá és alaposan összekevertem). A tányérokat pedig tegnap este találta KáeM az IKEÁban (nagyon leárazva), s rögtön lecsaptunk rá, hogy milyen klassz, hogy a mártogatónak/salátának is van rendesen helye a tányéron és mégsem keveredik össze semmivel. (A weboldalon lévő árnál volt jelentősen olcsóbb a M1M7 IKEÁban)


Bukta Erzsi mama módra

KáeM nagymamája isteni finom buktát tud. Én még sosem sütöttem, de hát a kérés az kérés, felhívtam a Mamát és elkérdezgettem a receptet. Nem lett tökéletes…aminek persze több oka is lehet: 1) igazi buktát csak nagymamák tudnak 2) valamit elszúrtam. Nem volt nagy a hiba egyébként, csak annyi, hogy a teteje nem lett olyan „buktás”.

Bukta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg ráma (+ a kenéshez), 1 dl tej, 2,5 dkg élesztő, cukor, 1 tojás (1/3-a marad a kenéshez!)

A tejet meglangyosítjuk hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A margarint megolvasztjuk. A liszt közepében lyukat fúrunk és beletesszük a tojás 2/3-át, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és elkezdjük dagasztani. Folyamatosan kis löttyintésenként adjuk hozzá a megolvasztott margarint, majd jól kidagasztjuk. Duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán nyújtjuk. Szilvalekvárral megtöltjük és buktává formázzuk. Margarinnal kikent tepsibe tesszük. S az egymás mellé tett bukták közét is meglocsoljuk olvasztott margarinnal. Letakarva meleg helyre tesszük és megkelesztjük. Majd a tetejét felvert tojással megkenjük és éppen langyos sütőben kezdjük sütni. 200 fokig melegítjük és összesen 35-40 percig sütjük (amíg nem színesedik a teteje). Ebből az adagból 9 közepes méretű bukta lesz, tehát egy kisebb tepsiben kell sütni.



2009. szeptember 18., péntek

Cukkinis krumpligratin

Tipikusan a finom, de nem fotogén kategória…még másnap sem. Alchritól tanultam és nagy kedvenc azóta. Készítettem már karfiollal is úgy is finom, bár kicsit markánsabb. Most csütörtöki vacsorám lett, mivel KáeM ismét csapatot épített (hajrá az új melóhely).

Cukkinis krumpligratin

Hozzávalók: 1 közepes cukkini, 2 nagyobb krumpli, 3 dl tejszín, só, bors, 5 dkg reszelt füstölt sajt, némi olívaolaj

A cukkinit megtisztítottam, majd vastagabb karikára vágtam. A krumplit is megtisztítottam és viszonylag vékony karikára vágtam. Egy hőálló tálat vékonyan kikentem olívaolajjal, majd beletettem egy réteg krumplit. Sóztam borsoztam és ráhalmoztam a cukkinikarikákat, végül ismét jött a krumpli, a fűszerek. Erre szórtam a reszelt sajtot és ráöntöttem a tejszínt. Bedugtam a hideg sütőbe és 200 fokra állítottam. Majdnem egy teljes órát sült, ekkorra a sajt szép megpirult és a krumpli megpuhult. Ha gyorsítani szeretnénk, akkor érdemes a krumplit félpuhára előfőzni.

A fenti adag nekem, mint viszonylag kisétkűnek kétszeri evésre volt elegendő.



2009. szeptember 17., csütörtök

Bécsiszelet étterem/Házhoz szállítás

Tegnap modern és lusta háziasszonyt játszottam. Hazafelé a dugóban ülve tanakodtuk, hogy mit ennék. Hús volt a válasz. KáeM levezette, hogy legyen valami párizsias…én csak sejtelmesen mosolyogtam (ilyenkor szokott az lenni a válaszom, hogy okés, de nincs kivéve a fagyasztóból), szegény már mondta volna, a szokásos választ, mikor szó benn akadt és kitört belőle a nevetés (naná belőlem is). Mert most a kisebb gond, hogy nincs kiolvasztva hús, a nagyobb, hogy még mindig nincs gáz*…a párizsias szelet, meg nem sül sütőben. Sebaj, mondtam neki, hogy akkor próbáljuk ki végre a Bécsiszelet éttermet, amit már régóta terveztünk. Laptop előkap, mobil internet beüzemel (na itt jött elő egyszerre a modern és a lusta háziasszony). Gyorsan összedobtunk egy három fogásos vacsorát, amit persze azonnal meg is rendeltem (simán lehettem volna reklám arc a téseknél (asszem)).



18:35.kor kaptam meg a visszaigazoló e-mailt, a vacsora pedig 19:10-re már az ajtóban állt. 4890 forint volt a rendelés, borravalóval 5100-et kapott a futár. S hogy mit is láthatunk a képen (a tálalás sk):

Szegedi gulyásleves – nagyon finom volt, pont két tányérnyi mennyiség volt az egy adag. Talán egy picit kevesebb zsiradékkal még jobb lett volna.

Óriás bécsi szelet (30 dkg, borjúból) krokettel és steak burgonyával – a szelet pont egy normál tányért takart be egyben. Hatalmas adag, ketten nem bírtunk vele (ma egy zsömlével és némi uborkával pont jó ebéd lesz nekem). Pedig nagyon finom volt. A köret sajnos hagyott kívánnivalót, mert mind a kettő mirelitből készült és nagyon nem volt finom. Inkább köret nélkül ettük. (Hogy lustaságomat ellensúlyozzam készítettem hozzá egy tartármártás…tudom csekélyke ellensúly)

Szabadkai palacsinta (fahéjas,almával töltött palacsinták, karamellöntettel) – finom volt. A karamell öntet kicsit kevés. De azért inkább maradok a saját almás palacsintámnál, amiben eleve benne sül az alma, bár legközelebb a karamellöntet ötletén felbuzdulva fahéj mártást fogok csinálni (nem tudom még hogyan kell:P)

Összességében nagyon jól laktunk – kicsit talán túl jól is – szerintem korrekt áron. Máskor szóba jöhető alternatíva marad, ha rendelni akarunk.

*A ma reggel nálunk járó gázosok azt ígérték, hogy jövő hét közepén ismét lesz. Persze ezenkívül is közöltek még pár dolgot, például azt, hogy ki kell cserélnünk a gáz főzőlapot, mert nem szabályosan van ott (egy légtérben van a hálóhelyiséggel), legyen helyette villany…hát gondoltam szépeket. Szeretem ezeket az agyonszabályozott dolgokat, főleg, hogy egyik oldalon ott ugrálunk a szabályokkal, a másik oldalon meg évente többen is meghalnak szénmonoxid mérgezésben a hűde szabályos lakásokban…na most akkor??? Jelzem 1) van szénmonoxid riasztó 2) nem fog nekiállni a főzőlap éjszaka álmunkban aljas módon főzni, s ezzel szén monoxidot termelni:P Azt már csak félve merem elmesélni, hogy ugyanezen probléma miatt (egy légtér) kitalálták, hogy kell egy lyukat fúrni a gázóra mellé, hogy szellőzzön, mert így – hogy nincs lyuk – az is veszélyes.

2009. szeptember 14., hétfő

Heti egyperces 26.


"Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.

Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét.

Mosolyogva néz a földre
A szelíd nap sugara,
Mint elalvó gyermekére
Néz a szerető anya.

És valóban ősszel a föld
Csak elalszik, nem hal meg;
Szeméből is látszik, hogy csak
Álmos ő, de nem beteg.

Levetette szép ruháit,
Csendesen levetkezett;
Majd felöltözik, ha virrad
Reggele, a kikelet.

Aludjál hát, szép természet,
Csak aludjál reggelig,
S álmodj olyakat, amikben
Legnagyobb kedved telik.

Én ujjam hegyével halkan
Lantomat megpenditem,
Altató dalod gyanánt zeng
Méla csendes énekem. –

Kedvesem, te űlj le mellém,
Űlj itt addig szótlanúl,
Míg dalom, mint tó fölött a
Suttogó szél, elvonúl.

Ha megcsókolsz, ajkaimra
Ajkadat szép lassan tedd,
Föl ne keltsük álmából a
Szendergő természetet."

/Petőfi Sándor – Itt van az ősz, itt van újra/

/A kép innen/

2009. szeptember 13., vasárnap

2009. 37. heti menü


Bevallom, mikor megtudtam, hogy három hétig nem lesz gáz rosszabbra számítottam, mind a fürdés, mind a főzés terén. Nos egyik sem tragédia. Bár a főzelék és leves azért hiányzik, de majd arra is kitalálok valamit....legyen ez valamiféle ígéret a jövő hétre;)

Hétfő – Kenyérlángos-KisBence módra/Mozzarellával töltött cukkini

Kedd – Héjában sült krumpli túrókrémmel/Másnap ebédre: Sajtos tészta

Szerda – Szalámis calzone/Joghurtos tepsis

Csütörtök – Házon kívül: BelFrit

Péntek – Nem, nem pizza, kivételesen: KáeM csapatot épített pénteken és szombaton. Én pedig megkaptam a főnökasszonyom ebédjét, mert állítása szerint neki nem volt ideje enni, nekem meg nagyon jól jött vacsorára: Zöldbabos szójatejes szárnyas raguleves, Főzőtök ropogós, párolt zöldségekkel a Napkonyha vércsoportdiétás menüjéből AB vércsoportra (nekem ugyan nem ez a vércsoportom, de így nem kellett főznöm:)) – bár nem győztek meg róla, hogy tőlük rendeljek:$)

Szombat – Sült kolbász mustárral és kenyérrel


Jade – elmúlt napok

Mivel többen is kértek – főként a család és a baráti társaság – hogy legyen gyakrabban kép a cicalányról, hát én most örömmel teszek eleget ennek a kérésnek, s hozom a képeket az immár 3,1 kilós súlyt elért hölgyikéről.

Egyébként egyre bűbájosabb. Reggelente már egyre inkább hagy minket aludni. Jön és teker, de ha nem reagálunk hagy minket tovább aludni. Bár azért igyekszik egyikünket mindenképpen felébreszteni és beszerezni egy kis reggeli simit. A reggeli rutin abból áll, hogy ezerrel dorombolva jön és ránk fekszik, esetleg be kettőnk közé (ebben nincs könnyű dolga, mert hogy eléggé szorosan összebújva alszunk), ha ettől nem kezdjük el simogatni, akkor odadugja a nóziját az arcunkhoz és szimatol, esetleg puszilgat. S ha ez még mindig nem lenne elég, akkor jön a finom pofozgatás:) Esetemben a fülemet is szokta rágcsálni néha.

Napközben mindenféle válogatott pózokban tud aludni és teljesen jól tűri, hogy mi időnként odacsempésszük egy-egy játékát a közelébe, amit persze rendre át is ölel:)

Nem szeret egyedül lenni, így ha mind a ketten a fürdőszobában vagyunk, akkor ő is jön utánunk. A kedvenc helye a zuhanyfülkében lévő kis „ülőke”.

Napközben – a szomszéd néni elmesélése alapján – főként az ablakban figyel, mikor ébren van. Előszeretettel játszik a függönnyel, és incselkedik a szomszéd nénivel. Persze hazaérkezésünkkor már az ajtóban toporog, s időnként megpróbál kiszökni is…de a bátorság csak a rácson való kikukucskálásig tart.

Egyébként is szeret mindent velünk csinálni, ma például együtt néztük a Forma-1-et. Ő is hozzánk hasonlóan az első pár körre volt kíváncsi, utána mellénk bújt és velünk aludt.

S ugyan már nem először voltak összeengedve, de ma volt az első eset, hogy együtt és teljes egyetértésben nyalták a vitaminpasztát az ujjamról. Jelzem Dante sokkal alaposabb, azt is letakarította, amit a cica otthagyott. Érdekes, hogy a görény nyelve sokkal kevésbé érdes, mint a macskáé, viszont a cica szőre klasszisokkal puhább, mint a görényé:)

Miből áll egy kiscica?

30% bájosság

29% csínytevés

28% dorombolás

10% puha szőr

3% ártatlanság

(Ismeretlen)



Printfriendly