2008. május 25., vasárnap

Tejfölös epres nasi

Hát az úgy kezdődött, hogy volt némi viseltes eper itthon, magában megenni már túl töredezett volt. Sebaj, úgyis akartam valami könnyű nasit készíteni. Netes böngészési élmények hatására született a recept. Sajnos a végeredmény nem éppen fotógén, viszont annál finomabb:)


Tejfölös epres nasi
1 nagy doboz 20%-os tejföl, 2 dl habtejszín, kb. 10 dkg porcukor, 1 csomag lapzselatin, kb. 30 dkg eper apróra aprítva, 10 dkg babapiskóta
A tejszínt kemény habbá vertem egy kevés porcukorral, közben előkészítettem a zselatint a tasakon leírtaknak megfelelően. A tejfölt is kikevertem egy kevés cukorral, majd összevegyítettem a tejszínnel, belecsorgattam a langyosra hűlt zselatint, végül belekevertem az epret is. Egy püspökkenyérformát kibéleltem folpackkal, majd beleöntöttem a krém egy harmadát és kiraktam babapiskótával, ezután ismét krém következett, ami némileg balul sült el, hogy a babapiskóta nem maradt ott ahol én szerettem volna, hanem feljött a tetejére. Sebaj, egy fél napot hűtőben pihent, majd kiborítottam a formából és jól megettük. Nagyon finom lett, krémes maradt, nem lett telejsen gumis, a piskóta teljesen megpuhult így is.

Parmezánban pirított csirkemell

A receptet Latsia oldalán találtam és nagyon megtetszett, ezért hamar próba alá vetettem. Nem csalódtam, nagyon jól sikerült. Hercegnőburgonyával és majonézes kukorica salátával táltam.


PARMEZÁNBAN PIRÍTOTT CSIRKEMELL / Latsia
2 db csirkemell, 2 tojásfehérje, 2 tk kukoricakeményítő, 1/2 citrom leve, 1 csésze durva zsemlemorzsa, 1/2 csésze reszelt Parmezán sajt, 1 ek vágott friss petrezselyem, 1 tk só1/4 tk fekete bors, 1 citrom reszelt héja, 3 ek olaj a pirításhoz
Melegítsd elő a sütőt 230 fokra. Készítsd elő a csirkemelleket. Vágd félbe vízszintesen és klopfold ki, amíg fele vastagságú lesz. Verd fel a tojásfehérjéket és keverd hozzá a kukorica keményítőt és a citromlevet. Keverd el a panír hozzávalóit. Mártsd a csirkemellek mind2 oldalát először a fehérjés, majd a panír keverékbe és tedd egy rácsra, hagyd 20-30 percig, hogy a panír "megüljön rajta".Pirítsd a csirkét egy nagy tűzálló tálban közepes hőn, amíg az egyik oldala aranybarna lesz. Fordítsd meg , majd told az előmelegített sütőbe 8-10 percre.

Gumimamszli:
- fele mennyiséggel dolgoztam mindenből
- nem sütöttem elő a húst, olajozott tepsibe fektettem és öntöttem alá egy kevés tejet, hogy puhábbra süljön
- fedetlenül sült 200 fokon légkeverésen bő 25 percet

Zöldborsóleves

Számomra nagyon tavaszi jellegű leves, ezért szeretem nagyon télen is. Ezúttal még mirelit borsóból készült, de már lehet kapni zsenge frisset is, ezért hát nemsokára ismétlés lesz:)



Gasztro sztriptíz

Már régóta szerepelt a megírandó bejegyzések listájában egy olyan, amiben megmutatom a konyhámat. Most a gasztroblogon végigsöprő hűtő bemutatás kapcsán – kissé ugyan elkésve a többiektől – igazán elérkezettnek láttam az időt. Hát akkor íme:)



Elsőként a konyha maga, ami tekintettel arra, hogy a lakásunk nem túl hatalmas a spájz is egyben és a szekrények egészen a plafonig érnek (3,90-es a belmagasság). Szokták kérdeni, hogy nem fárasztó-e onnan levenni a dolgokat, azt szoktam erre válaszolni, hogy van aki a spájz ajtót nyitogatja és a létrát tologatom:D

Második ként az étkező sarok, ebédhez megterítve. Általában ketten használjuk, de négyszemélyessé bővíthető.




És akkor nézzük a konyha kiemelt részét a hűtőt. Azt hiszem szerencsésnek mondhatom magam, mert kettőnkre sikerült ideális méretű hűtőt választani. Két részes fagyasztó tartozik hozzá, ami esetleg nyáron tűnik kicsinek, de rendszerezéssel akkor is meg szoktuk oldani a helyzetet. És néhány szó a hűtőrész tartalmáról:




Felső polc: lekvárok, előtte túró rudi (a bennünk lakó gyereknek:D), két féle mustár, és egy szép nagy doboz házi tojás a párom nagymamájától…sajnos fogytánL
Felülről a második polc: natúr joghurt, mögött libazsír bujkál, margarinkrém, medve sajt, koktél paradicsom, és komolyabb mennyiségű tejföl egymás mögé sorakoztatva.
Felülről a harmadik polc: bontatlan tartós tej (hidegen szeretem, ezért van bent mindig egy bontatlan is), tejszínhab spray, füstölt-főtt tarja becsomagolva, illetve a dobozban a házi mangalica kolbász pihen.
Üveg polc: hátul van sütésálló lekvár (gyerekkorunk emlékére:)), kis dobozban egész dió, nagyobb dobozban darált dió (ez is a párom nagymamája jóvoltából töltődik mindig újra:)), cékla saláta, illetve többféle tejszín.
Fiók: néhány libamájas májkrém, tonhalkrém, piros aranyak, majonéz, sárgarépa, zöldség és uborka lakóhelye a fényképezés pillanatában.



Az ajtó (felülről lefelé): sajtok, vaj, margarin – bontott tej, rózsavíz, chili paszta, tömlős sajt, parmezán sajt, csípős szószok, ketchup, élesztő – mézes pálinka, cherry likőr, rum, fehérbor, csoki öntet + egy (anyukám szerint) majdnem minden bajra gyógyír aloe first. A legalsó sorhoz tartozik annyi magyarázat, hogy a rum és a bor főzési célzattal vannak ott – aki szokott olvasni tudja, hogy nem nagyon iszunk alkoholt – a cherry és a pálinka a vendégek kedvéért, a first pedig ritka használat miatt került ide.

2008. május 22., csütörtök

Húsgombócok tejfölmártásban

A mai vacsorában csak a darált hús volt biztos, az is csak azért meg pihegve várta sorsa jobbra fordulását a hűtőben. Hát gyorsan el kezdetem túrni az internetet használható recept után. Viszonylag hamar ráakadtam erre. Némi módosítással készítette el.





Húsgombócok tejfölmártásban
Hozzávalók: 20 dkg darált sertéshús, 2 egész tojás, 1 dl tej, 2 púpozott evőkanál búzadara, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só; a mártáshoz: 2 dkg margarin, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál majoránna, 1 púpozott teáskanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma.
Elkészítés:A gombócokhoz a tojást habosra verem, összekeverem a tejjel és a sóval, borssal. Ezután belekeverem a megtisztított és nagyon finomra aprított vöröshagymát, majd hozzáadom a búzadarát és a darált húst. Addig keverem, amíg az összes folyadékot felveszi, és tizenöt percig hagyom állni. Közben elkészítem a mártást: a margarint habzásig hevítem a liszttel, és a tejet ráöntve, beleszórom a vegetát, valamint a megtisztított, zúzott fokhagymát. Folytonosan kevergetve sűrűre főzöm, végül a tűzről lehúzva belekeverem a tejfölt. A már sűrű húsos masszából nyolc gombócot formázok, és beleteszem egy tűzálló tálba vagy kis tepsibe, jó szorosan egymás mellé. A sűrű tejfölös mártást rákenem a tetejére, és a tálat lefedem. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és harminc-harmincöt percig párolom, végül a fedőt levéve megpirítom a tetejét. Bármilyen köret illik mellé, de a legjobb petrezselymes-vajas burgonyával.
Gumimamszli:
- több búzadarát vett fel a massza (vagy kicsi a kanalam:))
- delikátot használtam, abból is kevesebbet
- nem cicóztam a gombócozással, egyszerűen elsimítottam a masszát egy tepsiben
- petrezselyem hiányában sima párolt krumplival tálaltam

Karfiolos krumpligratin

A hétfői vacsoránkhoz az alapot Alchri Cukkínis krumpligratinja szolgáltatta, amit viszonylag gyakran szoktam készíteni, mert nagyon kedvelem. Nem változtattam a recepten érdemben, csak annyit, hogy a cukkíni helyett karfiolt használtam, amit természetesen rózsáira szedve sós vízben félpuhára főztem. Illetve a gyorsítás érdekében a krumplit is előfőztem picit. (Bemásolom azért az eredeti receptet, hogy meglegyen itt is.)



Cukkinis krumpligratin/alchri:
5-6 szem nagy krumpli, 2 db. kicsi cukkini, só, bors, 4 deci tejszín, 10 deka reszeltsajt
A krumplit és a cukkinit uborkareszelön vékony karikákra reszeljük, egy tüzálló tálat kivajazunk, majd felváltva belerétegezzük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínnel leöntjük. Megszórjuk a reszeltsajttal, majd 200 fokon,fólia nélkül kb. 30-40 percig sütjük. Ha nagyon barnulna, fedjük le fóliával, de a lényege az, hogy a krumpli szívja be a tejszínt és krémes halmazállapotú legyen. A sütöböl kivéve kicsit pihentetjük, majd tálaljuk.

Sonkával-sajttal töltött sertés karaj

Tekintettel arra, hogy egész múlt héten konyhai ihlet hiányban szenvedtem (erre a hétre sem javult a helyzet - biztos az is egy ok, hogy nem nagyon volt időm mostanában a gasztro jellegű blogokat böngészni) nem volt meglepő, hogy vasárnapra sem volt ötletem. Kivettem a fagyasztóból egy adag karajt, majd lesz belőle valami alapon. Végülis találtam még a hűtőben sonkás felvágottat, meg sajtot (ez nem annyira meglepő, mindig van otthon), így csináltam életemben először ilyet. A hús szeleteket sóztam borsoztam kikloffoltam, majd mindegyikre tettem egy kis kupac reszelt sajtot, rá apróra vágott sonkát, feltekertem hústűvel összetűzem, majd bepaníroztam, végül egy kevés olajban megforgattam, hogy mindenhol érje az olaj. Ezután bőven olajozott sütőtálba tettem és mindkét oldalát 20-20 percig sütöttem. Nem egy nagy szám, de nagyon finom lett, krumplipürével tálaltam.

2008. május 20., kedd

Magyaros grillezett pulyka

Nem vagyok mostanában túl aktív, sem a konyhai alkotás, sem a blogozás terén, de még az internetezésre sincs annyi időm, amennyit szeretnék.
Az elmúlt hét a főzés szempontjából nem volt éppen kiemelkedő, nem nagyon főztem, mert főnként házon kívül ettünk, ha pedig igen, akkor az nem igazán volt említésre méltó. Szombaton viszont a városi csatangolás után kellett valami kellemesen könnyű ebédet kitalálni. Nem igazán komoly recept, de melegben nagy kedvenc.


Magyaros grillezett pulyka
Pulykamellből medalionokat vágtam és kézzel szépen kilapogattam őket. Készítettem egy pácot: egy natúr joghurtot elkevertem, egy evőkanál olíva olajjal, fokhagymaporral, nagyon apróra vágott vöröshagymával, pirospaprikával, kevés paradicsom lével, szerecsendióval, feketeborssal.
Ezután a pácban pihentettem a szeleteket egy fél órát, majd olajozott sütőlapra fektettem és először letakarva légkeverésen 200 fokon sütöttem 15 percet, majd a fóliát levéve a sütőt grillezésre állítva 10 perc alatt - gyakran ránézve - készre grilleztem. Joghurtos uborkát ettünk hozzá, illetve friss bagettet.

Joghurtos uborka: egy uborkát megtisztítottam és kockára vágtam megsóztam, majd egy joghurtot elkevertem kevés cukorral, aprított petrezselyem levéllel, fokhagymával, fekete borssal,illetve egy kevés citromsavval, végül a szószt összekevertem az uborkával és hűtőbe tettem összeérni. A tanulság az volt belőle, hogy az uborkát vékonyra szeletelve, esetleg reszelve jobban szeretjük:)

2008. május 7., szerda

Mézes-mustáros pulyka

Mai vacsora tervem mézes mustáros pulyka volt rizzsel. Ez utóbbit torpedózta meg Gumipapszli. Naan-t evett volna hozzá, de én még a meló vége előtt megtaláltam Fűszeres Eszternél ezt a receptet.


Mézes-mustáros pulykamell
Egy bő 30 dkg-ás pulykamell darabot kockákra vágtam, majd kevés olívaolajon fehéredésig pirítottam. Közben kikevertem a szószt: 1 kis doboz tejfölt, két teáskanál dijoni mustárral, 1 teáskanál mézzel, sóval, borssal, zúzott fokhagymával és kb. 2 dl tejjel. Mikor a hús kifehéredett ráöntöttem a szószt és jól átforraltam, majd egy evőkanál liszttel behabartam.


Köretnek az Eszternél talált recept (link fentebb) alapján készítettem sajtos palacsintákat. Mivel nem szeretjük a gorgonzolát, ezért medvesajttal készült. Ezután gyakran lesz vendég nálunk ez a fogás, mert gyors és nagyon laktató. Másfajta sajtokkal is ki fogom próbálni.:D Azért a biztonság kedvéért ide is bemásolom a receptet:

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 20 dkg gorgonzola, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 késhegynyi szódabikarbóna
Nokedli tésztánál sűrűbb tésztát kell kapnunk, miután a hozzávalókat összeturmixoltuk, vajon sütve a legfinomabb!

2008. május 5., hétfő

Tojásos nokedli

Sokaknál ez az étel a tavasz egyik legfőbb hírnöke. Mi szívesen esszük bármikor. Annál is inkább, mert nem csak a klasszikus fejes salátával szeretjük (a magam részéről a fejes salátának csak a jó kis ecetes öntetét szeretem:D), hanem tejfölös, vagy tejföl nélküli uborkasalátával is.





Az elkészítéshez nem nagyon tudom, hogy van-e mit hozzátenni, de azért leírom, hogy én hogyan készítem. Két tojást habosra keverek kb. 2 dl tejjel, illetve sóval, ezután felesben adok hozzá rétes- illetve finom lisztet addig, amíg nokedli sűrűségű tésztát nem kapunk. Lobogó sós vízbe szaggatom és puhára főzőm. Leszűrőm, majd olajon kicsit átfuttatom és rásütöm a felvert tojást. Ezúttal adtam hozzá egy kevés reszelt sajtot is, ami nagyon feldobta. Saláta ágyon tálaltam.

Csontleves



Érdekes módon nálunk otthon a húsleves, mint olyan nem volt divat. Ennek egyszerű oka talán annyi, hogy a családban senki sem szerette a főtt húst. Ezért inkább csontleves képviselte a vasárnapi ebéd szigorú részét képező levest. Otthon amúgy minden nap volt leves, mert a szüleim szeretik, én meg megettem, ahogy a jó gyerekhez illik. Nem mondom, hogy nem szeretem a leveseket, de napi szinten nem kívánom őket. Na de térjünk vissza a csontleveshez. Leggyakrabban két verzióban készült karaj csontból, vagy a csirkemell csontjából (nem nehéz kitalálni, hogy melyiket milyenfajta rántott hús követte:P).


Ahogy most készült
Egy bő 1,5 kg karaj csontját kettévágtam (mert nincs akkora leveses fazekam, amibe egybe belefért volna) majd hideg vízben feltettem főni. Mikor elkezdett habosodni, akkor szűrő segítségével leszedtem a tetejéről a barna habot. Ezután adtam hozzá egy kis fej megtisztított vörös hagymát egészben, 8-10 szem egész borsot (én színeset használok), 3 szem szegfűborsot, 1 szárított csípős fűszerpaprikát. Ez után ügyesen beállítottam a lángot, hogy gyöngyözve forrjon, majd bő 1 órára el is feledkeztem róla. Mikor újra eszembe jutott, akkor bele tettem 1 szép méretes megtisztított és kisebb csíkokra vágott sárgarépát, egy közepes szál fehér répát és egy negyed zellert. Addig főztem, amíg a zöldségek teljesen megpuhultak. Leszűrve külön kifőzött daragaluskával tálaltam.
(Megjegyzés: csirkemell csonttal, csak annyi változik, hogy egy szép méretes mellcsontot veszünk:))

Daragaluska
Ezt a bátyám feleségétől tanultam, előtte nekünk - anyuval - mindig kellett kalapács is hozzá:)
Mindenek előtt feltesszük forrni a vizet. Mikor már kezd gyöngyözni, akkor állunk neki a galuskának - vagyis nem fog állni egy percet sem:) Veszünk egy tojást, adunk hozzá egy kanál étolajat, egy csipet szódabikarbónát és annyi darát, hogy könnyen szaggatható legyen, de folyjon. Ekkor kiskanállal beleszaggatjuk a sós lobogó vízben és pár perc alatt puhára főzzük. Szűrőkanállal vesszük ki, hogy ne törjön össze.



Második fogásként a már bemutatott ReaMami javát ettük, csak most krumplipürét kínáltam hozzá. Fotó ezúttal nemkészült róla. A meseszép gyöngyvirág csokrot pedíg anyósomtól kaptam, pénteken, amikor nála jártunk:)

2008. május 1., csütörtök

(Szerintem) Kenyérlángos

Amióta a netet böngészem, azóta sok felfedezést tettem. Például felfedeztem, hogy egy csomó étek, amit én saját találmánynak hittem másnak is eszébe jutott már. Felfedeztem, hogy sok tápláléknak ezerféle neve is lehet, illetve azt is, hogy azonos néven sokan sokfélét értenek. A következő étel nálunk egyszer egy olyan pizzának készült, amikor az került rá, amit találtunk a hűtőben, illetve összepasszoltak. Aztán felfedeztem, hogy ez tulajdonképpen sokaknál a kenyérlángos, hát legyen nálunk is:)


Az alap egy pizza tészta szerűség, most így készült:
35 dkg kenyérlisztből, 1 dl tejföl, egy kis kanál cukorból, egy zacskó szárított élesztőből, 1 kávéskanál sóból, 2 evőkanál olívaolajból, illetve kb. 1,5 dl meleg vízből dagasztunk tésztát. Kétszerezésre kelesztjük.

Ezután veszem a fenti megkelt tészta felét, és a kiolajozott kerek pizzaformába simogatom. (A tészta másik fele megy a fagyasztóba) Az alap tejföl sóval, oreganóval, fokhagyma granulátummal, őrölt színes borssal kikeverve. Erre kerül a fél karikára vágott lilahagyma, az apróra vágott (bacon) szalonna, majd a reszelt sajt. Előmelegített sütőben 220 fokon légkeveréssel 15-20 perc alatt készre sütjük.

Mini almás palacsinta

A krumpli leves kísérőjeként készült. Most nem a megszokott normál méretben, hanem amerikai palacsinta szerűen. Nagyon jól sikerült. Fahéjas porcukorba mártogatva ettük.



Két tojás simára kevertem tejjel, kevés cukorral és annyi liszttel, amennyit kényelmesen felvett. Bele reszeltem két szép méretes almát, majd annyi buborékos ásványvizet adtam hozzá, hogy sűrű palacsinta tésztaszerű legyen. :D Teflon serpenyőben sütöttem, olajozás nélkül.

Új burgonya leves

Na persze a régiből is ugyanígy készítem. :) De tekintettel, hogy ma már május van, itt a szezonja, hogy mindenféle friss finomságot együnk.



Vörös hagymát apró kockára vágom, majd üvegesre dinsztelem. Adok hozzá zúzott fokhagymát, egy kevés lisztet, piros paprikát és tejfölt. Felöntöm vízzel és hozzá adom a megtisztított apró kockára vágott krumplit. Sózom, majd csipetkét adok hozzá és addig főzőm, amíg minden megfelelően puha nem lesz. Tálaláskor ki-ki ízlése szerint ecettel savanyíthatja.

Omlett

Nos nem tudom, hogy ez a klasszikus omlett, de én annak nevezem. Most volt a hűtőben egy fél zacskó felhasználandó bacon szalonna, ennek jegyében készült a mai reggeli, majd később a vacsora is.






Tekintettel "hatalmas" étvágyunkra három tojást kézi habverővel alaposan felvertem, majd hozzákevertem három szelet apróra vágott bacont. Előmelegített teflon serpenyőbe öntöttem és addig sütöttem, amíg könnyen megfordítható volt. Tányérra csúsztattam reszelt sajtot szórtam rá, majd félbehajtottam és a tetejére is tettem reszelt sajtot, illetve egy kis piros paprikát. Kenyérrel tálaltam.

Printfriendly