2008. december 31., szerda

Vatta szelet


Azt hiszem gyermekkoromban ez volt a kedvenc süteményem. Nem azért mert olyan gyakran ettem, hanem talán pont azért mert nem, vagy az aranyos kislányos színei miatt. Mikor először sütöttem egyedül megértettem, hogy anyu miért nem szerette készíteni…macerás, pedig nem is látszik annak. Figyelni kell egy csomó apróságra…amiket most ügyesen egytől egyig el is szúrtam. Így most nem kicsit lett viharvert, ahogy az a képen is látható, ízén ez nem rontott, ügyesen megeszegettük. Ja és most nem szeletnek, hanem tortának készült, de ez már csak formai kérdés.


Vatta sütemény
Hozzávalók: 4 tojás, 15 dkg porcukor, 3 csomag puncs puding, 1 késhegynyi sütőpor
Krémhez: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 kanál rum
Hab: 3 tojásfehérje, 18 dkg porcukor
Az első adagból piskótát sütünk. A krém hozzávalóit jól kikeverjük. A habot pedig gőz fölött verjük keményre. A kisült tésztát kettévágjuk belekenjük a krémet, tetejére a habot.
Tetejére csoki reszeléket szórunk, vagy 4 kanál tejből, 8 dkg porcukorból, 3 dkg kakaóból, 5 dkg vajból forralunk mázat.

És akkor az elrontható dolgok:
- A pudingporos piskóta kicsit másként viselkedik, mint a sima, sokkal könnyebb gumisra sütni, nekem most sikerült:( Sebaj megmentettem, egyszerűen levágtam a gumis részeket. Legközelebb lehet, hogy simán ételfestékkel csinálom rózsaszínre a piskótát, úgy talán kevésbé macerás.
- A krémhez az alapanyagokat nagyon alaposan ki kell keverni és a kikeverés után picit hűtőbe kell tenni, különben nagyon folyós lesz és nehéz a piskóták közé tölteni. Nos nekem most sem az alapos kikeverés (még szokjuk egymást az új mixerrel) sem a hűtés nem sikerült.
- A tojásfehérje habnak pedig olyan keménynek kell lennie, hogy ha felfordítjuk a tálat ne essen ki…én türelmetlen voltam, kicsit folyós maradt.

A valóságban a végeredményen egyáltalán nem látszottak a hibák, nagyon finom volt. Pluszban pedig egy montázs a vendégvárásról…már-már szokásosan indiaival vártam a vendégeket…azt hiszem őket is megfertőztük az indiai imádattal;)

2008. december 30., kedd

A tökéletes pogácsa


Még adós vagyok némi karácsonyi süteménnyel, egész pontosan egy nagymama recepttel, de arra még kicsit várni kell, viszont végre megtaláltam a tökéletes pogácsát. Ahogy az a blogon látható nagyon kedvelem a pogácsát, de egészen eddig kerestem a tökéletes receptet, ami nem krumplis vagy túrós, mert ezekből már volt tökéletes. Nos most meg van, és tényleg a leg, ahogy a recept tulajdonosa is írja. Habos könnyű és másnap is tökéletesen puha…harmadnapot nem ért meg:D (A másodikat sem volt egyszerű nekik:P)
Fél adagot készítettem, ennek megfelelően alább a recept (a linken az eredeti is látható).


Legpogi
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg ráma, 1 tojás és 1 tojássárgája, 2 tk. só, pici cukor, fél friss élesztő, 1 kis pohár tejföl, 6 dkg reszelt sajt
Tetejére: 1 tojásfehérje felverve+reszelt sajt
Tejfölbe beletesszük a cukrot és az élesztőt alaposan összekeverjük (tényleg nem gond, hogy hideg a tejföl).
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a sót, sajtot, tojást, végül az élesztős tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, ha túl keménynek érezzük, akkor adunk még hozzá tejfölt. Jól kezelhető tésztát kell kapnunk, de inkább lágyabb legyen, mint kemény. Ezután kelesztjük a tésztát, majd háromszor áthajtogatjuk (én nem vártam sokat a hajtogatások között. Kisodorjuk, tetejét rácsozzuk, kiszaggatjuk, a tojásfehérjével megkenjük, majd sajttal megszórjuk, végül 200 fokon szép pirosra sütjük.

Természetesen langyosan a legfinomabb, de ma is tökéletes a tegnap kisült pogi.

http://receptjeim.blogol.hu/?perm=1296348

Esti mesék




Karácsonykor vagyis az utána következő szombatra is bevállaltunk egy mozifilmet. Ahogy szoktam, most is álljon itt a mozi oldaláról a tájékoztató:






"Az Esti mesék című komédia Skeeter Bronson (Adam Sandler), az elismert építész és ezermester története, aki minden este lefekvés előtt remekbeszabott történeteket mesél unokaöccsének és unokahúgának. Skeeter élete akkor fordul fel fenekestül, mikor ezek a mesék valamiféle mágikus úton valósággá válnak. A Walt Disney Pictures 80 millió dollárból készített családi fantasy-vígjátéka a karácsonyi szezon és a téli szünet egyik legnagyobb dobásának ígérkezik, szórakozásból pedig bizonyosan nem lesz hiány, hiszen a Hajlakk című musical tavalyi remake-jéből sikert kovácsoló Adam Shankman vállalta el a film rendezői munkálatait."



Nos a film ötlete mind a kettőnknek nagyon tetszett. A megvalósítással voltak apróbb problémáink, de azért tényleg tetszett. Jól szórakoztunk. Gülüke (a tengerimalac) szenzációs volt:) A csalogató szöveg egyébként nem éppen fedi a valóságot, hiszen nem minden este mesél, csak azon a pár estén, amikor a nővére elutazik és rábízza gyerekek esti felügyeletét.




Természetesen a srácok nagyon megkedvelik az előtte alig ismert nagybácsit és a nappali felügyelőjükkel is kialakul a románc. Ahogy pedig az lenni szokott jön a bonyodalom is a boldog vég előtt. Hősünk viszont mindent megold és egy látványos kaszkadőr mutatvánnyal el is érünk a végkifejlethez. Összességében a film egy aranyos romantikus vígjáték.





Képeka film hivatalos angol weboldaláról és a mozi oldaláról származnak.

2008. december 29., hétfő

Erzsi mama leveles tésztája+Quiche

A képen látható (link is) krumpli leves kísérője volt a KáeM nagymamája által készített leveles tésztából alkotott quiche.

Meglepő, hogy még nem szerepelt a blogon, mert nagyon szeretem, hiszen eltüntető étek, vagyis tökéletes a hűtő maradékainak felszámolására. Most az alábbiak szerint készült, mindig alap a tojásos, tejfölös sajtos massza, a többi változatos, néha zöldség néha hús.


Quiche
Hozzávalók: 1 adag leveles tészta, fél doboz konzerv kukorica, 15 dkg sonka, 1 kis fej sonkahagyma, 1 kis pohár tejföl, 1 tojás, 15 dkg reszelt sajt
A tésztát a formánk méretének megfelelően alakítjuk, úgy, hogy pereme is legyen. Ezután a sonkát felkockázzuk, a hagymát is összevágjuk. Elkészítjük a masszát a tojásból, tejfölből és a sajtból, majd ehhez hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Ezután a masszát ráöntjük a tésztára, majd a maradék tésztával ízlésünk (és a maradék tészta mennyiségének) függvényében díszítjük. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, utána könnyebb szeletelni, na és persze enni is:D

És hogy nem hogy valamivel adós maradjak, íme a leveles tészta receptje is, igazi nagymama recept:

Erzsi mama leveles tésztája
40 dkg liszt, 1 tojás, 1 margarin, kicsi só
A lisztet megfelezzük és az egyik felét a margarinnal összegyúrjuk, a másik felével a tojásból lágy tésztát gyúrunk.
A tojásos tésztát kisodorjuk és rásodorjuk a margarinosat. Összehajtogatjuk, kicsit pihentetjük a hűtőben, majd nyújtjuk, és újra hajtogatjuk. Minél többször hajtogatunk, annál szebb lesz sütéskor, de egyszeri hajtogatás-nyújtás után is finom.
Hajtogatások után célszerű pihentetni a tésztát hűvös helyen. Ha nem használjuk fel azonnal, mélyhűtőben kiválóan eláll. Ez a mennyiség 2 adagnak felel meg.

2008. december 26., péntek

Banánturmix



Mert már alig vártam, hogy legyen turmix gyártására is alkalmas mixerem:) Hát most már van, így szenteste villámgyorsan sikerült majonézt készíteni és ma megalkottam életem első turmixát is.


Banánturmix
Hozzávalók: 2 banán, kb. 3 dl tej, két kanál méz, 1 mk. fahéj
Elkészítés a mixer magas falú keverő poharába tesszük a hozzávalókat és alaposan összemixeljük.

Nagyon finom lett, bár talán kevesebb fahéj is elég lett volna és elbírt volna némi vaníliát. A fenti mennyiségből három a képen látható pohárral lett.

Hazajöttek


Mivel a nászút idejére kellett vendéglátót találni a görényeknek, hát anyósomnál voltak „nyaralni”. Sajnos úgy jött ki a lépés, hogy csak tegnap tudtunk értük menni. Így egy teljes hónapot töltöttek távol tőlünk, amit azt hiszem elég jól viselték.



Anyósom időközben a kicsit hiperaktív Jar-jar kutyával (Yorkshirre márkájú) is igyekezett összeszoktatni őket, több kevesebb sikerrel. Értem ezalatt azt, hogy amíg a szőrmedömperek bírták idegekkel az ugra-bugra ebet, addig semmi gond nem volt, de mikor megunták, akkor a kutyának iszkolnia kellett:D A képeken remekül látható, hogy a vendéglátók is megtapasztalták, hogy a görényfotózás nem egyszerű dolog. A képek tanulsága szerint a kutya Hómacival jött ki jobban, ami nem is meglepő, mert Dante eléggé kutyaellenes.


Amióta itthon vannak lényegében folyamatosan alszanak, azt hiszem kicsit kifáradtak.

Vendéglátóiknak pedig ezúton is köszönünk mindent. Beszámolójuk itt és itt és még itt, végezetül pedig itt is olvasható.

2008. december 25., csütörtök

Karácsony Győrben – Teljes menü receptekkel



Úgy volt, hogy anyósom konyhájában is vállalok egy vendégszereplést, de ez elmaradt, tekintettel arra, hogy ők annyi finomsággal készültek, hogy semmi szükség nem volt rám…na jó azért próbáltam segédkezni. Képek tőlem és receptek, anyósom „tollából”:


Borleves (5 személyre)
2 dl vízben kiforralunk 3-4 szegfűszeget, 1 db fahéjat ,1 kis db gyömbért, szerecsendiót, vagy virágát,citromhéjat ,narancshéjat ,csillagánizst- ha van, kb. 3 evőkanál cukorral.
Leszűrjük, és felöntjük 7 dl fehér borral. Közben 3 tojássárgáját kikeverünk 2 kanál cukorral és a fűszeres borba keverjük. A habarásnál vigyázni kell, hogy először kevés meleg bort rakjunk a tojássárgájába, nehogy kicsapódjon. Forrás után tálaljuk, díszíthetjük tejszínnel, vagy tojásfehérje habbal. (A képen tejszínnel látható)


Soksajtos sonkás tekercs
1 adag leveles tésztát kb 3 mm-re kinyújtjuk. 1db natúr és 1 db snidlinges tömlős sajttal megkenjük. Ezt a masszát beborítjuk gépsonkával, majd jó vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Finomabb, ha a reszelt sajt többféle, és tartalmaz füstölt sajtot is. Az ínyencek tehetnek rá márványsajt morzsákat, de nagyon finom kecskesajttal is.(Aki ezt az íz világot nem szereti nyugodtan kihagyhatja- attól még nagyon finom lesz) Feltekerjük mint a rétest, a tetejét tojással megkenjük és pirosra sütjük. Rövid pihentetés után szeleteljük. Hidegen- melegen finom.


Fűszeres őzgerinc
Az őzet 6-10 nappal a sütés előtt bepácoljuk. Pác: olaj, babérlevél, bors, majoranna, fokhagyma, vöröshagyma, kakukkfű, rozmaring, borókabogyó. A pácban naponta megforgatjuk a húst.
Sütés:a pácból kivett húst durvára törött borsban megforgatjuk, és a pácról leszűrt felforrósított olajban minden oldalát megpirítjuk. A pácot tepsibe öntjük, szelünk még bele egy fej vöröshagymát, belerakjuk az őzhúst, sózzuk és kakukkfűvel megszórjuk, felöntjük kb. 2 dl vörösborral és fólia alatt sütjük. Kb. 20 perc elteltével megfordítjuk és a másik oldalán is sütjük kb. 10 percig. Húsvillával megszúrva érezzük mikor jó. Ha megfelelőnek ítéljük, akkor a húst kiszedjük és kb. 5-10 percet pihentetjük. Ez alatt az idő alatt a pecsenye levét beforraljuk mártásnak. Tálaláshoz a húst felszeleteljük és a pecsenyeléből készült mártással kínáljuk.


Vegyes köret
Kb. 15 dkg zeller, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg kb. 1,5 cm vastagra szeletelt sütőtök, 2 db nagyobb krumpli
A zöldségféléket 2-3 dkg-os darabokra vágjuk, sózzuk és kakukkfűvel megszórjuk, forró sütőben megsütjük.


Vörösboros körte ribizli dzsemmel
Legjobb, ha a lakoma előtti este a vacsorához jó fűszeres édes vörösborból forralt bort készítünk. A maradék forralt borból kb. 1,5 dlhez, kb. 20 dkg fagyasztott ribizlit öntünk és kb. 2 csapott kanál cukrot adunk. Ezt addig forraljuk, míg a levét teljesen el nem fövi.
Körte: A megmosott körtét kettévágjuk, a magházat egy kiskanállal kiemeljük. A maradék forralt bort egy lábasba öntjük , a felezett körtéket vágási felülettel lefele a forró lébe rakjuk, kb. 5 perc alatt megpárolódik. Szűrőkanállal kiemeljük, és ha kihűl a magház helyére töltjük a ribizli dzsemet.


Zöldcitromos túrótorta /Képes receptek interneten keringő receptes könyvből a sógornőm előadásában
Hozzávalók: A tésztához: Rama sütőmargarin: 10 dkg, reszelt keksz- vagy piskótamorzsa: 25 dkg
A töltelékhez: lime: 2 db (a levét és a reszelt héját használjuk), porcukor: 15 dkg, tejszín: 2,5 dl, sovány túró: 40 dkg, zselatin: 4 nagy levél (18 g zselépor)
A díszítéshez: citromfű és lime szeletek
Elkészítése: A felolvasztott margarinhoz hozzáadjuk a morzsát és összekeverjük. A masszát elosztjuk egy kapcsos tortaforma alján és jól lenyomkodjuk. 2 órára betesszük a hűtőszekrénybe. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukor felét és a reszelt lime /zöld citrom/ héját. A zselatint kicsavarjuk, /vagy a zseléport/ kis lángon fölolvasztjuk a lime levében. A lime-os zselatint hozzáadjuk a túróhoz és a cukorhoz. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és a felvert tejszínt. Alaposan kikeverjük és a krémet elosztjuk a kihűlt tésztán, majd a tortát még 2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe. A túrótortát kivesszük a formából, majd lime szeletekkel és citromfűvel díszítjük.

Italnak a hölgyeknek narancsos pezsgő koktélt kevertem, azt hiszem tetszett nekik. A fenti menüsorral pedig - mint fogyasztó - tökéletesen elégedett voltam, köszönet érte (köret kiegészítésnek még vittem némi francia salátát is, nekem az is jól passzolt hozzá). És a gasztro Jézuska sem ért véget a tegnapi nappal, mert ahogy a képen látható ma is kitett magáért. Ezúton is köszönöm a mai Jézuskáimnak is. U.i.: Az egyik tepsit már ki is próbáltam;)

Szenteste 2008. – Aszalt szilvás tejszínes csirkemell

Amióta külön élünk a szülőktől (nem sokáig laktunk együtt, inkább kollégiumban laktunk korábban) azóta alap kitétel a karácsonnyal kapcsolatosan, hogy a szenteste csak a miénk a párommal. Nem volt ezt olyan egyszerű keresztül vinni a szülőkön, főleg az enyémeken, hiszen a nevezett nap, nekem névnapom is, amit szerettek volna azzal ünnepelni, hogy mi odautazunk hozzájuk. Most már túl vagyunk ezen, így ez már a harmadik szentesténk kettesben. A menüt tekinthetnénk akár visszatérőnek is, de nem az, mert mindig kicsit másként készül, ami konyhamániásként talán nem is annyira meglepő. Az édességek már szépen sorjában felkerültek, most csak a főétel következik, ami nem hal, mégis kicsit hagyományos. Eddigi években inkább frissen sült jellegben készült: panírozva vagy baconba tekerve, idén inkább valami krémesebbre vágytam. Egy vega receptes oldalon találtam valami hasonlót, természetesen ott hús nélkül, azt dolgoztam át a saját ízlésünkre húsos változatra.



Aszalt szilvás tejszínes csirkemell
Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 15 dkg aszalt szilva, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej fehér hagyma, 2 ek liszt, 3 ek margarin, 2 ek olívaolaj, 1 zöldségleveskocka, 2 dl tejszín, 2 ek keményítő, 1 kk kakukkfű
Elkészítés: A margarin felét megolvasztom egy serpenyőben az olajjal, majd a kockákra vágott csirkemellet megpirítom rajta. Kiszedem, és a serpenyőben a maradék margarinon az apróra vágott hagymákat megdinsztelem. Ráteszem a csirkét, a szilvát és a leveskockát, majd ráöntök 3 dl vizet. Kb. 5 perc alatt puhára párolom az egészet együtt, majd ráöntöm a keményítővel elkevert tejszínt, és rászórom a kakukkfüvet. Ha még szükséges, megsózom, és 1 perc alatt besűrítem az egészet. Rizzsel tálalom.

Mind a kettőnknél nagy siker volt, talán évközben is beiktatjuk majd valamikor. És akkor képek az ajándékaimról. Nagyon bőkezű Jézuskám volt;) Ő sokkal kevésbé kreatív ajándékot kapott, kardigán, ing, édesség és fotós pólós mackó személyében.

Cincin lovag

Mert programra ilyenkor is szükség van:) Nem apróztuk el, szenteste délutánjára mozizást irányoztunk elő magunknak. A jegyet amennyivel előbb csak lehetett lefoglaltuk…már így is elég sok hely volt foglalt.


A mozi honlapján az alábbi szöveggel csábítanak a 87 perces animációs film megtekintésére:
Egyszer volt, hol nem volt, egy messzi-messzi királyságban varázslattal volt tele a levegő, folyvást jóízű nevetések harsantak, és literszám folyt az ínycsiklandó leves. Ám egy szörnyű baleset összetörte a király szívét, a királylányt bánatos vágyakozásba taszította, a városlakókat pedig csüggedtségbe. Minden remény oda az országban, ahonnét eltűnt a napfény, és a világ kietlenül szürke lett. Amíg meg nem született Egérszegi Cincin. A bátor és derék egér, Cincin egyszerűen túl nagy lélek az õ kicsike világában. Noha aprócska, állandóan köhécsel és komikusan nagy fülek jutottak neki, Cincin nem hajlandó gyengén és gyáván élni, mert úgy hiszi, hogy neki olyan sors rendeltetett, amelyet az általa olyannyira imádott lovagmesékben szokás megénekelni. Amikor elzavarják otthonról, mert nem tartja be a szabályokat, melyeket a közösség egy egértől elvár, Cincin összebarátkozik egy jószívű patkánnyal, aki nem tud a tükörbe nézni, és azt reméli, hogy távol élhet fajtája zordon alvilágától. Míg Cincin felkerekedik, hogy megmentse Borsószem hercegnőt, aki nem képes túllátni saját torz nézőpontján, cimboráját a fenséges hölgy oly fájdalmasan kosarazza ki, amitõl a patkány önpusztító lépésekre szánja el magát. A két barát párhuzamosan futó kalandja során érdekes alakokkal találkozik, például egy szolgálólánnyal, aki királylány szeretne lenni, vagy a csatornapatkányok gonosz vezérével, aki bosszút tervez az emberek ellen.


Mi néhány másik film előtt látott bemutató alapján akartuk mindenképpen megnézni a filmet.


A film Cate DiCamillo ugyanilyen című regénye alapján készült. A könyvet nem olvastam a film viszont számunkra a megtestesült szörnyűség volt. Még nem volt olyan animációs film, amin az alvás környékezett, nos ez – a gyerekzsivaj ellenére – ilyen volt. Nem találtuk meg a mondanivalót a filmben:( És hát korosztályban sem éppen passzoltunk a mozi közönségében, többnyire apuka (ritkábban anyuka) a gyerekekkel – feltételezhetően a másik szülő a Jézuska/Angyalka érkezését és munkálkodását felügyelte. Kíváncsi leszek, hogy mások hogyan vélekednek a filmről.

Joghurtos túrópuding


Az utolsó édességet a kiskegyed konyhája ihlette, de erősen átdolgoztam. Az elkészült alkotással nem vagyok maradéktalanul elégedett, mert számomra van valamilyen kesernyés utóíze, ami nem tetszik. Azért el fog fogyni, de nem készítem el újra. Persze, lehet, hogy másik fajta túróval tökéletes lett volna, de ezt már nem fogom megtudni. Mert közben találtam egy sokkal-sokkal finomabb túrótorta öltetet;)


Joghurtos túrópuding (Kiskegyed konyhája ihletése alapján erősen átdolgozva)
Hozzávalók: 3 dl tejszín, 1 kis csomag zselatin 1 dl vízben elkészítve, 25 dkg krémes túró, 20 dkg porcukor, 2 danone joghurt, 1 tojás, +ha van a joghurt ízének megfelelő gyümölcs pépesítve
Elkészítés: a tojás fehérjét kemény habbá verjük. A többi hozzávalót a zselatin és a tejszín kivételével alaposan összekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét és a tejszínhabot is, legvégül a zselatint is. A püspökkenyér formát folpackkal kibéleljük és hideg vízzel kiöblítjük. A sűrű krémet a formába simítjuk, megütögetjük, hogy ne maradjon benne légbuborék. A tetejére is ráhajtjuk a fóliát és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kiborítjuk és tejszínnel, illetve a joghurt ízének megfelelő gyümölccsel díszítve tálaljuk.
Készítettem hozzá epres gyümölcskocsonyát is, mert gondoltam feldobja.

Marcipántekercs (Nők Lapja konya)


A karácsonyi sütemények felét - ahogy látható - az advent környékén megjelent főzős magazinokból válogattam össze, bevallom nem vagyok maradéktalanul elégedett, de hát miért kellett nekem a járt utat elhagyni:P


Marcipántekercs (Nők Lapja konya)
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 5 ek. Baracklekvár, 10 dkg darált mandula, 2 cl amaretto vagy mandulalikőr, 20 dkg marcipán, 50 dkg kekszmorzsa, 2 ek porcukor
Elkészítés: A vajat szobahőmérsékletűre felolvasztjuk, hozzáadjuk a lekvárt, az amarettot, a mandulát és a kekszet. Alaposan összegyúrjuk úgy, hogy nyújtható masszát kapjunk (ha túl lágy a massza, akkor kekszmorzsát, ha túl száraz, akkor baracklekvárt adunk hozzá). Hűtőbe tesszük. A marcipánt kétfelé vágjuk és mindkét darabot porcukorral meghintett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott marcipánlapokon elkenjük a masszát és jó szorosan feltekerjük. Kívülről vékonyan megkenjük baracklekvárral és darált mandulába hempergetjük. Legalább két-három órára hűtőbe tesszük, majd felszeletelve kínáljuk.

Vagy kicsi a kanalam, vagy sokkal több lekvár kell bele…nekem még plusz 4 kanál kellett, de lehet, hogy még egyet elbírt volna. 25 dkg marcipánom volt, nem vettem kétfelé, egyben sodortam ki, és a másik masszát is sodrófa segítségével oszlattam el rajta. Nekem eléggé tört a marcipán a feltekerésnél, de lehet, hogy ennek az volt az oka, hogy már nem volt egészen friss. Nem kentem lekvárral. Ízre finom, de azért tudnék (és talán fogok is) rajta fejleszteni.

Gyümölcskenyér-koszorú


Idén egyet sem válogattam be a karácsonyi sütik közé a már megjelentettetek közül, valahogy vágytam az újdonságra. Elsőként a VKF-en vendégszereplő Fahéjas csillagok készültek el. Következőnek aranyvasárnapon készítettem el az alábbi gyümölcskenyeret, amin azért az otthon található aszalt gyümölcsök miatt módosítottam az újságban leírthoz képest.



Gyümölcskenyér-koszorú (Kiskegyed konyhája)
Hozzávalók: 8 dkg hámozott mandula, 8 dkg puha mazsola, 8 dkg magozott datolya, 10 dkg aszalt sárgabarack, 3 dkg cukrozott citromhéj, 3 dkg cukrozott narancshéj, 18 dkg liszt, 1kk. sütőpor, 3 tojás, 18 dkg puha vaj, 16 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 ek. rum, 5 dkg fehércsokis tortabevonó, 1 ek. olaj, 1 ek. vágott pisztácia
Előkészítés: A mandulát durvára vágjuk. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, konyharuhával szárazra törüljük. A datolyát, sárgabarackot apró kockára vágjuk. Az összes gyümölcsöt megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 evőkanálnyi liszttel, lazán összekeverjük, majd szűrőkanálba tesszük és lerázzuk róluk a felesleges lisztet. Egy 26 cm-es kuglófos tortaformát vékonyan kikenünk vajjal (a kimértből vesszük el) és megszórjuk liszttel. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A lisztet átszitáljuk, elvegyítjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket csipetnyi sóval habbá verjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját. A masszához lazán hozzákeverjük a hab egy harmadát, a többit kanalanként a liszttel felváltva beledolgozzuk, végül hozzáadjuk a rumot és a lisztezett gyümölcsöket. A masszát a formába simítjuk és középső szinten 50-60 percig (tűpróba) sütjük. A sütő ajtaját 35 percig nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta. A formában hagyjuk langyosra, majd rácson teljesen kihűlni. A csokoládét vízgőz felett olvasztjuk, majd elkeverjük az olajjal, végül a koszorúra öntjük, úgy, hogy a korona néhol kilátszódjon. Mielőtt megdermedve megszórjuk a pisztáciával és aszalt sárgabarackkal. Újnyi szeletekre vágva tálaljuk. Alufóliába csomagolva sokáig eláll, sőt egyre finomabb lesz.



Végülis mazsola, datolya, aszalt szilva, fekete cseresznye került bele kb. 30 dkg-nyi összesen. Amikor a formába simítottam úgy tűnt, hogy kicsit kevéske a massza…nem is lett túl magas, bár azt hiszem kicsit nagyobb a formám, mint a receptben említett. Én a tortabevonós részt már kihagytam. Összességében a sütemény nagyon finom.

2008. december 22., hétfő

Csípős párizsias csirkecsíkok


Vasárnap reggel még futottunk egy kört a városban, néhány apróságot még beszereztünk. Viszont már igencsak közeledett az ebédidő, amikor hazaértünk, hát gyorsan kellett kitalálni valamit. Bevallom teljes ötlethiányban közöltem KáeM-el, hogy ha nem talál ki mást, akkor rántott csirkemellet fogok készíteni. Nos kitalálta, hogy inkább párizsias legyen az a rántott, én meg pluszban azt, hogy akkor már lehet kicsit csípős is:)


Csípős párizsias csirkecsíkok
Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy amit kiolvasztottam csomagot, csak a mell szív részeit tartalmazta, így volt 7 darabom. Sóztam, borsoztam és chili őrleménnyel is meghintettem őket, majd állni hagytam, amíg a párizsias mártogatóst (1 tojás, kb. 1 dl tej, só és annyi liszt, hogy palacsinta tészta sűrűségű legyen) el nem készítettem. Ezután a szeleteket kicsit megkloffoltam, majd olajat forrósítottam. Mikor már elég meleg volt, akkor a szeleteket először lisztbe, majd a mártogatósba mártottam, végül az olajba engedtem sülni. Mikor a bunda már szépen színesedik, akkor ki is vehetjük, lecsepegetjük és jól megesszük. Én hasábburgonyával és tejfölös uborka salátával tálaltam (mi mással:P). Ízre kicsit csípősebbre számítottam, de majd legközelebb.

Tejfölös-túrós hajtogatott pogácsa


Mint már említettem elméreteztem kicsit a tejfölös túró kapacitásunkat. Kidobni nem akartam, hát kellett valami hasznosítási módot találnom. Szombat reggelre meg is álmodtam, hogy mit tegyek vele. Ki akartam próbálni egy igazán sokszor hajtogatott pogácsát.


Tejfölös-túrós hajtogatott pogácsa
Hozzávalók: kb. 30 dkg tejfölös-túró, 25 dkg ráma, 30 dkg liszt, só, fél csomag szárított élesztő
A hozzávalókat alaposan összedolgoztam, majd napközben ahányszor ránéztem annyiszor kisodortam és meghajtogattam. Ez a többi teendőm mellett 8szori hajtogatást jelentett. Ezután kisodortam, tetejét bevágtam, pogácsákat szaggattam belőle, amiket kicsit megsodortam (hogy magasabb legyen – ezt valakinek a blogjából tanultam), tojással megkentem és hideg sütőbe toltam. Kb. 30 perc alatt tökéletesek lettek. Olyan amilyet megálmodtam, levegős, magas, eteti magát. Egyszóval elégedett voltam. Pár szem maradt ma reggelre, így tudok nyilatkozni róla, hogy puhák maradtak, pedig nem is voltak becsomagolva. Annyit módosítanék rajta, hogy kicsit csökkenteném a zsiradék mennyiségét…de ez már egy másik bejegyzés lesz majd egyszer:)

Printfriendly