2008. november 25., kedd

Szünet

Gondoltam azért bejelentem, hogy - tekintettel arra, hogy mikor ez a bejegyzés megjelenik mi már egy repülőn ücsörgünk - egy hétig csendben maradok. De ne reménykedjen senki, előre láthatólag visszatérek, bár ki tudja;)


Jövök majd beszámolóval és képekkel. Jaaa és akinek esetleg a képek nem árulták el – tuti nincs ilyen – annak én elárulom, hogy Egyiptomban süttetjük a hasunkat.

2008. november 20., csütörtök

Örök igazság



Kaptam egy nagy adag szállóigét az egyik kolleganőmtől. Nem fogom megosztani az mindet – legalábbis nem most egyszerre:P - de az alábbi nagyon tetszett:

Annak, hogy ne tapadjanak össze a rizsszemek főzés közben, az a titka, hogy egyenként kell őket megfőzni.

Cigánypecsenye

Magyaros kedvenc. Az első alkalommal akkor készült, mikor a Párom mesélte, hogy evett a céges menzán és megkóstolná az én előadásomban is. Régen volt, hamar kedvenc lett. Társaságba nem ajánlom az ipari mennyiségű fokhagyma miatt, vagy csak akkor, ha az egész társaság eszik belőle:D.


Cigánypecsenye
Hozzávalók: 6 szelet sertéstarja, 6 szelet füstölt szalonna, 6 gerezd fokhagyma, 1 ek. Zsír, 1 kis fej vöröshagyma, Só, Paprika, Bors
Elkészítés: A szalonnát (bőrével együtt) felszeleteljük, beirdaljuk, és kevés zsíron kakastaréjt sütünk belőle. A zsírján a karikára vágott hagymát üvegesre pároljuk. A fokhagymát apróra törjük és kis csészében pár kanál sós vízzel elkeverjük. A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, bekenjük a fokhagymakrémmel, alaposan megfűszerezzük, és a hagymára fektetjük. Sütőben vagy grillben ropogósra sütjük, majd tálalás előtt pirospaprikával meghintjük, kakastaréjjal díszítjük. Sült krumplival és savanyúsággal tálaljuk. Én tallér krumplival és uborkával szeretem a legjobban. Az talán már kiderült a blogról, hogy az uborkát nagyjából minden formában szeretem:D

2008. november 18., kedd

Máktorta



Mai vacsoránk már megjelent a blogon, és hát amúgy sem jelent semmi különlegeset (zöldborsó főzelék, ezúttal hamburger hússal). De készítettem desszertet is. Mirellnél láttam pár napja egy diós tortát. Ez ihlette, hogy végre felhasználjam a várakozó és szavatossága végéhez közeledő darált mákot.
Íme az általam picit átdolgozott recept:

Mákos pite
Tészta: 18 dkg finomliszt, csipet só, 2 dkg cukor, 1 bő ek hideg víz, 11 dkg vaj
Töltelék: 20 dkg cukor, 7 dkg vaj, 2 tojás, 1/2 dl tej, 15 dkg mák
A sós, cukros lisztet a vajjal elmorzsolom, majd a vízzel tésztává összedolgozom. Fóliába csomagolom és egy órára bedugom a hűtőmbe.
A töltelékhez a vajat megolvasztom, majd az összes hozzávalót egy tálban elegyítem.
A hűtőből kivett tésztát lisztes deszkán tortaforma méretűre nyújtom, belefektetem, majd ügyesen csinálok neki peremet. A tölteléket beleöntöm és a 190 fokra előmelegített sütőbe tolom. 25 perc alatt készre sütöm.

Madagaszkár 2

Mivel tegnap csak a már említett hamburgert vacsoráztuk, ami ugye nem éppen említésre méltó, tekintettel arra, hogy csak összeraktam, inkább a vasárnapi moziról számolok be. A kora esti előadásra sikerült jegyet szerezni, ami már önmagában is nagyon meglepő volt, hiszen az általunk látogatott mozi - finoman szólva is - általában nincs kihasználva. Hát most azért jó sokan voltak.


Nagyon vártuk már a filmet, tetszett a bemutató és az első részt is kedveljük. Bár azt el kell árulnom, hogy mikor először megnéztük az első részt, nem voltunk annyira elájulva, csak a második esélynél hódított meg (bár van másik ilyen film is).


Szokásos kis csomagunkkal (popcorn, üdítő) leültünk a terem bejárata elé és vártunk, meg figyeltük az embereket. Tekintettel arra, hogy ez a terem a női és a férfi mosdó között van, nagyon jól szórakoztunk. A fiú mellékhelyiség van előrébb, ezt mindenki meg is találja, na de a lányt nem. Innen több verzió lehetséges: (a) megpróbál a lány is besettenkedni a fiúba (magában elveti a dolgot, az ciki lenne arckifejezéssel), (b) megpróbál a fiú melletti mozgáskorlátozottba beszökni (esélytelen, mert zárva van….egyébként miért is van zárva?????) (c) tanácstalan arccal forgolódik, mikor ezt megunja és észreveszi az üdvözült vigyort a képünkön megkérdezi, hogy hol a neves helyiség (meg szoktuk mondani:))


Na de most nem csak ezért volt mulatságos a várakozás: jött egy páros és határozott mozdulattal be is vonultak a terembe, majd néhány pillanat múlva természetesen kijöttek…bent még az előző vetítés zajlott. Majd jöttek sorban a seprűvel és lapáttal felszerelt takarítók, ha jól számoltam, akkor összesen 10-en mentek be, majd jöttek ki kb. 5 perc után. Végre mi is bebocsátást nyertünk a szentélybe (jelzem ekkor már mennie kellett volna a filmnek). Mikor beléptem teljesen elszörnyedtem, hogy 10-en 10 seprű+lapát kombóval nem voltak képesek feltakarítani a bejáratot szegélyező popcorn szőnyeget.:( A székünkön legalább nem volt semmilyen szemét…örülni kell az apró dolgoknak.


Na de végre a filmről: Nem volt rossz, de kiemelkedően jó sem. Jöttek nagyon jó poénok, de lapos és már-már unalmas részek is. Az adagolás szerintem nem volt rossz, mert mire az ember feje leborult volna az unalomtól, addigra bedobtak egy klassz egész sort megrázó poént. Lehet, hogy ezzel is úgy járok majd, mint az első résszel, hogy később találom meg benne azt, amiért hosszú távon is szerethetem. A zene klassz volt, ismét. Viszont megint csak egy olyan rajzfilm, ami nem igazán gyerekeknek szól, nagyon sok dolog volt, ami számukra nem érthető (szakszervezetes rész kiemelten), esetleg lelkileg felkavaró is lehet (pl.: az egyik pingvin úr furcsa párja, vagy a bazira harcos nagymama – sebaj majd felnőtt korukban a pszichológus sokat fog kaszálni érte, hogy rájöjjön honnan a lelki trauma:P)


A képek innen kerültek kiválogatásra.

2008. november 17., hétfő

Fordított almás

Az úgy volt, hogy szombaton este a vendégségben fordított almatortával vártak, a Stahl féle változatban. Felkutattam a receptet, de mégsem azt csináltam meg, hanem egy attól alapjaiban eltérőt alkottam. Finom lett, viszont még sokkal több almát elbírt volna.


Fordított almás
Hozzávalók: 4 ek. barnacukor, 2 alma, 2 ek dió, fahéj, 15 dkg vaj, 3 tojás, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 ek tejföl, 3 ek cukor, 3 ek tortadara
Elkészítés: A formát kivajazzuk, majd az aljára egyenletesen eloszlatjuk a barnacukrot, erre kerülnek a megtisztított almacikkek. Ezekre rászórjuk a fahéjat és a diót. Ezután a vajat megolvasztjuk, majd kézi habverővel hozzáadjuk a tojást és a tejfölt és homogén masszává keverjük. Ezután apránként hozzáadagoljuk a sütőporral és cukorral elkevert lisztet, végül a tortadarát. A masszát az almákra simítjuk. Végül 200 fokos sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 20 perc alatt kész van).


Következőnek, szerintem nem is nagyon sokára a Stahl verziót is ki fogom próbálni otthon is.

Ötletek, képekkel



Szombaton Frankfurti levest (receptért katt a képre) ettünk, másodiknak pedig úgy volt, hogy hamburgert eszünk (nem saját gyártmány, csak összeállítás), de ez elmaradt. Délután vendégségben voltunk, ahol vacsorára is ott maradtunk. Nagyon finom tonhalas pite volt – és aki régóta olvassa a blogot tudja, hogy ez tőlem milyen különlegesen nagy dicséret, tekintettel arra, hogy nem igen eszem halat. Sajnos fotót nem készítettem, pedig méltó lett volna rá.




Vasárnapra viszont Marhapörköltet főztem természetesen nokedlivel és csemege uborkával, de kicsit újítottam rajta, részben a Mirellnél olvasottak alapján kapott egy adag kakukkfüvet is, részben pedig az újonnan kitört chili mániánk miatt némi chilit is. A fogyasztás így még gazdaságosabb lett, mint szokott lenni, mert az átalagosnál is kisebb adagot tudtunk megenni a csípőssége miatt.

Dagasztatlan buci




Mirellnél találtam az ötletet. (Az egész hétvégének inspirálása nála kezdődött) Pénteken kihagytam az ebédet, inkább egy korai vacsorára szavaztam. Semmi extra csak töpörtyű és egy kis hagyma, de ehhez viszont saját kenyérfélét akartam. Ideálisnak tűnt, hogy másfél óra alatt elkészül. Sajnos nem lett tökéletes…bizonyára nem volt elég meleg a lakásunkban, mert nem kelt meg teljes mértékben. Azért nem adom fel, fogok még vele próbálkozni:)


Dagasztatlan buci
37,5 dkg rétesliszt, 1/2 ek szárított élesztő, 3 dl nagyon meleg víz, 2 csipet só
A szárazakat összekutyultam, majd a vízzel gyors mozdulatokkal homogén trutyivá kevertem. Letakartam és ment a - hideg miatt amúgyis maximálisra csavart - radiátor elé. Egy óra múlva felfűtöttem a sütőt, aljába egy tepsinyi vizet téve. Kicsit később jó lisztes deszkára borítottam a tésztámat, két bucit formáztam belőle és egy sütőpapíros tepsiben betoltam a 240 fokos, gőzös sütőbe. Nagyjából fél óra alatt született két gyönyörű és finom kenyérkém.

2008. november 13., csütörtök

Nora Roberts: Kör trilógia



Ahogy ígértem, most egy abszolút pozitív élményt hoztam. A sorozatot a sógornőm vette meg és olvasta először, majd anyósom és végül az ő ajánlásuk alapján én is. Nem volt egyszerű letenni a könyveket- bár annyira azért nem volt súlyos a helyzet, mint a Dan Brown könyvekkel, mert azokat valóban nem tudtam letenni, egy ültömben olvastam el őket…persze nem egymás után folyamatosan.


Nem ez volt az első sorozat, amit olvastam az írónőtől, tehát kb. tudtam mire számíthatok. Könnyed olvasmány, romantikus szálakkal természetesen, de azért nem cukormázas.

A könyvekben jó és rossz csatázik, időn és téren keresztül. Van tanulnivaló és tanulság, szerelem és csata, szóval lényegében minden, ami egy forgatókönyvszerű regényhez kell. Nem lepődök meg, ha tényleg készül idővel film a trilógiából.

2008. november 12., szerda

Mérlegelés mérleg nélkül (Pl.: evőkanállal)

Mivel a tegnapi vacsoráról már minden elárultam, gondoltam jöjjön egy elmélkedős és talán segítős bejegyzés, tekintettel arra, hogy a blogomon a kedvenc keresőszavak azóta, hogy feltettem a munkanapáthelyezéses postot mind ezzel kapcsolatosak, még a paradicsomos húsgombócot és a gumitortát is letaszították a trónról.

Nincs mérlegem, nem tudom, hogy lesz-e valaha. Nem nagyon érzem szükségét. Van ilyen mérős poharam, azt sem használom, gondolom a mérleget sem használnám. Van viszont egy kis mérőkanalam (valamilyen porhoz volt, már nem emlékszem pontosan mihez), amihez adták arra rá volt írva, hogy abból 5 dkg a kis mérőkanálnyi mennyiség, a por pedig lisztszerű volt, így azóta is ez a mérce. Meg néhány egyéb dologhoz az evőkanál, aminél az az érdekesség, hogy anyukáméknél otthon lényegesen nagyobb evőkanalak voltak, mint amik nekem vannak…ennyit a pontosságról:)


Számtalanszor olvastam gasztro újságokban, hogy a főzésnél mehet érzésre az ember(lánya), de sütésnél fene pontosnak kell lenni, mert különben irgum-burgum, meg nem is lesz jó a sütemény. Hát azt hiszem akkor nekem van valami beépített receptorom, mert sosem lett rossz a süteményem, a mérleg és ezzel együtt a pontosság hiányával sem.

Azért annyit megtettem, hogy rákutattam a neten, hogy miből mennyi is az annyi. Boldog voltam, mikor láttam, hogy nem csaltak az ösztönök.


Jöjjenek a mértékek Frank Júlia: Óriás szakácskönyvéből:

1 púpozott evőkanál liszt = 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt = 1,5 dkg
1 liter liszt = 65 dkg
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
1 púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só = 2 dkg
1 csapott evőkanál só = 1,5 dkg
1 csapott teáskanál só = 1 dkg
1 púpozott evőkanál cukor = 2 dkg
1 csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg
1 evőkanál olaj = 1,5 dkg
1 evőkanál vaj = 2,5 dkg
1 evőkanál zsír = 2,5 dkg
1 teáscsésze = 2 dl
1 kávéscsésze = 1 dl
1 vizespohár = 1,5 - 2 dl
1 dl liszt = 6 dkg
1 dl búzadara = 7 dkg
6-7 közepes nagyságú burgonya = 1 kg
5-6 nagyobb alma = 1 kg

2008. november 11., kedd

Babfőzelék


Ismét nem egy nagy szám, csak a hétfői gyors vacsora. Készítettem még egy tiramisut is, az eredeti bejegyzésnél felkerültek a friss képek is – annyi módosult, hogy nem áztattam kávéba a piskótát, nem rontotta el, így is ízlett. Ma vacsorára pedig lasange készült, hogy az olaszos desszerthez olaszos főétel is tartozzon;)


Babfőzelék- gyors változat
Két doboz konzerv fehérbabot leszűrünk, majd feltesszük főni, annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, zúzott fokhagymát adunk hozzá és felforraljuk. Közben készítünk egy tejfölös pirospaprikás habarást, amivel felforrás után besűrítjük a főzeléket. Jól kiforraljuk, sült kolbásszal, esetleg kenyérrel tálaljuk.

Íme a lasange:

Libamájas


Gondoltam a Márton-nap jegyében jöjjön valami libás finomság:
Az úgy kezdődött, hogy kaptunk anyutól libamájat ajándékba. Csak hát annyira nagy fogyasztónak bizonyultunk, hogy maradt a kisütött májból egy darabka. Így kitaláltam, hogy májkrémet fogok belőle alkotni. És lett, az alább leírt módon. Mennyiségeket sajnos csak kb-ra tudok.



Egy kis tenyérnyi darabka kisült libamájat, egy fél lilahagymát, két bő teáskanál libazsírt és sót pürésítettem össze...na nem ám mixerrel, mert az nincs, csak simán villával. Finom lett. 6 szelet pirítóssal fogyott el.

Körözött

Nagyon szeretem, de nem úgy csinálom, ahogy a többség. Amikor először csináltam nem néztem semmilyen receptet, egyszerűen csak az alapján amit sejtettem benne, alkottam meg. Nagyon tetszett, így később sem változtattam rajta. Nem mindig töltöm paprikába.


Körözött
Hozzávalók: 25 dkg félzsíros tehén túró, 1 kis pohár tejföl, egy kis fej vöröshagyma, só, bors, fűszerpaprika
A vöröshagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk, sózzuk, majd hozzá adjuk az áttört túrót, a tejfölt. Borsozzuk paprikázzuk és alaposan összekeverjük. Akkor a legfinomabb ha van legalább egy fél napja kicsit összeérni. Kicsumázott paprikába töltve pár óra hűtés után nagyon jól szeletelhető és mutatósan tálalható.

Sörben sült sertés csülök


Az esküvő óta kívánjuk, mert ott nagyon finom volt. Nem tudtunk betelni vele, mert nem sok maradt. Ezért hát szombaton beszereztem egy szép méretes kicsontozott csülköt és hozzá a sört. Nevezhetném bajor csülöknek is, de nem pontosan úgy készítettem, így inkább marad ez az elnevezés.


Sörben sült sertés csülök
Hozzávalók: egy szép kicsontozott sertés csülök, fél liter sör, fokhagyma, só, bors
Elkészítés: a csülköt alaposan megmossuk, majd tepsibe fektetjük, sózzuk, frissen őrölt borssal is megkínáljuk, majd a fokhagyma szeleteket is rádobáljuk, végül pedig aláöntjük a sört. Alufóliával lefedve közepes hőfokon sütjük kb. 2 órát (ha villával megszúrva könnyen kijön a villa, akkor van kész). Ezután levesszük a fóliát és a sütőt grillfokozatra kapcsolva gyakran megfordítva, a kisült folyadékkal locsolgatva 20 perc alatt pirosra grillezzük.

Elméletileg héjas krumplival és bogyiszlói paprikával ettük volna, gyakorlatilag nem bírtuk kivárni a krumplit, ezért kenyérrel és a paprikával ettük. Nagyon finom, omlós lett. Másnap melegítve krumplival is jól laktunk vele:)

Túrós minipalacsinta


Nem sikerült tegnap idejutnom a vasárnapi finomságokkal. Na de most gyorsan megteszem, amíg még van egy pár szabad percem.
Előbb ébredtem, mint Káem, így gondoltam megszökök mellőle és csinálok reggelit, mire felébred. Persze ez nem sikerült, hiszen abban pillanatban felébredt, hogy komolyabban megmozdultam, de azért a reggelit megcsináltam:)


Túrós minipalacsinta
25 dkg túró, 25 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, csipet só, 2 dl tejföl, 4 tojás
A túrót szitán áttöröm, majd összekeverem a felsorolt hozzávalókkal. Vizes evőkanál segítségével formázok kicsi lapocskákat a forró serpenyőben. Mindkét oldalát aranybarnára sütöttem. Káem csokiöntettel, én fokhagymás tejföllel fogyasztottam.
Túrófánkként is készíthető olajban sütve, ahogy az az eredeti receptben Mirellnél látható is:)

2008. november 8., szombat

Romantik Hotel Schweizerhof Győr

A csütörtök, pénteki csapatépítő tréningünk Győrben volt a Romantik Hotel Schweizerhof-ban. Az étkezések is a szállodában voltak, vagyis a hozzá tartozó étteremben. Két ebédre, egy vacsorára és egy reggelire volt lehetőségünk. Előbbiekről képpel kiegészített beszámoló következik, utóbbiról csak annyit, hogy egy négy csillagos szállodától egy kicsit nagyobb választékot és kicsit összeszedettebb tálalást vártam volna, de azért természetesen nem maradtam éhes:)

A csütörtöki ebéd: Sütőtök krémleves vajas croutonnal, Kacsamellfilé rózsaszínre sütve fűszeres méz-ecet szósszal, párolt gyümölcsökkel és ropogós burgonya pogácsával, Fondant fekete csokoládéból málna öntettel málna szorbettel. Én a magam részérő most ettem először sütőtök krémlevest és hát be kell vallanom nem ájultam el és nem ébredt bennem vágy, hogy megtudjam a receptet. Finom volt, de ennyi. Az ebéd többi része is nagyon ízlett, tetszett a terítés és a tálalás is, de a recept iránti vágy egyedül a málna szorbet esetében kapott el. (A program sűrűsége miatt nem volt alkalmam elkérni).


Vacsoránk borkóstolóval együtt volt, amit én annyira nem élveztem, tekintettel arra, hogy nem kedvelem az alkoholt, a többiek véleménye nem volt túl fényes a kóstolt borokról. A vacsora maga: Márványozott libamáj vargánya gombával, leveles salátával, balzsamecettel és olívaolajjal, Vörösboros marharagu szalonnakockákkal, friss fűszerekkel és házi készítésű galuskával, Créme Brülée karamell krém kávé és fahéjízesítéssel. Nos itt már több problémám is volt, mert be kell vallanom, hogy igazán csak az előétel ízlett a továbbiak már egyenletesen romló tendenciát mutattak. Például nem sikerült felfedeznem azt, hogy a galuska mitől házi, hiszen tojást véleményem szerint nem sokat látott, húsból pedig jó esetben négy kisebb kocka is jutott egy tányérra. A desszert viszont mind tálalásilag, mind ízre maga volt a botrány. Szerencsés és elkényeztetett vagyok, mert Créme Brülée-t eddig csak a Gerloczyban ettem,ahol szerintem fenomenális, krémes, langyos roppanós karamellel. Nos ez itt nem volt krémes és nem volt langyos a karamell pedig ...hát nem is karamell volt:(


A pénteki ebéd sajnos szintén nem a legtökéletesebb volt és akkor finom voltam. Na de előbb arról mit is ettünk: Dupla erőleves „Royal” kockára vágott zöldségekkel, Sertésfilé mignon konyakos zöldborsmártással, grillezett paradicsommal és galuskával, Elzászi almatorta vanília öntettel. Az első tragédia csak személyes jellegű volt, mégpedig a tofu a levesben, amit én nem nagyon szeretek, mint azt most megtudhattam...amúgy a leves ezt leszámítva nagyon jóízű volt. A második fogás viszont botrányos, már a galuskán kiakadtam, tekintettel arra, hogy előző esti vacsoránk is az volt, de a végső elkeseredés akkor jött el, amikor felfedeztük, hogy a hús finoman szólva sincs átsütve, nyugodtan nevezhetjük véresnek is...ami számomra sertéshús esetén megbocsáthatatlan. És akkor arról még nem is szóltam, hogy a vegáknak nem tudtam kreatívabbat kitalálni, egyszerűen rántott karfiolt kínáltak nekik, ami persze finom és tényleg vega, csak hát azért egy ilyen "csoda" étteremtől azért nem ezt vártuk. A desszert ezúttal kellemes csalódás volt.


Összességében - tekintettel arra, hogy igazából két dolog ízlett csak annyira, hogy receptet akarjak (málna szorbet és a libamáj) - azt kell mondanom a hangzatos nevek ellenére csalódás volt:(

2008. november 5., szerda

Filléres pogácsa

Holnap és holnapután csapatépítő tréningünk lesz. Részemről ezzel a csapattal az első. Várom, mert úgy általában is kedvelem a kollegáimat. Mivel a fiúk bejelentették előre, hogy milyen válogatott alkoholságokkal készülnek, hát gondoltam én sem maradhatok le, készítettem egy kis meglepit. Sós italkorcsolyának filléres pogácsát, édesnek pedig a bianco kókuszgolyót:) Mind a kettő nagyon gyorsan megvolt és a gyors teszt alapján finomak is.


Filléres pogács
Hozzávalók: 10 dkg zsír, 1 csipet cukor, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 egész tojás, reszelt sajt, 2 dkg só.
A zsírt kikeverjük a tojás sárgájával és a cukorral, beledolgozzuk a burgonyát, a lisztet és a sütőport. A kinyújtott tésztából apró pogácsákat szaggatunk. Tetejüket tojásfehérjével megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben, közepes tűzön sütjük. A fenti adagból egy gáztepsire való mennyiség lesz.

Ígérem be fogok számolni arról is, hogy a kollegák hogyan véleményezték a fentit, illetve az alább látható golyót.

Egy jól sikerült kép

Ismét új kategória, aminél nem nagyon fogok a későbbiekben még a mostaninál is minimálisabb szöveget fogok fűzni:)

A kép már régebben készült, csak most megtaláltam és újra beleszerettem. Egy szál flamingó van rajta, amit Káem (a párom) nemes egyszerűséggel csak bőrvirágnak nevez.

Néha ilyet is kell: Zsíros kenyér + tea:D

Két alapmű, aki ezeket ismeri éhen már nem halhat:D A „receptet” lentebb beírom;)
Nálunk általában ködös, hűvősebb időben kerülnek elő, bár az autósiskola félévenként esedékes (tavasz, ősz) motoros találkozójának is kimaradhatatlan kelléke. Nyáron a nagy melegben nem annyira játszik.


Zsíros kenyér
Hozzávalók: kenyér, zsír, (lila)hagyma, ízlés szerint só és pirospaprika
Elkészítés: a kenyeret felszeleteljük vékonyan megkenjünk zsírral (ez lehet sertés, kacsa, liba, kinek-kinek ízlése szerint). A (lila)hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk és felkarikázzuk. Az így kapott fél karikákat szépen elrendezzük a zsíros deszkákon. Ízlés szerint megszórjuk sóval és pirospaprikával.


Tea
Hozzávalók: víz, teafilter, cukor vagy méz, esetleg citrom vagy tej
Elkészítés: A vizet felforraljuk, majd a teafilterekre öntjük. Kicsit kiáztatjuk, ezután ízesítjük ízlésünknek és a választott teának megfelelőn. (nálunk most almás-fahéjas Milford tea volt, ehhez csak kevés cukrot adtam, mást nem kívánt)

Amint látható humoros hangulatban vagyok:) De ezzel csak azt próbálom palástolni, hogy nem volt tegnap vacsorára semmi ötletem, de még kedvem sem. Sikerült begyűjtenem egy nem annyira fincsi torokfájást. :( Azért remélem a kedves olvasóim értékelik az igyekezetemet:D

Printfriendly